Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii

Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502394/bmid_klub-sexualni-skandal-ve-svedske-ak-lqz-502394.jpg 5 73 13

Poprvé po sedmdesáti pěti letech se v roce 2018 neudělovala Nobelova cena za literaturu. Důvodem bylo sexuální násilí a jeho krytí v kruzích blízkých Švédské akademii. Odhalily ho investigativní reportáže Matildy Voss Gustavsson – právě z nich vychází i kniha Klub, příběh o zneužívání moci, mlčení a strachu. Skandál #MeToo ve Švédsku? Mladá švédská reportérka tomu nejdřív nechtěla věřit. Poté co si vyslechla několik svědectví, se rozhodla pátrat dál. Jejím cílem nebylo jen usvědčit Jeana-Clauda Arnaulta, francouzského fotografa a významnou osobnost švédské kultury, manžela známé básnířky Katariny Frostenson členky Švédské akademie. Manželé vedli známé kulturní centrum Fórum a také grantová podpora této soukromé instituce odhalila do očí bijící střet zájmů. Matildě Voss Gustavsson se podařilo přesvědčit oběti, aby promluvily. Jako v podobných případech se spisovatelky nebo umělkyně bály, že pokud Arnaulta obviní, nikdo jim neuvěří a budou mít zavřené dveře do kulturního světa. Reportážní kniha Klub představuje necenzurovaný portrét zákulisí švédského kulturního života, a především boje o moc a jejího zneužívání. Jedním z jejich projevů byl i Arnaultův pocit beztrestnosti při sexuálním násilí na ženách. Během čtení nás napadá – pokud se tohle stalo v rovnostářském Švédsku, jací kostlivci ve skříni čekají v jiných zemích?... celý text

Literatura světová Literatura faktu Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Absynt
Originální název:

Klubben: en undersökning , 2019


více info...

Přidat komentář

adorjas
07.01.2024 4 z 5

Absyntovka ako vždy nesklamala! A k téme mi nenapadá, čo viac napísať.

kristleko
23.12.2023 4 z 5

(SPOILER) V roce 2018 jsem sotva zaznamenal zprávu, že Nobelova cena za literaturu nebude udělena kvůli jakémusi sexuálnímu skandálu. Tato kniha rekonstruuje, jak v říjnu 2017 - kdy explodovala kauza Harveyho Weinsteina a rozhořelo se hnutí Me Too - jedna mladá kulturní redaktorka začala pátrat po tom, zda není něco shnilého i ve státě švédském. A jeden drb se během měsíce rozvinul v investigativní text na titulní stránce deníku Dagens Nyheter, v němž 18 žen obvinilo přední postavu švédského kulturního života ze sexuálního obtěžování a v několika případech dokonce ze znásilnění. Jean-Claude Arnault sice neprorazil jako fotograf ani divadelník, založil ale proslulý stockholmský kulturní klub Forum a vzal si Katarinu Frostensovou, básnířku a hlavně členku Švédské akademie, skupiny 18 vyvolených (jen Švédů), kteří spolu s Nobelovou cenou propůjčují laureátům i celosvětovou literární nesmrtelnost. Arnault skrze svou ženu využíval akademii k čerpání peněz do své kapsy a k získávání vlivu, kterým se naučil uspokojovat svůj chtíč. Jak vystihla jedna z jeho obětí, světu umění se dokázal přiblížit jen tak, že "obtahoval kreativní ženy a vydíral je tím, že jim může zničit - nebo naopak nastartovat - kariéru". Přesto byly jeho vazby k dalším členům akademie tak úzké, že se instituce postavila k aféře čelem až po několika otřesech, které ji málem připravily o veškeré renomé. Za všemi těmi podrobnostmi a švédskými jmény vidím několik obecnějších sdělení. Za prvé, jaká je síla nezávislých médií, které dokážou dát hlas i bezejmenným, kteří si netroufají sami postavit mocným. Nakonec i v Česku máme podobnou kauzu, kdy dva novináři sesbírali svědectví několika dívek a posvítili na veřejné tajemství, že Dominik Feri je sexuální predátor. Za druhé, i sebevznešenější instituci nakonec tvoří jen lidé, co mají libůstky a vrtochy. Moc korumpuje, přičemž mocní ji často projevují právě sexuálním nátlakem. A za třetí, společenské elity jsou bohužel plné "upírů" jako Arnault, kteří sami nic nevytvořili a nedokázali, ale postupně se přisáli k úspěšným a vlivným, až stanuli po jejich boku. (8/10)


blackoutzuzi
10.10.2023 4 z 5

3,5 hvězdičky

Po dlouhé době absyntovka, kterou jsem četla docela dlouho, ač má velmi silné téma.

