U severní zdi

U severní zdi https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509593/bmid_u-severni-zdi-T5G-509593.png 5 961 269

Tajemný Muž s dírou v srdci si nese životem nezhojené jizvy na těle i na duši. Dávný zločin, který ho v dětství připravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Časy se mění, svět kolem však zůstává hluchý, slepý a němý stejně jako kdysi. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží. Až na něj. Spravedlnost se nekoná, a tak musí konat on. Čím víc se blíží jeho vlastní konec, tím naléhavěji jako přízraky z hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova vystupují příběhy dětských obětí komunistického režimu.  V léčebně dlouhodobě nemocných Ošetřovatelka umírajících pomáhá svým pacientům v posledních chvílích jejich pozemského života. S novou klientkou však do ústavu přichází i něco, co je mimo možnosti chápání zdejšího personálu. Bude nutné z léčebny nebo ze svědomí stařečků, kteří tají temnou minulost, vymítat ďábla? Přišel čas platit účty za padesátá léta........ celý text

Přidat komentář

Lucienka220
předevčírem 5 z 5

Tohle byla síla! Jedna z knih, z které jsem měla opravdu ošklivé sny. Myslím, že tato kniha by měla být zařazena do doporučené školní četby.

O tom, že padesátá léta dvacátého století nebyla v socialistickém Československu hezkou a radostnou dobou, vím. Ale to, jak byla popsána v této knize, předčilo mé představy. A nejhorší je, že to není vymyšlené.

Takto syrovou knihu jsem už dlouho nečetla. Nechávám stranou spojující linku s Ošetřovatelkou umírajících a Mužem s dírou v srdci.

Vede mne to k úvahám: kde se v lidech bere tak šílené zlo, nemilosrdnost a schopnost ubližovat druhým? Jsme pod civilizačním nátěrem takoví všichni? Stačí málo, abychom se k sobě takhle chovali? Dá se to omluvit naivitou, hloupostí, zatrpklostí?

Michla76
24.04.2024 4 z 5

Ach, to zas bylo slzí... Masacre! 50. léta naší "boží" vlasti. A voni furt budou mlet, jak jsme měli všichni dobře. Leda h...!
Místy přefabulováno, nicméně nikoli na úkor podstatného. A věřte, že je toho hodně.


tami1
23.04.2024 5 z 5

Smekám před autorkou, která dokázala toto hrozné téma zpracovat tak čtivě a s citem.
Nejsmutnější je, že ač je to fikce, vychází ze skutečných událostí. Je téměř nepředstavitelné, že po válce, která stála život a důstojnost tolik nevinných, se lidé vůbec nepoučili. Touha po moci a naprostá zaslepenost vedla až k nejostudnějšímu období našich dějin. Není větší tragédie než když jde národ proti sobě. A v 50. letech stáli Češi proti Čechům.

Knihu jsem zvládla přečíst hlavně díky kapitolám z domova důchodců. Já vím, humor personálu je hodně přes čáru, ale tady byl impulsem, který vždy zbořil ten smutek a depresi. Brož a Špek jsou vtipní i přes naprostou neuctu k životu, lidem a smrti - díky za ně, jinak bych to nepřečetla.

Plaknel
21.04.2024 5 z 5

Knihu, kterou jsem dostala od kamarádky k narozeninám se slovy, ty čteš ty knihy o holocaustu, tahle by se ti mohla ,,líbit".
Přečteno za pár dní a opravdu to téma je silné...
Nikdy jsem téma 50tých let nečetla. A určitě doporučuji... jen se ptám, proč ? Proč se taková zvěrstva musela dít dál pár let po válce? Proč Češi Čechům? Proč se nikdo nikde nepoučí a děje se to stále...

milito999
21.04.2024 5 z 5

Jedna z nejsilnějších knih, kterou jsem kdy četla. Musela jsem si ji ale dávkovat postupně, vzhledem k náročnosti tématu. Děkuji moc autorce, že o tomhle tématu píše. O tehlech zrudnostech by se mělo vědět a nemělo by se zapomínat!
Tato kniha a kniha Hana od paní Mornstajnove by se měly zařadit mezi povinnou četbu.

