knih-o-mol knih-o-mol komentáře u knih

☰ menu

Evropané & Japonci: Stručné pojednání o protikladech a rozdílech Evropané & Japonci: Stručné pojednání o protikladech a rozdílech Luís Fróis

My studujeme z knih umění a vědy, oni se celý život učí znaky.

22.01.2024 5 z 5


Japonská kuchyně Japonská kuchyně Marek Lebkowski

(SPOILER) Tragedie

16.07.2023 odpad!


Jsme tady doma - Komentáře z let 2008 až 2014 Jsme tady doma - Komentáře z let 2008 až 2014 Jan Keller

Obcas nezaskodi se podivat par let zpet.

19.05.2023


Zápisky o obchodnících Zápisky o obchodnících Micui Takafusa

Shrnutí a pohled střízlivě uvažujíciho obchodníka, který definuje osvícení jinak než klasické kulturní a náboženské systémy. Doklad událostí společenských změn a jejich reálných dopadů v Japonsku 17stol na vrstvu obchodníků a jejich rodiny. Inteligentně napsaná předmluva překladatele není jen nutnou vsuvkou překladu, stojí za přečtení.

06.05.2023 5 z 5


Cesty božstev. Otázky interpretace náboženství a nacionalismu v moderním Japonsku Cesty božstev. Otázky interpretace náboženství a nacionalismu v moderním Japonsku Jakub Havlíček

Tragedie soucasneho systemu vzdelavani a publikovani v praxi. V podstate doklad splneni studijnich pozadavku, nic vic. Konrad Paul Liessmann by mel radost.

05.05.2023 odpad!


Made in Japan: Eseje o současné japonské popkultuře Made in Japan: Eseje o současné japonské popkultuře Antonín Tesař

Zajímavá instruktáž do oblastí, které jako dospělý považuji za hraniční. Výtku mám k autorovi části o filmu: čekal bych i kontext k vývoji japonské produkce u nás. Pro moji generaci filmy Policajt umí karate, serialy Sokol strážce noci, nebo Goro bílý pes, stejně jako výběr filmů pro 16 ročníků festivalu Japonského filmu a kultury v ČR: EIGASAI. Na posledním ročníku 2023 se podílel i autor předmluvy doc. Jan Sýkora

28.03.2023 3 z 5


Kostnice v českých zemích Kostnice v českých zemích Jan Rendek

Volně vložené fotky bez označení a popisu a ne vždy jasnou strukturu popisu lokality, beru jako odbytou práci vydavatele na jinak skvělé publikaci.

24.02.2023 5 z 5


Západní terorismus - Od Hirošimy k dronové válce Západní terorismus - Od Hirošimy k dronové válce Noam Chomsky

O zadnou diskusi nejde, jde v podstate o dva monology aktivistu, ktere jsou prokladany dle meho nazoru pozdeji vlozenymi otazkami. Nicmene jde o cteni, seznamu teroristickych akci, ktere muze byt pozdeji doplneno podrobnostmi a sirsim kontextem. Zajmave jsou postrehy o modernich formach cenzury statnich medii, a stylu valceni na cizich uzemich prostrednictvim cizich obcanu, pouzitim autonomnich technologii. Jak je v knize receno imperium se neudrzi za pomoci lasky a pravdy. Dnesni situace je pro studium a kazdodenni priklady chovani hegemonu prizniva, pro obcany mene.

06.12.2022 3 z 5


Šum: O chybách v lidském úsudku Šum: O chybách v lidském úsudku Cass R. Sunstein

Pozoruhodné informace o lidském uvažování a formování rozhodnutí, přesnosti forenzních věd, právní praxi v USA, zdravotnictví, managementu a řízení lidských zdrojů. K zamyšlení stojí i kapitola o lidské důstojnosti. Jak to bývá u propojení exaktních a společenských věd informace si navzájem občas odporují. Jedno přečtení knihy stačí. Pokud to má být učebnice jak nakládat se šumem v rozhodovacích procesech, je to přiliš rozvláčné, ale kratochvilné čtení. Možná že si opatřím nějakou literaturu ze které jsou citovány studie.

