Frity Frity komentáře u knih

☰ menu

Červenka Červenka Jo Nesbø

Opět skvělá knížka ze série o HH. Mě prolínání časových linek, osob a míst moc bavilo a líbilo se mi , že vše do sebe pěkně zapadlo. Více příběhů v jednom:-) Vraha jsem odhadla relativně brzy a bylo mi ho svým způsobem i líto. Povedená knížka.

05.02.2018 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Mně se knížka moc líbila, opět nechyběla pořádná zápletka, i když vraha jsem vytušila už cca od poloviny. Kromě Harryho mi byla moc sympatická i postava vrchní komisařky Liz a také prostředí v němž se děj odehrával bylo neotřelé a velmi dobře vykreslené.

02.02.2018 5 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Moje druhá knížka od Nesba. Jako první jsem četla Sněhuláka a tak jsem bohužel dopředu věděla, kdo je vrah, protože se v té knize na Harryho první případ, několikrát odkazuje. I přesto se mi knížka moc líbila a až do konce mě překvapovala. Postava Haryho je mi sympatická a líbilo se mi i prostředí, kde se děj odehrával. Moc se těším až si přečtu další díly, tentokrát pěkně popořádku:-).

08.01.2018


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

"Nejsme dobří k ničemu. Válka nás pro všecko dobré zkazila."

Krásná a dechberoucí kniha, nad kterou budu ještě dlouho přemýšlet. Moje první kniha od Remarqua a určitě ne poslední. Autor situaci na frontě, ale i v nemocnici popisuje tak reálně a bezprostředně, že jsem měla pocit, jako bych tam byla. Velmi mě dojala taky pasáž, kdy se Pavel loučí se svojí maminkou a vrací se na frontu. Zajímavé byly taky pasáže, kdy se vojáci zamýšlejí na nesmyslností války a nad svou budoucností až válka skončí.

13.07.2017 5 z 5


Emma Emma Jane Austen

Moje první knížka od Jane Austenové a zřejmě i poslední. Nemůžu říct, že by se mi kniha vyloženě nelíbila. Styl i jazyk, kterým je psána, prostředí, kde se děj odehrává a charaktery postav mají svoje kouzlo, ale samotný příběh je hodně předvídatelný a přeslazený. Asi mám raději knihy s vážnější tématikou. Ale ti, co si potrpí na romantiku, knihu určitě ocení:-)

18.06.2017 3 z 5


Nadělat prachy Nadělat prachy Terry Pratchett

Knížka mě velmi pobavila. Když jsem ji četla, začala jsem zrovna pracovat v oblasti bankovnictví a některé narážky a lehká ironie až parodie na to, jak to v bankách chodí mě dostaly- dokonalé:-)

22.05.2017 5 z 5


Král Krysa Král Krysa James Clavell

Skvělá knížka, četla jsem skoro před deseti lety v rámci povinné četby a zanechala ve mě velký dojem doteď. Zajímavý příběh o tom jak se člověk dokáže přizpůsobit životním podmínkám v zajateckém táboře a ba naopak vytěžit ze své situace maximum a vybudovat si "postavení" a jak o takovou pozici může lehce přijít, když po osvobození už nikdo jeho "zboží a výhody" nepotřebuje. Doporučuji.

22.05.2017 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Kniha se mi velmi líbila. Zaujala mě netradičním tématem, postupným odhalováním děje i tajemnou věštbou/prokletím, která se neslo nad hlavní hrdinkou.

22.05.2017 5 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Má nejoblíbenější knížka v dětství. Vždy si je ráda přečtu znovu a těším se, až ji budu číst svým dětem.

22.05.2017 5 z 5


Cyrano z Bergeracu Cyrano z Bergeracu Edmond Rostand

Kniha je krásná. Příběh o Cyranovi miluju, nejvíc se mi vryl pod kůži díky divadelnímu zpracování v Národním divadle, kde roli Cyrana tak dokonale zahrál Boris Rösner. Pro mě nezapomenutelný zážitek.

22.05.2017 5 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Skvělá detektivka, nechybí v ní napětí, záhada a překvapivé rozuzlení. Přečtena jedním dechem.

22.05.2017 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Tuto knížku jsem dostala jako první dárek od manžela, takže je to pro mě srdeční záležitost:-) Příběh je geniálně promyšlený, skvěle vykreslená atmosféra a prostředí, nečekané rozuzlení. Dokonalé.

22.05.2017 5 z 5


Mne soudila noc Mne soudila noc Valja Stýblová

Krátká novela, přesto ve mně zanechala velký dojem. Neobvyklé, silné a citlivé téma. Morální a etická otázka, na kterou kniha poukazuje, nenechá člověka jen tak na ni zapomenout.

22.05.2017 5 z 5


Hrbáč Hrbáč Paul Féval

Knížka patří k mým oblíbeným. Velkolepý příběh o lásce, hrdinství, smyslu pro čest a povinnost a o pomstě. Romantika s velkým R, natolik vzdálená dnešnímu světu a možná proto je to tak kouzelné.

22.05.2017 5 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Knížka je nádherně ilustrovaná, plná laskavého humoru a životních pravd a situací ve kterých se najde každá žena. Bavila mě a mnohokrát mi vykouzlila úsměv na tváři:-) Dá se číst kdekoliv a kdykoliv. Super oddechovka:-)

22.05.2017 5 z 5


Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

Knížka je pěkná se zajímavým příběhem, dobře se mi četla , ale happy end na konci příběhu mi přišel lehce přehnaný.

21.05.2017 4 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Patří spolu s Janou Eyrovou mezi moje srdcovky. Strhující příběh plný lásky, spalující vášně, žárlivosti a touhy po pomstě, která ničí vše kolem sebe, mě vždy dostane.

21.05.2017 5 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Knížku mi před lety doporučila moje babička a od té doby na ni nedám dopustit. Je to moje srdcovka. Mohla bych číst pořád dokola. Nádherný příběh o lásce a síle osobnosti.

21.05.2017 5 z 5


Nazí a mrtví Nazí a mrtví Norman Mailer

Kniha se líbila a jsem ráda že mě její náročnost neodradila a dočetla jsem do konce. Velký počet postav mi nevadil. Díky nim zde bylo dobře vylíčeno jejich rozdílné vnímání války a odlišná fyzická a psychická odolnost každého člena roty. Nejvíce mě bavila část knihy, kdy je rota poslána na průzkum do vnitrozemí a zvlášť silně na mě zapůsobila pasáž, kdy se snažila část roty dostat na pobřeží umírajícího Wilsona.

Za mě 4*, jednu * dávám dolů, ze některé zdlouhavé pasáže jako například příliš podrobné životopisy všech postav, se spoustou nepodstatných detailů, které dle mého názoru až tolik k odhalení charakterů nepřispěly.

21.05.2017 4 z 5


Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Téma lidského utrpení ať už se jedná o utrpení v koncentračních táborech nebo ruských Gulazích je silné, surové a šokující. Pro člověka žijící v dnešní době nepředstavitelné a proto jsem ráda, že existuje tento typ knih, které nám dovedou alespoň částečně odkrýt nelidské podmínky v jakých tito nevinní lidé žili a čím vším si museli projít.

Kniha se četla velmi dobře. Hlavní hrdina je prostý obyčejný člověk, který svým charakterem nijak nevyčnívá, což knize přidává na autentičnosti. Při čtení jsem se občas neubránila nevěřícímu kroucení hlavy nad absurdností tehdejšího režimu v Rusku - zejména uváděné důvody pro odsouzení některých vězňů.

Působivá knížka, která stojí za přečtení.

21.05.2017 5 z 5