gomaki gomaki komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

A jsme tady.

Zpět v Bradavicích.

Ve věku, kdy byl každý z nás příjemný asi tak jako osina v zadku.

A Harry na to není jinak:)

Když překousnete to pubertální remcání a kecy "celý svět je proti mě a nikdo z vás mi nerozumí", získáte jeden z nejlepšíh dílů HP.

Pro mě nejvíc nejlepší, nejvíc důležitý a celkově. Atmosféra, děj a ono...ono tam toho v podstatě nic moc není, hmm...dobře...uznávám Princ dvojí krve je ještě o stupeň a půl lepší a Relikvie smrti jen o půl, ale i tak...

Já nějak nevím co napsat dál. Tak jako v dílech předtím zjistíme, že Brumbál ví víc než přizná, někdo je někým jiným než se zdá být a pár přátel mít je v podstatě sakra důležitá záležitost.

19.09.2016 5 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Mám takový zvláštní dojem, že zde "končí" dětství a začíná dospívání s HP a jeho partou.

Nemůžu si pomoct, ale tenhle díl jsem vždycky vnímala jako přelomový - už nejsme děti, ale ani nejse dospělí...bohužel dospělé okolí nás vnímá jako děti a na druhou stranu od nás chce dospělé chování. A přesně takhle to vnímám ve čtyřce.

Harry je sice ještě dítě, nicméně ty problémy, kterými prochází jsou už pro patřičně staršího borce:) ne že by to měl Harry někdy lehké, ale tady ... tady se prostě posouváme do té neurčité věkové linie, kdy vlastně všechno, co uděláte je špatně.

Ohnivý pohár ... k ději toho není moc co říct, aby se nevyslepičil obsah, páč snad každá stránka je v tomto případě celkem podstatná a pokud znáte jen film, tak znáte jen půlku příběhu :) co si budeme povídat.

Takže hurá na Turnaj 3 kouzelníků, jste již očekávání jako důležití diváci:)

19.09.2016 4 z 5


Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Håkan Nesser

Lepší než Síť, o hvězdičku určitě :)

Konečně mi to přišlo jako taková ta správná severská detektivka.

VV je pořád příjemný jako osina, ale ... dá se to ... celkově se mi moc líbí příběh vraha. Nicméně mi v jednu chvíli přišlo, jak kdyby se autor rozhodl, že vrah bude někdo jiný a dá čtenáři naprosto jasnou stopu, ale pak ... cvak ... jiná stránka ... změna plánu ... vrátíme s k původnímu nápadu. No, možná přeháním, ale faktem je, že mi to pořád přijde divný.

17.05.2016 4 z 5


Síť Síť Håkan Nesser

Chm...co dodat ke komentářům níže?

Van Veeteren není úplně sympatický, trvalo mi tři knížky, abych si na něj zvykla. Není špatný, jen je jiný. Faktem je, že pokud se někdo dostane k HN po jiných seveřanech současnosti, pak mu bude trvat poměrně dlouho, aby se mu zažral pod kůži.

Přijde mi, že dnes už se díky JN, JA-O, LK, KO, ... píše tak trochu jinak - zápletka je víc zamotaná, hlavní vyšetřovatel je naprosto nemožnej týpek, kterýho musíte milovat (JN, JA-O) nebo naopak takový "neomylný všeznalek" - klasický polda (KO, LK). Kdežto tady, tady je to trochu jiný kalibr, VV je sympatický jako osina v zadku a tenhle způsob příjemnosti mu zůstává minimálně 2,5knihy...pak už si zvyknete. Je to divný to takhle říct, ale prostě si vážně jen zvyknete.

