Kleopatra a Frankenstein

Kleopatra a Frankenstein https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523783/bmid_kleopatra-a-frankenstein-651e599a03389.png 4 60 9

Román Kleopatra a Frankenstein, knižní debut britské autorky Coco Mellorsové žijící v USA, hned po vydání v r. 2022 vzbudil pozornost na obou stranách Atlantiku. Jeho hlavní postavy, mladá britská malířka Cleo a Američan Frank, šéf reklamní agentury, který už dosáhl středního věku, se na prvních stránkách setkávají na Silvestra v New Yorku a zdá se, že mezi nimi okamžitě přeskočila jiskra jako z romantické komedie. Hned v následující kapitole, odehrávající se o půl roku později, se dokonce ocitáme na jejich svatbě. Sama autorka však v rozhovorech přiznává, že začátkem knihy čtenáře úmyslně klame - o oddechovou romantiku zde rozhodně nejde. Kromě složitého vztahu hlavních hrdinů sledujeme i osudy jejich příbuzných a přátel a způsoby, jimiž se navzájem ovlivňují. Postavy románu, který se opírá především o svižné dialogy a nepostrádá humor, pocházejí z nejrůznějších prostředí a zázemí. Navzdory lehkému peru, které nám je přibližuje, mezi jejich problémy patří i ty opravdu vážné jako závislost, deprese a další duševní poruchy, neopětovaná či nedovolená láska a touha, kulturní, společenská i genderová identita. Studio Warner Bros podle knihy chystá televizní seriál.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Cleopatra and Frankenstein , 2022


více info...

Přidat komentář

lulucinax
23.04.2024 5 z 5

Moje první přečtená kniha s barevnou ořízkou. Nechala jsem se na ni zlákat dobrým hodnocením a jsem nadšená.
Čekala jsem romantickou oddychovku, ale byla jsem překvapená, jak mě zasáhla. Cleo i Franka jsem chápala a dokázala se do nich vcítit, i když vakoveverku bych přijala asi jinak :D V knize nechybí lehký humor a svižné dialogy. Zkrátka mi sedl styl psaní autorky.
Příběh byl obohacen i o životy a příhody dalších postav, které se více či méně znali s hlavními hrdiny. O alkohol a drogy tu není nouze. A autorka otevírá i další společenská témata.
Šoupla bych ji do kolonky oddychovka k zamyšlení a můžu doporučit.

Limonadovyjoe
12.04.2024 1 z 5

No..všichni knižní influenceři, kteří zaprodali duši falešnou chválou a vytvořili takový hype, by měli strčit prsty do zásuvky a zpytovat svědomí. Zase jsem jednou naletěla. Na chválu a pěknou obálku.
Chtěla jsem číst něco na odlehčení..zábavného, sexy/romantického a vrátit se v příběhu do milovaného New Yorku.. a nic z toho jsem nedostala. Ne ani to město v tom nevidím. Parta dvaceti a čtyřiceti letých snobů, bezduché dialogy, 0 vtipu, předvídatelný děj a Cleo.. více bezduchou a průhlednou hlavní postavu jsem už dlouho nečetla .. Škoda, že autorka nedala více prostoru Eleanor.. jediné smysluplné postavě.
Opravdu nevím, co na tomhle autorka psala sedm let.. přibližně tak dlouho mi trvalo dočíst to.


adelact
07.04.2024 2 z 5

Do první třetiny jsem se nemohla začíst, zvažovala jsem, že knihu ani nedočtu. Prostředek jsem si docela užila a u poslední třetiny jsem se už nemohla dočkat až bude konec.

kikikrat
21.02.2024 4 z 5

Kniha se navzdory tématům četla velice dobře. Autorka píše velice čtivě a dokáže vás zaujmout. Je to její první kniha ale upřímně bych to nepoznala. Dostávat se do hlav všech postav bylo zajímavé a nutilo vás to tak nějak přemýšlet. Možná je to příběh lidí z jiného prostředí než jste vy a možná si za to všechno co se jim děje můžou sami ale měli bychom znát i tohle ne? Tu odvrácenou tvář lidství.

Bettybook
30.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Nesnáším Cleo, protože podvedla Franka. Nesnáším Franka, protože se kvůli Cleo nechtěl změnit, ale kvůli Eleanor se změnil. Nesnáším Anderse, protože zradil nejlepšího přítele. Nesnáším Quentina, protože se nechtěl léčit ze závislosti na drogách. Nesnáším Zoe, protože Franka ždímala z peněz. Nesnáším Santiaga, protože se kamarádí s nejhoršími možnými lidmi. Nesnáším Audrey, protože naváděla Cleo k nepravostem. Nesnáším Eleanor, protože se zamilovala do ženatýho chlapa.
Nenávidím je všechny do jednoho.
Ale ten příběh, z nějakého zvráceného důvodu, naprosto miluju.

tweed
28.01.2024 1 z 5

Sbírám veškeré sebeovládání, abych tady napsala více než: "lol, nuda", takže:

