Hra na druhou

Hra na druhou https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451380/bmid_hra-na-druhou-ZE5-451380.jpg 4 96 56

Sedmatřicetiletá Nela, matka dvou kluků, se po letech potkává se svou spolužačkou ze střední školy Romanou. Romanin devatenáctiletý syn Ben se do Nely zamiluje. Hraje fotbal, stejně jako Nelini synové. Cestou ze soustředění havaruje s mladými fotbalisty autobus a hrozí, že Ben přijde o nohu. Nela zabojuje a žádá svého spolužáka lékaře, aby se pokusil Benovi nohu zachránit. Nela se nerovnému vztahu brání, je si vědoma věkového rozdílu a přes veškerou snahu Benovi nakonec podlehne. Naivně tak učiní v domnění, že tím přispěje k jeho rehabilitaci. Ben se po čase postaví znovu na nohy a díky své ctižádosti se vrací zpátky na hřiště. Příběh je vystavěný na vývojové křivce jednotlivých charakterů postav a dramatickém sledu událostí během jednoho roku. Nechybí emotivní pasáže. Konfrontace matky a milenky.... celý text

Přidat komentář

nada3314
04.04.2024 5 z 5

Já mám teď štěstí na knihy, ve kterých je hlavní téma „věkový rozdíl“ Nevím, jestli mi tím někdo chce něco naznačit? :D Nedávno jsem četla Vášnivou touhu, kde věkový rozdíl byl naopak muž byl o hodně starší než dívka. Ale naštěstí s tím nemám žádný problém a do čtení této útlé krásky jsem se pustila s velkým očekáváním.

A musím napsat, že mé očekávání se naplnila a čtení jsem si hodně užila. Styl psaní Zuzky mi sedl, možná je to tím, že jsme stejně „mladé“ a máme tímto k sobě blíž. Anebo to bude prostě tím, že Zuzka je prostě talentovaná. :-)

Autorka ve svém románu "Hra na druhou" přináší čtenářům dojemný a do detailu propracovaný příběh o lásce, rozhodnutích a boji se životními zkouškami. Hlavní postava, sedmatřicetiletá Nela, se ocitá ve složité situaci poté, co se potká se svou spolužačkou ze střední školy, Romanou, a její syn Ben se do Nely zamiluje.

Zkušeně vykresluje vnitřní konflikty a emocionální chaos, který Nela prožívá jak ve svém nitru, tak se svými dětmi. Má dva kluky, kteří také milují fotbal, stejně jako Ben. Fotbal je tady skvělý „nástroj“ jak by je všechny mohl sblížit, ale i je tak trochu nepřítel. Na cestě ze soustředění se stane nehoda a vše se tak zkomplikuje.
Příběhu nechybí dramatické zvraty a emotivní pasáže, které mě vtáhly do nitra postav a jejich rozhodování mi bylo sympatičtější.

Autorka se nebojí konfrontovat témata jako je věkový rozdíl ve vztahu a etické dilema, což dává příběhu hloubku a autenticitu. "Hra na druhou" je příběhem o lásce, oběti a boji o druhou šanci. Autorka se zde ukazuje jako talentovaná vypravěčka schopná zaujmout čtenáře od první stránky až do dojemného finále. Na pokračování se neskutečně těším, chystám se na něj teď v dubnu, takže recenzi budete mít brzo :-)

monikasbookclub
14.03.2024 3 z 5

Rozhodla jsem se pro společnou recenzi na knihu Hra na druhou a její volné pokračování Dvě prázdná místa. Jedná se o opravdu krátké knížky s hodně zajímavým námětem. Řeší se v nich totiž věkový rozdíl mezi partnery. Já za sebe musím říct, že osobně mi velké věkové rozdíly u partnerů nevadí, ale u tohohle jsem to nějak nemohla překousnout. Kdyby se asi potkali v jiném okamžiku v životě a ne, kdy je Ben teprve ve škole, tak bych to asi více chápala. Celá knížka je vyprávěná z pohledu Nely a vidíme tam tedy její vnitřní boj s tím, že se do Bena vůbec zamilovala. Upřímně mi jí bylo až někdy líto, ale celkově mi přišla jako nejvíc nerozumný člověk v celé knize. Ben byl naopak opravdu skvělý a oblíbila jsem si i syny od Nely, kteří mi přišli i někdy více rozumní než samotná Nela. Hodně se mi také líbilo, že před každou kapitolou byl krásný citát. Celkově se mi knížky četly rychle, ale bohužel mě nijak nenadchly.

