Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy

Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183525/mid_ustrickova-smutna-smrt-a-jine-pribe-669-183525.jpg 5 1016 210

Kdo má rád filmové fantazie Tima Burtona, nebude rozhodně zklamán ani jeho příběhy v knižní podobě. Soubor 23 básní zavádí čtenáře do tragikomického světa absurdity, chytrého humoru a nezapře autorskou věrnost podivuhodným postavičkám trudného vzezření i údělu. Burton jednoduchým, nehledaným a rytmickým jazykem, jenž není nepodobný říkadlům, představuje zranitelnou existenci těchto přinejmenším zvláštních a rozmanitých outsiderů, jejichž životy vyvolávají úsměv i rozpaky. Všechny bytosti zpodobňují nezaměnitelné Burtonovy ilustrace — třeba Ústřičného chlapečka, Toxíka Roye, Mnohoočku, Fleka, kteří zvou čtenáře-diváka aby se stal svědkem i účastníkem jejich bizarních zrození, osudů a "konců".... celý text

Literatura světová Fantasy Poezie
Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories , 1997


více info...

Přidat komentář

DK197
20.02.2024 3 z 5

KNIHA: U tohoto počinu se neumím rozhodnout, zda se jedná o něco unikátního a geniálního, či o něco, co už je naprosto za hranou. Kresby jsou úchvatné a doplňují knihu jako perfektní třešnička na dortu. Ale co si mám myslet o těch textech, to mi pořád není jasné. Hranice mezi neuvěřitelnou genialitou a obskurní příšerností je v tomhle případě tak tenká, že nenacházím slov. A tak se v hodnocení držím střední cesty. Nezapomenutelný zážitek to ovšem určitě byl. SPOILER: Mimochodem - co má proti dětem, že se každé těhotné ženské musí narodit něco divného? Poprvé je to náhoda, podruhé a potřetí... Však víte, jak se to říká.

Kulibrnda
16.12.2023 4 z 5

Kouzelné? Ano. Pochopitelné? Někdy s obtížemi Mám Burtona ráda a ty básně jsou přesným odrazem jeho vidění zvláštního světa. Chce to rozhodně najít správné rozpoložení a pak sednou. Jen vidím recenze a viditelně v různých vydáních budou básně přeložené s mírnými odchylkami. Mohlo by být zajímavé jejich srovnání, případně přečíst v originále. Ilustrace jsou trefné a přesně v duchu celého díla. Každopádně, nejsem zrovna poetický typ, takže asi nedocením plně existenci této knihy, ale úsměv na tváři vyvolala a to je podstatné


tonysojka
19.10.2023 4 z 5

Trochu bizarní postavičky,trochu morbidní srandičky, taková zvláštní docela fajna legrace.

Zemlja
27.08.2023 5 z 5

Svěží a vtipné, bavila jsem se.

Grohlinka
29.07.2023 3 z 5

Absolutní šílenost, krásná a strašná zároveň, jeden občas neví, jestli se smát, nebo zoufat si. Ilustrace doplňují atmosféru a ráz celé této ohavné podivnosti, nádhernosti, která krásně doplňuje celé Burtonovo portfolio.

Velká pochvala za překlad, převeršování, které má na svědomí Richard Podaný, a je jednoduše skvělé.

Rihatama
09.06.2023 5 z 5

"Dvě nohy, dvě ruce,
trávicí trakt a zrak.
Měl oči, měl uši,
leč normální?
Taktak.
Ten zločin proti přírodě, ten záprtek, ten vřed,
byl začátkem a koncem a součtem jejich běd........."

Ryzí Tim Burton, v jehož tvorbě se snoubí strasti života s tragickou úsměvností. Proti své vůli se usmíváte, i když víte, že to vlastně žádná legrace není. Tim Burton Vás popichuje a nutí k úsměvu, ač byste měli plakat. Hořkost a melancholie života je však součástí bytí, neměli bychom přece jenom občas, vyměnit nepatřičný úsměv za slzy? Když je to třeba? Je Burton realista nebo pesimista? Nebo že by optimista? Jakože doufá, že nás to trkne? Snad to poslední. Nebo právě to možná až jako poslední.

