Růže pro Algernon

Růže pro Algernon https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13562/bmid_ruze-pro-algernon-CZz-13562.jpg 5 3102 559

Růže pro Algernon si poprvé získala čtenáře jako slavná povídka, která se dočkala uvedení v nesčetných antologiích a byla přeložena do mnoha jazyků. Stejně úspěšná byla i jako televizní inscenace – a nakonec jako celovečerní film s názvem Charly. Pak Daniel Keyes svůj znepokojivý příběh rozšířil a zabydlel dalšími postavami, takže vznikl román, který obdržel od asociace Science Fiction Writes of America cenu Nebula za nejlepší science fiction roku. Fascinující příběh o odvážném (snad až příliš odvážném) experimentu s lidskou inteligencí popsal jeden kritik jako „milostný trojúhelník tvořený dvěma lidmi“. Jiné nadchla jeho obraznost, napětí nebo lidskost. Růže pro Algernon v sobě spojují všechny tyto kvality. Je to jeden z nejoriginál­nějších a zároveň nejcitlivějších románů naší doby. Skvěle přeložil Richard Podaný.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Flowers for Algernon , 1966


více info...

Renike
Renike
05.03.2024 5 z 5

Když jsem si vybrala do čtenářské výzvy tuhle knihu, nevěděla jsem co mě čeká. Takovou knihu jsem ještě nečetla - tolik citu, bolesti, smutku, paradoxu a sily v jednom příběhu. Nezapomenutelná!

AlexandraBane
AlexandraBane
04.03.2024 5 z 5

Co k tomu říct? Hodně silný, hluboký a smutný příběh.


Mánička178
Mánička178
19.02.2024 5 z 5

Páni... tohle jsem tedy fakt nečekala. Titul mi byl znám, ale jeho obsah vůbec ne, a musím říct, že to je teda hodně zajímavá jízda. Ale vůbec ne veselá, proto jsem se snažila přečíst celý román raději rychle. Absolutně jsem nečekala tak neobyčejný příběh, strašně mě bolelo osamění, které musel Charlie prožívat, bylo to až mučivé :( Bože, kolik takových opuštěných a nemocných lidí asi tak je... :( Paradoxně získal přátele, když se dostal na svůj počátek... Nezapomenutelný příběh.

EliskaD
EliskaD
13.02.2024

Knihu jsem četla jako e-knihu a při četbě prvních řádků mě napadlo, jestli to nemám nějaké rozbité.
Aneb jak se ze šťastného, naivního a negramotného kluka stane nešťastný inteligent v krutém světě. Bylo mi z toho úzko.

Aya81
Aya81
09.02.2024 5 z 5

Je mi z téhle knížky tak smutno, že o ní snad nedokážu nic napsat. Jen to, že vůbec není podstatný děj, ale to, jak na vývoji hlavní postavy poznáváme, jak nespravedlivý je svět a jaké paradoxy jsou skryty mezi řádky toho, co považujeme za důležité. Spi sladce, malá Algernon...

Dinosaur
Dinosaur
06.02.2024 4 z 5

(SPOILER) (9/10, ale přidávám do Doporučených) "Čím víc inteligentní budeš, Charlie, tím víc problémů budeš mít." Pokud je člověk intelektuálně podprůměrný, je možná ostatním pro smích, ale nemusí si to uvědomovat a může tak být i svým způsobem šťastný. Příliš inteligentní člověk si zas s ostatními nebude rozumět, což vyústí v osamělost a další nelichotivé pocity. A náš hlavní hrdina pozná oba tyto světy.

Před románem jsem ještě projel původní povídku, která už je sama o sobě poměrně úderná a člověk na ni jen tak nezapomene. Rozšířit ji do románové podoby považuji za vcelku dobrý nápad, člověk s Charliem více sžije, ale tím pádem je i to čtení těžší, zvlášť, když už víte, co se bude dít. Vlastně jsem se přistihl, že se čtení vyhýbám, nesoustředím se, odkládám knihu a koukám do telefonu, jen abych oddálil ten moment, kdy vše začne jít z kopce. Tahle část bohužel už není takové sci-fi, ale něco, co může ve stáří plíživě překvapit každého a o to děsivější to je. Přišlo mi to jako umírání, jen v tom smyslu, že tu neodchází přimo fyzické tělo, ale vzpomínky, vědomosti a tím v podstatě i osobnost - takže to svým způsobem smrt je. Být v takové situaci, asi bych měl chuť to skončit úplně a bojím se, že přede mnou jednou takové rozhodování třeba i skutečně bude. Proto mě z knihy mrazí a mám po dočtení vyloženě nepříjemný pocit. I tak ale knihu doporučuji přečíst.

