jaroslaf2941 jaroslaf2941 komentáře u knih

☰ menu

... a výstupy do údolí ... a výstupy do údolí Jan Pelc

Chytlavá a zábavná kniha, přečetl jsem ji za jedno odpoledne. Autor se naštěstí vyvaroval přeskakování ich / er formy, které předváděl v knize, která má této přecházet a příběhu tudíž nic nechybí. Olin je naprostý dezolát a zmatený člověk, který neví co chce, a já věřím, že takových mužů žije rozkročeno mezi čr a hranicemi plno. Alkohol, vztahy, alkohol, alkohol, a znovu alkohol až do propasti/údolí, dokud se Vám z toho neudělá blbě. plný počet hvězd.

19.07.2023 5 z 5


... a bude hůř ... a bude hůř Jan Pelc

(SPOILER) Naprosto skvělou první část, (kde je chlast, toluen a perník) nahradí část druhá (kde jsou houbičky, magorák a incest,) kterou posléze nahradí část třetí (kde je přeskakující ich a er forma, co nedává žádný smysl a je příliš náročná na čtení.)

Mínusy knihy:
- Osobně bych si odpustil incest, (který nebyl uplně nutný)
- přeskakující formy poslední kapitoly, (které vám možná nepřijdou otravné v 16 plus letech kdy knížku čtete poprvé, ale po třicítce už Vám bohužel vadí.)
- často používané pejorativum "kráva" na ať už mužské či ženské pohlaví
- některé slangové výrazy, které nelze bez vysvětlení rozpoznat. (Např. Chytit Kapelu.)

Tak či onak, jedná se o nezapomenutelné dílo, jehož návykovost umocňuje fakt, že v románu neexistují ŽÁDNÉ kapitoly, stále se tam něco děje (buď sex anebo chlastání anebo bitky) a tudíž čtete, čtete, čtete, a najednou zjišťujete, že uběhlo pět hodin.

19.07.2023


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Na tuhle knihu jsem byl dost zvědavej, takže jsem si jí objednal z Knih Dobrovský, a dost nepříjemně mě překvapilo, že mi jí dali v knihkupectví jen tak. Nezabalenou v jakékoliv fólii, otevřenou, s vloženou účtenkou. Pomineme-li ovšem diskutabilní přístup Knih Dobrovský, je to dost zábavná kniha. Hlavně pro lidi co se vyznaj v drogách, opiátech a americké popkultuře, hercích a filmech. A mají rádi seriál Přátelé.
Matthew Perry v knize podrobně analyzuje svou závislost na opiátech a alkoholu, a docela mě překvapilo kolik je opiátů dostupných druhů a že se v americe zdaleka nejedná jen o Oxycontin (Vicodin) který papá i Doktor House, ale představitel role Chandlera Binga vyzkoušel kde co, včetně Subutexu a Metadonu.
Na knize mě velmi zaujala jedovatost a jakási silná ublíženost (tak typická pro všechny závislé duše) hlavního představitele, který poměrně často nepromarní příležitost aby čtenářovi sdělil, například, že "Robert Duvall je břídil" a je nefér že někteří kamarádi Matthew Perryho již zemřeli, zatímco "lidi jako Keanu Reeves bohužel pořád žijou." Matthew Perry se v knize skutečně netají antipatiemi ke Keanu Reevesovi, zatímco herce jako Stevea Martina nepokrytě vyzdvihuje. Což je přinejmenším zvláštní. Na knize mě zaujalo také jeho popisované přátelství s Hankem Azariou (dabér Barta Simpsona a "idol" Phoebe, který v Přátelích neustále dělá výzkumy v Minsku) a také docela podrobně popsané přátelství s Brucem Willisem. Dále se dozvíme, že Matthew Perry se vyspal s polovinou L.A. včetně Julie Roberts, ale s představitelkou Rachel se mu to nikdy nepovedlo, a že se mohl oženit přinejmenším s osmi božskými ženami, ale kvůli jeho pocitům nedostatečnosti se mu to taktéž nikdy nepodařilo.
... Taky mi přišlo hezký že představitel se na konci knihy pochválí jak dokázal skoncovat se všema drogama včetně cigaret, ale jaksi opomene zmínit, že zůstal závislý na na Buprenorfinu, ze kterého se pravděpodobně již nikdy nedostane a i proto stále vypadá, jak vypadá.
Kniha je to ale zábavná, čtivá, a určitě bych ji doporučil pod vánoční stromeček všem fanouškům seriálu Přátelé, kteří tam jsou samozřejmě důkladně rozebraní.

