hradil hradil komentáře u knih

☰ menu

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Podle knížky se tento rok v červnu začal natáčet film s mým oblíbeným hercem; to je také důvod, proč jsem se k ní dostal.

Linka Henryho a Alexe je opravdu čtivá a bezkonkurenčně nejlepší z celé knihy a kdyby se autorka více zaměřila jen na ně, možná by kniha byla lepší.

Ostatní linky a postavy byly pro mě upřímně nuda... Všechno bylo ukončeno tak nijak a najednou a spíš mi přišlo, že tam byly jen z důvodu délky.

I tak je to však kvalitní čtivo a těším se na film!

23.08.2022 4 z 5


Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Vzhledem k tomu, že se mi seriál moc líbil, rozhodl jsem se zkusit i komiksovou předlohu.

Komiks je opravdu nádherně nakreslený a odpovídá 1. sérii seriálu.

Přesto musím uznat, že seriál (což dává smysl) je mnohem více charakterově propracovaný a líbilo se mi více dějových linek.

Druhou část číst nebudu, možná až po druhé sérii seriálu.

08.07.2022 4 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Přijde mi, jak kdybych se vrátil zpátky na prázdniny k babičce na vesnici, kde opravdu byl jeden malý obchůdek, kde jsme napustili vodou jednu vanu a okoupali se v ní všichni, kde jsem spadl ve slepičárně do kuřinců a babička se mi smála.

Možná proto hodnotím knihu 4*, protože mi tyto bezstarostné prázdniny chybí a připomněla mi tyto skvělé dny s prarodiči.

15.05.2022 4 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Další čtivá a skvělá kniha. Dokonce bych řekl, že se mi líbila o kousek více než Hana.
PS.: Marcelce jsem fandil snad ze všech nejvíc.

22.09.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Vzhledem k tomu, že jsem na vysoké nepřečetl ani jednu knihu kromě skript, tak jsem se na Hanu moc těšil.
Naprosto úžasná kniha. Příběh mě vtáhl a já jej zhltal za dva dny. Ani jedna kapitola, ani jedna stránka, ani jedno slovo nebyly zbytečné. Úžasně poutavé a dokonce se nebojím tvrdit, že si Hanu přečtu ještě jednou.
Děkuji Ježíšku!

14.09.2020 5 z 5


P.S. Stále Tě miluju P.S. Stále Tě miluju Jenny Han

Nemohu dát druhému dílu o Laře Jean plný počet bodů, jelikož mě některé pasáže (hlavně ze začátku knihy) vůbec nebavily. Příběh se začal rýsovat až na posledních 150 stránkách a konec mi přišel zbytečně zbrklý.
ale P.S. Stále tuto sérii miluju

20.08.2018 4 z 5


Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Oddychovka o mladé slečně a jejích trablích s klukama a životem na americké střední škole. Velice mě překvapilo, že se autorka nedržela žádných klišé a udržela milostný příběh na realistické rovině. Možná proto byla pro mě kniha mnohokrát zábavnější a zajímavější.
A pokud jste viděli dříve film, určitě si i tak knihu přečtěte, je mnohem lepší a hodně podstatných věcí je v ní jinak.

20.08.2018 5 z 5


Srub Srub David Vann

Musím se přiznat, že jsem po knížce sáhl omylem, jelikož jsem si chtěl přečíst Vannův Ostrov Sukkwan. Nic jsem neočekával a do posledních 100 stran se mi nic nedostávalo.
Kniha gradovala do opravdu neočekávaného konce, který mě osobně velice překvapil.
Prostě další z mnoha knih, které si přečtete jen jednou, protože jsou založené na pointě.

23.04.2017 4 z 5


Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

Paní Bovaryová neboli Ema, mi byla od začátku, na rozdíl od ostatních čtenářů, sympatická, jak dokázala podvádět svého manžela, kterého jsem z duše nenáviděl za tu jeho milost. Ema mi přišla naprosto úžasná, dokázala ze sebe udělat chudinku a z manžela vola zároveň. Avšak ke konci jsem myslel, že ani knihu nedočtu, všechny postavy mi přišly plytké a nudné a některé konverzace byly naprosto zbytečné.

ALE! Konec byl opravdu úžasný, když už jsem myslel, že nemůže být hůře a ejhle, ono může! Tragický konec, který já mám nejradši.. Velké plus!

02.08.2016 4 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Když jsem začal knížku číst, nepřišla mi ničím zvláštní, přesto jsem setrval. Autorka dokázala psát velice zajímavým a celkem i strhujícím způsobem. Avšak to, co mi ze začátku moc nevadilo, se stalo hlavní příčinou, proč jsem knihu přestal tak hltat. Dialogy mezi Janou a panem Rochesterem se stávaly čím dál víc nesnesitelnějšími, div, že jsem si nevykroutil oči.

Škoda, prý to zní v angličtině přirozeně a nenásilně.

