kamca4151 kamca4151 komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Tohle je za mě jedno z nejlepších literárních počinu za poslední dekádu.
Čtivé, vůbec ne plytké, realistické. Fiktivní postavy s realnymi osudy. Žádná pribarvena romance. Tady je opravdu všechno dobře. A já radim tuhle sérii jako jednu z mých nejoblíbenějších.

09.05.2024


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Knizka, co predcila me ocekavani.
Ta neuveritelna masirka reklam a marketingu me teda dost odrazovala, ale musim rict, ze jsem nelitovala ani na chvili. Knizku jsem precetla asi za dva dny a ackoliv byla dejova linka malinko predvidatelna, stranky se snad samy otaci pod rukama. Kdyz si k tomu pripoctete tu nadhernou obalku! Win win win.

Draci, napeti, hezka a chytra holka, tajemny tak trochu bad boy. Fakt vsechno, co od knizky potrebujete.

14.04.2024


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Tema vypadalo slibne. Ale knizka byla hodne zdlouhava, kdyz uz se neco zajimaveho stalo, co by stalo za rozepsani, tak se smrsklo do jednoho odstavce.

22.01.2024


Všechno, co jsme ztratili Všechno, co jsme ztratili Jennifer Bright (p)

Tahle serie je krasna, ctiva, mila.

25.06.2023


Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

V úvodu musím říct, že Radku Třeštíkovou moc nemusím, především tedy jako spisovatelku. Ne, že by neuměla psát, to by se její knihy neprodávaly jako bestsellery, ale nějak mi to nikdy nesedne. Většinu knih odložím ještě před polovinou.

Po knížce Kde jsi, když nejsi jsem šáhla samozřejmě ze zvědavosti, kontroverze a dost prapodivných recenzí, které někdy zní dost útočně až osobně. Protože si ráda udělám o všem svůj názor, knihu jsem se rozhodla přečíst.

Pravděpodobně půjdu proti proudu, ale mě se to fakt líbilo. Uznávám, že místy kniha byla pomalejší a dialogy byly slabší, ale koncept knihy se mi opravdu líbil. Přeskakování kapitol by být asi nemuselo, ale možná to knize dodává trochu napětí.
Co se týče toho, že se jedná pouze o pornografii obalenou do slov, to absolutně nechápu. Vlastně celou tu recenzi na Reflexu nechápu. Vytržené tři věty a tři slova z kontextu, kdy to v závěru vypadá, jako by knihu autor vůbec nečetl.

Podle mě naopak každá žena ve svém životě má takového nějakého Jakuba, který neřeší a taky Marka, který řeší. Vlastně mě bavila kapitola napsaná z pohledu Marka, kde je vidět, jak odlišný pohled na jednu a tu samou věc mohou mít dva nešťastní lidé. Hlavní postavy podle mě rozdělí lidi na dva tábory, jeden bude fandit Daisy, druhý Markovi. A není to tak i v reálném životě?

19.06.2023 3 z 5


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Tohle je to, co na Colleen mám ráda a proč se mi čtou její knihy tak dobře. Klasický scénář romantické knihy, který je zasazen do vážnějšího tématu. Tady je to zráta dcery, milované osoby, odpuštění. TO mám upřímně ráda.

Kniha má kratší kapitoly, sympatické hlavní hrdiny, které spojuje malá Diem. Což je mimochodem krásné jméno.

Tohle byla opravdu jedna z lepších knížek. Doporučuji!

05.06.2023


Možná jednou Možná jednou Colleen Hoover

(SPOILER) Další z knih Collen. Pokud chcete velkou romantiku a podkres vážnějšího tématu, je to pro vás ta správná autorka a knihy.

75 procent knihy bylo naprosto skvělých, fenomenálních. Téma neslyšících, lásky, podvádění, důvěry, nemocí, upřímnosti, to všechno zabalený do jednoho paperbacku. Co mě teda trochu vadilo, byla upřímně až jemná přeslazenost. Na to od Colleen nejsem vůbec zvyklá.

Mám možná oblíbenější jiné knihy, ale za mě dobrá volba.

20.05.2023


Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Ačkoliv název knihy svádí si myslet, že je kniha součástí série Romantických útěků, není tomu tak. I tak mi nedá trochu nesrovnávat, protože si troufám tvrdit, že ten, kdo čte Caplinovou, jí čte především pro její brilantní talent Vás převést do úplně jiné země. Tak jsme měli možnost se zakousnout do zákusku v Paříži nebo si vypít dobrou kávu v Kodani, opalovat se na pláži v Chorvatsku nebo si dát horkou čokoládu ve Švýcarsku.

