kessey kessey komentáře u knih

☰ menu

Báje o hadím srdci Báje o hadím srdci Radek Rak

Naprosto dokonalá kombinace Marquéze a Bratří Grimů, lehce říznutá Milencem Lady Chatterlyové. Rozhodně žádné pohádkové čtení.

10.08.2023 5 z 5


Směna Směna Anna Beata Háblová

Vůbec to nebylo špatné, knížka si zaslouží 3,5* určitě! Místy byl příběh fakt zajímavý, ale za mě to nedrželo úplně dohromady. Možná by si zasloužil víc prostoru a propracovanosti v některých pasážích. Každopádně zajímavý počin a těším se na další díla autorky.

23.06.2023 3 z 5


Těla Těla Klára Vlasáková

O neviditelnosti žen, jejich stárnoucích těl, názorů a o tom jak velmi jednoduše umíme hodnotit, odsuzovat a cpát lidi do krabiček jak se nám zrovna hodí. Nicméně žádná city ždímající prvoplánovka, je to fakt skvěle a uvěřitelně napsané, na českou prózu nezvyklý počin. Pokud by někoho zajímala podrobnější a výrazně erudovanější recenze, myslím, že vše podstatné skvěle popsala Eva Klíčová a Jan Bělíček v TL;Dr!

20.06.2023 4 z 5


Vánoční říše Vánoční říše Joe Hill (p)

Něco tak dobrého a nabušeného zajímavými nápady jsem už dlouho nečetla. Přijde mi to jako osvěžující mix Gaimana, Kinga a slušné detektivky, ale rozhodně nejde o žádnou vykrádačku. Doporučuju dočíst do úplného konce, včetně Poznámky k písmu, jinak Vás můžou čekat třeba nůžky pro tuláka.

27.05.2023 5 z 5


27 smrtí Tobyho Obeda 27 smrtí Tobyho Obeda Joanna Gierak-Onoszko

Za mě jedna z nejlepších a nejděsivějších knih jakou jsem kdy četla. Autorka se věnuje tématu internátních škol pro původní obyvatele Kanady, což je téma o kterém jsem popravdě téměř nic nevědela. Ale kromě samotné historie a svědectví přeživších (které donutí občas odvrátit zrak i vážně otrlé), reflektuje i dopady na jejich životy, životy jejich rodin ale i na celou společnost. Otevírá témata identity, sounáležitosti, nerovnosti, sexuálního násilí, to se prostě musí přečíst... Zároveň je kniha sepsána velmi citlivě, s respektem, vyhýbá se frázím, patosu, zlehčování a rve do člověka, co se do něj vleze a ještě trochu navíc. Pravděpodovně už se nikdy nepodíváte na javorový list bez mírného znechucení a na papeže se zalíbením...

25/10

26.02.2023 5 z 5


Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii Matilda Voss Gustavsson

Skvěle napsáno, čtivá reportáž s přesahem do osobní roviny autorky, která zachycuje nedávný sexuální skandál v Švédské akademii, který třeba mě tak nějak unikl. Kromě toho kniha boří mýty o znásilnění, kde ukazuje, že situace není černobílá, násilník není jen úchyl v křoví v parku, oběť se nemusí bránit zuby nehty a hned utíkat na policii. A přesto to je neomluvitelné násilí a v tomhle případě dlouho kvitováno a omlouvanou společností, navíc "tou lepší".

29.12.2022 5 z 5


Program apokalypsy Program apokalypsy Vilma Kadlečková

Tohle má všechno!!! Na jednu stranu hrozně chcete vědět jak to dopadne a chcete číst dál. Na druhou vlastně nechcete, protože pak už tahle jízda skončí a to je drtivá myšlenka, která vyvolává paniku.. Nakonec se dosmýkáte ke konci, ale bude to divoké, překvapivé, dojemné a prsty chaosu vás nenechají ani chvilku vydechnout

25.12.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Nejsou to Žítkovské bohyně ani Gerta, ale Bílá voda. Mnohovrstevnaté dílo, které se dá číst jako příběh o emancipaci žen, obrodě církve, životě v řádu, komunistickém Československu i jako příběh o lásce k bližnímu a nápravě chyb. A to vše vystavěno na skutečných událostech. Je toho hodně, možná pro někoho až příliš. Ale je to špatně?