Kniha je fantasticky zakončena tím, že autorka píše, jak se k tématu dostala a že knihu se bála napsat. Ještě že ale vznikla! Vzdává hold všem ženám, které bojovaly!

SSTknihy
18.04.2024 5 z 5

Jsou příběhy a lidské osudy, které by neměly být nikdy zapomenuty. Měli bychom si je stále připomínat, aby paměť nezačala selhávat a nepřikryl ji milosrdný závoj zapomnění. Protože takové zlo, by se zapomenout nemělo. To, co se dělo v 50. letech bylo zvěrstvo. Je dobře, že vznikají knihy jako je právě tahle. Jednotlivé příběhy by klidně mohly fungovat i samy o sobě, ale takhle to tvoří hezky ucelený rámec a dá se to číst opravdu jako detektivka. Jen mrazí, když si uvědomíte, že tohle není výplod žádného severského literárního autora, ale skutečnost...

hannina
17.04.2024 5 z 5

Kdo kdy slyšel o tom, že u severní zdi Ďáblického hřbitova je místo plné šachet, do nichž se ukládala (pohřbívala je nemístné a i ukládala je hodně zjemněle vyjádřeno) těla lidí umučených a zavražděných za války nacisty a hlavně po válce komunisty. Odpůrců režimu a rozvracečů republiky. Někteří ani netušili, že jimi jsou. Zvláště ta sotva narozená miminka nemohla tušit... Muž s dírou v srdci bere spravedlnost do svých rukou a několik utýraných osudů se rozhodne pomstít. Jako náplň a opodstatnění svého pankráckými mučiteli taktéž zmařeného života.... paní Klabouchová to napsala skvěle. Tak skvěle, že to čtenáře vyvede z rovnováhy.

Jiparis
16.04.2024 5 z 5

Zlo, lidské zrůdy ,pankrácká věznice v padesátých letech. Musela jsem místy přeskakovat místa o mučení, bylo mi z toho fyzicky špatně a to jsem jen četla. Odpustit? Nikdy!

milito999
16.04.2024 5 z 5

Tahle kniha se nečte lehce, přesto jsem ráda, že ji autorka napsala, aby se nezapomnělo, co za zrůdnosti se děly v 50. letech.
Vězení, mlácení, týrání těhotných a následně vraždy miminek..... Je mi z toho ouzko. Chce se mi chvílema brečet ale nepřestanu číst....

mi-nul-o
14.04.2024 5 z 5

Proč jsem četla něco tak hrozného? Já hloupá. Teď mi krvácí srdce.

EnykyBenyky
13.04.2024 5 z 5

Kruté čtení na motivy skutečných událostí - zvěrstev odehrávají se v naší zemi v 50. letech.
Zajímavě vystavený příběh o osamělém mstiteli, jeho následovnici a o tom, jak nelidský a zlý byl komunistický režim.
Tohle není kniha pro každého, ale stejně doporučuji.

MirkaProk
13.04.2024 5 z 5

Uf, uf a ještě jednou uf. Úžasná kniha. Určitě doporučuji k přečtení. Tolik emocí jsem během čtení cítila. Bezmoc, naději, která nepřišla, zlost, vztek, lítost, smutek a samozřejmě i na slzy několikrát došlo. Ať se mi nikdo neopovažuje říct, že za komunistů bylo lépe.