Sitth
Sitth
05.02.2024 5 z 5

Kniha do mé top 10, jednoznačně. Pořád jsem o ní slyšel tady a támhle, zmiňovali ji ve filmech, ale pořád jsem nevěděl, do čeho jdu, i jsem se ubránil přečíst anotaci, abych byl překvapen.
De facto se vlastně během celé knihy nic moc neděje, ale je zničující sledovat vývoj hrdiny, když vám v půlce knihy dojde, kam to spěje. Jedna z mála knih, která mně , otrlému čtenáři, dostala slzu do oka. A za to jí děkuji.
Tento leden 2024 mám nějak šťastnou ruku na výběr knih, nebo snad stárnu?
Dávám 6/6

Allla9
Allla9
25.01.2024 5 z 5

Knihu jsem si přečetla opakovaně, skvělé dílo.

85098211
85098211
04.01.2024 5 z 5

Co napsat k této knize, o které už toho bylo tolik napsáno? Mně se dostala do rukou ve své audioverzi a byla opravdu výborně načtená. Příběh prostoduchého Charlyho mne zaujal hned od začátku a bylo mi ho docela líto. Hlavně se mi vůbec nelíbilo, jak se k němu chovala jeho vlastní matka. Tohle se snad ani nedá pochopit a už vůbec ne odpustit... První část vyprávění je i navzdory tomu krásná a svým způsobem milá - stejně jako sám Charly se svou duší dítěte. Poměrně brzy ovšem dojde ke zvratu, kdy se stane (nebo spíše nastane) něco, co změní celou Charlyho osobnost a jeho vnímání světa... Podrobněji se rozepisovat nebudu, knihu si přečtěte sami, je opravdu zajímavé a zároveň znepokojivé pozorovat tuto změnu, která má za následek (minimálně) to, že Charly už nikdy nebude tím, čím byl dřív...
Příběh je smutný, jsou v něm sice i úsměvné situace, ale ve finále se již není nad čím usmívat, bohužel. Kniha byla místy tak trochu zdlouhavá, přesto ji hodnotím plným počtem, protože si to autor za tak silný, výborně zpracovaný a originální příběh definitivně zaslouží...

SaburaZera
SaburaZera
29.12.2023 2 z 5

Kniha má zajímavé téma, bohužel od počátku bylo jasné, jak se bude vyvíjet a jak dopadne. V polovině jsem bojovala s tím, abych ji dočetla. Nakonec jsem ji dokončila, ale ničím mě nepřekvapila a nenadchla.

karel.kral
karel.kral
18.12.2023 4 z 5

Bylo to moc pěkné čtení, smutné, hluboké. Místy ale příběh trochu stál a já měl tendenci přeskakovat. Pasáže psané s hrubkami se hodně špatně četly.

Kami33
Kami33
14.12.2023 5 z 5

Kdysi jsem viděla v divadle s Janem Potměšilem v hlavní roli a už dlouho jsem si chtěla přečíst knihu. Trvalo to tak dlouho, protože jsem věděla, že mě vezme za srdce. A ano, je to tak. Knížka je skvělá - smutná, dojímavá, zajímavá. A nějak při čtení člověku dochází, kolik malicherných pseudoproblémů kolikrát zbytečně řeší a jak se má vlastně ve skutečnosti fajn.

cathyblack
cathyblack
30.10.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Doporučuji všem čtenářům a fanouškům knihy.

Neskutečný jak příběhu pomohlo, jak si z hlasem a přednesem dokázal Jan Potměšil pohrát a vynést ho do top 5 za letošní rok (četba+ audio).

Velice silný příběh, jak můžete číst v komentářích níže.

Nezapomenete, budete stále přemýšlet, vzpomínat. Vracet se pokládat růže...

“Aš budete mýt ňákí rúže navýc, dejte je nahrop Algernon na dvorku, prosym.