05.06.2022 4 z 5


Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Chvilku mi trvalo, než jsem se začetla a moc nechápala to vysoké hodnocení, ale nakonec jsem do toho totálně zahučela. Há eL Péčko jako svině, je tam smích, dojetí, slzy, strach..

15.05.2022 5 z 5


101 minut 101 minut Štěpán Kopřiva

Trochu jiný Kopřiva, není to taková řachanda, jako třeba Asfalt, ale nářez je to pořádný...

25.02.2022 5 z 5


Generální zázrak Generální zázrak Vladimír Páral

Příjemná oddechovka o mezilidských vztazích v Ústí, ale na můj vkus trochu moc schématická a opakující se.

07.11.2021 3 z 5


Život na míru Život na míru Marek Rabij

Reportážní kniha o oděvním průmyslu v Bangladéši, která se dotýká i problematiky "fast fashion". Věcné, syrové, popisné, bez zbytečného tlačení na pilu, hodnocení a patosu, což oceňuji.

04.11.2021 5 z 5


Svolení Svolení Vanessa Springora

Syrové. Úderné. Skvělé.

30.08.2021 5 z 5


Posledný pustovník Posledný pustovník Michael Finkel

Chápu, že spousta lidí čekalo zenového asketu živícího se ranní rosou a kořínky, sypajícího životní moudra. Nicméně tato kniha je spíš o samotě, hranicích, trestu a taky trochu o systému. Pokud se do ní pustíte bez očekávání a předsudků, je vážně zajímavá a nebudete zklamáni.

04.04.2021 4 z 5


Penzion vzpomínek Penzion vzpomínek Tony Judt

Já nevím, tenhle člověk by podle mě dokázal udělat skvělé čtení i z nákupního seznamu. Milé, inteligentní, smutné..

06.03.2021 5 z 5


Dělníci moře Dělníci moře Victor Hugo

Je to prostě klasický Hugo, příběh plný popisů, ale skvělá zápletka a psychologie postav.

21.12.2020 4 z 5


Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

Opět zábavné dílko pro oddechový večer :-)

18.10.2020 4 z 5


Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Nejde o žádný podrobný návod na život, ale jsou zde představeny ty nejdůležitější mýty, doplněny příběhy z praxe. Myslím, že se v tom najde každý, rozhodně takové popíchnutí. Pokud se někomu nechce číst, autor zpracoval i podcasty :-)

13.09.2020 4 z 5


Kdo chytá v síti Kdo chytá v síti Marika Pecháčková

Jako doplnění dokumentu super, ale hvězda dolu za ten prasácký formát e-knihy. Zprávy se skypu či deníkové záznamy byly nečitelné a musela jsem přecházet do pdf formátu na počítači. V rozhovorech kolikrát nebylo poznat, kde končí otázka a kde začíná odpověď. Tohle Albatrosu fakt nevyšlo..

27.07.2020 3 z 5


Zlo: Věda o temných stránkách lidství Zlo: Věda o temných stránkách lidství Julia Shaw

Provokativní kniha, která narušuje naši komfortní zonu a boří řadu stereotypů. Ano, není to místy příjemné čtení a člověk by si místy přál aby to nebyla pravda, ale to přece neznamená, že je to špatná kniha, spíš naopak. To, že nám něco není příjemné, ještě neznamená, že to můžeme ignorovat či odsuzovat. Autorka rozhodně není morální relativistka, ale snaží se rozebrat naše zažitě představy o zlu a doložit je řadou vědeckých výzkumů. Místy navrhuje i konstruktivní řešení problémů. Neobhajuje ani vrahy, ani pedohebefily ani zoofily, ale naopak se velmi čtivě snaží uvést nás do problematiky. Přijde vám zajímavé, že společnost tak prudce odsuzuje zoofily, ale zato zvesela ignoruje výrazně větší utrpení zvířat ve velkochovech a na jatkách? Můžete za to, že vás něco/někdo přitahuje? Zabili byste mladého Hitlera, kdyby ste měli stroj času? Myslíte si, že existuje nějaký orgán zla, že vy byste nikdy nedokázali zabít? No tak pokud vás zajímají odpovědi, tak s chutí do toho a připravte se na pěkný fičák v představách o sobě samých :-D

03.05.2020 5 z 5