Fenrir Fenrir komentáře u knih

☰ menu

Černá kniha sériových vrahů Černá kniha sériových vrahů Stéphane Bourgoin

Tuto knihu jsem četl v minulosti asi dvakrát, samozřejmě mě fascinovala obscénnost a zvrácenost scén a příběhů, kterým člověk, z čistého zhnusení, odmítal uvěřit. Inu, pravda se nakonec ukázala a z odborníka na sériové vrahy je sériový lhář se základkou a nedochozenou střední, který se desetiletí živil jako samozvaný expert.

Je mi z toho zle podobně, jako z knihy samotné a ačkoli mě osobně kniha svým způsobem "bavila", dá-li se to tak říct, můžu ostatním doporučit jenom jedinou věc - nečíst ji.
Jsou to bohapusté lži pisálka, který se nezdráhal přiživit se na neštěstí obětí a navíc balamutit i samotné policisty, které údajně na toto téma celá léta "školil". Kolik vrahů asi uniklo vyšetřovatelům, vyškoleným tímto notorickým lhářem?

Kdyby se vymazala jména skutečných vrahů a obětí, kniha se přejmenovala a místo formátu výpovědí byla přepsána do románové detektivní podoby, měla by svoji váhu ale toto je opravdu hyenismus a zločin na čtenářích a veřejnosti.

12.09.2023 odpad!


Opona Opona Ondřej Hübl

Moc pěkná a velice čtivá kniha, bohužel s nepříliš uspokojivým závěrem. Uzavřít správně takto pojaté dílo je velice těžký úkol, se kterým si pan Hübl neporadil, stejně jako většina autorů poslední doby, škoda.

24.08.2023 4 z 5


Proces Proces Franz Kafka

Podivně napsaný zápis hořečnatého snu, který nikdy nebyl určen k tomu, aby ho někdo četl. Takový je můj dojem z celého Kafkova Procesu. Myslím, že chápu pointu, tedy poukázání na nesmyslnost bytí a absurditu hledání vyššího smyslu života, kterýžto se nám, křivě obviněným, zkrátka děje a žádná vyšší autorita, žádný řád, spravedlnost ani smysl v něm není. Všichni si projdeme svým životním procesem, na jehož konci nás čeká odporně obřadní akt smrti.
To je sice všechno moc zajímavé ale pro čtenáře se taková četba může stát utrpením. Ve formě povídky na pár stránek by šlo o mrazivý psychothriller, který by stál za přečtení ale v této podobě několikasetstránkového románu (k tomu plného škrtů a nedokončených kapitol) šlo pro mě o velkou ztrátu času. Ani tu hutnou atmosféru jsem si neužil, kvůli těm desítkám úmorně unylých odstavců popisujících rozhovory K. s všelijakými karikaturami z jeho okolí. K čemu je dobré číst takovou knihu, kromě rozšíření svých literárních obzorů? Podle mě k ničemu. Jsem rád, že vím o čem je řeč a že si v budoucnu vychutnám různé asociace v jiné tvorbě ale jinak mě knížka, na rozdíl od Proměny, nijak neoslovila a nemám žádný důvod se k ní kdykoli vracet.

22.01.2023 1 z 5


Kukly Kukly John Wyndham (p)

Já jsem si tuhle knížku moc užil, rád bych četl i nějaké pokračování. Zároveň jde o materiál, který by se dal výborně zpracovat do podoby filmu nebo počítačové hry, výborný koncept.

04.12.2022 4 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Nebylo to špatné čtení ale bylo toho už trochu moc. Moc dějových linií a především dějová linie Anežky celou knížku zbytečně zazdila, bohužel. Tak nesympatickou, ukňouranou a odpornou postavu jsem už dlouho neviděl.

11.03.2022 3 z 5


Smrt Smrt Woody Allen (p)

(SPOILER) Naprostá pitomost hrající si na Kafku. Akorát že chybí ta pointa. Kafkovy absurdní příběhy mají vždy nějakou více či méně skrytou geniální pointu, poselství.. tohle nemá nic. Je to asi jako Proces akorát to na nic neupozorňuje, na nic nenaráží, nic neparoduje ani nic nevysvětluje.
Naprostá ztráta času a pitomost velkého kalibru.