Děkuji @holcikovazuzana za poskytnutí knížek!


lucie5018
16.02.2024 4 z 5

Doporučuji všem, koho běžné románky nudí a chtějí si přečíst něco trochu jiného. Kniha má pouhých 176 stran. Ideální četba na cesty nebo když se právě potřebujete dostat z čtecí krize.

Kapitoly jsou krátké a kniha se příjemně čte. Je zřejmé, že autorka má cit pro jazyk.
Nadšená jsem byla především z první poloviny knihy, kde vše začalo zcela nevinně. Nela se na zastávce po dlouhé době střetne s bývalou spolužačkou Romanou. Prostřednictvím Romany se Nela seznámí s jejím devatenáctiletým synem. A rozjíždí se kolotoč. Od začátku si ti dva nejsou lhostejní. Nela byla na začátku dost v rozpacích z Benovy přímosti, která hraničila s drzostí. Ten kluk by dostal snad každou!

V polovině knihy dojde k nehodě autobusu, ve kterém se ze soustředění vrací Neliny synové i Ben a nastalá událost změní naprosto vše v životech našich hlavních hrdinů. Od této chvíle mé nadšení odpadalo. Vývoj vztahu mezi Nelou a Benem mi přišel nepřirozený, jakoby přeskočil několik fází. Ne dozvěděla jsem se více o vnitřních prožitcích Nely a měla více otázek než odpovědí.

Škoda, že se autorka neponořila více do jejich vztahu. Nicméně příběh má potenciál a já jsem zvědavá, jestli jej autorka náplní v pokračování s názvem Dvě prázdná místa.
3,5/5*

Mišule_11
09.02.2024 5 z 5

Povedlo se vám někdy přečíst knížku během jednoho dopoledne..? :) Mě ano! Bylo to po strašně dlouhé době a právě konkrétně u této knihy. Čímž bych chtěla poděkovat autorce za její věnování k recenzi :)

Už nejen díky bleskovému přečtení bylo poznat, že mě příběh chytl. Škoda jen, že byl tak krátký, ale rozhodně mu nic jiného dalšího nechybělo. Námět příběhu - různý věkový rozdíl mezi hrdiny, kdy starší je žena, mě zaujal a musím říct, že jsem asi o ničem takovém doposud nečetla nebo si toho nejsem vědoma :)

Oba hlavní hrdinové mi byli sympatičtí a prostředí fotbalu mi rovněž vůbec nevadilo :) Upřímně emoce se mnou cloumaly po celou dobu jako na horské dráze.

A najít citát na začátku každé kapitoly bylo pro mě příjemným překvapením! :) Určitě mám v plánu se pustit i do dalších knih od autorky.

markettH
04.02.2024 3 z 5

Příběh byl vyprávěn v ich formě z pohledu Nely. Kapitoly byly krátké a svižné. Hned v první části došlo k osudnému setkání Nely a Bena. Což je super, žádný zbytečný odbočky a prodlužování. Do života hlavních hrdinů zasáhlo poměrně málo postav, takže se čtenář neztratil v propletených vztazích. Řekla bych, že díky tomu je vhodná i pro lidi, kteří po knize často nesáhnou.

Před každou kapitolou byl zajímavý citát. Některé jsem znala, ale pár pro mě bylo novinkou. Vždy měl jednotlivý citát spojitost s událostmi v následující části.

