katerina4564 katerina4564 komentáře u knih

☰ menu

Bretaňský příboj Bretaňský příboj Jean-Luc Bannalec (p)

Ač nemám ráda sáhodlouhé popisy míst a událostí, tak musím říci, že mne tento díl přenesl do Bretaně a moc jsem si to užívala. Samotný detektivní příběh byl takový jemný, nenásilný, čtivý. Dokonce mi ani nevadila závislost na kafi komisaře Dupina Tip na pachatele jsem trošku měla, ale pak jsem od toho upustila a dobře jsem udělala. Nakonec to dopadlo tak trochu pro mne nečekaně a myslím, že i pro Dupina.
Nejprve jsem si myslela, že budu mít nějaké výtky, ale po dočtení celé knihy není důvod. Nic mi v textu nevadilo, překlad super a určitě se pustím do dalších dílů.

06.04.2024 5 z 5


Bretaňské poměry Bretaňské poměry Jean-Luc Bannalec (p)

Příjemná detektivka z krásného prostředí. U některých knih bojuji s rozsáhlými popisy, ale u této byly popisy příjemné a dokonce jsem si vyhledala ona města na internetu, abych měla ještě živější představu o bretaňském prostředí. Líbí se mi, že zde nejsou žádné vražedné brutality a nechutnosti a samotný příběh je klidný, ale napínavý zároveň. Přemýšlíte kdo je vrah, kdo je v tom zapojený a jak ho komisař Dupin odhalí. Ono totiž zavraždit takto starého člověka není samo o sobě normální :-).
Jednu hvězdičku musím dát ale dolů, vadilo mi, že Dupin měl neustále hlad a cpal do sebe jedno kafe za druhým, chtělo by to, aby mu dal autor alespoň trochu najíst.
Dále byť byl samotný překlad v pohodě a kniha se četla plynule, měla jsem ve své e-knize pár překlepů, které mi nebyly při plynulém čtení příjemné.
Určitě se těším na pokračování.

29.03.2024 4 z 5


A přece nezemřeš A přece nezemřeš Lee Child

Začátek knihy vypadal zajímavě, ale opět se z toho vyklubal naprosto vleklý příběh. Samotná podstata knihy je zde zadupaná sáhodlouhými popisy jednak cestování, pak vám autor dokáže na 30 stránkách popsat, jak se vystřelí kulka z pistole. Neustále knihu obtěžují popisy vzdáleností, prostě hromada zbytečností, které začnete postupně přeskakovat, až doskáčete na konec. Bohužel mi i vadilo opakující se zabíjení z první knihy - ukřižování, uříznutí koulí a podobně. Chtělo by to trochu více nápaditosti.
Zkusím ještě třetí díl, ale po prvních dvou dílech mám pocit, že to bude všechno na jedno brdo.

25.03.2024 2 z 5


Jatka Jatka Lee Child

Po dlouhé době kniha, která mě zaujala na prvních 3 stranách. To jak autor začal příběh je dle mého názoru opravdu skvělé a nutí to čtenáře pokračovat, aby zjistil, co se z toho vyklube. Zároveň musím pochválit překlad, plynulý text, žádné překlepy, chyby ve slovosledu, atd., což je poslední dobou u novějších knížek problém.
A teď k samotnému příběhu. Pod názvem knihy Jatka jsem čekala asi něco trochu jiného, nicméně téma padělání bylo skvěle zpracované. Měla jsem i několik správných odhadů na to, kdo je zlý a kdo dobrý, nemám totiž ráda když je buď od začátku jasné co z toho bude nebo naopak když máte pocit, že se autor rozhodl až na poslední straně, kdo bude za vším stát.
A teď za co jedna hvězda dolů:
Jack a Roscoe - když si uvědomíte, v jakém časovém úseku se děj odehrává, tak mi to všechno kolem nich přišlo moc rychlé a divoké a ještě za předpokladu, že úvodem se jednalo o ,,padoucha" a policajta.
Dalším mínusem byly pro mne rozsáhlé popisy, co si kdo kam dal, položil, v které kapse je to a to, a mnoho dalšího. Některé pasáže byly podstatné, ale některé tyto popisy mi překážely a přeskakovala jsem je.
Celkově ale hodnotím pozitivně a budu pokračovat v dalších dílech.