K vyšetřovní - proboha, ta knížka je 13let stará, takže o nějaké technice se nám může jen zdát a rozhodně ji to neubírá na kráse:) to že mobil a pc jsou jen "pohádka" a že se vypojuje telefon ze sítě, aby nikdo nerušil je celkem úsměvné a pravdou je, že tohle mě na tom bavilo. V dnešní době mi občas přijde mít PC a telefon tak normální, že "vrátit se v čase" do dob bez těchto vymožeností mi je naprosto příjemné:)

Suma sumárum - 13 let stará kniha, která byla čtena mnou, holkou co miluje Nesba a Adler-Olsena. První shledání s VV sice neproběhlo podle plánu, ale přece jsem si koupila další díly a sérii dočtu tak jako tak:)

17.05.2016 3 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Teď nebudu příliš objektivní...sice se za to stydím a hluboce omlouvám, ale kecat teda nebudu:D

Faktem je, že tenhle díl je pro mou osobu fakt peklo - jak knižně tak filmově.

Ale tak, patří to k Bradavicím, patří to k dětství a jestli jednou budu mít děti, tak jim to s láskou budu číst a ať si pak sami vyberou, který díl je nejlepší a který nejhorší.

Nicméně mě fakt baví knižní Zlatoslav, ten je o 100% lepší než filmový Zlatoslav a hlavně je mi hrozně sympatický učitelský sbor přístupem k této "celebritě". :)

17.02.2016 4 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Zpět do dětství:)

Teď když už ty příběhy znám, tak si všímám náznaků, které nás celou dobu provázejí. Třeba to, že Brumbál fakt věděl už od začátku, že Snape je ... no, co když to někdo nezná, že jo:)

Každopádně se mi vrací i pocity, které jsem tenkrát na ZŠ prožívala:) ten pocit, když Harrymu přišel první dopis, když poznal Hagrida, jak začal nesnášet Malfoye a Severuse. Neville, Hermiona, Ron...chtěla jsem do Bradavic, do Nebelvíru - za nimi - za všemi:) postupem času bych radši šla na Zmijozel, přece jenom jsou tam drsňáci :) a Snape.

Tohle bylo dětství - Harry Potter a celá Bradavická parta na papíře a pak i v Tv:) tohle je příběh, který si zaslouží být čtený vyprávěný...tahle serie by neměla chybět nikomu, kdo miluje literaturu protože takové knihy se nevydávájí každý rok, že jo:)

03.02.2016 5 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Sakra to byl zase zážitek:)
Jakmile začnete číst, nepřestanete, pokud nemusíte.

Já nevim jak vy, ale já od začátku fandím Sonnymu a Šimonovi :)
Levák, Dvojče, Syn, Ďáblovo dítě - já teda nevím, ale zápletka byla skvostná a až po dočtení jsem si uvědomila ty lehké náznaky "kdo je kdo" a taky občas "proč".

Jo Nesbo je prostě Pan Spisovatel, říkejte si co chcete, ale mám takový dojem, že není lepšího severského spisovatele. Sice mi ještě chybí "Dívka, která ...", ale nemám pocit, že by JN mělo něco překonat:)

Krásné čtení přeji:)

03.02.2016 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Ty kraaaso! Tak tohle stoji za precteni.

Joona, Saga a Jurek.
Nejlepsi dej, nejlepsi zapletka a naprosto unikatni zaporak. Ten dulezity zvrat ve stopach k Jurkovi byl nepredvidatelny.

Predesle dily + Stalker byly fajn, ale tohle je spica. Pokud LK bude pokracovat v tomhle duchu, tak budu maximalne spokojena.

Jen doufam, ze se s Joonou jeste nekdy potkame...

20.01.2016 5 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Jo Nesbø

Ulf je tak trochu zvláštní týpek a vy mu budete pravděpodobně celou dobu takovým zvláštním způsobem fandit. Abych pravdu řekla, jednodenní knížka jako takový mezistup mezi tím, co jste dočetli a co chcete číst:) zabaví, občas i pobaví, ale hlavně si díky JN dokážete představit Norsko a máte pocit, že tam žijete.

Nicméně, JN by se už měl vrátit k HH, potřebujeme přeci vědět co a jak...a hlavně - psychologova dcera?!

16.01.2016 3 z 5


Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Olava jsem si zamilovala, to je asi tak vše, co Vám k tomu můžu říct ... Přečtěte si to sami, buďte tak hodní a mějte ho rádi...je to hodnej kluk...