Menuju se Charlie Gordon a pracuju v Doneroví pekárně a pan Doner mi
dává 11 dolarú tejdňe a chleba a jiní pečivo gdyš chci. Je my
32let a za mněsýc budu mít naroseniny

Kdy vás naposledy kniha rozplakala? No ták, nestyďte se to přiznat.

Málokdy narazíte na fantasy dílo, které vyvolává tolik otázek o nejhlubších kořenech lidských popudů, ambicí a vnímání života vůbec. Na dílo, které výborně porozumělo svému motivu a podávaj jej s hřejivou pokorou, ale
i děsivým puntičkářstvím.


Námětem knihy by se zdála inteligence. Co na ní považujeme za hodnotné a proč. Já bych řekla, že je to zásadní kniha o lidské existenci, o touze po lásce a přijetí druhými. O touze žít normální život. Myslím, že každý, kdo knihu správně navnímá, neunikne bez nějakého šrámu na duši.

Súctou Váž Charlie Gordon.

Marquis
Marquis
19.10.2023 5 z 5

Tak nádherná a zároveň smutná kniha...

Mám pocit, že v detstve sme všetci takými Charlie Gordonmi - sme naivní, chceme sa zavďačiť, chceme sa priateliť, chceme poznať lásku a byť len šťastnými. A potom narazíme na hrubé bariéry barbarského cynického sveta a sami emocionálne otupujeme, ba čo viac, častokrát ubližujeme slabším len preto, že bolo ublížené aj nám.

Forma denníkov Charlieho rozprávaniu ide len k duhu; môžeme na vlastné oči sledovať, ako sa učí gramatike, prehlbuje svoje myšlienky a predovšetkým, začína spomínať. A že sú to spomienky zväčša trpké...

Koniec bol možno tak nejak jasný už vopred, no napriek tomu zabolel... Predtým som nikdy nečítal nič podobné (no veľmi mi to pripomenulo hollywoodsky film Čas prebudenia) a tak nemôžem inak, než knihu všetkými desiatimi odporučiť.

"... inteligence a vzdělání, které nekultivuje lidský cit, nestojí za nic."

janka84
janka84
11.10.2023 5 z 5

Výborná kniha. Určitě doporučuji.

Zemlja
Zemlja
08.10.2023 5 z 5

Vlastně taková variace na téma rozum a štěstí. Tahle kniha mě úplně pohltila. S něčím by se experimentovat fakt nemělo.

Maky78
Maky78
26.09.2023 5 z 5

Přesně takovouhle knihu si představuji když se řekne kvalitní literatura. Bylo tam vše napětí, příběh i dojetí. Po přečtení ve mě víří emoce.
Doporučuji všemi 10
Audio

huhuhu
huhuhu
11.09.2023 5 z 5

Silný a hluboký příběh, nevšední téma, výborný čtenářský zážitek, nadčasové poselství. Takhle vypadá kvalitní literatura, kterou by si měl přečíst každý, kdo se aspoň trochu považuje za knihomola.

morienhithwen
morienhithwen
08.09.2023 5 z 5

Taťka mi to dal přečíst kdysi dávno (po poslechu Brichtova alba Růže pro Algernon), dokonce si říkám, jestli jsem tehdy nečetla spíš tu povídku než tu novelu. Každopádně slzičky. Skvělé využití ich formy, i když si říkám, jestli ten konec nebyl trochu uspěchaný. Respektive nevadilo by mi, kdyby se v tom autor ještě chvíli rochnil. (Anglicky.)

Micho86
Micho86
21.08.2023 5 z 5

Musí být příšerné chátrat, hloupnout, přicházet o svou vlastní vůli a být si toho každým okamžikem vědom, už jen z té představy mě jímá úzkost.
Na tomto příběhu je podle mého názoru nejpůsobivější především způsob psaní, kdy čtenáře nejprve téměř bolí oči ze všech těch pravopisných chyb a všímá si tak každého možného zlepšení, autor si tím získal můj upřímný obdiv - nasekat tam tolik hrubek jistě dalo víc práce, než se zdá.
Růže pro Algernon je velmi emotivní a smutné vyprávění, které vždy budu řadit mezi nejlepší knihy, jaké jsem kdy četla.