22.03.2024 4 z 5


Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Vzhledem k recenzím, jsem se po první knize těšila na druhou, ale přišlo bohužel zklamání.
Rozsáhlá kniha, ve které figuruje velké množství postav, velké množství popisů míst, ulic a budov a v podstatě jsem po většinu knihy neměla pocit, že se hledá vrah. Prostě jsem četla rozhovory lidí a chození po ulicích, ježdění taxíkem atd. Z knihy jsem měla dojem, že sama autorka nevěděla do poslední chvíle, kdo bude vrah a na konci to najednou nějak rozhodla. Po půlce jsem určité pasáže začala přeskakovat a závěr už mě v podstatě ani nezajímal. Mám ráda, když v knize alespoň trošku máte tušení, kdo za čím stojí a kdo, co provedl, ale tady už jsem v množství postav ani nevěděla kdo je kdo.
Stejně jako u první knihy jsem měla problém s češtinou a slovosledem, nečetlo se to příjemně. Nehledě na to, že když už jsou v knize použity vulgarismy, tak jich v jedné větě napočítáte nespočet, což mi přijde naprosto zbytečné.
Ještě zkusím třetí díl, ale pokud ani ten nezaujme, tak autorku odkládám.

13.03.2024 3 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Čím začít? Asi hlavním hrdinou Cormoranem, nemohu si pomoct, ale stále mi při čtení vyskakoval v představě člověk typu Zilvar z Bylo nás pět :-)
Nedokázala jsem si tuto postavu omladit, ale třeba v dalších dílech Cormorana vizuálně předělám. Celkově detektivní příběh zdlouhavý a v některých pasážích zbytečně protahovaný, ubrala bych tak 80 stran. Přesto byla kniha svým způsobem po příběhové stránce čtivá. Co bylo ale naprosto katastrofální - čeština, slovosled, interpunkce. Několikrát jsem četla větu opakovaně, abych pochopila smysl. Nevím zda to bylo v mé e-book, ale některá znamínka byla používána špatně, nesmyslně a to mně na knize vadí. Číst se má plynule a ne se snažit chápat smysl věty.
Dalším kamenem úrazu v této knize byla Lešinka, nevím jak je pojmenována v originále, ale tohle jméno mě naprosto vytáčelo. Stejně tak Lulka, ta zdrobnělina byla do očí bijící.
Robin mi v celé knize připadala zbytečná, jak kdyby si jela svojí dějovou linku, ale to se tuším v dalších dílech změní.
Rozhodně hodlám ve čtení dalších dílů pokračovat, ale tento si bohužel odnáší průměrné hodnocení.

06.03.2024 3 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Je zajímavé, jak jsem knihu vnímala ,,dětskýma očima" a jak ji s odstupem let vnímám nyní. Tajemná komnata je díl, který mě ve filmové podobě asi baví nejméně, o knize to říci nemohu. Čte se sama, usmívám se u ní a i když vím jak to dopadne, prostě mě to baví. Knihy nám všeobecně dají více než filmy, do kterých se nemůže všechno vejít, ale právě u tohoto dílu mi kniha dává více možností pochopit děj a příběh, u filmu jsem se v tom vždycky trochu plácala. Opravdu mi ale chybí Protiva, vůbec nechápu, proč všechny ty jeho lumpárny ve filmu nejsou. Jediné čeho si na knize všímám, je ne úplně dobrý překlad, případně slovosled, občas jsou zvláštně použité uvozovky pro přímou řeč, ale to se prostě dá odpustit.

16.10.2023 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Knihu jsem četla někdy před xx lety a teď jsem se rozhodla k celé sérii vrátit. Co dodat, stále skvělé čtení, které nezklame ani dospělého čtenáře. Díky filmům mají postavy konkrétní tváře, ale na druhou stranu kniha nám dá mnohem více než film, ve kterém samozřejmě nemůže být obsažené všechno. Na druhou stranu je škoda, že se ve filmu neobjevuje Protiva tak jako v knize. Jediná malinká výtka je ke stylu překladu a slovosledu, který mi u knihy občas trošku vadil, ale to je zanedbatelné. Těším se jak malé dítě na čtení pokračování, ačkoli filmově znám HP nazpaměť

09.10.2023 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Zajímavá kniha dle anotace, realita je už ale trochu jinde.
Po prvních stránkách mi bylo hned jasné, že bude kniha super, ale zhruba po přečtené třetině knihy už mě to přestávalo bavit a ve třetí třetině už jsem přeskakovala mezi řádky. Z mého pohledu je kniha mizerně zpracovaná, v některých částech jsou pasáže o kvantové fyzice, které mi z nenáročného čtení udělaly ,,kovbojku". Neustálý zmatek v knihovně a mezi životy, trochu mi nesedělo, že pokaždé když Nora vplula do nového života, tak o něm nic netušila a když nakonec i z toho posledního života zmizela, bylo mi už jedno jak kniha dopadne. Původní vize byla přečíst knihu za 2 večery, ale vyklubalo se z toho 6 dní než jsem jí přečetla. Pokud by někdo napsal knihu s podobným námětem cestování mezi životy, ráda si ji přečtu, ale k této se již nevrátím.