Moje největší sympatie patřily Neliným synům, Matějovi a Filipovi. Šlo poznat, že (i přes svoji pubertu) mají k sobě blízko a jsou citlivé duše. Kdo mě bohužel často zklamal, je Nela. I když jsem ji "viděla" do hlavy, dost často jsem nechápala její chování, hlavně k Benovi. Možná bych uvítala, kdyby to šlo ještě víc do hloubky jejích myšlenek. Na druhou stranu chápu, že na 175 stranách to tak úplně nejde.

Velký zdvižený palec za konec. Zejména posledních cca 5 stran, které se zaměřují více na Bena. Vůbec by nevadilo, kdyby byla ta část byla delší. Rozhodně tím u mě získal body navíc.


Do volného pokračování Dvě prázdná místa se pustím také. Docela by mě zajímalo, kam se postavy vývojově posunou.

Pokud bych chtěla dát hvězdičkové hodnocení, dala bych asi z pěti. Fajn jednohubka na jedno odpoledne.

Knihu mi poskytla sama autorka jako recenzní výtisk v rámci spolupráce. Moc děkuji za výtisk, krásné věnování a hlavně důvěru.

virgo_books
24.01.2024 4 z 5

Pokud máte rádi romance s věkovým rozdílem mezi hlavními hrdiny, tak tohle bude kniha pro vás.

Většinou je starší mužská hlavní postava, ale tady je to naopak. Navíc má naše hlavní hrdinka už 2 syny.

Kniha se četla velmi dobře a ubíhala rychle. Já jsem si slupla za jeden večer.

Co se týče romantické linky, ocenila bych více jiskření, protože mi přišel celý jejich vztah trošku zrychlený.

Nechyběl ani nějaký ten zvrat a dost emotivní situace.

Já jsem si celkově knihu užila. Byla to taková milá oddechovka.

A pokud máte rádi fotbal, tak si taky přijdete na své.

3,5/5

AaandYs3k
13.01.2024 5 z 5

Kniha řeší téma lásky mezi 37letou matkou dvou puberťáků a jednoho téměř dvacetiletého kluka. Má takový vztah šanci? Měl by vůbec začít? Jak se k němu postaví nejbližší? To vše se v knize na nemnoha stránkách řeší. Mladík Ben má rozum a je také velmi empatický. Nela bojuje sama se sebou, nechce udělat chybu.

Více nechci prozrazovat, protože textu opravdu není mnoho. Moc čistě romantických knih načteno nemám. Vždy tam potřebuji něco navíc, a tady to „něco“ bylo

Kniha mě moc bavila. Byla jsem zvědavá, kam se děj bude ubírat, a jelikož jsem neznala anotaci, byla jsem velmi překvapená. Celou dobu jsem nedočkavě otáčela stránky. Pokud vás téma zaujalo, vězte, že autorka ho pojala velmi citlivě a čtivě. Určitě doporučuji vyzkoušet.

Nedávno knize vyšlo volné pokračování Dvě prázdná místa, které má minimálně velmi povedenou obálku

gargamelka
25.12.2023 4 z 5

Zajímavý příběh. Každou stránku chcete vědět jak to dopadne mezi Nelou a Benem.

Moniska2410
16.12.2023 5 z 5

V prvé řadě moc děkuju autorce za recenzní výtisk, myslím, že by mě kniha asi minula a upřímně by to byla škoda.

Krásný romantický příběh, který si vás omotá kolem prstu a vy tím prstem musíte otáčet stránku za stránkou, protože chcete vědět jak to mezi Nelou a Benem dopadne.

Miluju citáty a ten kdo mě sleduje to ví, takže sem byla moc ráda, že každá kapitola právě nějakým krásným citátem začíná. A skvělý bylo, že se hodil k ději v té dané kapitole, to bylo skvělé zpestření.

Prolíná se tu více postav a mě se moc líbilo jak si autorka dokázala pohrát se všemi těmi emocemi, přátelstvím a hlavně rozvinout lásku s větším věkovým rozdílem.

