Okouzlení přehled

Okouzlení https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530357/bmid_okouzleni-65a796766dae7.jpg 4 39 39

Antonii Čarovnou předchází pověst mocné a vzdorovité čarodějky. Proto má Edison Havranský pořádně nahnáno, když vstupuje k ní do kanceláře. Chtěl by se stát jejím magickým učněm, ale je tu maličkatý problém – nemá moc zkušeností s kletbami a hlavně neovládá magii. Zato však vynalezl přístroj na odhalování magických energetických linií, díky čemuž je nakonec přijat a dostane magické jméno Havran. Později se seznámí i se Sluncem, nabručenou a znepokojivě pěknou pomocnou silou Antoniiny hlavní konkurence. Když se však Kouzelnické konsorcium dozví o jeho nelegálním přístroji a jejich mentoři zmizí, nezbude jim nic jiného než spolupracovat. A brzo zjistí, že jim to překvapivě klape... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Spell Bound , 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Okouzlení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Grohlinka
15.05.2024 2 z 5

Ne. Někde mezi 1 a 2 hvězdami. Postavy jsou ... ne, ani to nebudu rozebírat. Slabé to bylo. Jediná poznámka, myslím, že existuje dost lgbtq+ románů, které by si zasloužily přeložit do češtiny, tenhle to rozhodně není a příšerné on/ona mě ruší a no prostě hrůza. Je to teď trendy a všechno, já to beru, ale podle mě to prostě przní češtinu.

Jaehyun
15.05.2024 2 z 5

No, jak to jen napsat.... Už jsem od autorky četla Šťastně až navěky a tohle bylo asi tak na stejné úrovni s výjimkou toho, že Havran mě oproti jiným postavám aspoň opravdu bavil. Obálka stejně jako u předchozí knihy naprosto top, barevná, lákavá a s pěknými postavami, té prostě nemám co vytknout.

Co se však děje týče, tak chvílemi jsem se nudila a myslela jsem, že to ani nedočtu do konce. Nebylo to úplně nejhorší, ale na mě prostě utahané a bez šťávy. Taky se mi to díky novým genderovým koncovkám, které prostě nejsou pro češtinu stavěné, špatně četlo. Byl-a....uhhh. Navíc ač mám docela velkou představivost, tak prostě nevím jak si mám představit "to" a tudíž to pro mě jako pro čtenáře bylo unavující. Určitě tohle není kniha, kterou bych si někdy přečetla znovu a marnila nad ní čas.


SBH
15.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Už dlouho jsem se u knihy nebavila tak dobře. Nedokážu jednoznačně určit, která složka byla lepší. Rozhodně vede vykreslení postav. Každá je osobitá, má svou historii i hloubku, odlišitelnost a sympatické vlastnosti (s výjimkou záporácké padoušky čtvrté úrovně). Antonie je skvělým příkladem kladné hrdinky, která bojuje s lákadly své nezměrné moci, ale žebříček hodnot má nastavený zatraceně správně. Ovšem mojí srdcovkou zůstává Havran, geniální, vtipný, laskavý nerd, který má potíže s dodržováním pravidel.
Pak jsem si vrcholně užívala romantickou linku, to opatrné sbližování, zároveň absenci nutného sebeobelhávání a protivných tanečků kolem vytouženého protějšku. Mezi hrdinky to patřičně jiskřilo, jejich dialogy patří k nejlepším v knize, přičemž mají silnou konkurenci v Antoniině břitkém jazyku.
Děj. Na začátku je stanoven úhlavní problém, že Havran nikam nepatří. Nemá dost magie na to, aby se zařadil mezi čaroděje, zároveň jí ale má příliš na to, aby se mezi civilisty cítil opuštěný. První třetina líčí jeho usilovnou snahu zapadnout na místo, kam by rád patřil. Což se zvrtne. Následující potíže s Konsorciem rezonovaly s mým osobním strachem z obřích, nelidských korporací, které ovládají život obyvatelstva jenom svou obludnou velikostí. Musím říct, že na začátku soudního procesu jsem opravdu trnula obavami.
A pak tu máme prostředí. Dle některých zdejších komentářů nedostatečně propracovaným. Cože? Co víc by dotyční chtěli? Svět Okouzlení byl domyšlený, originální a funkční. Nic mi neskřípalo a spousta věcí mě bavila a zajímala. V té souvislosti musím pochválit popisy, které mě vtáhly do prostředí a barvitě ukázaly jak místo, tak postavy.
Přesto mám jednu výtku, pro mě naprosto netypickou. Celé se mi to přeukrutně líbilo, bohužel až na poslední kapitolu. Já, milovník happy endů, jsem se nakonec téměř utopila v cukrové vatě. Ano, pořád hlasuji pro šťastný konec, ale ten úplný závěr s Antoniiným nelogickým rozhodnutím a barvotiskovým chováním obou děsivých čarodějek, ne ten měl autor vynechat.
LGBT+ tématika je má oblíbená, ovšem soudobá móda nebinárních entit mi už připadne vážně praštěná. Bohužel čeština na tento výstřelek není stavěná, tak mi to kapku lezlo na nervy.
Jinak ovšem vřele doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dokonalé městečko, Šašek a další knižní novinky (11. týden)

10.03.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Okouzlení v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě14x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

pro dívky romantika LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

F. T. Lukens
americká
2023  73%Šťastně až navěky?
2024  79%Okouzlení