monikasbookclub Online monikasbookclub komentáře u knih

☰ menu

Ztracené město Ztracené město Alec Palmer (p)

Z nakladatelství @nakladatelstvi.nemeton jsem dostala možnost si přečíst tuto dobrodružnou knihu od českého spisovatele. Upřímně jsem do teď tento žánr knih nevyhledávala a vůbec nechápu proč, když naopak dobrodružné filmy naprosto miluji.
U této knížky jsem byla mile překvapená jak mi sedl děj a styl vyprávění. Je zde spoustu napětí a neočekávaných zvratů. Někdy byly až úsměvné šťastné náhody, které se hlavním postavám naskytly vždy, když šlo do tuhého. Příběh se odehrává z různých pohledů hlavních postav, kdy není těžké si najít své oblíbence. U mě na plné čáře vyhrával Denis s jeho neohroženou a loajální náturou.
Velkým plusem také v knize vidím, že i když se jedná o smýšlený příběh, má základy v reálných místech a historii. I když jsou, jak autor uvádí, přibarveny. Možná i právě to byl ten rozhodující ukazatel, proč se mi tak kniha líbila.
Jediné, co bych asi vytkla, tak úplný začátek, kde bylo až moc postav a událostí, že jsem měla problém se v tom zorientovat. Naštěstí se to poté změnilo a příběh do sebe krásně zapadal.
Knížka je součástí série Scott & Rogers a já mám určitě v plánu si přečísti další díly. Pokud máte rádi dobrodružné knihy s příměsí sci-fi určitě se na tvorbu od autora podívejte.

11.05.2024 4 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Myslím si, že u této recenze není ani nijak nutné se rozepisovat. Tak jako další miliony lidí mě pohltil samotný děj, postavy i svět. Knížka je opravdu tak skvělá, jak se všude píše a jsem za to ráda. Mnohokrát jsem na internetu naletěla, ale knížka je tak, jak se všude píše.Takže pokud ještě váháte určitě se do knížky pusťte, ať se můžeme spolu těšit na její pokračování!

07.05.2024 5 z 5


Mráz Mráz C. N. Crawford

Knížku určitě ocení milovníci fantasy, kteří si rádi odpočinou od bichlí. Na čtivosti jí také hodně přidává absence popisů a spíše se zaměřuje na dialogy mezi postavami. Já sama jsem knížku brala jako takovou jednohubku při které si oddechnu. Přesto bych ale u některých částí ocenila větší popis. Ráda bych  věděla, jak vlastně funguje vílí svět spolu s tím lidským. Autorka to popisuje dost stručně a tak doufám, že v dalším díle bude brán na popisy větší zřetel. Romantická linka mezi Avou a Torinem se mi moc líbila, i když mě mrzelo, že když už tam k něčemu mělo dojít, bylo to dost odbytě popsané. V knize jsou také sympatické vedlejší postavy a mezi hlavními hrdiny probíhalo sarkastické popichování, které jsem si zamilovala.
Konec byl jedna velká otázka a otevřené pole pro pokračování, na které se už teď velmi těším.

05.05.2024 4 z 5


Duch bez tváře a další tajemné příběhy z Japonska Duch bez tváře a další tajemné příběhy z Japonska Sean Michael Wilson

Já sama si občas ráda komiks přečtu. Přijde mi to jako skvělý a zajímavý způsob na vyprávění, ať už nových příběhů, nebo na převyprávění a obzvláštnění již existujících. Po tomto komiksu jsem sáhla, protože mě samotnou zajímají japonské příběhy a pověsti. Tato malá knížka nám nabízí rovnou šest povídek a i přesto, že ne všechny se mi líbily, jsem si čtení užila. Způsob jakým jsou vyprávěny i samotné kresby jsou za mě dost povedené. Hodně povedeně zpracovaná je za mě povídka Bezuchý Hoiči a O zrcadle a zvonu. U některých mě však ale mrzelo, že nebyly delší a tím pádem u mě neprobudily tu správnou atmosféru.

