Samotářky

Samotářky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490581/bmid_samotarky-VPD-490581.png 4 393 107

Minulost naší rodiny nás ovlivňuje, i když ji neznáme Ludmila, Amálie, Věra. Tři ženy, které kromě samotářství spojuje i rodinné tajemství, z něhož zná každá jenom střípek. Nejmladší Věra se snaží hádanku rozluštit: Proč její babička Ludmila nikdy nevychází z bytu? Proč se její matka Amálie schovává v rozpadlé usedlosti? A kdo je vlastně stará Škrlandová – přízrak, nebo skutečná osoba? Hledání odpovědí vede až k jednomu dávnému létu, kdy se spustil řetězec událostí, který se dosud nezastavil. Samotářky jsou už pátou knihou spisovatelky Barbory Šťastné, kterou čtenářky a čtenáři znají jako autorku románů Hezčí svět a Láska pro samouky.... celý text

Přidat komentář

cornetka
předevčírem 4 z 5

Těžké a tíživé čtení, u kterého vám do smíchu moc nebude. Úplně mi nesedlo zpracování, ale i tak hodnotím kladně.

annettka1098
17.04.2024 3 z 5

Příběhy všech tří žen jsou propleteny nevyřčenými událostmi, z kterých jsem byla občas zmatená. Kniha je vyprávěna retrospektivně a nikdy není uvedeno, kdo který příběh vypráví, je uveden pouze rok, či leta, ve kterých se daná kapitola odehrává. Na jednotlivá odhalení si navíc čtenář dlouho počká, a tak v jednu chvíli otázek stále přibývá. Dokud se příběhy nezačnou postupně prolínat.

Nakonec se jedná o poměrně "jednoduchou zápletku": jak některé rodiny či jedince dokázal komunistický režim poznamet, a to i když se do poslední chvíle snažili žít na kraji vesnice.


Amanita
17.03.2024 5 z 5

Můj druhý víkend s knihou Barbory Šťastné (první Hotel Atlantic) a opět přečteno prakticky jedním dechem. Smutné téma, nicméně z konce dýchá naděje...

Annannas
11.03.2024 4 z 5

Velice smutné, velmi na mě doléhala těžká bezmoc totalitní doby navíc doplněná složitými až zvláštními povahami hlavních postav. Celkově hodnotím jako docela depresivní, ale stojí za přečtení.

marketa1860
26.02.2024 4 z 5

Nádherná kniha. Rozjezd byl pro mě trochu pomalý, moc jsem nerozuměla, kde je problém, ale po první třetině jsem knihu nemohla odložit.
Všechno se vším souvisí a jak píše níže Mateo67 - jako korálek po korálku navlékáte náhrdelník, i tady se všechny souvislosti spojí a vznikne dojemný životní trojgenerační příběh žen ovlivněný dobou, výchovou, rodinou...

Mateo67
17.02.2024 5 z 5

Vina a trest. Křivdy a odpuštění. Bezmoc a naděje. Samota a osamělost postupující z generace na generaci. Rodinu si člověk nevybírá a dobu, do které se narodí, už teprve ne.
Jako když vezmete hrst korálků a rozhodíte je do časoprostoru. A pak je korálek po korálku hledáte, nalézáte a navlíkáte na šňůrku, až vznikne náhrdelník a v jeho odlesku se vám odkryje kompaktní dojímavý životní příběh žen z Kaprálova statku. Určitě byste ho neměli minout.

kaja77
02.02.2024 5 z 5

Krásná, čtivá kniha, přesně podle mého gusta :) Vyvážená směs historie, složitých rodinných vztahů, psychologie, nostalgie, tajemství atd. Zařazuji si ji do čtenářské výzvy 2024 - kniha s více než 2 perspektivami vyprávění . A musím pochválit tu fantastickou obálku. Povedla se maximálně. Jako by ji namaloval Paul Klee