Poprvé mi vadili hlavní hrdinové. Absolutně jsem se nedokázala vcítit do jejich situací a jediná, s kým jsem dokázala sympatizovat byla Tess, černý retrívr.

Caplinová je velká srdcovka, ale Útěk na venkov není můj šálek kávy.

+ body dávám za hezké téma osobních problémů
- za neustále nabroušenou náladu hrdinů

17.05.2023 3 z 5


Drahá Avo Drahá Avo Ilsa Madden-Mills

Drahá Avo nenadchne ani neurazí.
Jak se říká, záměr dobrý, provedení horší.
Kniha nese vážná témata jako je znásilnění, důležitost rodiny, drogy, psychické problémy a šikana. Ale těch vážných témat je tolik, že v závěru se autorka pořádně nevěnuje ani jednomu.

Knox a Ava by byli určitě jedni z nejsympatičtějších hrdinů, ale bohužel mezi nimi nefungovala pořádká chemie, a to především kvůli urychlenému ději. Nechápejte mě špatně, já mám ážně ráda knížky s tématem " Hlavní hrdinové se nenávidí a pak začnou.", ale tady to bylo prostě takový urychlený a divoký.

Knize navíc strhávám body za překlad, překlepy a gramatické chyby. (Což už je takový standard.

Konečné shrnutí: Kniha je vlastně docela čtivá, ale když si jí nepřečtete, určitě se o nic neochudíte.

13.05.2023


Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

Marianu Zapatu mám fakt ráda. Nejsou to totiž knížky, kde se nutně hlavní hrdinové vždycky k smrti nenávidí, potom se sblíží, potom je zápletka a pak teprve happyending. Je to hezký, pomalý oťukávání, trocha drzosti, hodně porozumění. Je to prostě takový pohlazení na duší, který v dnešní době chcete.
Kniha se mi líbila, hlavní hrdinové jsou sympatičtí, ale přeci jen je to něco jiného, než jsme zvyklí.
Mě osobně tam možná chyběl ten sportovní podkres, který mě u Mariany fakt moc baví. Nahlídnout za oponu sportu. Navíc, S láskou, Lukov je moje nejoblíbenější knížka od autorky, takže mi to nedalo trochu porovnávat.
Ale pokud bych měla srovnat s jiným, podobně zaměřeným YA, tak třeba Nejjasnější hvězdy od Anny Todd, je oproti téhle knížce dost propadák, ačkoliv se jedná o podobné prostředí. ( Voják/ civilistka, poznávání/osobní problémy).

Knihu si určitě přečtěte, ale doporučím ji jako první, protože potom už budete jen příjemně překvapeni. Každopádně dávám hvězdy.

10.05.2023


Osamělé srdce Osamělé srdce Mona Kasten

Další romantický příběh z pera YA královny Mony Kasten.

Knihu musíme brát jen jako takové uvítání do děje, takové seznámení s hlavními hrdiny. Pokud bych příběh měla srovnat se serii Znovu a Zachraň, rozhodně to bude přesně mezi. Pokud vezmeme v úvahu, že se mi serie Zachraň hodně nelíbila a přišla mi opravdu pro hodně mladé čtenáře a naopak serii Znovu bych vyzdvihla, protože měla vždy něco navíc.

Zde se seznamujeme s za mě plachou Rosie, která na sobě nechá tak trochu dříví štípat a kapelou Scarlet Luck a především jejím bubeníkem, který se tak trochu utápí v alkoholu. To je sice takové klišé, ale příběh odkrývá závažná témata šikany, zneužívání situace nebo překonávání těžkých situací.

Na další díl se těším, knihu opravdu beru jako takové představení a přípravnou půdu pro další knihy. Zároveň nečekejte žádný závratný děj, zlom nebo zvrat.

Mě osobně víc vyhovuje styl Znovu, kdy v jedné knize byl věnován prostor pro 2 hrdiny a v další zase jiných provázaných hrdinů.

03.05.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Po precteni knihy ve me zustaly dost rozpacite emoce.
Kniha se cte dost snadno, je ctiva, ale vlastne nemam pocit, ze jsem cetla pribeh se zapletkou. Jedna se spis o popis pocitu male holky, ktera je dost zakriknuta, a to hlavne diky sve rodine, ktera prihlizi nestesti.

Bod navic za docela hezke rozuzleni, metaforu s lesem a zaverem.
Bod dolu za pribeh bez pribehu a taky za to, ze nejsem proste schopna s hlavni hrdinkou jakkoliv soucitit.