03.02.2022 odpad!


Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Výborně napsaná kniha, mnohé zážitky z gastronomie a některé z ulice můžu z vlastní zkušenosti označit za naprosto věrohodné. Kniha se skvěle čte, je zajímavá, poutavá a především citlivý a hřejivě lidský způsob Orwellova vyprávění z ní skutečně dělá otevřené okénko do časů a míst, která tak živě popisuje.

02.02.2022 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Další výborně napsaná knížka o osudech jedné rodiny v průběhu českých novodobých dějin. Nebudu víc prozrazovat, pouze zkrátka musím podotknout, že jednu hvězdu ubírám za konec.

01.02.2022 4 z 5


Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Velice uspěchaný konec a neuspokojivá gradace jinak dobře rozjetého děje.

26.01.2022 2 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Na tuhle knížku jsem se dlouho těšil. Premisa se mi zamlouvala a začátek knížky byl velice slibný.. bohužel někde to paní spisovatelce začalo utíkat, v ději chyběly detaily, které jsou pro věrohodné vykreslení světa s alternativní historií stěžejní. Závěr knihy byl příliš uspěchaný a celkově mě vyloženě zklamal. Knížku nemůžu doporučit asi v žádném směru.. pro lehkou četbu je děj moc vážný, pro vážnou četbu zase moc jednoduchý a konstrukce dějin a světa postrádá detaily.
Možná jako dívčí román nebo příběh pro pamětníky oné doby může být dobrou četbou, koho ovšem zaujala myšlenka alternativní historie, bude nejspíš zklamán, jelikož zjistí, že celá kniha se točí velice těsně okolo několika ženských hlavních postav a dystopická alternativní realita polistopadového Československa zde slouží pouze jako originální kulisa.

14.11.2021 2 z 5


Tma Tma Jozef Karika

Posloucháno ve formě audioknihy. Oproti Trhlině výrazně slabší. První polovina velice zajímavá, pak kniha trochu ztrácí dech. Chybí mi tu mysteriózní linka, ta by téhle knize určitě slušela.

14.03.2021 3 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

"Četl" jsem ve formě audioknihy jeden únorový večer mezi osmou hodinou večerní až jednou hodinou ranní.
A zcela otevřeně se přiznám, že jsem po doposlechnutí jen chvíli ležel v posteli, ve Tmě, a zíral do prázdna.
Opravdu silný zážitek a velice dobře sestavený funkční thriller.

27.02.2021 5 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Výborná povídka, originální, velice čtivě napsaná a realistická.
Naprostá nadčasová klasika sci-fi tvorby.

29.01.2021 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Subžánr hard sci-fi se mi líbí s každou další knihou více a více

15.07.2020 5 z 5


Kmen Andromeda Kmen Andromeda Michael Crichton

Tato kniha mě dlouho míjela ale když mě objevila, zcela mě pohltila. Pro mě úžasné množství technických detailů, promyšlené dialogy a k tomu zajímavá myšlenka.. Můžu jedině doporučit

20.06.2020 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

V tomto díle je vidět neskutečné množství tvůrčí práce pana Tolkiena a ohromující velkolepost jeho představivosti a literárního umu. Způsob, jakým tato a další knihy ucelují celý knižní vesmír Středozemě, je nevídaný a skvělý.

20.06.2020 5 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

K tomuto Tolkienově životnímu dílu.. daru lidské společnosti, snad netřeba nic dodávat. Leda snad, že kdo tyto knihy dosud nečetl, neměl by to již odkládat ani o den.

20.06.2020 5 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

K tomuto Tolkienově životnímu dílu.. daru lidské společnosti, snad netřeba nic dodávat. Leda snad, že kdo tyto knihy dosud nečetl, neměl by to již odkládat ani o den.

20.06.2020 5 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

K tomuto Tolkienově životnímu dílu.. daru lidské společnosti, snad netřeba nic dodávat. Leda snad, že kdo tyto knihy dosud nečetl, neměl by to již odkládat ani o den.

20.06.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Opravdu výborná kniha a neotřelý koncept generačních vyprávění, kdy celý děj působí jako forma rozhovorů s jednotlivými aktéry. Skvěle čtivá a velice působivá po emoční stránce.

20.06.2020 5 z 5