Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492784/bmid_pulnocni-knihovna-RXB-492784.png 4 3279 789

Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fobos
Originální název:

The Midnight Library , 2020


více info...

Přidat komentář

esma
včera 4 z 5

Celý život se neustále rozhodujeme. Tisíckrát za den, někdy snadno a někdy složitě. O důležitých věcech i o maličkostech. A když se nám nedaří, přemýšlíme, že kdybychom se rozhodli jinak, byl by život jiný. V této chvíli věříme, že lepší.
Ale skutečnost je taková, že vůbec nevíme, kam by nás naše odlišné rozhodnutí dovedlo. Vždy je to něco za něco...
Matt Haig stvořil fantazijní příběh, který se rozletěl doširoka do světa.
Intenzivní je zejména obrazotvornost knihy.
Přečteno jako audio.

Tereza137
23.04.2024 2 z 5

Ach jo... Jak já se na tuto knihu těšila. Říkala jsem si, že to bude zajímavé čtení s prvky fantasy. No, ani náhodou. Podle mě zařazení fantasy není moc dobře podané.

Autor se věnuje celou dobu pouze filozofii - zda být či nebýt, jestli si užívat života a být vděčný za to, co máte, nebo naopak, jestli existuje ještě lepší životní cesta. Potom navazuje na téma, že existuje hodně paralelních vesmírů apod. Taky se věnuje celkem dost depresivním tématům.

Některé životy, které hl. hrdinka Nora prožívala mě bavily, ale většina stála za starou bačkoru. Co jsem si taky všimla, je to, že autor se hodně opakoval a navazoval na neskutečně těžké témata např. ohledně matematiky, které věnoval celou kapitolu a nebylo to jen toto téma, byly i těžší, jen tu nechci dávat spoilery.

Konec byl dalším zklamáním - čekala jsem ho úplně jiný, když vím, jaké témata se probírala. Abych to tak shrnula, příběh je opravdu velmi náročný a autor vás nutí neustále přemýšlet.


marara
21.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Sice jsem od začátku věděla, k čemu by hrdinka nakonec měla dospět a proč, ale bylo to zajímavé čtení. Člověk má možnost nahlédnout pod pokličku životů, které chtěla žít, ale rozhodla se jinak, a pak si to zpětně vyčítá. Jenomže vše má svou stinnou stránku, i sláva života světoznámé zpěvačky, i úspěch polární badatelky, i manželství s člověkem, před kterým ji intuice varovala. Snad jen smysluplná práce, rodičovství a dobré vztahy s mým nejbližším okolím můžou být návodem...

Verunka566
20.04.2024 5 z 5

Tak tohle byla parádní věc. Ta kniha si mě snad našla, protože tohle jsem si potřebovala přečíst. Příběh, který budete chtít dočíst, který není přeplněn motivačními kecy, a přece vás donutí se zamyslet. Nad všemi alternativami života. Tohle bylo lepší než deset seberozvojových knih, děkuju za to!

danielawojn
20.04.2024 5 z 5

Měla jsem to štěstí, že jsem neměla vysoká očekávání, takže v závěru jsem byla velmi mile překvapená.

Kniha rozebírá filozofické otázky týkající se života a umění žít na pozadí lehce stravitelného příběhu.

Samozřejmě, by mě zajímalo, jak hlavní postava nakonec dopadne, ale na konci dne to není pointa knihy a závěr vlastně docela dobře funguje.

Knihu bych doporučila všem přemýšlivým a zadumaným lidem, kteří mají to štěstí i smůlu a rozsáhle nad životem uvažují a analyzují ho.

lenka7348
18.04.2024 3 z 5

Nevím proč, ale myslela jsem si, že kniha bude úplně o něčem jiném, než nakonec byla. Jedná se o zajímavé pojetí toho, jak lidi donutit zamyslet se nad tím, že "každý svého štěstí strůjce" a "važ si toho, co máš".
Bohužel mi však přišlo, že se některé situace opakují a uměle prodlužují, na druhou stranu byl konec zase celkem osekaný. Škoda, stačilo o trošičku víc péče, a bylo by tam rázem 5*.
Nicméně se jedná o čtivou knihu, která vás donutí k zamyšlení (pokud nejste balvan).