Ať je to jakkoliv, nakonec se stejně nechávám unést kouzelnou, fantaskní atmosférou kratičkých příběhů těch nejroztodivnějších postaviček, jaké si lze představit. Tima Burtona životem provází plejáda ubohoučkých stvoření, které byly zrozeny, aby se nadechly a vydechly. Tim mě doposud uchvacoval pouze svými trojrozměrnými obrazy, náladami a sněním. Toto první veršované setkání mi podrazilo nohy. Ústřiček, Zápalek, Čumilena a další a další. Všichni mi, byť třeba i jen ve dvou verších, propálili špendlíkovou hlavičkou dírku do srdce. Abych si tam mohla zavěsit své přihlouplé úsměvy.

P.S.: dalších pět hvězd za překlad. Neodolala jsem, abych nenakoukla do anglického originálu. Ano, i ten je veršovaný. Ale ano, nechci se rouhat, ten český se mi snad líbí ještě víc. Překlad veršovaného textu dělá z předkladatele spoluautora, i když obsah zůstává nezměněn. Skláním se hluboce, před autorem i překladatelem. A taky oceňuji, že v české verzi byly zachovány původní kresby. Tady by invence byla na velikou škodu.

Profesorskey
19.05.2023 2 z 5

Jedna moje známá mi kdysi řekla "Jen Burton dokáže udělat z nekrofilie romantický celovečerní film" - reakce na jeho Mrtvou nevěstu. Ale k tomuto dílku. Něco vás rozesměje - třeba Chlapeček s hřebíky v očích (no, tak mě suďte, ale fakt to bylo vtipný) - a něco ne. Ale po dočtení ve mně přesto zůstala taková nezodpovězená otázka: Kdyby to nenapsal Burton, ale někdo jiný, zajímalo by to někoho???

Stázka007
01.04.2023 5 z 5

Tato knížka vás dokáže ohromit svojí vizuální stránkou, ale když otevřete tu knížku a začnete číst, tak už vůbec nevíte, jak ta knížka vypadá a nedokážete přestat číst. Nádherné básně doplněné obrázky. Někdy jsou lehce strašidelné a jindy zase vtipné. Velice doporučuji.

Jaehyun
01.03.2023 3 z 5

O Ústřičkovi jsem hodně slyšela a rozhodla jsem se si knížku také koupit. Vizuálně je velmi pěkná, koupila jsem si nové vydání s barevnou ořízkou a i obrázky v knize jsou povedené (pokud máte rádi styl Tima Burtona). Básničky jsou takové... asi fajn? Říkám si, že je to nejspíš tím, že jsou v češtině a že v angličtině by to na mě zapůsobilo víc.

JointlieKat94
20.02.2023 5 z 5

Myslím, že vše už bylo řečeno.

Já jen dodám, že mně kniha dnes dorazila, jen tak jsem nakoukla, a prostě jsem to hned přelouskla. A s radostí mohu oznámit, že je to naprosto dokonalé dílo, básně-nebásně, živí-neživí, krása-nekrása..

Je to prostě krásný, tak nějak svým způsobem. :)

Králíczek
16.02.2023 4 z 5

Každá zrůda dnes těžkej život má
vážně všechny, ať ňáká jiná, nebo já
ke štěstí jim vždy něco chybí
a tahle mi přijde navíc infantilní

666Jitka
14.02.2023 5 z 5

Nadalo mi to a musela jsem si tuto kouzelnou knížku přečíst znova. Úžasné panoptikum Burtonových bizarních bytůstek, které se prapodivně zrodí, prazvláštně žijí, aby nakonec tento svět nezvykle opustili, mi opravdu přirostlo k srdci. Strastiplné úděly jednotlivých postaviček jsou mi tak nějak blízké, aniž bych uměla vysvětlit proč.

sharik
12.02.2023 3 z 5

Ale jo, není to špatné. Takové rýmovačky, blbinky, někdy opravdu vtipné a nápadité, jindy méně. Nejlepší na té knize jsou kresby, ty jsou boží... Ovšem co se textů týká, mám neodbytný pocit, že nenapsat to osobnost jakou je Tim Burton, ale nějaký Franta z Horní Dolní (a že podobné věci jich jen u nás píšou desítky, možná stovky; jděte na náhodně čtení neznámých autorů poezie a máte minimálně poloviční šanci, že tam někdo bude číst věco podobné tomuhle), nikdo by po tom ani neštěkl... Ale i tak, jak jsem už psal, je to docela fajn na ukrácení chvilky něčím jednoduchým, vcelku originálním, nenáročným a veselým.

dasha0306
10.02.2023 4 z 5

Prostě Tim Burton... tragikomické a přehnané, ale vzpomněla jsem si na Happy Tree Friends a hodně se i nahlas nasmála. 23 "básní" a pokud milujete Burtona, budete chtít mít tuto útlou sbírku doma.

