Přeživší přehled

Přeživší https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437269/prezivsiFH4LF8-JlZ-.jpg 4 13 13

Šestnáctiletá Klaudie Urbanová žije v Praze roku 2120. Po ulicích se potulují zoufalí lidé a na Pražském hradě sídlí ta nejkrutější stvoření, Živli. Byli stvořeni samotnou přírodou a do vínku jim byla přidána krutost a obliba v bolesti. Byli bez srdce a jediné, co uměli, bylo spřádat intriky a zrady. Tyto bytosti zabodly svou dýku do srdce Evropy, do našeho hlavního města Prahy, a tím vzkvétajícímu městu utnuly jeho veselý život. Nyní by bylo město na mapě zachyceno jako špinavý flek, jako jeden velký slum. Obživy tu bylo pomálu, a když vás nezabil hlad nebo horečka, zabil vás někdo jiný. Byl to kolotoč smrti a bolesti, který se točil čím dál tím rychleji. V tomhle mrtvém městě žila Klaudie se svojí rodinou. Její život se rozpadl na malé střípky a její rodina také. Ona je nyní jen mohla držet ve zkrvavených rukou a pokoušet se slepit je dohromady. Jenže její matka se zbláznila a ona se musela postarat o svého malého bratra Tobiho. Jediná její opora je její přítel z dětství Alois, který má dost starostí s vlastní rodinou. Klaudie se hlavně pro lásku ke svému bratrovi vydává každý den do nehostinných ulic plných bláta a nebezpečí. Hledá jídlo a vodu na další dny nebo něco teplého, čím by se večer zahřáli. Jednoho dne se Klaudie rozhodne zariskovat a bude stát jen krůček před smrtí. Naštěstí ji zachrání záhadný cizinec, který ji vezme k sobě domů a postará se o ni. To bude první krok ke vzniku jejich přátelství a možná i něčeho většího... Čistou náhodou však Klaudie prohlédne jedno z jeho mnoha tajemství. V ten moment si myslí, že horší tajemství ani není. Brzy se ale bude muset rozhodnout. Koho si vybere, rodinu, nebo mladíka, kterého miluje? Její zdravý rozum a srdce si nerozumí. Kdyby neměla povinnosti, hned by věděla, co nebo koho by si zvolila. Jenže ona povinnosti má a je vázána slibem ke své rodině, k lidem, které znala od narození. I přes obtížnost toho rozhodnutí zvolí svou rodinu a postaví se svému slibu a své povinnosti čelem. Mladá dívka, na jejíž ramena jako by byla posazena celá tíha světa, se zarmoucená toulá pražskými uličkami. Už nikdy mladíka neuvidí a potřebuje trochu klidu na přemýšlení. Dopřeje si volný den, během kterého si bude třídit své myšlenky a vyrovnávat se se svým zklamáním. Jenže i malá chvilka nepozornosti zde může stát život. Během jedné sekundy přijdete o všechno. Když se Klaudie večer vrací domů, čeká ji nemilé překvapení, které by nechtěl nikdo zažít. A ona má znovu na výběr. Buď bude bojovat, nebo zemře.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přeživší. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

monikasbookclub
17.04.2024 4 z 5

Upřímně jsem ráda, že jsem měla možnost si díky @backstagebooks přečíst tuto zajímavou knihu. Jedná se o prvotinu autorky @anastazie_zachardova a samotný námět knihy je za mě skvělý a originální. Knížka se mi četla příjemně a děj opravdu krásně plynul. Hlavní postavy Klaudii a Tempease jsem si opravdu zamilovala a možná i díky nim jsem si čtení tak užila. Z mého pohledu byl totiž samotný svět vysvětlen pouze povrchově. Nebo to na mě působilo, že kniha byla více zaměřena na prohlubování milostného vztahu mezi hlavními hrdiny. V závěru mi to až tak nevadilo, protože autorka postavy vykreslila opravdu skvěle a já si je tím pádem oblíbila.
Jediná asi má největší výtka na knize je závěr. Přišlo mi, jako by byla kniha zničeho nic ukončena uprostřed děje. Nevím, zda má autorka v plánu pokračování, ale za sebe doufám, že ano, protože bych se ráda dozvěděla, jak to s hlavními hrdiny dopadne.

Určitě neváhejte se na knížku podívat! Autorka, ač je mladá, je za mě dost talentovaná a už teď se těším na její další publikace.

booklover005
25.05.2021 5 z 5

Kniha mě velice zaujala hned od samého začátku. Děj jsem hltala až do poslední stránky knihy. Doufám, že autorka napíše v budoucnu i pokračování nebo i nějaké jiné dílo, které jsi já osobně určitě ráda přečtu.


tireneali
14.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Musím přiznat, že ač mě konec knihy naštval (stále jsem měla tendenci scrollovat dál a hledat zbytek knihy), příběh jako takový jsem si dost užívala. Na českou autorku, navíc v tak mladém věku je to opravdu podivuhodný výkon. Já, která se ve svých třiadvaceti sama snažím něco napsat (a do vydání mají mé pokusy ještě mnohem dál), Stázku obdivuji.

Děj plyne pěkně, příběh se čte úplně sám a člověk se u něj nenudí (což se bohužel často stává i zkušených autorů), postavy byly živé a sympatické.
Označení fantasy, kteří tady někteří hatí, bych tak úplně neřešila. Nádech fantasy tam je, tak jaképak copak? Ne všichni jsme literární teoretici, abychom se tady dohadovali o správném zařazení díla. Ve výsledku jde přece vždy o dílo jako takové, ne? Za mě rozhodně spokojenost, ať je zařazení jakékoli.
Jediné co bych vytkla je asi obálka (která je sama o sobě úžasná, ale k téhle knize se moc nehodí).

Každopádně jen tak dál a doufám, že se s autorkou setkáme u dalšího díla. Jsem ráda, že se konečně také na svět dostalo i některé české, schopné dílo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Přeživší v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech3x

Autorovy knížky

2020  82%Přeživší