Kate.S Kate.S komentáře u knih

☰ menu

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal je velmi významný český autor. Já ho bohužel nedokáži nijak zvlášť ocenit. Jeho knihy se mi čtou velmi špatně, děj mi přijde celkově nezajímavý. Toto dílo je psané v ich formě, takže kniha se čte alespoň trochu lépe. Při čtení jsem se občas musela vrátit zpět a číst určitý úsek znovu, jelikož mi to nebylo docela jasné. Téma války je mi vzdálené, takže to nedokáži ocenit jako ostatní a třeba vyspělejší čtenáři. Knihu jsem si přečetla jen pro to, že se vyskytuje v seznamu povinné četby.

08.09.2014 3 z 5


3x Sherlock Holmes 3x Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle

Sherlockovi prostě patří místo v mém srdci, co se týče knih a nikdo ho nemůže předčit. Toto vydání se mě osobně velice líbí a jakmile jsem na něj narazila, musela jsem si ho pořídit. A myslím, že to není jen tím, že je na obálce Benedict. Sherlock Holmes je prostě skvěle napsaný a Cumberbatch je jen taková třešnička na dortu. Pro mě alespoň ano. Výběr povídek v tomto vydání je podle mého názoru povedený. A Pes baskervillský nepotřebuje komentář :)

08.09.2014 5 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Za poslední dobu jsem zaznamenala, že Sherlock Holmes se mi líbí čím dál víc. Sleduji i novodobý seriál Sherlock a pomalu se chystám si přečíst všechny povídky či romány od Doyla. Nuže, pes baskervillský. Jedním slovem: skvělé. Celý příběh jsem četla s napětím a knihu jsem neodložila, dokud Sherlock Holmes záhadu monstrózního psa nevyřešil. Neskutečně mě fascinují jeho dedukční schopnosti a opravdu mu je závidím. Je to opravdu speciální a zajímavý člověk, kterého bych velice ráda potkala. Abych tak řekla, tak Doylovy romány odstartovaly to, že jsem začala číst i detektivní žánr. Dřív jsem se mu totiž vyhýbala obloukem a teď už vidím, že to byla chyba. Takže za to jsem opravdu vděčná, ale Sherlock Holmes bude prostě jen jeden a nikdy nemůže být předčen jinými detektivy. Opravdu brilantní kniha, která by podle mého názoru měla být zavedena do povinné četby. Je to prostě klasika, co se týče detektivního žánru.

08.09.2014 5 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Nikdy jsem nechápala takový povyk kolem této série. Teď už to chápu. Nejprve jsem se s Hrou o trůny setkala v seriálové podobě, která mě opravdu zaujala. Tak jsem se rozhodla, že si přečtu i knižní předlohu. Chce to sice dávku odvahy se pustit do takové dlouhé knihy a mnoho lidí je odrazeno pouhým počtem stran, ale já se s chutí dala do čtení. A opravdu toho nelituji. Řekla bych dokonce, že mě Hra o trůny chytla ještě více, než před tím. Živě jsem si představovala všechny postavy a děj a spojovala si to se seriálovou podobou. Takto kniha je opravdu geniální, řekla bych. Jediné, co je na této knize „špatné“ je snad jen to, že jakmile si oblíbíte nějakou postavu, autor ji ihned nechá zabít. Ale na druhou stranu je to zase něco jiného a činí tuto knihu více originální. Ve většině ostatních knih hlavní hrdinové jen tak hladce proplouvají příběhem. Tady ne, tady si to postavy musí pořádně zasloužit. Takže pane Martine, tleskám za tak úžasnou knihu.

08.09.2014 5 z 5


Maryša Maryša Vilém Mrštík

Na tuto hru jsem narazila vlastně jen pro to, že se vyskytuje v kánonu povinné četby k maturitě. Divadelní hry mám ráda, tak jsem se s chutí pustila do čtení. Bohužel po pár stránkách nastalo obrovské zklamání. Děj není nijak originální, něco podobného se vyskytuje v mnoha jiných hrách a je to napsané daleko lépe. Při čtení mi také vadil jazyk, kterým je to psané. Hanácké nářečí bylo pro mě opravdový oříšek. Možná nejsem na tuto knihu dost zralá, abych ji ocenila tak, jak si popravdě zaslouží. Bohužel, nelíbilo se mi to.

