Smrt

Smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365144/bmid_smrt-jNZ-365144.jpg 4 16 5

194. svazkem Informativní edice DILIA je absurdní příběh o muži zapojeném proti své vůli do pátrání po vraždícím maniakovi.

Přidat komentář

Fenrir
03.02.2022 odpad!

(SPOILER) Naprostá pitomost hrající si na Kafku. Akorát že chybí ta pointa. Kafkovy absurdní příběhy mají vždy nějakou více či méně skrytou geniální pointu, poselství.. tohle nemá nic. Je to asi jako Proces akorát to na nic neupozorňuje, na nic nenaráží, nic neparoduje ani nic nevysvětluje.
Naprostá ztráta času a pitomost velkého kalibru.

ddkk
12.01.2022 5 z 5

Woody Allan a jeho nezaměnitelný smysl pro absurdní humor. Kratičká hra, kterou stojí zato si poslechnout.

Asi nic neprozradím, když ocituji:

...Nejde o to, že bych se bál umřít, já jen nechci být u toho, až se to stane....Chlapci, jestli je po smrti nějaký život a my všichni se octneme přibližně na stejném místě, tak mi nevolejte, já vám brnknu sám...

Doporučuji.


666Jitka
04.11.2021 4 z 5

Absurdní divadelní hra Woodyho Allena je pro jeho tvorbu typická. Jeho osobitý styl buď člověku sedí a stává se jeho fanouškem, anebo ho vůbec nezkousne. Tuto hru jsem poslouchala v audio verzi v hlavní roli s Josefem Kemrem a moc jsem si tento propletenec absurdit a nedorozumění užila.

kap66
08.09.2021 5 z 5

Vida, už jsem zapomněla, že „Stíny a mlha“ jsou rozšířenou filmovou verzí této jednoaktovky. Asi by bylo těžší se k ní dostat, nebýt skvělé rozhlasové hry (komentář Burinkacbdb). I kdyby vás nedostal Woody Allen, staré známé hlasy a neodbyté provedení to udělají za něho.
Mě samozřejmě dostal i Allen, jako téměř vždy. Tenhle příběh má čistě kafkovský základ: malý bezvýznamný člověk (Kleinmann, jak jinak) je v noci zatažen do účasti v sousedské hlídce, která honí několikanásobného vraha. Nikdo mu neřekne, co je jeho úkolem, dozví se pouze, jak je důležité, aby se zapojil přímo on. Kleinmann tedy tráví noc venku na svém „stanovišti“, plný otázek, nejistoty, touhy vrátit se domů, strachu z vraha; neustále se snaží zjistit nějaké instrukce, ale místo toho se dostává do víc a víc vyhrocených absurdních situací. A Franz K. je občas vystřídán Woodym A.; těch pár vtipných replik se týká – viz název. Allen a obrana proti smrti humorem, to tak nějak patří k sobě.

Burinkacdbd
20.12.2020 4 z 5

Audio
Tak trochu absurdní, krátká, hororová povídka. Začátek příběhu byl trochu delší, hlas pana Kemra nezaměnitelný a excelentní. Mě kdyby tedy někdo vzbudil ve 2:15 (jako Kleinmana) a neřekl mi proč, tak by se asi se zlou potázal. Takže se hlavní postavě vůbec nedivím.
Hlavní postava má "svůj" úkol, ale neví jaký. Mrzne venku, hlídá město před vrahem. Setká se s prostitutkou, umírajícím doktorem...Kleinman nakonec skončí tak, jak nikdy skončit nechtěl... (samozřejmě kvůli spoileru neprozrazuji jak).
Audio pochází z roku 1989 a kromě pana Josefa Kemra poznáte snadno i Miloše Hlavicu, Lubu Skořepovou, Petra Čepka, Tomáše Topfera, Simonu Stašovou či Jana Přeučila v roli Spira.
Krátké audio, akorát tak na dobu než doděláte oběd :-)

Štítky knihy

rozhlasové hry

Autorovy další knížky

Woody Allen (p)
americká, 1935
1985  87%Vedlejší příznaky
1995  82%Bez peří
2021  86%Mimochodem
2007  82%Čirá anarchie
1997  87%Vyřídit si účty

Kniha Smrt je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce2x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x