04.10.2023 2 z 5


Pohřbená tajemství Pohřbená tajemství Linda Castillo

Zatím poslední díl série a jsem ráda, že si od Kate nějaký čas odpočinu. Samotný začátek a vývoj případu se ni docela i líbil. Stejně tak knize dodalo šmrnc prolínání s minulostí, kdy čtenář nahlédne do amišského života Kate. Čím více se však příběh vyvíjel, tím více jsem byla zklamaná. Už trapně byla Kate opakovaně napadána a mlácena, škrcena... nebaví mě to. Závěr příběhu byl nesmyslně zamotaný, viník nebyl jediný a minulost biskupa v podstatě nebyla dovysvětlena. Závěr knihy už jsem četla mezi řádky, hodně věcí se opakuje a zmiňuje stále dokola a to naprosto zbytečně. Co mě ale překvapilo, že jsem poprvé cítila z Kate nějaké emoce a city k muži. Bohužel to však nebylo k Tomasettimu, ale ke své dávné lásce.
Knihám všeobecně začíná něco chybět, nějaký vývoj a ne neustálé hledání zvrhlých amišů. Vždyť už i Painters Mill začíná být vyvražděný asi jako Midsomer.
No doufám že další díl vyjde až za nějaký čas a třeba si ke Kate najdu s odstupem lepší cestu

16.09.2023 3 z 5


Strmý pád Strmý pád Linda Castillo

Samotný případ a řešení záhadné vraždy v motelu, mě zaujal a bavil, dokonce musím říci, že jsem nečekala takový vývoj a hlavně mě skoro do poslední chvíle ani nenapadlo kdo vraždil. Ale na druhou stranu musím sundat hvězdičky za to, co se neustále opakuje a co mně opravdu vadí. Autorka neustále v každém díle představuje celé oddělení, znovu každého popisuje a ve třináctém díle z navazující série už by to opravdu dělat nemusela, obtěžuje mě to a automaticky už to přeskakuji. Opět se ani v tomto díle nekoná žádný posun s agentem Tomasettim a z toho už začínám být také zklamaná, protože osobní život Kate je naprosto bez jiskry a jelikož se nevyvíjí, tak je v knize naprosto zbytečný. Pořád doufám s každým dílem, že se to rozjede, ale ne, tři poslední knihy už jsem z toho zklamaná. No a poslední zklamání nebo spíš už trapná část knihy je neustálé masakrování Kate. Normální člověk už by z těch neustálých útoků měl doživotní poškození mozku, ale ona jakožto superžena, všechno přežije. Samozřejmě, že nikdo nechce, aby hlavní hrdinka umřela, ale opravdu by jí autorka mohla těch krutých útoků ušetřit, dle mne by to dodalo na důvěryhodnosti Kate, jakožto policejní náčelnice.
Závěrem bych vytkla ještě neustále psaní v amišské němčině a zároveň překladu a hlášení číselných kódů jednotlivých událostí.

10.09.2023 3 z 5


Zpřetrhaná pouta Zpřetrhaná pouta Linda Castillo

Opět díl s trochu jiným pojetím než jsme u autorky zvyklí, ale nemůžu si pomoct a musím ho hodnotit jako slabší. V podstatě se pořád dokola omílá počasí - sněhová kalamita, to jestli Gině věřit nebo nevěřit, celé se to na mne nějak moc táhlo, ale samotná podstata děje byla zvolená dobře, jen prostě to zpracování a popisování okolo. Co mi už hodně začíná vadit je absolutní mrtvolný stav vztahu Kate a Tomasettiho. Po většinu dílů dělají na veřejnosti, že se neznají a přijde mi to už trapné. V podstatě se skoro ani nevidí, noo, chtělo by to vylepšit.

05.09.2023 3 z 5


Pocit hanby Pocit hanby Linda Castillo

Další skvělý díl od Lindy Castillo, tentokrát s trochu jiným časovým spádem. Někdo zavraždí babičku a unese její vnučku, Kate tak musí jednat rychle, dokud je šance, že ji najdou živou. Celý děj se odehrává v rozmezí pár dnů a je opravdu hodně čtivý a napínavý.
Ještě před odhalením tajemství, které amišská komunita skrývala, jsem tušila, co za tím vším je, ale i tak jsem dychtila po závěru knihy.
Mám ale ke knize výtku a strhávám hvězdičku dolů za opětovné napadení Kate, opakuje se to v každém díle a nebaví mě to, nemusela by být vždy postřelená, pomlácená, tváří v tvář vrahovi. Stejně tak se v každé knize znovu a znovu popisují postavy, kdo je kdo, kdo co dělá atd. především členové z policejního týmu. Což mi také trochu vadí a to především proto, že čtu celou sérii v rozmezí zhruba roku a tudíž je to pro mě opakující se element.