Mišák240
30.01.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, i když byla dost smutná. Osud tří žen, které ovlivnila doba, rodinné vztahy a jak se toto všechno promítlo v jejich životech. Baví mě knihy, kde se střídá minulost s přítomností.

keny
29.01.2024 4 z 5

Je to dost smutné čtení o tom, jak může doba ovlivnit a v podstatě zničit člověku celý život a i životy další - jeho potomkům. Jsem introvertka, tak jsem ženám hodně rozumněla, obdivovala Tondu za jeho celoživotní přístup ke své ženě, dceři, vnučce...ať byl jeho postoj v životě v té době možná odsouzeníhodný, jeho vztah k jeho ženám byl pro mě moc sympatický

LucieT
10.01.2024 4 z 5

Z knihy mám zvláštní pocity. Se žádnou ze tří hrdinek nesouzním a jejich chování vlastně moc nechápu (natož pak ztrátu mateřských citů Amálie vůči Věrce). Přesto dávám 4*, příběh mě i tak vtáhl a byla jsem zvědavá, jak to dopadne.

Jana283
10.01.2024 4 z 5

Střídání dvou časových linek, rodinná tajemství, dopad historie na lidský osud. Možná nic objevného, ale já mám takové příběhy ráda. Novodobá historie první poloviny 20.století mne baví, zvláště ta česká. Příběh Ludmily, její dcery Amálie a vnučky Věry se odehrává v letech 1952 - 2010. Je zajímavé se zamyslet nad tím, jak dalece může náš současný život ovlivnit historie i rozhodnutí našich předků. A jako vždy si kladu otázku: Jak bych obstála v dané době já?

„Společenství ve vsi jí uráželo tím, jak lehce se přizpůsobilo nové době, jak rychle zapomnělo na všechny mrtvé a vyhnané. Anebo možná, že nezapomněli, ale tvářili se tak, protože to bylo pohodlnější.“

Falco peregri
07.01.2024 5 z 5

Výborné čtení, do hloubky vystínĕné postavy a jejich osudy, které odkrývají trochu zapomenutou historii znárodňování majetku v padesátých letech a s tím spojené počiny a chování lidí. Není to ani tak dávno, na nĕkteré vĕci rádi zapomínáme anebo je bagatelizujeme. Nemĕli bychom ...
V nĕkterých komentářích tady čtu, že čtenáři nechápou chování hlavních hrdinek, a proto dávají knížce ménĕ hvĕzdiček. Já myslím, že napsat kvalitní knížku neznamená vždycky vykreslit hlavní postavy tak, aby se s nimi dokázal čtenář ztotožnit anebo je chápat. V dnešní dobĕ je tendence řešit svá traumata, což je dobře ( i když to občas nabírá proporce obsese). Ano, je třeba snažit se sejít s baterkou do sklepa podvĕdomí a trochu si tam posvítit. Jenomže u předešlých generací se tomu ještĕ tak nefandilo a navíc: ne každý si troufne jít sám do sklepa ( a ne každý má tu baterku ).

tracey9
07.01.2024 5 z 5

Samotářky od Barbory Šťastné jsem si přečetla v rámci #hromadnastafeta a tuto vyslala @zazie_v_metru

Já jsem od Barbory Šťastné kdysi četla její prvotinu Šťastný život, který mi sedl tak napůl a proto jsem se na Samotářky nijak zvlášť netěšila. Příběh Samotářek mě ale moc mile potěšil, stránky mi ubíhaly pod rukama a já se moc těšila, co se dalšího dozvím.

V knize sledujeme dvě příběhové linky a sestry Ludmilu a Matyldu. Matylda je veselá, mladá dívka a Ludmila je naopak trochu podivínská intelektuálka. Jejich příběh se odehrává na začátku padesátých let, takže sledujeme nálady tehdejší společnosti a také nastupující socialismus v plné síle. V druhé lince sledujeme Věru, Ludmilinu vnučku, která se v období pandemie covidu vrací ke své minulosti, vzpomíná na život u babičky a dědečka hledá si cestu ke své podivínské matce Amálii...