A možná i proto, že sem věkově blízko Nely, sem se do příběhu krásně ponořila. Po dočtení mám v hlavě pár otázek sama na sebe...... Šla bych vůbec do takového vztahu? A pokavaď ano, jak bych se zachovala?

Monolog pro Nelu mi krásně dovysvětlil nějaké nejasnosti a hlavně sem ho z větší části probrečela.

,,Milovat někoho znamená pochopit i to, že vás skutečně nemiluje."

Já sem si Bena okamžitě zamilovala a nebýt tam zmiňovaný jeho věk, typovala bych mu víc.

Nela mi oproti tomu přišla na svůj věk trochu nerozhodná, i když na jednu stranu, ruku na srdce, jak by sme jednali v její kůži my.

,,Ona ho miluje víc, než se kdy dozví. On ji miluje víc, než kdy dá najevo."

A já se jdu pustit do volného pokračování

4,5 /

Zuzanka45
16.12.2023 4 z 5

Už po pár stránkách mě kniha začala bavit. Příběh mě vtáhl do děje a já jen čekala, co se bude dít dál. Stránky ubíhají rychle a děj vás stále udržuje v pozoru. I přes to, že je kniha hubená, stalo se v ní tolik veselých i smutných událostí. Bena jsem si docela oblíbila. Líbilo se mi, jak každá kapitola začínala moc pěkným citátem. Monogol pro Nelu byl třešnička na dortu.
Doporučuji a sama se brzy pustím do volného pokračování!

knihomolkaJani
07.12.2023 4 z 5

"Dvě ženy. Dvě kamarádky. Dvě matky... jež se ocitly na hraně odlišných emocí. Na jiné ose, v jejímž středobodu byl však jeden člověk, kterého jsme každá milovala jinak."
.
Tohle byl opravdu velmi zajímavý příběh. Mohl to být příběh o lásce ale o to tady vůbec nejde. 
.
Hlavní postava je zde Nela, matka dvou chlapců a právě ona celý příběh vypráví. Další díl skládačky je Ben, syn její kamarádky z mládí..
.
Na začátku mi přišel Ben jako namachrovnaý puberťák, co si hraje na muže, ale až na konci jsem pochopila, že to měl v hlavě mnohem více srovnané, než se zdálo.  "Kdo on vlastně je? Copak by to mohl být ten zvědavý kluk z auta? Snad to ani není ten odvážlivec z hřiště, který mi bez rozpaků začal tykat, anebo ten drzý floutek stojící ve světle pouliční lampy včera v noci?"
.
Vytknout musím hned samotný začátek, který mi přišel lehce zmatený a nejasný. Nela se chovala hrozně, ale na druhou stranu chápu její vnitřní boj..
.
V příběhu je mnoho děje na málo stranách, proto se může zdát příběh značně chaotický. Mrzí mě, že Nela a Ben nedostali více prostoru, ale to důležité poselství nám předali.
.
Kniha je opravdu hodně k zamyšlení.. Nejde zde jen o lásku ale i o morální zásady a bariéry.. Je to hezky a čtivě zpracované.
A konec byl krásně dojemný.
.
Opravdu musím pochválit i začátky kapitol, které jsou vždy doplněny vhodným citátem.
.
Styl psaní autorky je sympatický a i vzhledem k pár stranám máte za chvilku přečteno.
Jsem zvědavá, co nám přinese volné pokračování..
.
"Jsou chvíle, které se nikdy nezopakují, a my bychom jim neměli dovolit, aby nám unikaly."
A vám by určitě neměl uniknout tento příběh.