08.09.2014 2 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Před knihou, jsem nejprve prohlédla recenze, týkající se právě tohoto díla od švédského autora Jonase Jonassona. Nebyla jsem si však jistá, zda se mám do Staříka pustit, protože ne všechny recenze byly kladné. Nakonec jsem se však rozhodla, že tomu dám šanci a udělám si o knize vlastní obrázek. A musím říct, že jsem ráda, že jsem tak učinila. Tato kniha je opravdu skvěle napsaná. Je zajímavá a vtipná zároveň. Nejvíce se mi však líbilo, jak tento Alan ovlivnil téměř všechny významné historické události. Podle mého názoru je to skvělý nápad. Harry Truman, Stalin, Kim Ir-sen… opravdu zajímavé osobnosti a dobře vymyšlený příběh. Kniha se čte také velmi snadno, jazyk je poměrně jednoduchý a zábavný zároveň. Stránky ubíhaly, ani nevím jak, takže za mě má Jonasson velké plus. Jen tak dál!

08.09.2014 5 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Tak toto byl velký šláp vedle. Greene, Greene. Cos to proboha vyvedl? Tak nudnou a nicneříkající knihu jsem nečetla už ani nepamatuji. Postavy mi byly nesympatické až za hrob. Miles či Váleček? Nevím, jaké oslovení mě drásá více. Aljaška pro mě byla ta nejvíce nepříjemná postava vůbec. Kdybych někoho podobného znala, asi bych pravděpodobně vybublala a jednu jí vrazila. Ty její změny nálad mi ohromně vadily a poté, jak to s ní skončilo, jsem si řekla jen: Hm, zasloužila si to. O čem ta kniha vlastně měla být? Nemá to vůbec žádnou myšlenku. Po takové chvále jsem čekala něco za srdce beroucího a místo toho se dostavilo čiré zklamání. Mezi ostatními si tu připadám ale jako naprostý mimoň. Ale co, kniha se mi prostě nelíbila a za tím si budu stát. Ta jedna hvězdička je jen za tu obálku. Doufám jen, že se Green vzpamatuje a další jeho kniha bude tak úžasná jako Hvězdy nám nepřály.
Velmi velká nespokojenost.

21.04.2014 1 z 5


Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Tim Burton

Tim Burton je mým oblíbeným režisérem. Získal si mne tím, jaké praštěné filmy točí. Jeho šílenost jsem si zamilovala už u prvního filmu a nedám na něj dopustit. Proto jsem tuto knihu musela mít. Tušila jsem totiž, že bude tak padlá na hlavu jako Burtonovy filmy. A ty ilustrace? Ty jsou pravdu úžasné. Takový zvrácený humor…to je něco pro mě. Těch patnáct minut, co jsem strávila čtením, mi opravdu vylepšily náladu. Tato knížka je takový zlatý hřeb mojí knihovničky a jsem moc ráda, že zaujímá takové místo. Fanoušci Tima Burtona si zde přijdou na své. Nejraději bych dala plný počet, ale český překlad mi to nedovoluje. V angličtině to je ale opravdový klenot.

21.04.2014 5 z 5


Kuře melancholik Kuře melancholik Josef Karel Šlejhar

Krutost, co se v tomto díle objevuje, mě sice zarážela, ale nezmění to to, že mě kniha nebavila a četla jsem ji z vlastního donucení. Kniha se mi špatně četla a myslím, že jednou mi to bohatě stačilo a ke Kuřeti se už v budoucnu vracet nehodlám. Musela jsem se přemlouvat a to ta kniha má pouhých 52 stran. Četla jsem ji jen proto, že se nachází v maturitním seznamu.

21.04.2014 2 z 5


Zápisník jedné lásky Zápisník jedné lásky Nicholas Sparks

Tímto románem jsem byla celkem zklamaná. Děj mě nijak nezaujal a po většinu čtení jsem se nudila. Zajímavé mi spíš přišlo až jen pár posledních stran, kde bylo vidět, jak se manželé potýkají s Alzheimerovou chorobou. Jinak nic moc. Pro mě se Zápisník jedné lásky stal takovou knihou, na kterou hned zapomenu. Už druhý den po jejím přečtení jsem si nepamatovala jména postav, což se mi obvykle nestává. Z knih, co jsem od Sparkse četla u mě pořád vede Milý Johne a myslím, že tak zůstane.
Toto je takový horší průměr 40%