25.04.2023 2 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Když je nějaká kniha opěvovaná, ráda se jí vyhýbám, protože masivní reklama na mě působí spíš opačným dojmem. Vyvolává to ve mě pocity, že kniha není moc dobrá a proto se musí hodně podporovat. Ale kniha Kde zpívají raci je naprosto fenomenální kousek. Pojednává o zranitelnosti, prvních pocitech a schopnosti přežít, celé je to zabalené do raw nedotknuté krajiny uprostřed bažiny.

Kaya si mě získala svojí statečností, chytrostí a houževnatostí. Oproti tomu Tate svojí rozvahou a láskou.

Pokud chcete jemný příběh plný odvahy a poznání, tohle je přesně to, co si máte přečíst.

21.04.2023 4 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Prvni polovina knihy byla zajimava. Druha polovina knihy byla uz jen opakovanj oribehu- lecrbna/drogy/ dokola. Verim, ze to byla opravdu osobni zpoved, ale v podstate se dozvite jednu, maximalne dve informace

17.04.2023


Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Konec triologie o jednom (nebo dvou) mestecku, kde rezonuje hlavni tema, a to hokej. Jakakoliv knizka od Backmana, je pro me takovy maly svatek. Tohle urcite neni vyjimka. Setkavame se s hrdiny predchozich knih a dockavame se, jak tomu v Backmanovych knizkach byva, hodne emoci, hodne sportu a hodne spletitych osudu.
Ackoliv se kniha jmenuje Vitezove, stejne jako je to v zivote, vitez neni nikdo.

Ackoliv razim heslo, ze cim vic stranek, tim lepe, kniha mohla byt o 100 stranek tenci. Vlastne mam pocit, ze je to spis kniha do poctu.

Davam ale vyssi hodnoceni, protoze Backman proste umi psat a je to opravdu pohlazeni na dusi.

02.04.2023 4 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Jako vzdy, kdyz knihu doporucuje spousta nejenom kniznich influenceru, jsem se bala, aby to nebylo "mnoho povyku pro nic". Knizka je ale naprosto fantasticka. Skvele nadcasove tema, vypraveni vas vtahne do deje. Knihu jsem zhltla jednim dechem.

16.03.2023 5 z 5


Nejjasnější hvězdy Nejjasnější hvězdy Anna Todd

Opravdu velke zklamani. Bohuzel. V podstate zadna dejova zapletka a kdyz uz se neco delo, bylo to vyjadreno snad v jednom odstavci tak, ze ctenar nema vubec "cas" Pochopit, co se deje.

16.12.2022


Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

Tohle bylo jedno velke wau! Ja proste nechapu, ze o jedine ceske autorce, o ktere se mluvi, je skoro jen Trestikova. Pritom podivejme se na tenhle skvost. Nadherny pribeh napsany ctivym ceskym jazykem. Pribeh tri zen, propletene osudy, kontrast prirody, mesta.

27.07.2022 5 z 5


Šelma Šelma Wilbur Smith

Tohle je taková červená knihovna zabalená do dobrodružné deky v podání Mr Big a Paní dokonalou. Ona je dokonalá žena-sportovkyně, hezká, dokonalé tělo, co ale umí střílet a skákat padákem, vůbec se nebojí v momentě, kdy jí jde o život a dokonale se vyrovná se ztrátou nejenom manžela, ale i nezbedné dcerky, kterou zkrotí až Hector, který jí doslova od první sekundy bere jako svojí vlatní dceru. Vlastně to je čtivá knížka, místy mi to teda zavání malinko rasismem, což vlastně v dnešní překorektní době je osvěžující. ( Ne, nepodporuju rasismus), ale děj je takový Mission Impossible, akorát by Hectora asi ve filmu nehrál Tom Cruise.

16.02.2022


Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Eric de Kermel

Ke knize jsem se nechala nalákat v rámci čtenářské výzvy a vůbec nelituji. Jedná se o soubor povídek, příběhů lidí, kteří si nechávají poradit s výběrem knih a na oplátku vyprávějí své příběhy ženě, která opustila profesorské místo, aby si koupila knihkupectví.

Žena je to asi jako každá jiná, s kterou se ztotožní spousta dalších. Má své neduhy a často přemýšlí o svém životě- vztahu s dcerou, manželem, vztahu k cestování a výstupu z komfortní zóny. Často mi v něčem připomínala mojí babičku, potom mojí kamarádku a potom taky sama sebe.

Kniha se ubírá spíše filosofickým směrem a zamyšlením. Žádná obrovská zápletka, ale příběhy hezky plynou a já osobně měla pocit, že jsem díky nim trochu zpomalila. Velmi milé překvapení.

04.02.2022 4 z 5