milito999 milito999 komentáře u knih

☰ menu

Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

(SPOILER) Přiznám se, že jsem po přečtení nalomená - začátek byl úžasný a kniha mě chytla. Potřebovala jsem vědět, jak to dopadne a hlavou se mi honilo, proč se to všechno v knize stalo a třeba to nakonec bylo jinak a matka to neudělala.... Najednou v půlce přišel zlom, jak tu mnoho čtenářů píše a přijde mi, že se to nějak celé zvrtlo. Konec zvláštní a vlastně ho asi nechápu. Na tuhle knihu jsem se opravdu moc těšila a teď nějak nevím, co říct. Přišlo mi to jako směsice povídkové knihy paní Hanišové o sebevraždách a evidentně i hodně čerpala z knihy pana Mareše o vyšetřování vražd.

Oceňuji výběr tématu vzpomínek a jak si s námi může mysl hrát.

Ale jak to vlastně dopadlo a co mělo být řečeno koncem nechápu...

05.05.2024 3 z 5


Děkuji, sestřičko... Děkuji, sestřičko... Hana Marie Körnerová (p)

Po přečtení prvního dílu jsem si musela doobjednat druhý a hned jsem se do něj pustila. Kniha se čte lehce a popisuje mladou sestřičku (moc milá a skromná postava, která se pere s nelehkým osudem). Moje máma je sestřička a tuhle dobu v mládí zažila - neumím si představit "bonzování", nahlašování, přidělování bytů, strach z pomluv. Dobře byl i popsán porod, "hekárna", a následně jak jak se volalo otci (ti u porodu nesměli být a i hlavní hrdinka říká, že si tam Oldřicha neumí představit).
Hlavně ale v jakém stavu v bytě (byt 4. kategorie) žili s Oldřichem a k tomu všemu ta jeho ex manželka - to bylo taky něco. Při čtení jsem si mnohokrát říkala, že jsem ráda, jak žijeme nyní.

Autorka i suprově vystihla mluvu té doby - úplně se člověk dostane do 70. let do lékařského prostředí. Těším se na další knihy autorky.

04.05.2024 4 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Jedna z nejsilnějších knih, kterou jsem kdy četla. Musela jsem si ji ale dávkovat postupně, vzhledem k náročnosti tématu. Děkuji moc autorce, že o tomhle tématu píše. O tehlech zrudnostech by se mělo vědět a nemělo by se zapomínat!
Tato kniha a kniha Hana od paní Mornstajnove by se měly zařadit mezi povinnou četbu.

Kniha je fantasticky zakončena tím, že autorka píše, jak se k tématu dostala a že knihu se bála napsat. Ještě že ale vznikla! Vzdává hold všem ženám, které bojovaly!

21.04.2024 5 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Tahle kniha se nečte lehce, přesto jsem ráda, že ji autorka napsala, aby se nezapomnělo, co za zrůdnosti se děly v 50. letech.
Vězení, mlácení, týrání těhotných a následně vraždy miminek..... Je mi z toho ouzko. Chce se mi chvílema brečet ale nepřestanu číst....

16.04.2024 5 z 5


Knihovna na Páté avenue Knihovna na Páté avenue Fiona Davis

Kniha mě nijak neoslovila. Dočteno již jen z mojí osobní povinnosti docitat každou rozečtenou knihu.

15.04.2024 2 z 5


Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

Kniha je tematicky podobná autorčině druhé knize Runy osudu, přesto se liší.
Sledujeme dva příběhy - jeden z 9. století a druhý ze současnosti, které se prolínají. Opět jsou v knize i dobová slova, která velmi oceňuji, opakuje se tu únos ženy a hlavní hrdina je vykresleny jako slušný, čestný člověk se smyslem pro povinnost, který by ženě neublížil a ti dva se postupně sblíží.
Kniha se čte lehce, příjemne a rychle.

Nemůžu si pomoct ale hrozně moc v knize vidím podobnost s Barbarou Erskinovou.

11.04.2024 4 z 5


Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Není to lehké čtení. Téma je smutné a obdivuju autorku, že se do něj pustila. Nutila jsem se knihu dočíst.

11.04.2024 3 z 5


Píseň L. Píseň L. Veronika Opatřilová

Právě jsem knihu dočetla a rezonují ve mně emoce. Kniha je napsána tak nádherným slohem, se kterým jsem se ještě nesetkala. Čte se sama.
Popisy jsou neskutečně něžné, emotivní a poetické. Les je symbol svobody, klidu, možnosti být sami sebou.

Několik pasáží jsem si musela přečíst opakovaně jak na mě zapůsobily.

Hlavní postavy Laurence mi bylo že začátku líto. Hledal se, nenacházel nikoho, kdo by ho skutečně viděl a často se na hradě svého bratra trapil. Jediné útočiště pro něj byl les.

Knihu moc ráda doporučuji. Je to opravdu zážitek.

10.04.2024 5 z 5


Počkej na moře Počkej na moře Veronika Opatřilová

Knihu jsem začala číst a během jednoho letu jsem ji za pár hodin přečetla, jak jsem se nemohla odtrhnout.
Nádherne napsaná kniha. Plná spalující touhy, chvílemi až bláznovstvím po touze k druhému člověku, všudypřítomné zoufalství a vývoj hlavního hrdiny a jeho pocitu. Moc se mi líbily básničky v knize a odkazy na jiné umělce.
Těším se na další knihy od autorky.