Samotářky mě chytly jednak tématem - dost často jsem s Věrou i Ludmilou a jejich samotářskou povahou souzněla a bavila mě i covidová doba, možná i proto, že s tímto tématem jsem ještě nic nečetla :)

I když jsem to nečekala, Samotářky se mi hodně dostaly pod kůži a proto je hodnotím 5 z 5 :)

Děkuju moc Pétě za možnost si knihu přečíst :)
Knihu přede mnou četly @na_knizni_vlne @knihoholka_po_materske @knihomolkalenka @magda_cte @les.slov a po mně ji bude číst ještě @ann.ctenarskyklub díky za vaše skvělé poznámky, holky!

Mirrites
06.01.2024 5 z 5

Pomalý rozjezd, pěkná jízda ; ) Zajímavý příběh

huhuhu
26.12.2023 4 z 5

Tři generace žen a příběh, který začíná v 50. letech 20. st. a završuje se v době covidu. Propletence vztahů a zajímavě nejednoznačné postavy. Z nich mě paradoxně nejvíc zaujaly některé vedlejší (Matylda, Vláďa, Evla Škrlandová), zatímco jednání hlavních protagonistek (hlavně Ludmily a Amálie) pro mě bylo občas dost nepochopitelné.

martineden
26.12.2023 3 z 5

Téma skvělé, historie 2.poloviny 20.století mě baví, ale čím dál jsem četla, tím mě to víc štvalo. Chování těch ústředních žen jsem tedy nechápala, byly to tedy rozmazlené fifleny, na vesnici by myslím introvertky vůbec takto nemohly fungovat... A ty mužské postavy jsou vykreslené snad ještě hůř.

Januli
10.10.2023 4 z 5

Zajímavé čtení o osudech tří generací a tří žen. Někdy nepochopitelné jednání, což mě vedlo k zamyšlení. Čtenář čte a čte a čeká na nějaké to slunce co vysvitne v příběhu a udělá ho veselejší... a kdyby nebyly postavy ( postava) tvrdohlavá nebo jak to říct, mohlo se nějaké to tajemství ví záhada vysvětlit a mohli to mít v životě " veselejší"...

mag097
05.10.2023 5 z 5

Samotářky jsou příběhem tři generací žen, od 50. let až po současnost. Všechny tři jsou samotářky a tak trochu podivínky...proč to tak je a co skrývá jejich rodinná historie...?

Velký prostor v knížce dostávají 50. léta a mě pořád nepřestává překvapovat, co všechno se v naší zemi dělo mezi válkou a okupací. Vznik družstev, zabírání majetku, útěky přes hranice...naše historie má opravdu spoustu témat k vyprávění.

Čtení to bylo smutné, lehce depresivní ale hlavně naprosto uvěřitelné. Knížka mě na začátku vtáhla a i přes lehce slabší druhou půlku vyplivla až na konci. Ludmile, Amálii a Věře jsem celou dobu držela palce a doufala, že k nim bude osud aspoň trochu milosrdný.

Pokud máte rádi minulé století v podání českých autorek, Samotářky si určitě dejte!

veriszv
02.10.2023 3 z 5

Líbilo se mi, že postavy nebyly vůbec černobílé a většinou se daly pochopit motivy jejich jednání. Až teda na Ludmilu, té jsem moc nerozuměla, ale tak nemůžeme si rozumět s každým, že?
Nejzajímavější žena potom pro mě byla Evla Škrlandová, která nepatřila mezi ústřední trojici, ale klidně bych jí dopřála více prostoru.
Knížka jako celek je povedená, pokud máte rádi knihy Aleny Mornštajnové, je to podle mě čtení přesně pro vás. Nicméně i přesto si myslím, že je to jedna z těch knížek, které po čase úplně zapomenu, protože ničím nad jiné generační romány nijak zásadně nevynikla.
I tak ale můžu s čistým svědomím doporučit.

ANDY28
20.09.2023 5 z 5

Tak krásné, tak lidské