16.01.2016 3 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Začínat sérii od konce není sice úplě dobrý nápad, ale zase to není úplně špatný:) sice se chvílemi vůbec nechytáte, ale na druhou stranu LK umí velmi dobře popsat minulost. Joonu ani Erika jsem neznala, ale během pár stránek jsem +/- pochopila o co, že to vlastně jde. Trochu mi sice unikala slečna Saga, Nalen a tak podobně, ale víte jak, v tu chvíli to úplně neřešíte, zvlášť, když na Vás kniha smutně kouká z knihovny - tak přece ji tam nenecháte než Ježíšek přinese první díly, že jo:)

Vraha jsem neuhádla, nečekaně, už kvůli tomu ani nepláču:) už jsem si zvykla, že jsem většinou mimo mísu:) Nicméně tady to nemohl čekat snad nikdo (pochybuju o tom, že o tom věděl autor). První setkání proběhlo tak hladce a nenásilně, že jsem se nemohla dočkat Vánoc, abych mohla pokračovat.

Ta těhotná baba byla celkem protivná, mé srdce "bookoholica" si tedy úplně nezískala, ale tak nevadí, v realitě Vám taky každý nesedne, tak proč by to v knihách mělo být jinak:)

16.01.2016 5 z 5


Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Krásná práce, abych tak řekla.

Musím uznale pokývnout, nad zápletkou a smeknout nad tím, jak byla vymyšlena postava vraha. Opět se dostáváme k tomu, že není to kým se to zdá být, není to čím se to zdá být...že jo:) ostatně jako většinou u seveřanů. Nicméně, zde je jedna zásadní otázka - jakože cože? :) Dle mého skromného názoru se vraha dozvíme přesně v tu pravou chvíli a najednou to nabírá na obrátkách a posledních 100stran vraždíte pohledem každého, kdo se Vás jen opováží vyrušit.

Co mě se týče, tak naprosto super + další díl skládačky jménem "Minulost Joona Linna"...poměrně zajímavý závěr, který přímo vybízí k dalšímu dílu...ještě, že jsem se dostala už k celé sérii:) to bych asi trpěla stejně jako u Harryho a Carla.

16.01.2016 5 z 5


Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

"Paganiniho Caprice 24 dokázali houslisté zahrát až 50 let po jeho smrti."

Opět brilantní Joona Lina a nově i slečna Saga ...

Korupce a nevážení si lidského života jako takového - to je přesně to, jak bych definovala děj Paganiniho smlouvy. Je mi líto moji drazí spolučtenáři, ale víc Vám k tomu nemohu říct, mohla bych vykecat víc, než by bylo vhodné. Kniha není film, tak si pusťte Paganiniho a začtěte se so "Smlouvy, která se nedá vypovědět" ... brzy na to přijdete sami :)

16.01.2016 4 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

No...Joona Linna...přiznejme si to, není to Harry Hole (ale to není ani Carl Morck...) - každopádně je skvělej. Sice mi přijde trochu zvláštní, "že má pořád pravdu", ale rozhodně to z něj nedělá týpka "všude byl, všechno zná", naopak. Příběh má sice své slabé stránky, nicméně, nikdo není dokonalý a právě proto je to tak skvělé! Miluju možnost hádat, kdo je vrah a proč a na tomhle příběhu je super, že neřešíte s Joonou jen jeden případ, ale rovnou dva. Dostanete se zpět do minulosti a poodhalíte roušku hypnóze, manipulaci, strachu, důvěry i nedůvěry. Skvělý začátek, dámy a pánové.

Joona je sympaťák se vším všudy a s Erikem jsou to moji kámoši (první kniha, kterou jsem dostala od LK byla poslední). Takže se mi spousta věcí najednou hezky vysvětlila a pěkně do sebe zapadla. Pozor - pouze u Erika, u Joony jsem si musela počkat než mi skládačka začala dávat smysl.