Áňa 998
06.12.2023 4 z 5

Před čtením knihy jsem neměla žádné iluze ani předsudky o vztahu, který tu dva hlavní hrdinové mají. Něco jsem malinko tušila z recenzí, které jsem si na knihu přečetla. Snažila jsem se ale na tyto názory zapomenout a vytvořit si vlastní.
.
Když jsme četla anotaci, říkala jsem si, že věkový rozdíl - žena třicet sedm, mladý muž devatenáct... Je hodně. Ale vím o vztazích, kde partneři mají velký věkový rozdíl a klape jim to. Tady mě trochu rozhazovala skutečnost, že mladší muž je synem spolužačky naší hrdinky...
.
Pojďme dát postavám jména. Mladší muž, Ben, je sympaťák, těžko se mu odolává. Ví co chce, a tím něčím je Nela. Je jí třicet sedm, vychovává dva syny a o lásku dlouho nezakopla. Jejich láska se setkává s pochopením, ale častěji spíše s nepochopením. Jejich vztah je opravdu kontroverzní.
.
Na stránkách knihy jsme svědky vývoje Nely a Bena, jejich vztahu, ale i vlastní mysli. Autorka velmi čtivě zpracovala nejen postavy, ale i následky jejich sblížení. Kniha je opravdu jako z reálného života a situaci popsanou v knize nemám problém si přenést do skutečnosti.
.
Jediné co mě mrzí je, že má příběh tak málo stran. Nechala bych si líbit trochu té příběhové vaty, více vedlejších dějů.
.
Knihu jsem přečetla za jediný den, naštěstí jsem měla po ruce volné pokračování, Dvě prázdná místa. Na tu si dáme recenzi zase zítra!

TerkinKnižnySve
30.11.2023 5 z 5

Zuzana Holčíková - Hra na druhou


Počet strán: 176
Vydavateľstvo: @autreo_publisher
Žaner: #romantika

Na málo stranách veľa emócií.

Musím povedať, že zo začiatku som mala predsudky, samozrejme, že neodsudzujem vzťah čo sa týka starsi-mladsi, v oboch prípadoch su tý starší vždy kanci, že si nájdu mladšieho.

O to viac ma príjemne prekvapil dej a musim povedať, že som trhnula strachom a dokonca mi aj slza vyšla.

Dej mal rýchly spád, autorka sa zbytočne nevykecávala, čo veľmi oceňujem lebo v inom pripade by som asi romantiku nezvládla.

Velmi pekne ďakujem za knihu poskytnutú do štafety @holcikovazuzana a dakujem @mama_nad_knihou za organizaciu

#kniznastafeta #kniznarecenzia #autorskastafeta #podporujemeceskeautory #recenzieTerka #hranadruhou #zuzanaholcikova

Antonacia:

Sedmatřicetiletá Nela, matka dvou kluků, se po letech potkává se svou spolužačkou ze střední školy Romanou. Romanin devatenáctiletý syn Ben se do Nely zamiluje. Hraje fotbal, stejně jako Nelini synové. Cestou ze soustředění havaruje s mladými fotbalisty autobus a hrozí, že Ben přijde o nohu. Nela zabojuje a žádá svého spolužáka lékaře, aby se pokusil Benovi nohu zachránit. Nela se nerovnému vztahu brání, je si vědoma věkového rozdílu a přes veškerou snahu Benovi nakonec podlehne. Naivně tak učiní v domnění, že tím přispěje k jeho rehabilitaci. Ben se po čase postaví znovu na nohy a díky své ctižádosti se vrací zpátky na hřiště.

Příběh je vystavěný na vývojové křivce jednotlivých charakterů postav a dramatickém sledu událostí během jednoho roku. Nechybí emotivní pasáže. Konfrontace matky a milenky. Konec v podobě jednoho dlouhého monologu - 'Monologu pro Nelu'.

Snad proto přišel, snad proto, aby se rozloučil. "Bene, proč jsi tak smutný?" donutila jsem ho podívat se mi do očí. Chtěl mě znovu políbit, ale já se od něho odtáhla.Nechápala jsem. Jen cítila tu věčnou propast mezi námi. A on jistě také...