30.08.2023 4 z 5


Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

Příběh, který mě dle anotace velice zaujal. Líbilo se mi jak se prolínají dva příběhy z různých století. Současnost, ve které se vše točí okolo archeologických vykopávek a minulost, která nás zavede do prostředí vikingů.
Kniha se mi ve své podstatě velmi líbila. Ten nápad a příběh, byl rozhodně skvělý tah, mám k tomu však jedno ALE.
Na konci knihy se můžeme dočíst, kolik času autorka věnovala pátrání po vikinzích, věnovala se tomu, aby bylo vše věrohodně popsáno, ale na mne byla právě v tomhle dost ostrouhaná. Čekala bych větší propracovanost a tak jak jindy píšu, že kniha mohla mít o pár stránek méně, tak tady bych klidně 200 stránek přidala a oba příběhy mnohem více propracovala a popsala a čtenáře do ní ještě více vtáhla. Jednotlivé kapitoly byly strohé a pak se přeskočilo zas do minulosti, která také nebyla moc obsáhlá. Závěr Mii a Haakona byl na mne také moc rychlý, přispělo by, kdyby jim autorka přidala ještě alespoň 2-3 měsíce vzájemného poznávání. Nicméně za tato negativa dávám pouze jednu hvězdu dolů. Věřím, že autorka se s dalšími knihami bude zlepšovat a dá tomu ještě intenzivnější říz.

27.08.2023 4 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

A je to pryč, třetí a zároveň poslední Stiegův příběh ze série Millenium.
Z mého pohledu se jedná svým způsobem o nejslabší díl série. Přestože příběh byl opět skvěle propracovaný, tak jsem se místy ztrácela v lidech a v neustálém omílání všeho dokola. Takže zhruba uprostřed knihy bych 100 stránek ubrala. Lisbethin pobyt v nemocnici a následně soudní proces jsem však zhltla jedním dechem. Chvílemi jsem měla pocit, že stojím v soudní síni a živě vidím jak se všichni při vystoupení Lisbethiny advokátky tváří.
Nic z výše uvedených výtek mě však nepřimělo srazit hvězdičku. Tu jednu, kterou dávám dolů, je za to, že jsem měla několikrát pocit, že si Lisbeth odskočila z partičky Avangers, kam by se po všech těch situacích a jejích výkonech hodila. Toho na mně bylo v knize opravdu moc a dodávalo mi to pocit sci-fi příběhu. A co mi v knize opravdu nesedlo, bylo neustálé používání slova zasraný ,,Zasraný Kalle Blomkvist". K Lisbeth to určitě sedí, ale na mne se to objevovalo dost často. Ale co už, tyto tři knihy byly naprosto famózními díly. Nevím, zda se pustím do volného pokračování, ale musím říct jedno:
,,Díky pane Larssone i za tak málo co jste stihl knižnímu světu dát, k Vašim knihám se určitě jednou vrátím a Millenium si znovu přečtu...."

22.08.2023 4 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Druhý díl jsem četla hned v návaznosti na první a sakra! Co ten konec?!
Příběh se točí především okolo rozkrývání Lisbethiny minulosti a souvislostí s vraždou dvou novinářů. Napínavé, zajímavé od začátku až dokonce. Nejprve jsem se trochu bála, protože v některých recenzích bylo psáno, že je to poněkud zdlouhavě napsané, ale mně to vůbec nevadilo. Celý příběh jsem hltala jedním dechem a nemohla jsem se dočkat, až se dozvím, co za tím vším stojí, ale ono to dopadne sakra otevřeně, takže hned musíte jít číst další díl, jenže pak přijde určité zklamání, protože Stieg napsal jen 3 díly než zemřel a ne, nechcete aby byl konec jeho strhujících knih. Vím, že je psané i pokračování, ale to už prostě nebude ON.
Nedokáži vysvětlit, čím vším mě kniha dostala, ale Stieg byl rozhodně PAN SPISOVATEL! Jeho příběhy jsou propracované, chápete spojitosti a rozplétání je vyobrazené do posledního detailu. Žádný rychlý konec na dvou stránkách.
Jediná malá výtka z mého pohledu je, že by se u hlavních postav nemuselo neustále dokola uvádět jméno i příjemní, ale to je opravdu to nejmenší.