Ten styl psaní mi tentokrát příliš nesedl. Když ji srovnám například s knihou Jeden z nás nebo 27 smrtí Tobyho Obeda, tak ty mě chytly od první stránky a četly se mi mnohem lépe. Nicméně jako vždy se jedná o velmi precizní žurnalistiku, autorka velmi detailně popisuje a rozplétá celé klubko událostí, nad kterými můžeme jen kroutit hlavou.. Já asi nejvíc nemám slov ke Katarině, zajímaly by mě její pohnutky, jak mohla, obzvláště jako žena, zavírat před něčím takovým oči?... Hnus.

Dobraadresa
26.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Bez ohledu na společenský význam tohohle příběhu pro Švédsko je knížka parádní studií toho, jak patologický jedinec dovede posílit toxicitu prostředí kolem sebe a začít se beztrestně chovat skoro neuvěřitelně. Tím spíš, že je částečně okouzlující osobností. Záhadnou postavou skvělého vyprávění o sexuálním predátorovi v podpůrném prostředí je jeho žena, proslulá básnířka. Té bych se chtěl někdy podívat do hlavy. Každopádně je to výtečné čtení.

GYROTOURBILLON
17.09.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha.

Karcoolka2210
31.08.2023 5 z 5

"Milá čtenářko, milý čtenáři, pocit přináležitosti k elitnímu klubu vyvolených může v člověku vyvolávat dojem, že si může dovolit víc než ostatní. A že svěřená zodpovědnost je jeho vlastní zásluhou. Nobelova cena je jedním z nejsledovanejších a nejprestižnejších ocenění, rozhodovat o ní je privilegium a závazek. O to větší šok způsobila odhalení Matildy Voss Gustavsson. Opět vidíme, jak nezbytné je všechny vlivné osobnosti hlídat a nebát sa jejich často přeceňované moci. I proto jsou tu reportéři."

Odporúčam prečítať.

veriszv
17.07.2023 5 z 5

Reportáž, kterou budete číst se zatajeným dechem, s každou stránkou doufat, že už je to všechno a kroutit hlavou nad tím, jak to mohlo procházet tak dlouho.
Precizní žurnalistika podaná přístupnou formou opravdu všem, přiblíží, jak je možné, že k sexuálnímu násilí dochází, proč to ženy nehlásí a proč všichni kolem mlčí. I když je v knize zpracován konkrétní případ, vzorce chování jsou aplikovatelné i na další kauzy.
Pokud jste skandál kolem Švédské akademie nezaznamenali, tak tato kniha vám ho ukáže blíž než vám bude příjemné.
Důležité čtení a velké doporučení!

stea
25.06.2023 5 z 5

Skvělá kniha, která rozplétá nejen jeden velký skandál, ale ukazuje jak mohlo léta docházet k trestným činům, aniž by na to někdo veřejně upozornil. Jak skupina lidí vytvořila mocenskou síť, která chránila násilníka. Jak ho málokdo zpochybňoval, protože byl na pozici elity a jeho slavná a úspěšná žena mu vlastně vytvářela alibi. Mimo jiné se dozvíme i o tom, jak společnost nahlíží na sexuální násilí a k jakým závěrům a spekulacím má tendenci se dobírat. Líbilo se mi i to, že autorka sama kritiky nahlíží na své vyšetřování a roli v kauze.
Sice jde o konkrétní případ, ale díky němu můžeme pochopit, jak se to mohlo dít i u nás. Jak se ženy raději izolovaly a tak nemohly vědět, že v tom nejsou samy. Jak nechtěly uvěřit, co se jim stalo, často cítily hanbu a potřebu nebýt bezmocné ve svém příběhu.
Knížka určitě stojí za přečtení už proto, že skvěle popisuje způsob, jakým k dlouhodobému zneužívání vlivným člověkem dochází a zároveň vyvrací mnoho stereotypních předsudků. Například proč ženy s obviněním nepřišly dřív, nebo že bez forenzních důkazů je to tvrzení proti tvrzení a soud nejde vyhrát. I české kauzy se mi díky ní zdají jasnější.