Zuzkanka
10.04.2024 5 z 5

V dnešní době lidi často říkají, že za komunistů bylo líp. Pokaždé, když dočtu knihu popisující tehdejší dobu, si říkám, že tak hrozný to zatím není, i když se k myšlenkám té doby velmi blížíme a mnozí by se v té době cítili jak ryby ve vodě.
Tato kniha mi odhalila další kapitolu a praktiky té doby. Praktiky bachařů v pankrácké věznici a jejich zacházení s politickými vězeňkyněmi, jejich narozenými dětmi, o bezcitnosti, nenávisti a totálnímu morálnímu dnu, za které by se nemusel stydět nejeden nacista.
Během čtení i po přečtení vám nebude dobře na duši, ale měli bychom o tom vědět, co se dělo, abychom toto už nikdy nedopustili. I když mnohdy pochybuju o tom, že minulost dnešní společnosti nějak vadí, když si většina národa zvolila za prezidenta člověka, který byl tím, kdo pomáhal tento režim budovat z přesvědčení a se zápalem sobě vlastním.

sakro
09.04.2024 5 z 5

Po faktografické stránce naprosto skvělá kniha. Příběhy reálných postav naštěstí převyšují literární zádrhele - text někdy zamotaný "za dva rohy" takže jsem chvílemi netušil, kde se nacházím a byl jsem nucen se vracet v textu. Popisy některých akcí msty dost překombinované a přitažené za vlasy. Ale jako celek určitě kniha vyniká a za odkrývání děsivých, ale přesto reálných příběhů patří autorce poděkování. Už jen za fakt, že přispívá k tomu, aby ne všechna zvěrstva komunistického režimu upadla do zapomenutí.

simona g.
08.04.2024 5 z 5

No tak to teda bylo něco... Dočteno. Během čtení párkrát nuceně odloženo, ne proto, že by kniha nebavila, ale pro tu sílu, kterou v ní najdete na mnoha místech. Masakr knížka...tak silná a jemná zároveň, tak plná zla a přitom i víry, psaná neuvěřitelně citlivě, byť na téma, které je převážně o necitlivých tragédiích... Jako, já vlastně ani nějak nevím, co víc psát, snad jen to, že by měla být povinnou literaturou, pro ten obsah, pro to nezapomění. Tahle kniha vám pohne duší i srdcem a ačkoliv nejsem knižní plačka, tady jsem měla jooo co dělat, tohle nejde ustát. Neuvěřitelná. A strašné je, že v mnoha ohledech skutečná... Každopádně doporučuji si přečíst.

marsden
08.04.2024 5 z 5

Docteno. Ja jsem hodne emotivni, takze bych ted rozbil hubu kazdymu komousovi, ktereho bych ted potkal. Za chvili se uklidnim, ale porad dokola se pokladam stejnou otazku, proc jsme se nevyrovnali s minulosti. Bylo mi 9 v 89 a podle vypraveni a co se da dohledat se lidi radeji nez o spravedlnost hned poridili auto a vysnenou dovolenou u more. I to se da pochopit, jen u te plaze pod slunecnikem mohl sedet byvaly estebak a z toho mi je zle. A sedi tam asi pravidelne dodnes.
Kniha fantasticka.

zuzulique
08.04.2024 5 z 5

Excelentná kniha v mnohých aspektoch. Pre mňa jednoznačne jedna z najlepších súčasných kníh českej literatúry, ktoré som doteraz čítala. Kniha je poctou obetiam 50tych rokov v Československu, inšpirovaná skutočnými príbehmi ľudí, ktorí prešli ženskými väznicami, nejasnými osudmi "detí režimu" a silným odkazom na to, aby sme nezabúdali na minulosť naprieč ďalšími generáciami. Emociálne vyčerpávajúce, čitateľsky nadmieru uspokojivé.

gabra03
07.04.2024

Waw, tak to mě teda dostalo... Tato kniha mi bude dlouho rezonovat v hlavě....

Deni421
04.04.2024 5 z 5

Silná, opravdu silná kniha. Hrozné osudy chudáků lidí, chvílema jsem měla opravdu stažený dech, kdo to mohl vůbec vydržet? Takové hrozné zacházení.. Ty příběhy... Krásně napsané, četlo se to samo.

simaja
28.03.2024 5 z 5

Hodně silná knížka, zařadila bych ji mezi povinnou četbu.