Majka1979
27.11.2023 5 z 5

Tak musím povedať, že podľa obálky by som si knihu určite nekúpila a nebyť recenzie od kamarátky, tak by som o knihe ani nevedela. A ak aj áno, žeby som ju videla, tak už len obálka by ma isto nezaujala.
Ale nie vždy obal predáva a v tomto prípade to tak je určite. Hneď od začiatku ma kniha dostala. Príbeh dvoch žien, ktoré sa náhodne stretnú na autobusovej zastávke ako bývalé spolužiačky a ich životy sa opäť spoja. Zažijú toho veľa, ale asi to najkrajšie je, keď jednej z nich syn sa zahľadí do kamarátky a spolužiačky vlastnej mamy.
Ako na to pozerá ona? Dá sa zamilovať aj do o toľko rokov mladšieho chlapca? Čo tie motýliky v bruchu? Je to poblúznenie alebo je to niečo viac?
A ako sa asi na to všetko budú pozerať jej dvaja synovia? Predsa len toho chlapca majú radi, ale ako kamaráta, ako futbalistu, ktorý s nimi chodieva na tréningy a asistuje trénerovi.
Čo sa však zmení pri sústredené, kedy vodič autobusu dostane mikrospánok a všetci traja skončia v nemocnici? Ako dokáže ona prijať to, že ten, ktorý ju má tak veľmi rád, je tak vážne zranený?
Prehodnotí svoj vzťah k nemu? Bude mu viac len ako oporou? Alebo sa nakoniec on prebudí z toho sna zamilovanosti a uvedomí si, že ona nie je preňho?
Núdza o zápletky v knihe nebola, škoda, že to skončilo. Toto sú knihy, ktoré by mohli mať oveľa viac strán. Štýl mi neskutočne sadol
Krása, krása, krása.
Pre mňa silný príbeh, krásny príbehy, naozaj som sa aj ja bála o všetkých troch chlapcov. A pobavila som sa ako sa taký mladý zajačik vedel zahľadieť do zrelej ženy. Ale prečo nie? Veď to nie je len v knihách, ale aj v reálnom živote.
Naozaj môžem len a len odporúčať. Nepozerajte na obal, ale na vnútro a pri tejto knihe to platí 1000násobne určite

Vampucha
23.11.2023 4 z 5

Nechci říct, že je toto romantický příběh, jistým způsobem je a zároveň není. Je to o vztazích, o lásce, o přátelství o spoustě dalších věcí.
Hra na druhou je příběh, který by se mohl stát komukoliv z nás, nehraje si na něco co není. Je to ze života a Zuzka Holčíková to krásně zachytila. Kdo ví, jak bychom se zachovali my, kdybychom byli na místě Nely nebo Bena.

Nela je máma dvou kluků, je rozvedená, je jí 37 let a potkává po letech svou spolužačku a seznamuje se tak s jejím devatenácti letým synem Benem. Od první chvíle cítíte, že mezi Nelou a Benem cosi probíhá a čekáte, kdy to vypluje na povrch začne si to žít po svém.
Nela je rozumná ženská a ze začátku celé situaci nepřikládá příliš velkou váhu, ale jednoho dne si musí připustit, že Ben k ní něco cítí a ani on jí není tak docela lhostejný.
Velký věkový rozdíl je zajímavé téma, se kterým se v romantických knihách běžně nesetkáváme. Jak se k tomu postaví Ben s Nelou vám neprozradím. Ale hodně jsem to prožívala, obzvláště některé části, jako celek to skvěle fungovalo, protože v knize je mnoho emocí. Nela mi sice nebyla vždy úplně sympatická, ale zároveň jsem jí rozuměla a dokázala ji pochopit.
Překvapilo mě pár zajímavých zvratů, kniha má od začátku skvělý spád, ale tyto události tomu přidali na čtivosti a já už se od knihy nedokázala odtrhnout.
Jednoduchý příběh o komplikované situaci, někdo mu vytýká, že je příliš krátký a chaotický, že postavy neměly prostor. Pro mě ho měly, u mě chemie fungovala skvěle a nebudu lhát i slza ukápla. Jsem ráda, že jsem s knihou počkala a četla ji ve správném rozpoložení.
Vyhraje rozum nebo cit? Je velký věkový rozdíl v dnešní době tabu nebo něco, ne úplně běžné, ale zkousnutelné?