Za poskytnutí komiksu moc děkuji @zoner_press_brno

30.04.2024 4 z 5


Skryté národy Skryté národy Martin Špatenka

Na knížku jsem se opravdu těšila. Podle anotace to působilo jako přesně ten pravý příběh pro mě. Bohužel už od prvních stránek byla pro mě knížka zklamáním. Celá knížka na mě působila dost nedomyšleně a hekticky. Ze začátku byl děj hodně pomalý a i když se postupně rozjel vůbec to nestačilo na to abych si čtení užila. Také mi přišlo, že autor hodně špatně dávkoval čtenáři informace o podzemním světě.
Vidím však v knížce možný potenciál. Autor má opravdu hodně bujnou fantazii a nápad celé knihy je za mě skvělý. Bohužel to provedení už tak moc ne.

Moc děkuji za poskytnutí knihy @backstagebooks

30.04.2024 2 z 5


Přeživší Přeživší Anastazie Zachardová

Upřímně jsem ráda, že jsem měla možnost si díky @backstagebooks přečíst tuto zajímavou knihu. Jedná se o prvotinu autorky @anastazie_zachardova a samotný námět knihy je za mě skvělý a originální. Knížka se mi četla příjemně a děj opravdu krásně plynul. Hlavní postavy Klaudii a Tempease jsem si opravdu zamilovala a možná i díky nim jsem si čtení tak užila. Z mého pohledu byl totiž samotný svět vysvětlen pouze povrchově. Nebo to na mě působilo, že kniha byla více zaměřena na prohlubování milostného vztahu mezi hlavními hrdiny. V závěru mi to až tak nevadilo, protože autorka postavy vykreslila opravdu skvěle a já si je tím pádem oblíbila.
Jediná asi má největší výtka na knize je závěr. Přišlo mi, jako by byla kniha zničeho nic ukončena uprostřed děje. Nevím, zda má autorka v plánu pokračování, ale za sebe doufám, že ano, protože bych se ráda dozvěděla, jak to s hlavními hrdiny dopadne.

Určitě neváhejte se na knížku podívat! Autorka, ač je mladá, je za mě dost talentovaná a už teď se těším na její další publikace.

17.04.2024 4 z 5


Tato kniha je vaše bezpečné místo Tato kniha je vaše bezpečné místo Amy Tran

Tuto knihu je opravdu obtížné nějak objektivně posoudit. Jak sama autorka uvádí, každý jsme jiný a každému tím pádem mohou pomoct jiné věci. Za mě byla kniha ale krásná, jak vizuálně, tak obsahově zpracovaná. Autorka je sama  psycholožka a v knize vysvětluje různé metody a ukazuje v návaznosti na její vlastní život. Čtenáře také interaktivně motivuje, aby sami do svého života začali přidávát metody, které v knize uvádí. Zdůrazňuje ale, že každý jsme jiní a tím pádem každému pomůže něco jiného.

Já největší strach, úzkost a tlak na úspěch zažívala na vysoké škole. Ani jedna z věcí však nebyla vyvolaná mým okolím, ale pouze mnou. Hodně mi v tomto období pomáhalo buď číst, nebo se bavit s lidmi kteří prožívali, nebo zažili podobné věci. Věřím, že v dnešní době těmito pocity trpí stále více lidí a každý s tím bojujeme po svém. Nikdy není ale pozdě vyhledat pomoc.

Moc děkuji @zoner_press_brno za poskytnutí knihy.

14.04.2024 5 z 5


Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

Knížka Okouzlení opravdu předčila má očekávání. Já osobně knížky s tématikou LGBTQ+ nevyhledávám. U téhle knihy mě však natolik zaujala anotace, že jsem si ji prostě musela přečíst. A jsem strašně ráda, že jsem nakonec tu možnost měla. Knížka opravdu dostála zařazení do kategorie feel good fantasy. I když obsahuje dost jednoduchý děj. Najdeme v ní akci a napětí. Postavy jsou naprosto skvělé a věřím, že si je zamilujete tak jako já. Upřímně dialogy mezi Antonii a Havranem jsem si zamilovala stejně tak, jako jeho sbližování se Sluncem.
Autorka i když dost okrajově a jednoduše propojila moderní svět s magií.
Z mého pohledu, když od knížky neočekáváte propracovaný svět a postavy, ale místo toho čekáte oddechové fantasy čtení, tak se vám kniha zaručeně bude líbit.