Zaznamenání přebytečného žití hogofogo snobíků (ale neironicky a neuvědoměle, takže bleh a zív)
Do toho tam máme zapleten romantický příběh mezi Cleo(patrou) a Frank(enstein)em. Cleo by i mohla být zajímavá postava, ale tady se soutředíme na to, že je femme fatale, což je její hlavní příběhová funkce. Cleina existence (a vlasy) mění život! Frank je tak toxic, že se divím, že má vůbec nějaké kamarády, natož Cleo. Jejich seznámení v první kapitole je velký cringe, pár kapitol jsem si pak vydržela říkat - toto je karma za ty vaše trapné kecy, jojo. Ale zas tak silný, aby mi to vydrželo až do konce, to ne.
Všechny náhodné střípky života, které nám kniha podstrkuje, nevedou nikam (nebo vedou do hajzlu (mrk mrk)), nevím proč by to někdo četl (ale v podcastovém Shameless book club mají opačný názor a dokonce si myslí, že je Frank CHARISMATICKÝ ???, tak..... asi.. dobrý . . . . pro někoho?)

/Mi přijde vždycky příliš přísné dát 1*, chtěla jsem 2, ale to mám zařazeno jako "bylo to ok" a to teda nebylo, takže BOHUŽEL. Nicméně pokud z toho bude seriál a Cleo bude hrát někdo hot, je dost možné, že se podívám./

milito999
23.01.2024 1 z 5

Čteno v originále. Ufff, upřímně jsem dost rozpačitá a aktuálně pociťuji spíše negativní pocity. Kniha mě zklamala, na to kolik pozitivních ohlasů slyším všude kolem. Dlouho se mi nestalo, abych se nutila tak moc něco číst. Neměla jsem ani chvilku, kdy bych se doopravdy začetla. Zbytečné dějové linky o přátelích a nedůležitých postavách. Kdyby se kniha zaměřila čistě na hlavní postavy, bylo by to lepší.

markej
18.01.2024 4 z 5

Tenhle román je na sociálních sítích hodně vidět a většinou je i hodně chválen, já se však k bezvýhradnému nadšení nepřipojím...

Kniha líčí krátké manželství mladičké umělkyně Cleo a o dost staršího reklamního kreativce Franka... Rozhodnutí vzít se vznikne dost impulzivně, postupně se však ukazuje, že si oba manželé spíš navzájem ubližují, než aby se chápali a podporovali, a tím se i zhoršují jejich osobní problémy, Cleo se propadá do čím dál větší deprese, Frank čím dál víc pije... Navíc žijí na Manhattanu a všichni jejich přátelé berou drogy, pijí, jsou promiskuitní, řeší všelijaké psychické problémy, jsou vykořenění, neukotvení, což ani Cleo, ani Frankovi příliš nepomáhá k tomu, se nějak sebrat...

Hlavní pocit, který si z knihy odnáším, je neuvěřitelný smutek a vlastně i zlost... Smutek a zlost z toho, jak postavy své životy zahazují a vlastně si jich neváží, v důsledku jsem s nimi moc nedokázala soucítit... I proto jsem knížku četla s přestávkami, což zřejmě nebylo úplně ideální a asi se to i odráží na mém hodnocení...

Nejvíc mi přirostla k srdci Eleanor, a kdyby byl tímtéž stylem, jímž vypráví ona, líčen celý příběh, sedlo by mi to daleko víc...

Knížka mi také připadala místy moc dlouhá, občas mě vlastně štvalo, že se tak podrobně věnuje i příběhům vedlejších postav, a i když oceňuju katarzi na konci, ten samotný konec mi připadal trochu uspěchaný, ta cesta k "vyléčení" pro mě nebyla dost vysvětlená, čili mi zůstal pocit, že celou knihu se řeší zmar, z něhož se skoro zdá, že neexistuje cesta ven, a pak na posledních pár desítek stran klik - Frank přestal pít a Cleo začala zas pracovat, čili všechny obrovské problémy jsou zažehnány...

Hodnocení: 3,5 * z 5 *

Janamed
11.01.2024 5 z 5

Debutový román britské autorky Coco Mellors, Kleopatra a Frankenstein, mne k sobě už od první kapitoly přímo přišpendlil a nepustil mne, dokud jsem se nedostala k Poděkování. Měla jsem před sebou neuvěřitelně poutavý, moderní příběh zrcadlící celou řadu závažných témat od alkoholismu, deprese, sebepoškozování, traumatického dětství, nevěry či drogové závislosti. Přesto všechno je však protkaný nitkami humorných dialogů.

Fíha, tohle je za mne první kniha toho roku, která má mezi mými oblíbenci rozhodně své místo. Lépe jsem nový rok nemohla začít. Je těžké určit, zda je příběh dojemný nebo překypuje domýšlivostí, ale mně je to v zásadě jedno, já jeho svižné, působivé dialogy, Eleanor a její mámu, ale i všechny ostatní příběhy, které formují Frankům a Cleyn život miluju. Byla to (nejen kokainová) jízda, svět, který se čtenářům otvírá má dalekosáhlé důsledky. Postupně jsou odstraňovány všechny líbivé filtry až zbyde to jediné, realita. Je těžké uvěřit, že se jedná o prvotinu, protože Coco tímto počinem dokazuje svůj neotřesitelný autorský talent. Kleopatra a Frankenstein jsou famózní.