21.04.2014 3 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Po celkem značné kritice další Brownovy knihy jsem se Inferna docela obávala, ale po jeho přečtení se hrdě přidávám ke skupině lidí, kterou příběh zcela okouzlil. Od tohoto autora jsem četla tři knihy a Inferno mě oslovilo nejvíce. Proto jsem také nadšená, že knihu mám doma a ještě k tomu s podpisem Dana Browna. Zúčastnila jsem se též akce Listování, která Inferno představovala a při čtení jsem si živě představovala hraní Lukáše Hejlíka a jeho společnice. Jak jinak, tak je kniha opět čtivá. Pro mě samozřejmě velmi zábavná a zajímavá. Dan Brown se mi tentokrát trefil do noty. Prostředí podle mě vybral dokonale a pracování s Dantovou Božskou komedií je úžasné. Je sice pravda, že scénář se opakuje jako u ostatních Brownových knih, ale autor mě námětem tolik nadchl, že to snadno přehlídnu. Inferno jsem určitě nečetla naposledy a budu vyhlížet další Brownovu knihu. Bylo by hezké, kdyby tentokrát vybral naší úžasnou Prahu.

21.04.2014 5 z 5


Studie v šarlatové Studie v šarlatové Arthur Conan Doyle

Detektivní knihy nejsou zrovna žánrem, který vyhledávám, ale po Sherlockovi jsem sáhnout musela. Považuji to totiž za klasiku a potom, co jsem začala sledovat seriál, by mi to připadalo jako hřích si nepřečíst předlohu tak úžasného seriálu jako je novodobý Sherlock. A musím se přiznat, že jsem mu zcela propadla. Avšak tuto knihu beru jen tak na rozjezd a věřím, že další příběhy Sherlocka Holmese a doktora Watsona budou zajisté lepší. Na seznámení s postavami ideální. Jen mě sžírá, že jsem se do knih Sherlocka Holmese nepustila už dříve. Už na mě proto čeká kniha sira Doyla v knihovničce a nemůžu se dočkat, až se do ní pustím. A ještě dodám, že Sherlockovo umění dedukce mě opravdu fascinuje.

21.04.2014 3 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Na tuto knihu jsem se chystala už delší dobu, ale byla v knihovně neustále zabraná. Byla jsem proto ohromně ráda, že jsem ji pro sebe dokázala mezi ostatními čtenáři ulovit. Musím říct, že některé části tohoto příběhu doslova šokovaly a po poslední stránce jsem o knize hodně dlouho uvažovala. Řekla bych, že mi změnila pohled na to, co se dělo mezi černými a bílými. A nejhorší na tom všem je, že takové předsudky budou stále přetrvávat. Kniha je opravdu strhující, plná pravd a bravurně vykreslených postav. Ze začátku mi trochu vadil Aibileenin slang, kterým je kniha vyprávěna, ale postupem času jsem si zvykla. Pochválila bych také obálku, která se mi opravdu líbí. S těmi obálkami v dnešní době je to totiž stále horší a horší. Dále jsem také po přečtení ihned shlédla filmové zpracování a byla jsem opět taktéž nadšená. Možná i o trochu více. Myslím si, že Černobílý svět není jen ledajaká kniha a opravdu si zaslouží místo mezi top nejlepšími knihami.

21.04.2014 4 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Tak toto byla nejdelší kniha, co jsem kdy četla. Co mě přijmulo se pustit do takové bichle, která hordu lidí odpuzuje jen pohledem na počet stran? Byl to seriál. Začala jsem ho sledovat a byla jsem příjemně překvapena. Není to sice žádné veledílo, ale zajímavé a koukatelné. Když bych srovnala seriál x kniha. Ukamenujte mě, ale seriál se mi líbí více. Teď ale ke knize. Je čtivá, postavy dobře vykreslené (Junior je opravdu psychopat), ale zdlouhavá. Některé části mě opravdu vyloženě nudily a radovala jsem se, když jsem je přelouskala. Myslím, že kdyby se pár set stran vyškrtlo, nic by se nestalo. Nicméně, knihu hodnotím spíše pozitivně. Takový zlatý střed :)

18.04.2014 3 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Po Šifře tu jsou Démoni. Bohužel, tento díl mě nijak neuchvátil. Byla jsem značně zklamaná, protože Šifra se mi líbila a navnadila mě na další díla Dana Browna. Druhá kniha od něj mi však dojem zkazila. Možná mi ale jen nesedl námět. Ilumináti, kardinálové, papež. Nic z toho mě nezaujalo. Šifra oproti tomu mi přišla zajímavější a zábavnější. Nejvíc mi však vadilo, že značnou část knihy hlavní postavy trávily přemisťováním z místa na místo. Běhali neustále sem a tam. Zajímavé to začínalo být až u vražd jednotlivých kardinálů. No, zkrátka mě tento díl zklamal.