Na začátku každé kapitoly jsou citáty, krásné a výstižné vzhledem k příběhu. Původně jsem sem chtěla jeden dát, ale pak jsem si uvědomila, že by možná prozradil příliš.

dam.si.knihu
06.11.2023 3 z 5

Je to příběh o lásce, která má jako překážku věkový rozdíl hlavních hrdinů. Zatímco Ben s tím nemá problém, tak Nela nedokáže překonat tuto propast, ale dokáže se s tím nakonec vyrovnat a dá přednost lásce před morálními předsudky?

Je těžké tady psát recenzi, abych Vám něco náhodou nevyzradila. Kniha má pouhých 175 stránek, které přečtete rychleji, než budete čekat.
Musím říct, že autorka si za mě vzala originální téma, protože já jsem zatím nic takového nečetla. Příběh celkem rychle plynul a byla jsem zvědavá, jak to všechno dopadne.

Co mě mrzí je to, že nebyl větší prostor pro dialogy mezi hlavními hrdiny, abych jim tu lásku mohla zkrátka věřit, na můj vkus to bylo všechno moc rychlé. Ben byl zpočátku na ránu a jak popisovala Nela, choval se jako spratek. Ale zhruba v půlce knihy bylo hezky vidět, jak mezi hlavními hrdiny vzniká hezké pouto.
Nicméně autorka krásně vylíčila emoce hlavních postav, a ten konec byl skvělý. Dala Benovi něco, co jsme potřebovali, a tím to i krásně završila.

libuse6749
20.10.2023

Dvě knížky, jeden příběh.

Dva hlavní hrdinové, jedna kontroverzní láska.

Dnes vám představím první.

Anotace prozradí, že Nele je 37 let, je matka dvou kluků a náhodou se potká se spolužačkou ze střední školy. Netuší však, že se současně seznámí i s jejím 19letým synem Benem, který se do ní zamiluje.

Na první pohled to vypadá jako červená knihovna, ale nenechte se oklamat, v příběhu jde o mnohem víc. Autorka Nelu dostala pod ohromný tlak. Bojuje sama se sebou, s neočekávanou „zakázanou“ láskou, staví syny na první místo ve formě loajality ke své rodině a dělá tak mrtvého brouka. Obává se ztráty dobrého vztahu s nejlepší přítelkyní a děsí ji, co by tomu řekli lidi. Na každé stránce však cítíte její vnitřní boj se všemi předsudky, stereotypy ve společnosti, hranicemi normálnosti.

Více nebudu prozrazovat, snad jen, že v knize nechybí emoce a Bena si zamilujete stoprocentně taky.

Knížka má 160 stran, jde tedy o jednohubku na jedno odpoledne nebo čtení na víkend. Příběh je čtivý, má spád. Specialitkou autorky, je citát na začátku každé kapitoly. Ten umí vybrat tak citlivě, že po přečtení každé kapitoly zjistíte, že je doslova „na míru“.

Mon.CouCou
15.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Po menší pauze chci představit novelu od Zuzany Holčíkové. Hra na druhou.

Jemný příběh pro ženy s tématem, který dříve či později vedou k zamyšlení.
VĚK
Každý z nás máme na světě spřízněnou duši. Jen otázkou je-kdy ji potkáme.
Hlavní hrdinka Nela, matka dvou chlapců, potkává na zastávce kamarádku z mládí. Upovídaná Romana ji stáhne do jejího světa, kde se potkává s jejím synem, devatenáctiletým Benem.
Jsou zákony, které neovlivní nikdo. A když jste čímsi přitahováni, jen stěží má rozum šanci. Avšak Nela se brání osudu. Shodou náhod je Ben i kamarád kluků Nely a přes ně může existovat cestička, jak v této hře uspět.
Jenže osud je mnohem nevyzpytatelnější a přichází hořká srážka, které však nebylo vyhnutí. Cosi se v Nele zlomí a chce Benovi pomoci stůj co stůj. Sblížení je tedy nevyhnutelné...
Jenže... už z názvu knihy, nejde jen o hru. Nebo ano? Fotbal přece hrou je, a chcete-li umocnit tento příběh, pak si ho prostě musíte přečíst :-)