Velekněžka
03.02.2023 5 z 5

Dnes už dobře vím, že jedním z nejlepších přátel mého vnitřního dítěte je vnitřní dítě Tima Burtona :-)

666Jitka
02.02.2023 5 z 5

Taková malá lahůdka, která nezapře svého kuchaře. Vtipná kniha, neříkala bych poezie, ale černo humorných básniček o různých podivných bytostech, které zrodila temná fantazie mistra Tima Burtona. Autor, jak je vidno, není pouze vynikající režisér, ale také solidní "poeta" a kreslíř podivuhodných stvoření, jejichž existence, zrození i smrt jsou velmi bizarní a smutně absurdní.

Knihotyna
01.02.2023 3 z 5

Přečteno. A nevím.
Ilustrace byly klasikou, kterou jsem čekala. Tvorbu Tima Burtona mám velmi ráda! Básně měly osobitý ráz a autorský rukopis Tima Burtona, nemohu však říci, že by se mi dílo nějak zvlášť líbilo, ale mohlo to být i překladem! Ten byl totiž bohužel velmi kostrbatý - nerytmické verše, nelogičnost. Nevím. Četla jsem vydání z roku 2006.
V knize najdeme básně přibližující nám život nejrůznějších bytůstek, outsiderů, z niž každý je výjimečným výtvorem.
Tak jako tak jsem ráda, že jsem měla knížku v ruce, že jsem viděla to, o čem někteří básní a zjistila, že já o tom básnit nebudu, protože do mého srdce se tento výbor neprobojoval.

SSTknihy
21.01.2023 5 z 5

Zdánlivě absurdní, místy až hororově krvelačné říkanky a krátké příběhy, které však pod svým povrchem skrývají smutné osudy outsiderů, otloukánků a podivných bytůstek. Nepochopených, nechtěných a nemilovaných, toužících ale docela jednoduše po uznání, lásce a přátelství. Jako ostatně všechny ať už literární nebo filmové postavičky Tima Burtona. Ve skvělém překladu Richarda Podaného a s autorovými ilustracemi je tahle knížečka lahůdka, po které kdykoliv sáhnu znova.
P. S. Pozor – první vydání má překlad natolik zoufalý a nepovedený, že se pohybuje téměř na hranici absurdity!

lazarus
19.01.2023 5 z 5

Velice nekritických pět hvězd. Za co? Za provedení knížečky od Dybbuku. Je to mrňavé, milé, příjemné do ruky, krásné, je to od Burtona, je to plné kresbiček, je to s malovanou ořízkou, z čehož si ucvrká... ehm. OK, ořízka je prostě super.
Ale! Je to plné blboučkých básniček a zhruba polovina je opravdu hodně infantilních a pitomých.
Ale... Stupidita básniček je kompenzována kresbičkami od pana autora a bez nich by polovina dojmu byla v čudu.
Ale! Proč je na obálce rohový text "limitované 3.vydání"?
O.K. je to asi třetí limitované vydání, ale proč ta informace hyzdí obálku? Něco ve stylu těch hnusných zlatých metálů na bestsellerech jiných knížek, jež nejdou odlepit? Proč to tam proboha dáváte? Serete mě s tím! Nechci to tam!

Baru16
19.01.2023 5 z 5

Černý humor, podivnosti, morbidnosti, ...
Ale přesně jak je psáno v komentáři pode mnou - nádherné přesahy jednotlivých básní, které se věnují palčivým tématům každodenního života. I když prostě Burtonovským způsobem.

Štítky knihy

nonsensy poezie

Autorovy další knížky

Tim Burton
americká, 1958
2013  90%Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy
2014  94%Můra noční, předvánoční
2014  100%The world of Tim Burton / Tim Burton a jeho svět

Kniha Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy je v

Právě čtených2x
Přečtených1 393x
Čtenářské výzvě204x
Doporučených136x
Knihotéce467x
Chystám se číst344x
Chci si koupit164x
dalších seznamech6x