meluzena
17.04.2024 3 z 5

Čtivá, lehce stravitelná, ne zrovna literárně povedená motivační příručka osobního rozvoje zabalená do hávu beletrie (pod komentář maléhomedvěda z 30.1.2023 se klidně podepíšu).
Pětatřicetiletá, ve všech možných směrech nadaná i neúspěšná absolventka filosofie Nora Seedová už nezvládne žít a spolyká hromadu prášků. V 19 nechala plavání, ač měla šanci dostat se na olympiádu, kvůli labilní psychice sekla s kapelou svého bratra, ve které zpívala, hrála na klávesy a skládala písně, dva dny před svatbou vycouvala ze vztahu, prodávala v málo úspěšných hudebninách, z nichž byla právě propuštěna, a právě pohřbila kocoura, kterého z roztržitosti nechala vyběhnout na ulici. Žije sama v nezajímavém zapadákově, bere antidepresiva, nemá ani kamarády (kromě Izzy, která je ale v Austrálii), ani partnera, ani děti, s bratrem se pohádali a rodiče už zemřeli (ač ti jí nikdy neposkytovali žádnou podporu). (Tahle část je dost otravná, ač chápu, že autor potřeboval na úvod s Norou dojít až na dno.)
Ocitne se v půlnoční knihovně, kde jí bývalá knihovnice ze školy paní Elmová vysvětlí, že každá kniha představuje jednu verzi jejího života podle toho, jaká rozhodnutí učinila, a ona si může vyzkoušet libovolné množství těchto životů v „bezčasí“, zatímco její tělo balancuje mezi životem a smrtí. Taky jí ukáže Knihu výčitek, která tak moc ovlivňovala její rozhodnutí. Nora si tak postupně vyzkouší, jak by žila, kdyby nesekla s plaváním, s kapelou, se svatbou, kdyby se vydala na Špicberky, do Austrálie, atd. a postupně zjišťuje, že… (ne, nebudu spojlerovat, ač modří už vědí :).

Je to napsané líbivě čtivě, stránky rychle ubíhají, čtenáře to vede za ručičku k uvědomění si životních hodnot, ale... Pro mě to bylo příliš schematické a místy příliš okatě účelové, některá důležitá poznání se v různých obměnách opakují, aby je náhodou čtenář nepřehlédl. Jazykově to občas zaskřípalo či sklouzlo k jakémusi podivnému “new speaku“ – jako by překladatelé, kteří umí česky, znají české předložkové vazby a umí správně používat přirovnání, byli ohroženým druhem. Ach jo. (Třeba tahle věta je učiněná perla: “V tu chvíli si dovolila se bez dalšího otálení zhroutit přímo před sebe na rohožku pana Banerjeeho.)
Neurazí, nenadchne.
---
„Nebylo snadné paní Elmovou nesrovnávat s Nořinou matkou, která se k dceři chovala jako k chybě, již je třeba napravit.“
---
Citáty Henryho Davida Thoreaua:
- Všechno dobré je divoké a svobodné.
- Otázka není, na co se díváš, nýbrž, co vidíš.
---
„Životu nemusíš rozumět, stačí ho žít.“

Neo1tex
14.04.2024 5 z 5

K námětu knihy jsem byl mírně skeptický a tak trochu očekával, že mě to brzy přestane bavit. Ale nestalo se tak. Námět je skvělý, na skvělé hraně mezi fikcí a (potenciální) realitou. Závěr by mohl být o deset stran kratší, ale to je jen malá výtka. Skvělá kniha.

mataj
14.04.2024 4 z 5

Nora pokládá celý svůj dosavadní život za jedno velké zklamání plné vnitřních výčitek. Je ve stavu permanentní beznaděje a deprese. Při jejím pokusu o sebevraždu se ocitne na zvláštním místě, v půlnoční knihovně, kde si může vybrat jakýkoliv alternativní život. Tak začíná její snaha najít svůj dokonalý svět a samu sebe jako šťastného člověka. Hezká kniha se zajímavým námětem.

Denča__02
13.04.2024 4 z 5

Díky ČV jsem se dostala k této úžasné knize, která přemýšlí nad tím, kam se dostaneme, když se pokusíme o sebevraždu a balancujeme na hraně života a smrti. A o tom co jsme mohli změnit, kdyby jsme se rozhodli jinak.
Hlavní postavu jsem v mnoha ohledech chápala proč se v některých chvílích rozhodovala tak nesmyslně.
Také mě bavilo navštěvování jiných životů a uvědomování si, že ne vždycky bude všechno perfektní. Vždy tam bude nějaká ztráta, tragédie nebo nespokojenost.
4/5

Mandy412
11.04.2024 4 z 5

Můžete se slunit v přízni tleskajícího davu, můžete odcestovat na druhý konec světa, můžete vyhrávat olympijské medaile, ale nic z toho nemá smysl bez lásky......