23.11.2022 4 z 5


Sexuální praxe Sexuální praxe Thomas Glynn

Naprostá debilita zastarála i na rok vzniku 1968. (Vzhledem k obsahu jsem si původně myslel, že kniha musí pocházet tak z osmnáctého století.)

13.08.2022 odpad!


Wolverine: Starej dobrej Logan Wolverine: Starej dobrej Logan Mark Millar

Čekal jsem něco podobného filmu a byl jsem naprosto zaskočen úplně jiným a povedeným příběhem. Temná komiksová alternativní realita zde opět sedí jak prdel na hrnec. Navíc to má takovej drajv, že jsem po přečtení dostal chuť dát si i nějaký film z x-menovského univerza :-) Hulkové dostali na prdel.

08.02.2020 5 z 5


Nikomu nezvoní hrana Nikomu nezvoní hrana Charles Bukowski

....Závěrečné povídky jsou klasická bukowskiho absurdní sci-fi fantasmagorie. Tentokrát zachází ještě dál než kdy dřív, když nechá oživnout svoje prdy pod vlivem přestárlého Adolfa hitlera, znásilňovat letušky mimozemšťany a opět osahávat malé holčičky.

Začátek knihy se nese v překvapivě přemýšlivém duchu, obzvlášť mě zaujaly teze o prasatech. Člověk čte bukowského přes 25 let, a ona stále přichází s něčím novým...

27.09.2019 4 z 5


O problému, který měl nebýt: Drogy v socialistickém Československu O problému, který měl nebýt: Drogy v socialistickém Československu Jan Kolář

Výborná kniha, psaná spíše odbornou formou, což je škoda, protože uvedené historky a příběhy o fetování v socialistickém československu mají potenciál velmi zábavného charakteru. Knize by slušelo větší rozdělení na kapitoly. Začátek knihy se Štěpánem Šafránkem je výborný!

27.09.2019 4 z 5


Toxická psychóza Toxická psychóza Lilly Ellen

Tato kniha je fakt příšerně napsaná. Co stránka, to deset hrubek, překlepů a chybějící interpunkce. Pochybuji, že někdo dělal korekturu, nejspíš to po sobě nečetla ani sama autorka.
... Ale příběh je tak zvráceně hnusný, že Vás nutí ve čtení pokračovat a divit se, jak může být někdo tak slabé inteligence, že neustále ve "vztahu" i drogách pokračuje.
Chování veřejnosti k Damienovi není příliš uvěřitelné. Co trestní oznámení? jaktože hlavní hrdinku 24 hodin denně někdo nehlídá? jaktože útočník není už dávno ve vězení za ublížení na zdraví? Tyto otázky si neustále během čtení kladete, zatímco počítáte absurdní množství pravopisných chyb.

(O přílišné inteligenci autorky nesvědčí ani fakt, že si vybrala jako pseudonym jméno dost známé britské zpěvačky, jen s jediným přehozeným písmenkem. Pokud jsem spisovatel, když už nic, dal bych si aspoň originální pseudonym.)

26.09.2019 1 z 5


Vítězný oblouk Vítězný oblouk Erich Maria Remarque (p)

Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četl. Trošičku táhlejší a ordinérní vyprávění se ke konci rozjede do něčeho naprosto brutálního, co naprosto nečekáte a je to velice epické.

