Čtvrté křídlo přehled

Čtvrté křídlo https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530478/bmid_ctvrte-kridlo-65d33a226d857.jpg 5 881 881

Empyreum série

1. díl >

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Fourth Wing , 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtvrté křídlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (224)

Vrbická1999
dnes 2 z 5

Čtvrté křídlo jsem původně vůbec neměla v plánu číst, ale pak mě to nedalo a chtěla jsem vědět, proč je to takový hit. Příběh sám o sobě mě bavil, prostředí drsné akademie mě vtáhlo, ale ten počet stran byl na mě moc. Některé části se vyloženě vlekly. Kdyby měla kniha o 250 stran méně, čtení bych si užila více.
Fantasy pro mě už asi není. Nejspíše jsem už na tento typ knih ,,moc dospělá''. Od knih, které čtu očekávám více.

Eleanor-ka
včera 4 z 5

Váhala jsem, zda dát 3 nebo 4 hvězdy. Závěr knihy mě přesvědčil o větším počtu. Musím přiznat, že téma má neskutečný potenciál, ale četlo se to ... Dost náročně. Autorka nepíše zrovna s lehkostí, takže mi trvalo opravdu dlouho - na mé poměry -, než jsem knihu dočetla.
Nicméně, už dlouho jsem nečetla něco tak dynamického a originálního, takže když opomenu tenhle fakt, je kniha za mě téměř geniální. Těším se na další díl.


Ketfl
předevčírem 5 z 5

Violet Sorrengeilová je fyzicky křehká mladá žena. Kvůli svým problémům se proto rozhodla vydat na dráhu písařky a strávit svůj život mezi knihami. Její matka, velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila mezi elitní jednotku dračích jezdců. Jenže cesta na vrchol není vůbec jednoduchá. Violet musí projít náročným výcvikem, aby se vůbec mohla spárovat s drakem. Pokud se jí celý výcvik podaří přežít, přichází další překážka – draci se obvykle s „křehkými“ jedinci nepárují. Violet proto bude muset využít veškerý svůj důvtip a inteligenci, aby vše zvládla. A kdo ví? Možná najde spojence tam, kde by vůbec nečekala…

Nebudu nic zastírat, Čtvrté křídlo absolutně splnilo moje očekávání. Autorce se povedlo vytvořit velice zajímavý fantasy svět, který lidé sdílí s draky. Draci se běžně do lidských problémů nezapojují, řeší si věci po svém, ale pravidelně se propojují s elitními jezdci, aby společně chránili jejich domov, Navarru. Díky tomuto propojení získá každý jezdec speciální magickou schopnost. Čím silnější drak i jezdec, tím silnější a cennější schopnost lze získat.

Violet je skvělá hlavní hrdinka. Fyzicky slabá, ale inteligentní dříčka. Po celou dobu výcviku se musela potýkat s tím, že se jí někdo snaží zabít. Hned první den se její cesta zkříží s nádherným mužem. Xaden ale Violet nesnáší, její matka mu totiž zabila otce a on má teď konečně možnost se pomstít. Čeká jen na správný okamžik. Jenže čím déle to odkládá, tím víc vidí, jaká Violet je. A nemůže popřít neskutečně silnou chemii, která mezi nimi panuje.

Knihu jsem si opravdu užila od začátku do konce. V příběhu se neustále něco dělo, výcvik byl akční. A hlavně ti draci! Bylo to prostě skvělé. Na konci knihy samozřejmě přichází obrovský zvrat, ale naštěstí by měl druhý díl vyjít už v září, takže alespoň to čekání nebude tak úmorné! Už se nemohu dočkat.

Moc doporučuji!

všechny komentáře

Související novinky (5)

10 nejčtenějších knih (květen)

15.05.2024


10 nejprodávanějších eknih (duben)

13.05.2024


10 nejčtenějších knih (duben)

15.04.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (1)

,,Rozhodni se, Violet. Chceš zemřít jako písařka? Nebo žít jako jezdkyně?"


Ocenění knihy (2)

2023 - Goodreads Choice Awards (Romantasy)
2023 - HumbookAwards (Nejočekávanější překladová kniha roku 2024)


Kniha Čtvrté křídlo v seznamech

v Právě čtených118x
v Přečtených1 099x
ve Čtenářské výzvě274x
v Doporučených121x
v Knihotéce512x
v Chystám se číst652x
v Chci si koupit253x
v dalších seznamech23x