Moc děkuji @humbook @humbookblogeri za poskytnutí knížky.

03.04.2024 4 z 5


Vina a trest Vina a trest Veronika Martinková

Po předchozích dílech jsem se na pokračování opravdu těšila. Bohužel, ale musím říct, že oproti předchozím mi tento díl nesedl. Z mého pohledu byl celý děj a tempo knihy dost pomalé. Přišlo mi, že se tam řešilo až moc věcí a i když bych čekala, že o to bude příběh zajímavější, tak bohužel pro mě nebyl. Nemůžu říct, že nenastaly v knížce zvraty, které mě nutily číst, ale bohužel to nestačilo, aby to zlepšilo můj celkový dojem z knihy. Takový více akční a zajímavý byl až samotný konec. I když vraha jsem už tak od půlky knihy měla vytipovaného i tak mě překvapil motiv a celkové provedení.
Hodně mě u Hany překvapilo, jak moc pochybuje a nevěří Davidovi. I když v některých částech jsem se jí ani nedivila.
Oceňuji, že autorka vlastně ve všech dílech dokázala věrně popsat průběh vyšetřování jednotlivých vražd z mnoha různých oborů, které se na řešení takovýchto zločinu podílejí.
Nesmím zapomenout zmínit samotný závěr knihy, který jsem doslova hltala. Teď už jenom otázka, jestli to byl sen, nebo krutá realita.

Určitě od autorky celou sérii můžu doporučit, já sama i když mi nesedl třetí díl mám v plánu v této sérii pokračovat.

29.03.2024 3 z 5


Odsouzen k smrti Odsouzen k smrti Veronika Martinková

Přijde mi, že mi děj a celkově tempo knihy sedlo více než u předchozího dílu. Opravdu jsem se od začátku do konce pomalu nemohla odtrhnout. Dočkala jsem se také vyprávění příběhu z pohledu Davida a musím říct, že se mi to četlo o poznání lépe. Jeho pohled na situace a myšlenkové pochody byly opravdu zajímavé. U Hany jsem nejdříve tak v první půlce knihy došla ke stanovisku, že moje oblíbená postava rozhodně nebude, ale u konce se to trochu obrátilo, takže ji dávám ještě další šanci. Celkově za mě tento díl byl skvělý. David opravdu ukázal, že přes všechny mouchy je dobrý detektiv. Zajímavé pro mě také v knize bylo, že se tam prolínají i jiné případy z minulosti. Čekala jsem, že mi to bude vadit a odvádět pozornost od primárního případu, ale opak byl pravdou. Co považuji za takové malé mínus byl za mě uspěchaný konec. V těch posledních stránkách se toho stalo najednou opravdu hodně, až mě mrzelo, že to není více rozepsané.

19.03.2024 4 z 5


Podíl viny Podíl viny Veronika Martinková

Kriminální série Hany Vítkové a Davida Winklera začíná jejich prvním případem v knize Podíl viny. Pro mě to bylo úplně první setkání s autorkou. A upřímně nechápu, že jsem na tuto sérii nenatrefila dříve. Knížka je opravdu čtivá a autorka krásně postupně dávkuje informace, takže čtenář je po většinu knížky opravdu napnutý, jak se bude vyšetřování vyvíjet. V příběhu nechybí ani skvělí detektivové. Já si hodně oblíbila Davida i přes všechny jeho mouchy. Líbilo se mi, že byl ochoten pro spravedlnost obejít i zákon a celkově jeho pohled na vyšetřování byl opravdu působivý. K Haně jsem si nějaký jednotný vztah asi ještě nenašla, ale není pochyb, že bez ní by příběh nebyl kompletní. Líbilo se mi, že nám čtenářům byl poskytnut, jak pohled pachatele, tak vyšetřovatele. Opravdu to příběh podtrhovalo. Musím také říct, že asi nejvíc působivý byl epilog. Jediné, co bych možná knížce vytla, byl pomalejší rozjezd. Také by mi asi nevadilo, kdyby byl příběh vyprávěn i z pohledu Davida.