29.11.2018 5 z 5


Hitman Hitman Garth Ennis

V zásadě sympatická postava i příběh mají v pozdějších knihách sestupnou tendenci. Na hitmanovi mi osobně vadili démoni a duchařina, nehodilo se to tam. Zato crossovery s batmanem, jokerem, supermanem a dalšíma "supers" jsou na těchto knihách skvělé .) Taky mě baví neustálé zmiňování Louieho "pánského wc," a tommyho pletky s detektivem tiegelovou .)

16.11.2018 4 z 5


Sex není zadarmo Sex není zadarmo Chester Brown

Super kniha s poměrně vizionářským poselstvím. Děsil mě akorát hlavní představitel a jeho na všech stránkách (asi schválně nakreslený) neměnný výraz a chladné a analytické uvažování. Chester Brown je pravděpodobně trochu psychopat.

16.11.2018 4 z 5


Naposled Naposled Charles Burns

Poměrně znepokojivé čtení. Pokud jste se vymanili ze závislosti na lécích, tahle úzkostlivá, horrorová šaráda vám neudělá vůbec dobře. Sdělení jsem moc nepochopil a přišlo mi to značně zmatené.

16.09.2018 3 z 5


Fury: Mírotvůrce Fury: Mírotvůrce Garth Ennis

Téma druhé světové mě v kontextu Nicka Furyho bohužel vůbec nebavilo.

11.09.2018 2 z 5


Jako pára nad Texasem Jako pára nad Texasem Garth Ennis

Preacher je moje srdcovka. Geniální příběh a postavy dle mého názoru akorát vždy hyzdila ultra šablonovitá kresba, kde všechny mužské a ženské postavy vypadají stejně a jinak je to l, ehm... Boží :)

11.09.2018 5 z 5


Lobo: Univerzální gladiátoři Lobo: Univerzální gladiátoři Alan Grant

Slabota.

11.09.2018 1 z 5


Lobo: Incident na pánských záchodcích a další příběhy Lobo: Incident na pánských záchodcích a další příběhy Alan Grant

Některé příběhy Loba jsou slabší a toto je jeden z nich. Potěšilo familiérní oslovování ochočeného superhrdiny Goldstara překřtěného na "Pyču," nepotěšila ovšem infantilní kresba.

11.09.2018 2 z 5


Stilnox, detox a jiné katastrofy Stilnox, detox a jiné katastrofy Jiří Krechler

Zpočátku poutavě napsaná kniha po několika stránkách zabředne do výskytu neustále se opakujících vycpávkových výrazů, přičemž slovíčko "jakoby" je zde používáno až v extrémní míře, což je stěží zkousnutelné již u mluveného slova a formou psaného textu je to do nebe volající zhovadilost. Autor očividně nemá žádné literární ambice a v polovině knihy se již jedná jen o strojový, povídkový popis typu: "Udělal sem tohleto, ona udělala JAKOBY tohle, pak sme oba udělali JAKOBY tamto." Pan Krechler si toto dílo doufám vydal samonákladem, protože pokud se o vydání tohoto skvostu zapříčinilo nějaké vydavatelství, již nemusím vícero dumat nad zhoršující se kvalitou a úrovní české literatury.

11.09.2018 1 z 5


Oprátka za osm mrtvých Oprátka za osm mrtvých Roman Cílek

částečně to bylo psáno snad jako z pověstného roku 73, formulace a stavba vět je u Cílka chvílemi podivná. Pokud si na ní ovšem zvyknete dostanete vyčerpávající souhrn příběhu Olgy, která pro mne hravě předčila nemastný film.

13.04.2016 4 z 5


MY3 MY3 Grant Morrison

z nějakého důvodu nezaujalo.

15.12.2015 2 z 5


Punisher: Na začátku Punisher: Na začátku Garth Ennis

Krásně politicky nekorektní. Zíral jsem s otevřenou pusou, když jsem viděl kam se až Punisher vyšvihl. Toto opravdu NENÍ kniha pro děti. Viz policistka vidící Punisherovo běsnění:
"Proboha....viděls jak povraždil všechny ty lidi? Uplně jsem z toho zvlhla." .)

P.S: Punisher tu vypadá jako Clint Eastwood .) Co víc chtít .)

15.12.2015 5 z 5