18.04.2014 3 z 5


Osud člověka Osud člověka Michail Alexandrovič Šolochov

Z této povídky jsem byla poněkud zmatená. Děj mi nebyl vůbec blízký a tím pádem pro mě absolutně nezáživný. Špatně se mi to četlo a v podstatě jsem ani moc nerozuměla pointě. Nijak mě to nedojímalo, nelíbilo se mi to. Zkrátka mi to nepadlo do noty. No, přečetla jsem si to jen proto, že se povídka nachází v seznamu maturitní četby.

18.04.2014 2 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Poprvé jsem se s tímhle příběhem setkala na hodině anglického jazyka. Samozřejmě se jednalo o zjednodušenou verzi a ještě navíc o komiks. Ale už tehdy mě to zaujalo a ráda jsem se pustila do čtení normálně zpracované knihy. Podle mého názoru zde autor velmi dobře zachytil Lennieho psychickou poruchu a dobře vykreslil jeho charakter. Líbilo se mi prostředí, do kterého Steinbeck svůj příběh zasadil. Je to v podstatě takový drsný příběh a já i po tak dlouhé době, co jsem to četla, pořád nevím, zda byl Lennie chudák nebo šťastlivec. Rozhodně se mi kniha líbila a přečetla jsem ji jedním dechem. Dostala jsem se k tomu vlastně jen proto, že se jedná o maturitní četbu a já můžu říct, že toto je titul, který jako jeden z mála jde normálně přečíst a je i zábavný.

18.04.2014 4 z 5


Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Šifra byla mým prvním setkáním s Danem Brownem. Nevěděla jsem, co mám očekávat, protože přeci jen knihy tohoto autora jsou velmi rozporuplné, co se týče hodnocení. Mně osobně se kniha líbila, byla psaná velmi čtivým jazykem a stránky ubíhaly opravdu rychle. Proč jsem po této knize sáhla? Důvod je prostý. Měla jsem v plánu se zúčastnit akce Listování: Inferno a chtěla jsem mít jakýsi obrázek toho, jak autor píše. Vím, že pan Brown zde plácá páté před deváté, to ano. Míchá konspirační teorie a fakta dohromady a díky tomu bývá často kritizován. Mně ale, jako laikovi to bylo úplně jedno. U čtení jsem se bavila a musím říct, že už dlouho jsem nenarazila na tak čtivou knihu.

18.04.2014 4 z 5


Nezapomenutelná cesta Nezapomenutelná cesta Nicholas Sparks

Chvilku mi trvalo, než jsem se do příběhu dokonale začetla. Kniha má totiž velmi pomalý start, ale abyste pochopili konec, musíte zatnout zuby a vydržet. A jen díky konci je mé hodnocení pozitivní, protože to vyvrcholení bylo opravdu krásné. Srdcervoucí. Byla jsem ale mírně zklamaná. Rozhodně jsem ale od pana Sparkse četla lepší knížky.

06.04.2014 3 z 5


Životy, které jsme ztratili Životy, které jsme ztratili Megan Crewe

Abych řekla pravdu, tak už si ani nepamatuji, o čem kniha pořádně je. A to není tak dlouho, co jsem ji četla. Vím jen, že když jsem se čtením začínala, připadalo mi to, jako by knihu napsal úplně někdo jiný. První díl byl moc hezký. Opravdu se mi líbil, ale bohužel to nemůžu tvrdit i u jeho pokračování. Bylo to nudné, nezáživné. Doslova jsem se ke čtení musela přemlouvat. A i když se tak usilovně snažím vymyslet, jak to vlastně skončilo, tak opravdu nevím. Jsem velmi zklamaná.

06.04.2014 1 z 5