19.08.2023 5 z 5


Bentley Bentley Melanie Moreland

Mám ráda knížky tohoto stylu, které slibují více dílů a různé postavy, ale nedostavil se žádný Wau efekt. Přišlo mi že Bentley a Emmy se motali stále ve stejném příběhu, nic nového, jen se poznali a pak taková pohádka o Popelce, akorát že nebyla macecha, ale Greg. Celkové pojetí toho příběhu se mi moc nelíbilo, četlo se sice přirozeně, ale neměla jsem potřebu jí zhltnout na jeden zátah, abych se dočkala happyendu. Sérii tím ale nezavrhuji, docela se těším na příběh Aidena, ten mě v knize zaujal. Tak uvidíme, přečtu si další, ale s odstupem času, teď dám přednost něčemu jinému.

16.08.2023 2 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Nikdy jsem neviděla film, pouze jsem mrkla na žebříčky nejlépe hodnocených knih a pustila jsem se do čtení.
Strhující, poutavé, napínavé, neuvěřitelné, zajímavé, čtivé.... příběh, který přes počáteční problematickou orientaci v rodině Vangerů čtenáře naprosto pohltí. Nutí číst dál a dál a nechcete přestat, byť víte, že už prostě musíte jít spát.
Dějové linky Mikaela a Lisbeth začínají naprosto samostatně a postupně se začnou prolínat, až se dostanou k samotné jejich spolupráci nad záhadou rodiny Vangerů. Další příběh související s Wennerströmem, který je s tím vším smysluplně propletený.
V samém začátku nevidíte nic strhujícího, ale s každým dalším dějem, popisem a pátráním prostě chcete vědět, co se stalo s Harriete a kdo za tím vším stojí. Během čtení přeskakují myšlenky z jednoho podezřelého na druhého, autor vám nedá odpočinek od hledání viníka a čtenář stále bloudí a hledá spolu s Mikaelem stopy a vraha. Když pak přijde postupně rozuzlení, s kterým ale kniha nekončí, tak tuhne krev v žilách.
Lisbeth si mě naprosto získala, s takto vykreslenou hlavní postavou jsem se nikdy nesetkala. Její komplikovanost, bezemočnost, osud, chytrost, zvláštnost a další, bylo autorem naprosto dokonale zpracováno.
Všeobecně vzato zpracování knihy, příběhu a dějových linek je naprosto dokonalé. Nejde to slovy dobře vyjádřit, knihu si každý musí přečíst a prožít sám.

13.08.2023 5 z 5


Polibek bez duše Polibek bez duše Jennifer L. Armentrout

Po dlouhé době kniha, kterou jsem si šla přečíst pouze na základě krásné a poutavé obálky aniž bych četla anotaci. Věděla jsem, že autorka píše skvěle, ale dostavilo se tak trochu zklamání.
Nemohla jsem se do knihy začíst, přestože námět o démonech a strážcích vypadal zajímavě, ale prostě to nějak nešlo. Když už jsem kolem sté stránky byla v ději, připadalo mi to jako když čtu stále to samé dokola. Neustále se to točilo o tom, že Layla by něco měla vědět a Roth by jí to chtěl říct, ale stále se na to nemohli dostat a Layla tudíž nevěděla kde je pravda a komu má věřit. Do toho se Layla motala v milostném trojúhelníku, což byla příjemná změna v průběhu děje. Nicméně ve třetí třetině knihy mě to přestávalo bavit a přeskakovala jsem stránky. Když jsem se dostala na konec a zjistila jsem, že příběh zůstává otevřený do dalšího dílu, byla jsem překvapená, čekala jsem, že další díl se bude týkat jiné postavy. Nebudu však pokračování číst hned, až takové napětí jsem z knihy necítila, abych hned musela hltat další. Ale v brzké době si pokračování přečtu i za cenu, že opět přeskáču stránky, abych věděla, jak to bude pokračovat.

06.08.2023 3 z 5


Léto lásky Léto lásky Helen Paris

Potřebovala jsem něčím ,,rozrazit" sérii detektivek a sáhla jsem po této knížce. Dobře jsem udělala.
Příjemná letní romance, nenáročná kniha z pohledu Hope a Ryana, kteří jsou oba veterináři. I samotné veterinární prostředí bylo příjemnou změnou. Každý ví, jak to celé dopadne, ale vůbec mi to nevadilo a za dva večery jsem měla přečteno.
Z příjemné romantiky jsem měla motýlky i úsměv na tváři a chvílemi také chuť vrazit Colinovi pár facek a říci mu ať se jde vycpat
V budoucnu si knihu určitě ještě přečtu.

31.07.2023 4 z 5