19.03.2024 4 z 5


Dvě prázdná místa Dvě prázdná místa Zuzana Holčíková

Rozhodla jsem se pro společnou recenzi na knihu Hra na druhou a její volné pokračování Dvě prázdná místa. Jedná se o opravdu krátké knížky s hodně zajímavým námětem. Řeší se v nich totiž věkový rozdíl mezi partnery. Já za sebe musím říct, že osobně mi velké věkové rozdíly u partnerů nevadí, ale u tohohle jsem to nějak nemohla překousnout. Kdyby se asi potkali v jiném okamžiku v životě a ne, kdy je Ben teprve ve škole, tak bych to asi více chápala. Celá knížka je vyprávěná z pohledu Nely a vidíme tam tedy její vnitřní boj s tím, že se do Bena vůbec zamilovala. Upřímně mi jí bylo až někdy líto, ale celkově mi přišla jako nejvíc nerozumný člověk v celé knize. Ben byl naopak opravdu skvělý a oblíbila jsem si i syny od Nely, kteří mi přišli i někdy více rozumní než samotná Nela. Hodně se mi také líbilo, že před každou kapitolou byl krásný citát. Celkově se mi knížky četly rychle, ale bohužel mě nijak nenadchly.

Děkuji @holcikovazuzana za poskytnutí knížek!

14.03.2024 3 z 5


Hra na druhou Hra na druhou Zuzana Holčíková

Rozhodla jsem se pro společnou recenzi na knihu Hra na druhou a její volné pokračování Dvě prázdná místa. Jedná se o opravdu krátké knížky s hodně zajímavým námětem. Řeší se v nich totiž věkový rozdíl mezi partnery. Já za sebe musím říct, že osobně mi velké věkové rozdíly u partnerů nevadí, ale u tohohle jsem to nějak nemohla překousnout. Kdyby se asi potkali v jiném okamžiku v životě a ne, kdy je Ben teprve ve škole, tak bych to asi více chápala. Celá knížka je vyprávěná z pohledu Nely a vidíme tam tedy její vnitřní boj s tím, že se do Bena vůbec zamilovala. Upřímně mi jí bylo až někdy líto, ale celkově mi přišla jako nejvíc nerozumný člověk v celé knize. Ben byl naopak opravdu skvělý a oblíbila jsem si i syny od Nely, kteří mi přišli i někdy více rozumní než samotná Nela. Hodně se mi také líbilo, že před každou kapitolou byl krásný citát. Celkově se mi knížky četly rychle, ale bohužel mě nijak nenadchly.

Děkuji @holcikovazuzana za poskytnutí knížek!

14.03.2024 3 z 5


Továrna na skořápky Továrna na skořápky Jiří Čechal

Továrna na skořápky je prvotina od autora Jiřího Čechala a za mě musím říct, že dost povedená. I když sci-fi nepatří mezi mé úplně vyhledávané žánry, tato kniha byla čtivá a dokázala mě krásně vtáhnout do děje. Většinou, když se v knize střídá vyprávění z minulosti a současnosti, dost se v tom ztrácím. U této knížky tomu tak však nebylo a ocenila jsem i, že byl děj vyprávěn z pohledu více postav. Knížka obsahuje hodně zajímavé myšlenky a pohledy na umělou inteligenci. Já jsem ji dost vnímala jako takový pohled do budoucnosti s tím, jak se ve světě stále více využívají moderní technologie. Zajímavé za mě bylo, že v knížce vyloženě není žádný hrdina nebo padouch. Nebo věřím, že u každého čtenáře tyto postavy budou individuální.
Hodně mě mrzelo, že měla knížka tak málo stránek a nebyla více dopodrobna rozepsaná. Závěr měl za mě krásný rychlý spád a upřímně můžu knížku doporučit i těm co vyloženě žánr sci-fi nejvyhledávají.

Moc děkuji @jiricx za zaslání knížky!