Kniha je útlá, přesto je v ní hodně myšlenek i citátů k zamyšlení a podtext celé knihy je citlivým způsobem jasný. Co chtěla autorka říct, zaznělo výstižně. Ano, mohly by některé části být více rozepsané, ale pro námět, který byl vskutku zajímavý, dostatečný. Těším se na další knihu, protože z této knihy si odnáším i hodně otázek, na které si hledám odpovědi :-)

Děkuji, Zuzy, za krásnou knihu s věnováním. Moc si toho vážím.
Tato kniha je prostě pro nás, ŽENY...

Agida
07.10.2023 4 z 5

Příběh Nely a syna její kamarádky Bena, kteří se do sebe zamilují(roli v tomto případě hraje věkový rozdíl, kdy Nela je mnohem starsi( ale jak se říká Lásce neporucis). Ben je velmi talentovaný fotbalista, ovšem stane se mu dopravní nehoda a on malém přijde o nohu a také o možnost hrát milovaný fotbal, Nela mu se vším ochotně pomáhá a Ben je velký bojovník Jak to s nimi cele dopadne a zda bude znovu hrát fotbal si už musíte precist sami Mě se knížka velmi líbila a oceňuji také spoustu citátů v knize (mám je moc rada).

PosPol
07.10.2023 2 z 5

"Byla jsem hříšnice hříšná. Chovala se jako pomatenec. Vzrušená a nenasytná. Kdybych se na své poslední cestě úplnou náhodou ocitla před branami nebe, budu se opravdu stydět. Ne za to, co jsem provedla v této místnosti a s kým, ale za to, že jsem to udělat chtěla. Nebudu se omlouvat, nebudu se kát, nebudu se zpovídat ve jménu svých hříchů. To si raději stoupnu rovnou před brány pekla."

Mezi skoro čtyřicetiletou matkou dvou dospívajících chlapců Nelou a devatenáctiletým Benem přeskočí jiskra. Nela se snaží bránit tomuto vzplanutí, vždyť by Ben mohl být jejím synem! Jenže větru a lásce holt neporučíš...

Autorka postavila Nelu před nelehké rozhodnutí - rozum, nebo láska? Námět skvělý, ale knize příliš ublížila její strohost a krátkost. Má 176 stran a tak je spousta věcí nevyřčených, není zde žádné povědomí o čase či místě probíhajícího příběhu. Až příliš často jsem měla pocit, že mi něco uniká. Jakoby postavy měly nějakou tajnou komunikaci, které já nerozumím a tím pádem mi přišlo jejich chování nelogické, často až absurdní.

Předpokládám, že se příběh odehrává dle jmen v ČR, ale projevy postav mi přišly poněkud zvláštní - považovat za přítele někoho, koho jsem znala na ZŠ a neviděla ho přes 20 let. Objímat se a líbat na tváře s někým, koho jsem viděla párkrát se mi také nezdálo... Stejně jako fakt, že Nela dokáže doktorovi navrhnout nový lékařský postup, to mi přišlo obzvláště nereálné.

Moc děkuji Zuzana Holčíková za poskytnutí knihy. Bohužel jsem v knize postrádala chemii mezi Nelou a Benem, setkali se vlastně jen párkrát a mluvili spolu minimálně. Dost možná se Nela vícekrát viděla s Benovou matkou, která na jejich vztah reagovala opravdu netypicky. Reálně tak knize opravdu uškodila její krátkost, protože na rozvinutí postav a jejich vzájemných vztahů nebyl zkrátka prostor.

Hodnotila bych 2/5, ale určitě bych ji nezavrhovala a dala jí šanci, kniha je milá a čtivá jednohubka, čtení mě bavilo a jsem zvědavá na druhý díl, který má skvělé ohlasy