MarciLiška
10.04.2024 5 z 5

Ještě jsem nečetla podrobnou knihu jako je tato. .... Kniha vede k přemýšlení o životě.
Jedná se o velmi zajímavý román. Naprostá spokojenost. Doporučuji, není však pro každého.....

Icarus
07.04.2024 3 z 5

Laskavá kniha se zajímavým nápadem. Možná bych něco lépe rozvedl (a neuchyloval se k vysvětlování všeho, možná jen sem tam něco nechal nevyřčené), ale jinak je to dílo, které má ve své moci se zavděčit takřka všem. Rozumím tomu boomu, které se jí dostalo, přesto však více jak tři hvězdičky nedám. Tak či tak... něco tomu chybí. Jinak však zcela doporučuji.

Bety093
06.04.2024 4 z 5

Tuhle knížku bych určitě nezvolila jako oddechovku. Budete se u ní zamýšlet a přemýšlet i o vašem vlastním životě, možná některých věcí i litovat. Moc pěkně napsaný příběh, co oceňuji asi nejvíc tak jsou krátké kapitoly, které mi čtení každé knížky zpříjemní. Myslím že je tahle knížka vhodná pro teenagery, ale i pro dospělé, protože takhle dobře napsanou knížku o životě by si měl přečíst každý. Střed knihy se mi malinko táhl, ale jinak super. Doporučuji.

Káťa484
06.04.2024 5 z 5

Myslím si, že člověk nemusí hned trpět depresi, aby si položil otázku jak by to asi vypadalo, kdybych udělal něco jinak... Život je přece takový, jaký si ho sami uděláme.

zuzana4316
02.04.2024 3 z 5

Ke konci už poněkud moc upovídané, roztahané a pořád dokola opakované jedno a to samé poselství. Jinak zajímavý námět a plus za informaci o pro mě neznámém filozofovi.

Luccinda
02.04.2024 5 z 5

Tohle je kniha, která určitě nesedne každému a hodně záleží i na tom, v jakém rozpoložení a životním období se zrovna nacházíte. Mně ale sedla neskutečně. Možná to bylo i tím, že jsem ji četla na konci roku, kdy má člověk tendenci bilancovat ten předchozí rok a přemýšlet, kam se jeho život bude ubírat, podobně jako to má hlavní hrdinka knížky.

Nora trpí depresí. Má pocit, že všechny ve svém životě zklamala, a že už ji nic pěkného nečeká. Potom, co se rozhodne svůj život ukončit, se ale ocitne v Půlnoční knihovně a dostane možnost odčinit všechna svá špatná rozhodnutí.

Téma paralelních životů bylo neskutečně zajímavé, autor do příběhu vložil spoustu důležitých myšlenek a líbilo se mi i to, jak citlivě a zároveň upřímně dokázal popsat život člověka s depresí. Navzdory těžkému tématu se ale kniha čte snadno a má v sobě spoustu pozitivní energie.

Ivanule
01.04.2024 5 z 5

I když jsem tuto knihu četla celkem dlouho, protože jsem se s k ní vracela a měla ji dlouho rozečtenou, moc se mi líbila. Ze začátku jsem (protože nečtu anotace samozřejmě:) vůbec nevěděla. o čem přesně bude děj knihy,ale kapitolky byli krátké, a postupně jsem se do ní víc a víc začítala pomalu začala chápat,co nám právě touto knihou chce autor říct.

Ronny97
31.03.2024 5 z 5

Tohle bylo tak krásné čtení. Bylo by to zajímavé, kdyby to takhle fungovalo i v běžném životě. Ke konci jsem začala tušit, jak příběh skončí a nemýlila jsem se :)

mia.com
30.03.2024 5 z 5

Kniha me neskutecne bavila asi proto, ze si casto rikam, jak by vypadal muj zivot, kdybych se rozhodovala jinak. Tudiz mi tahle kniha hodne pomohla s tim, jak se da na zivot pohlizet a ze nikdy nic neni tak, jak se na prvni pohled zda. Pokud jste treba jako pani Smolikova, ktera spilala, proc si nevzala Pistu Hufnagla, je tato kniha urcite pro vas :).