12.03.2024 4 z 5


Tichá pošta Tichá pošta Tereza Herzogová

Moc děkuji @tereza.herzogova za možnost znovu nakouknout do života Šárce. Musím říct, že mi za ten rok od přečtení Schovávané některé postavy opravdu chyběly. Převážně tedy Chroust a jeho sarkastické poznámky. Musím ale bohužel říct, že Tichá pošta se mi líbila o krapet méně, než Schovávaná. Bylo to hlavně tím, že v některých částech jsem se moc nedokázala ztotožnit s chováním Šárky. Až tedy na tento drobný detail byla kniha zase skvělá. S Ivanem a Šárkou jsme se dokonce podívali i do Francie a Šárka uspořádala skvělý fesťák. Přišlo mi, že v téhle knížce se více řešila ty obtížnější témata v životě, ale nechyběly ani vtipné pasáže. Já za sebe určitě autorku můžu jenom vřele doporučit. Její knížky se opravdu čtou příjemně.  Dokáže krásně vtáhnout do děje, popsat místa, pocity postav a já zase měla problém se od knihy odtrhnout. Konec je dost otevřený takže doufám, že se ještě aspoň jednoho dílu dočkáme.

05.03.2024 4 z 5


Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Převorství u pomerančovníku se řadí mezi nejdelší knihu, kterou jsem zatím přečetla. A doufám, že i po delší dobu to tak zůstane. Když Vás u této knihy neodradí počet stran, tak se do ní určitě pusťte. Mě uchvátila jednak na první pohled dokonalou obálkou, tak celým autorčiným fantasy světem. Opravdu je svět detailu propracovaný a dechberoucí. To propojení magie a draků spolu s propracovanou rozdílnou kulturou národů bylo opravdu radost číst. Autorka má opravdu nehoráznou představivost. Ze začátku je u knížky dost možné, že budete zmatení, protože hned v prvních stránkách je nám představeno spoustu postav s vlastní dějovou linkou. Ovšem poté, až už se do vyprávění více začtete dokážete ocenit děj a všechno Vám krásně začne do sebe zapadat. Samotný závěr, který sice není na moc stránek, je opravdu třešničkou na dortu.
Za mě jediným, ale zato obřím mínusem knihy byly postavy. Při čtení mi totiž přišlo, že do značné míry byly upozaděny a více prostoru se dostávalo světu plnému draků a magie. Což mi sice v celkovém obraze nevadilo, ale kdyby byly i postavy mnohem lépe propracované posunulo by to příběh úplně na jinou úroveň.

Moc děkuji @kat.sardicka a @hostbrno za poskytnutí knížky.

24.02.2024 4 z 5


Lovec bábik Lovec bábik Roman Horňák

V prvé řadě bych moc chtěla poděkovat @jurakovabetty za uspořádání štafety a autorovi @roman_hornak za možnost si knížku přečíst. Za mě se jedná opravdu o silný příběh. Nebo spíše noční můru každého rodiče. I když jsem zvyklá v knížkách na jakékoliv kruté popisy, u této knihy se mi to opravdu četlo špatně. Autor ve mě dokázal probudit nechutenství, hrůzu, strach a bezmoc o každé dítě, které na internetu narazí na predátora. Opravdu se mnou příběh otřásl. O to děsivější bylo zjištění, že se jedná o příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Děkuji ale autorovi za toto zpracování bez obalu a přikrášlení. Děj byl opravdu čtivý a autor má nadání na poutavé vyprávění. I všechny postavy byly věrohodné, i když ne vždy sympatické. Já jsem především nějak nedokázala překousnout chování policisty Romana. Opravdu se někdy choval nevhodně, ale s ohlédnutím na to, o čem příběh byl je i to jeho chování do značné míry pochopitelné. Jediné co mě hodně na knížce zklamalo byl závěr, který byl až moc uspěchaný. Nebo aspoň já jsem čekala něco více.
Celkově můžu knížku doporučit. Převážně dnes, v digitální době je ochrana dětí na internetu ještě víc potřebná než kdy dříve.