Disease
19.06.2023 4 z 5

Precizní žurnalistika a precizní popis jedné aféry a jejích důsledků.

pistalka
06.01.2023 5 z 5

Kniha není pozoruhodná pouze tím, co v ní autorka naprosto strhující formou popisuje. Reportáž je napsána precizně a čtenářsky atraktivně, na to jsme ostatně u knih vydaných v nakladatelství Absynt zvyklí. Kromě popisu několik desítek let dlouhé historie soustavného ubližování ženám ze strany prominenta švédského kulturního života nabízí kniha i plastický obraz desítek jeho obětí. Co žena, to trochu jiný příběh, jiná výchozí pozice i jiná reakce, s narůstajícím počtem stran a neustále se opakujícím vzorcem chování predátora se však četba stává tísnivou, neuvěřitelnou. Aneb: když to vidí všichni, nevidí to nikdo. Důkazem budiž závěrečná třetina knihy, zachycující atmosféru po vydání odhalující reportáže. Zaujalo mě, že Gustavsson do textu včlenila spoustu úvah o povaze novinářské práce, promýšlí tvůrčí metody a etickou rovinu jako takovou. Kniha tím získává další, neméně atraktivní rovinu. Četl jsem již řadu knih z edice ,,Prokletí reportéři“, Klub ovšem patří k těm nejlepším.

kessey
29.12.2022 5 z 5

Skvěle napsáno, čtivá reportáž s přesahem do osobní roviny autorky, která zachycuje nedávný sexuální skandál v Švédské akademii, který třeba mě tak nějak unikl. Kromě toho kniha boří mýty o znásilnění, kde ukazuje, že situace není černobílá, násilník není jen úchyl v křoví v parku, oběť se nemusí bránit zuby nehty a hned utíkat na policii. A přesto to je neomluvitelné násilí a v tomhle případě dlouho kvitováno a omlouvanou společností, navíc "tou lepší".

lulu-cieee
09.11.2022 5 z 5

Nečekala jsem, že bude kniha tolik čtivá a nebudu ji moct odložit. Skandál, který jsem nezaznamenala a věřím, že takových jako já bude víc, a proto jsem ráda, že se díky této knize na tuto událost nezapomene.
Je děsivé, co se může tolik let dít a jsem si jistá, že to není jediný případ, a ještě bychom byli překvapeni, kolik se toho děje kolem nás...
Snad bude pro někoho inspirací nemlčet i když je to někdy těžké promluvit.

dadulik
30.10.2022 5 z 5

"Statisticky vzato zná většina z nás ve svém okolí alespoň jednu oběť sexuálního násilí. Téměř nikdo však nevěří, že se mezi jeho přáteli a známými vyskytuje sexuální násilník. Jestliže oběť znásilnění vnímáme jako osobu poznamenanou na celý život, pak i trest podle této logiky musí být věčný a pachatel se v našich očích mění v monstrum. Právě proto se domníváme, že člověk schopný dopustit se znásilnění nemůže mít nic společného s těmi, jež důvěrně známe, či dokonce máme rádi; představu násilníka tak klademe kamsi zcela mimo naše sociální vazby. V průběhu tohoto podzimu se však ukazuje, že takových násilníků je nespočet a že žijí přímo mezi námi."

Je až neskutočné, ako dlho sa takéto niečo prehliadalo... aj tu zjavne platilo, že pod lampou býva najväčšia tma...

Štítky knihy

sexuální násilí švédská literatura znásilnění Švédsko skandály a aféry

Autorovy knížky

Matilda Voss Gustavsson
švédská, 1987
2022  92%Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii

Kniha Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii je v

Právě čtených3x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených7x
Knihotéce40x
Chystám se číst96x
Chci si koupit29x
dalších seznamech1x