04.11.2022 4 z 5


Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

Skvělá výpověď o ženě s neobyčejným pozorovacím talentem a schopnostÍ nazvat věci pravým jménem bez předsudků. Pro muže je to čtení které otevírá jiný pohled na vztahy a fungování společnosti. Popisy kradoucích cikánek, kriminálních, mladých dívek, které se díky straně vyplnil sen a jsou kominice, zedničky, nebo traktoristky, lezbičanky s dvojím pohlavim: mamči a tatči, z knihy nedělá pouhý záznam utrpeni, ale má přimý dopad do současnosti a připomíná mi dnešní aktivistky a genderové bojovnice za lepši svět. Kdo si myslí, že tresty v rozsahu desítek let jako čirá zvůle nejsou v demokracii možné doporučuji knihu Šum od Daniela Khanemana kapitola1 Šum v udílení trestů.

13.09.2022 5 z 5


Druhy deště: Haiku, tanky a jiné básně Druhy deště: Haiku, tanky a jiné básně Jan Havlíček

Havlicka jsem si zaradil po precteni na predni misto autoru haiku u nas.

05.08.2022 5 z 5


Bída malých národů východní Evropy - Vybrané spisy Bída malých národů východní Evropy - Vybrané spisy István Bibó

Kniha je pozoruhodná dnes z hlediska dvou zásadních aktuálních témat: Evropské integrace do jednoho superstátu a konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

Co se týká EU, tak za pozornost stojí dva postřehy:
Prakticky všechny státy, o kterých se v knize píše se cítily Evropou zrazeny. Nejedná se pouze o náš Mnichovský komplex, ale o dělení Polska, nedocenění Maďarska, které krvácelo za Evropu v boji s Osmanskou říší. Autor věnuje v části O Evropské rovnováze velkou pozornost vývoji Německa a definuje příčiny německé politické hysterie, zaobírá se otázkou přirozené povahy Němců k expanzi, možného dobrého míru s Německem. Jak popisuje poměry v Rakousku, tak stejnou tendenci lze nalézt v EU zejména u nejnovějších tendencí odebrání práva veta jednotlivým státům. V tomto světle se vystoupení z EU zdá mnohem racionálnější. Úvahy o míru s Německem lze brát jako určité vodítko pro mír s Ruskem, protože ani při největším šílenství si nelze představovat, že dojde k jakémusi konečnému řešení a Rusové budou vyhlazeni, pokud ovšem se Ukrajině podaří zachránit alespoň část území.

Co se týká Ukrajiny, jde o formování národa, jeho kultury, hospodářství. Pro nás to byl rozpad Rakouské monarchie v případě Ukrajiny rozpad SSSR. Jsou zde rozebrány faktory formování států u nás v Evropě vedle mocného souseda, se kterým řešíme územní jazykové a národnostní spory (přesuny obyvatelstva, přeučení obyvatelstva na jiný jazyk, řešení občanských sporů občanskou válkou apod.).
Náš stát má bohaté zkušenosti s každým z těchto aspektů, takže přestože existuje jistá kouřová clona v podobě propagandy z obou stran, lze si docela dobře představit o co jde. Po rozpadu impéria vznikl nejednotný stát, jak národnostně, tak z hlediska území a snaží se svoji existenci ubránit. Nám se to podařilo, ale ani po desítkách let nejsou vojensko politické zásahy vyřešeny a otázky němců stále straší v politice komunální, celostátní i při volbě prezidenta.

Co je společného těmto tématům je myšlenka autora že do manželství se nemá vstupovat s nevyřešenými problémy, což se nyní děje v případě snahy Ukrajiny dostat se do EU na základě vydírání a osočování ČR, že válka s Putinem je naše vina. Kniha na podobné lži vrhá jasné světlo.