17.02.2024 4 z 5


Kruté požehnání Kruté požehnání Emily Thiede

Ze začátku jsem trochu ke knížce byla skeptická. Musím ale říct, že mě mile překvapila a tím, že se jedná o duologii se už neskutečně těším na další díl. Já jsem upřímně nebyla až tak moc nadšená fantasy světem, který autorka nabízí. Nevím proč, ale nepřišel mi tak hlavní. Chybělo mi tam totiž hlubší vysvětlení celkového zapojení bohů a fungování moci hlavní hrdinky. Mě samotnou na celé knížce bavilo jak se postupně vyvíjejí přátelství a romantická linka. Za mě tyto dvě věci byly opravdu ústřední. Nesmím ani zapomenout na děj protkaný sarkasmem! Ne jednou jsem se zasmála. Dále postavy, jak hlavní, tak vedlejší byly opravdu skvělé. Každý byl jinak svéhlavý, vtipný a tvrdohlavý. Spolu však na konci tvořili dokonalé propojení. Samotná hlavní hrdinka nebyla dokonalá. O to krásnější bylo sledovat, jak se snaží chyby napravit. Samotným skvostem knihy je ale Dante, její osobní strážce. Upřímně věřím, že si všichni tohoto bručouna se srdcem na pravém místě zamilujete. Hodně se mi také líbilo, že u každé kapitoly byl cizí řečí napsaný nějaký citát. I v textu se někdy objevil. Celkově jak jsem uvedla, za mě byla knížka krásná díky přátelství a romantice. Určitě pokud tyhle dvě věci v knížkách vyhledáváte můžu Kruté požehnání jenom doporučit.

Moc děkuji @hostbrno a @kat.sardicka za poskytnutí knihy.

10.02.2024 5 z 5


Osud hněvu a plamene Osud hněvu a plamene K. A. Tucker

Na tuhle knížku jsem se opravdu těšila a podle anotace a hodnocení mi přišla jako naprosto ideální čtení. Bohužel nevím čím to bylo, ale tak do půlky jsem si čtení nijak zvlášť neužívala. Nemůžu říct, že by knížka byla vyloženě špatná nebo málo čtivá, ale za mě i přes úchvatný nový svět, upíry a elfy bylo hodně částí v knize nezáživných. Zamilovala jsem si však postupné seznamování s novým světem. Uchvátilo mě, jak autorka dokázala propojit elfy, upíry, živly a magii.
Druhá půlka však opravdu měla své kouzlo a rozhodně se těším na pokračování celé série. Opravdu je to dechberoucí svět s hodně tajemstvími, které ráda odhalím. Stejně tak postavy. I když převážně u Zandera mi trvalo, než jsem si k němu našla svou cestu. Naopak Romerii jsem si zamilovala hned na první dobrou. Jestli máte v plánu se na knížku vrhnout určitě neváhejte, jenom je možné, že vás nebude bavit úplně od začátku.

04.02.2024 4 z 5


Rapovej deník Lukáše Kouřila Rapovej deník Lukáše Kouřila Lukáš Kouřil

Rapovej deník pro mě byl dost výstup z komfortní zóny a i když se nemůžu považovat za úplného milovníka rapu, čtení jsem si do značné míry užila. Je to hodně autentický pohled do života Lukáše Kouřila a líbilo se mi, jak bez jakéhokoliv přibarvení popisoval svůj každodenní život. Bylo zajímavé sledovat jeho cestu od první zorganizované akce až po současnost. Bohužel i přes to všechno musím přiznat, že já nebudu úplně cílová skupina, která by knížku dokázala řádně ocenit. Se spoustou věcí, které Lukáš v knize provádí mám morální problém a určitě bych nikdy takový životní styl nepodporovala. I když věřím, že to k tomu hip hop a rapu patří. Celkově ale musím ocenit Lukášovo odhodlání jak v průběhu jeho vyprávění, tak v tom, že se rozhodl vydat svou vlastní knihu. Po grafické stránce je opravdu velmi pěkné zpracována a věřím, že fanoušci rapu ji dokážou také náležitě ocenit.

26.01.2024 3 z 5