Jestli se mi něco líbí na detektivkách ze severu - tak ta pomyslná temnota lidských srdcí, hlavní dějová zápletka a zárověň soukromá zápletka komisaře táhnoucí se celou sérií, psychologie vrahů a ten jejich krásný nenásilný styl psaní.

16.01.2016 5 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Lepší než přízrak - ano. Lepší než další díly - spíš ne.

Jsou věci, které se mi na "holeovkách" úplně nelíbí - jsou ta úmrtí - víte o kterých mluvím, ne? V tomto díle jsem to hodně obrečela, bylo mi o vážně moc líto.

Další věc, kterou nemusím, jsou soukromé problémy s Rachel, ona není moje krevní skupina. Pardon Harry, ale není to žena pro Tebe:)

Je tady ještě jedna věc a důležitá, proč v přítomnosti jednoho určitého člověka nemůže člověk dýchat? A kdo to vlastně je...a všimli jste si, že v každém díle byl jeden případ vraždy tak nějak zabalen a uklizen? A jak dlouho sakra musíme čekat, než zjistíme, jestli se ta poslední stránka Policie naplní?

01.12.2015 4 z 5


Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Tak tady už jsem nebyla tak úplně spokojená, Ráchel ... co k tomu jen dodat ... a ten její povedený sebestředný chlapeček, byl taky pěkně na pěst...

Příběh tak nějak o ničem, vyšetřování tak nějak o ničem...Harry naprosto báječný.
Abych pravdu řekla, na Policii jsem se díky tomuto dílu úplně netěšila.

01.12.2015 4 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Mě ta překombinovanost teda nevadí, naopak jsem skutečně potěšena, že nás má Jo Nesbo stále čím překvapit. Během čtení mi to nedala a googlila jsem si Leopoldovo Jablko ... ehm ...

K příběhu - přečtěte si to sami :) utvořte si názor sami a pak dejte vědět. Každopádně musím souhlasit s ostatními komentáři, že nic není tak jak se to zdá být. Prostě nikdy ničemu nevěřte!

Nicméně jsem ráda, že jsem začala číst HH tento rok, protože bych s tímto koncem nemohla čekat tak dlouho na další díl.

01.12.2015


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Sedmá HH, všemi oblíbená HH.
Příběh ze kterého mrazí.
Vrah, který Vás nenechá spát.

Nechci se opakovat, ale tohle je fakt špica! Již od střední se zajímám o sériové vrahy (Zodiac), takže tohle je víc než má krevní skupina.

Vyšetřovat s HH několik vražd, které spolu záhadně souvisí, je značně zajímavější než vraždy z "minula".

Četla jsem, našla jsem "modus operandi" , odhalila vraha. Nemohla jsem přestat přestat číst, musela jsem pokračovat, potřebovala jsem vědět, že mám pravdu, že jsme na správném místě...

Abych pravdu řekla, ani se nedivím, že HH chlastá :) taky bych chlastala.

01.12.2015 5 z 5


Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Asi můj neoblíbenější HH...i když faktem je, že HH 6.; 7.; a 8. jsou v mém žebříčku naprosto hvězdná trojka!

Co asi tak říct ke Spasitelovi - první kniha, kde fandím víc vrahovi než HH. Bohužel. Spasitel je naprosto unikátní výlet do mysli a srdce bývalého chorvatského vojáka, který si nepřeje nic jiného než svobodně žít - bez násilí, vražd - přestože jiný život nezná.

Příběh o tom, že i to nejkrásnější jablko může být červivé a o konečném pochopení najdete v této "holeovce".

PS: konečně jsem uhodla vraha.

01.12.2015 5 z 5


Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Jak asi přemýšlí sériový vrah?
Jak poznáte, že to co vidíte je skutečnost nebo jen hra někoho jiného?

Zde už se známe s HH velice dobře - přesto nás však překvapuje a hlavně exceluje!
Nesbo nám tímto příběhem ukázal, jak snadno jsme schopni vidět to, co chceme.

01.12.2015 5 z 5