Na české edici knihy se podíleli zástupci jednotlivých států: Maďarska, Čech, Slovenska a Polska. Rada české edice: předseda: Petr Pithart a členové: jr. Miroslav Petříček. Péter Rákos, Jan Vít, Václav Žák.

04.08.2022 5 z 5


Cirkadiánní kód Cirkadiánní kód Satchin Panda

Kniha pro Američany. Výzkum potvrdil, že člověk má v noci spát a přes den pracovat. Nepřejídat se, nežrat v jednom kuse, zacvičit si a představte si, máte chodit i pěšky. Autor děkuje za pracovní vízum v Americe, doporučuje dietu postavenou na vědeckých základech a různé výrobky ke zlepšení zdraví. Autor přijal americké paradigma vidění světa. Indie poskytla lidstvu mnohem větší objevy než tuto snůšku samozřejmostí. Já to vidím jako úpadek.

15.06.2022 odpad!


Jazyk Třetí říše – LTI: poznámky filologovy Jazyk Třetí říše – LTI: poznámky filologovy Victor Klemperer

Zajímavá kniha, mnoho informací a postřehů o propagandě a lidském chování v jazykovém prostředí. Zvláště v dnešní době nastupující státní cenzury, která se jako jiné obory těžko vyrovnává s rozvojem a decentralizací informačních kanálů. Čtenář se může zamyslet: Jakým jazykem se mnou mluví současná vláda? Jakým jazykem se mnou nyní mluví ty minulé? Jakým jazykem mluvím já sám?

26.05.2022 5 z 5


O patřičnosti v jazyce O patřičnosti v jazyce Václav Jamek

Co by Jamek, zastance prechylovani zenskych jmen, rekl na zruseni pohlavi jako takoveho a narazeni nediskriminacnim osloveni “to”?

12.04.2022 5 z 5


Mor 1480–1730: epidemie v lékařských traktátech raného novověku Mor 1480–1730: epidemie v lékařských traktátech raného novověku Karel Černý

Skvela prace. Umozni vytvorit si komplexnejsi predstavu o moru. Systematicky postupuje a rozebira jednotlive aspekty moru z nepreberneho poctu uhlu pohledu. Lze nahlednout i paralelu s Covidem. Autor vystoupil jako jeden z hostu poradu na CT Historie CS, takze se s nim muze divak seznamit i zprostredkovane.

07.04.2022 5 z 5


Co nás má naučit koronavirus Co nás má naučit koronavirus Clemens G. Arvay

Zajmave postrehy z prostredi oficialnich desinformacnich central v Nemecku. U nas to same v bledemodrem. Zajmava fakta o zastrasovani a umlcovani, ctenar muze porovnat s nasimi medii a statnimi institucemi.

07.04.2022


Lidé a manipulace Lidé a manipulace Jan Jílek

Kniha je patrne pokracovanim predchozich titulu o zavislostech. Manipulace na zacatku knihy jsou uvodem k posledni casti o zachrancich a nezachranenych. Pokud nedoctete do konce muze se vam text zdat povrchni jako v predchozim komentari.

26.02.2022 3 z 5


Rozchod s Bohem Rozchod s Bohem Richard Dawkins

Ateisticka agitka, cloveka, kery se nedrzi vlastnich principu a veri v neexistenci bohu. U vericich v boha podobny postup povazuje za zaslepenost. Ucelovy mix peclive vybranych nabozenstvi, viry, cirkvi, nesmyslne interpretace historie i historickych textu, ma podporit viru autora. Jako u kazde propagandy jde o smutne cteni. Jediny klad, ktery si z cetby odnasim je, ze se autor osvobodil od bludu, nemusi trapit v cirkvi a nepronasleduje ho kamera boziho oka.

21.02.2022 1 z 5


Cizinec Cizinec Albert Camus

Leda dala knize plastový přebal připomínající boty infekčního oddělení. Při čtení jsem ho musel sundat, bylo to jako hladit milovanou bytost v gumových rukavicích.

15.01.2022