03.07.2016 3 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

Myslím, že komentovat tuhle knihu ani nemá cenu. Musíte si ji přečíst, prožít příběh s Čijo, cítit tu atmosféru Japonska...
Gejša je pro mě zatím nejsilnějším knižním zážitkem.

(Film byl na druhou stranu největším zklamáním, vůbec nevyužil potenciál takto úžasné knihy.)

03.04.2016 5 z 5


Jestli zůstanu Jestli zůstanu Gayle Forman

Rozporuplné pocity... nejsem schopen přesně popsat, jak na mě kniha působila a co ve mně doopravdy zanechala. Nicméně, autorčin styl se mi líbil. Kniha byla celkem čtivá.

Oslovila mě také propojenost s hudbou, která se prolíná všemi kapitolami až do konce. Je pravda, že v některých pasážích chyběla větší plynulost a konec byl překvapivě náhlý, ale i přes to mohu knihu doporučit a jsem rád, že jsem se nenechal zlákat a upřednostnil psané slovo před filmovou verzí.

16.02.2016 3 z 5


Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Děkuji za nejkrásnější vyrůstání s Harrym, Hermionou a Ronem, které jste paní Rowlingová skvěle zakončila.

09.08.2015 5 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Nejsem velkým fanouškem tohoto žánru, ale Green mě baví. Přestože Paper Towns nejsou žádná bomba, dávám velké plus za žádné zbytečné natahování, plynulost děje a opravdu skvělou čtivost, kterou mě autor vždycky zaujme. Zasloužené čtyři hvězdičky.
PS: Jsem asi jediný komu se Papírová města líbila více než Hvězdy nám nepřály, že?.. :-)

09.08.2015 4 z 5


Pokání Pokání Ian McEwan

Ze začátku jsem se do knihy začetl a jedním dechem přečetl první třetinu knihy, která byla opravdu čtivá, propracovaná a velmi bohatá. Ovšem Robbieho část mi připadala místy hluchá, četla se velice ztěžka. Dokonce jsem zvažoval, že si dám od knížky chvíli čas a začnu znovu.. Ale když jsem se prokousal do posledních pár kapitol, nemohl jsem pustit Pokání z ruky. Nádherný konec, který mi přišel naprosto úžasný, skvěle si s tím McEwan pohrál. Zasloužených 80%.

19.07.2015 4 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Stejně jako dalších x čtenářů jsem se k Pýše a předsudku dostal přes film s okouzlující Keirou. Příběh mě zaujal a proto jsem byl hodně zvědavý, jaká bude kniha. No a úžasné! Můj první přečtený román, jenž byl vydán dříve než ve 20. století, a jsem naprosto spokojený. Úžasný děj, nenudil jsem se ani vteřinu. Zasloužených 100% a neposlední titul od Austenové v mé knihovně.

15.05.2015 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Uchvácen a zlomen zároveň.
Dokonalá kniha.. Dlouho jsem v sobě neměl tolik emocí a lítosti jako po dočtení My děti ze stanice ZOO. Úžasně napsané, vykreslené, plné beznaděje. Žádné jiné hodnocení než 100% dát nemůžu.

21.03.2015 5 z 5


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Jelikož jsem viděl film, který se mi opravdu moc líbil, těšil jsem se na knížku. Musím říct, že jsem nebyl vůbec zklamaný. Právě naopak!
Děj měl spád, krátké kapitoly (konečně!) a jednoduchá, ale zajímavá zápletka k tomu. Žádné zbytečné odbočky, ani zdlouhavá vysvětlování. Nenašel jsem nic, kvůli čemu bych měl dát méně než *****.
Akorát se bojím, jestli budou ostatní knížky stejně kvalitní. Být autorem, přidám pár stránek a dobrý konec. Prostě bych to zbytečně nenatahoval.

09.01.2015 5 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Buď jsem se hrozivě nudil, nebo jsem byl naprosto nadšený. Škoda, čekal jsem mnohem víc.
Zdlouhavé rozhovory, které by se dali zkrátit a k tomu zbytečná část s Tomem Bombadilem. Ale díky některým kapitolám a Gandalfovi, dávám slabé čtyři hvězdičky.

01.01.2015 4 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

"Muži, kteří nenávidí ženy" je opravdu nejlepší severská krimi kniha, co jsem za svůj dosavadní život četl. V knize je všechno, co pro mě správná kniha má mít. Sympatický novinář, asociální dívka bojující proti neudolatelnému finančníkovi ( jedním slovem "hajzl" ).
Knížka se prostě nedala odložit a dlouho bude sedět na špičce detektivních románů.
Tuto knihu stojí za to přečíst, jelikož vás uchvátí nejen spisovatelský um Larssona, ale také propracovanost celého díla.
Out off record: Možná by to chtělo přepracovat konec. ( Až tak jsem si Lisbeth oblíbil. )

17.11.2014 5 z 5