02.04.2024 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Kniha psaná v nářečí, přibližuje autenticitu venkova a dost hrubé povahy. Vlastně každý příběh má v sobě něco "zlého", ať je to řev na příslušníky rodiny, nevěru, lakotu... vlastně se kniha četla těžce a trvalo mi to.
Za mě fajn kniha ale nejslabší od Petry Dvořákové. Klobouk dolů, jak dobře píše místním nářečí.

27.03.2024 3 z 5


Soumrak Soumrak Jessie Cave

(SPOILER) Tato kniha mě naprosto dostala!

Postava Hannah je v mnoha ohledech inspirativní. Její seznamy, její rady a její přítomnost v knize po celou dobu, ač na samém začátku knihy umírá. Její sestra Ruth upadá do obrovské deprese, ze které se ale postupně dostává. Snaží se s tím vyrovnat různými způsoby. Řekla bych, že samotný konec představuje obrovské očištění a zároveň moment, kdy se se sestrou definitivně loučí a sama se chce posunout dál a znovu žít.

Kniha ve mně bude ještě dlouho rezonovat, četla se lehce a ihned na začátku se začtete a nepustí vás.

25.03.2024 5 z 5


Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Další skvělá kniha, která mi zůstane v knihovně a ke které se sem tam budu vracet. Mnoho zajímavých myšlenek ale vlastně i mouder do života. Naučte se přát si správně!

16.03.2024 5 z 5


Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa

Krásný, krátký příběh, který přečtete za 3h. K zamyšlení...
"Občas je důležité se v životě zastavit. Je to jen malá přestávka na dlouhé cestě životem. Ty jsi teď loď, která tu na nějaký čas zakotvila v přístavu. Nevadí, že si trochu odpočineš, než zase vypluješ."

12.03.2024 4 z 5


Prosím vás, sestřičko Prosím vás, sestřičko Hana Marie Körnerová (p)

Leckdy až surově vykresleny život v 70. letech za komunismu. Kniha je fantasticky napsaná a vybízí ke konci ihned začít číst druhý díl. Ten jsem si také hned objednala.
Sestřička Silvie mi je moc sympatická. Snaží se žít velmi poctivě, skromně, je pracovitá a snáší rány osudu ale i každodenní nadávky či pomluvy na pracovišti. Jak jsem ráda, že v této době nežiju.

27.02.2024


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Další z velmi povedených knih od Taylor Jenkins Reid. Fantastická knížka! Během čtení jsem doslova slyšela v uších svištět tenisové míčky, vzdechy na stadionu, napětí a emoce. Skvěle napsaná knížka a opět smekam před autorkou, jak dokáže zachytit atmosféru.

24.02.2024 5 z 5


Anatomie: Příběh lásky Anatomie: Příběh lásky Dana Schwartz

Příběh jako takový se čte lehce, ale kniha mě jako taková nezaujala. A ten konec? Směrem, jakým se kniha ubírala a najednou tak prapodivné zakončení.... za mě by to chtělo jiný konec. Když jsem dočítala poslední stránky, vlastně jsem se těšila, jak to skončí a pak najednou jen reakce....cože? proč?
Rozhodně to není titul, ke kterému bych se někdy vrátila.

18.02.2024 2 z 5


Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Velmi povedená kniha napsaná stylem, na který nejsem zvyklá, ale nijak mi to nevadilo a do děje jsem se rychle začetla. Autor bravurně vykreslil myšlenky i typickou náturu Čechů v 90. letech, kdy jsem vyrůstala. Předsudky, narážky a urážky, věčný cynismus a nadávání na druhé, na politiku, na stát. Tleskám!

18.02.2024 4 z 5


Kleopatra a Frankenstein Kleopatra a Frankenstein Coco Mellors

Čteno v originále. Ufff, upřímně jsem dost rozpačitá a aktuálně pociťuji spíše negativní pocity. Kniha mě zklamala, na to kolik pozitivních ohlasů slyším všude kolem. Dlouho se mi nestalo, abych se nutila tak moc něco číst. Neměla jsem ani chvilku, kdy bych se doopravdy začetla. Zbytečné dějové linky o přátelích a nedůležitých postavách. Kdyby se kniha zaměřila čistě na hlavní postavy, bylo by to lepší.

23.01.2024 1 z 5


Historky z Tinderu Historky z Tinderu Lucie Macháčková

Zábavná kniha napsaná tak lehce jako by to byl samotný stand-up :) Často jsem se i hlasitě smála, což se mi u knih nestává. Ráda doporučuji!

15.01.2024 5 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Číst knihu s vědomím toho, že je Matthew Perry již mrtvý je náročné. Zejména když na smrt poukáže v mnoha větách a i kniha začíná větou: I should be dead. Nejvíce mě mrazila věta, že pro mnohé by jeho smrt byla sice šokující ale ne překvapivá.

Kniha je napsaná dost surově, upřímně a otevřeně. Prošel si mnoha pády a mnohokrát utekl smrti přímo z lopaty. Byl x krát na odvykačce, x krát hospitalizován. Byl závislý na drogách, alkoholu ale i lécích na bolest. Nejvíce mě ale mrzelo, jak do toho padal znovu a znovu....
Škoda, že se s tím pral dekády až ho to nakonec zastihlo, když byl dlouho relativně "v pořádku".

15.01.2024 4 z 5