Vedlejší příznaky

Vedlejší příznaky https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61890/bmid_vedlejsi-priznaky-Lkr-61890.jpg 4 236 21

Greenfingers
Greenfingers
01.01.2022 5 z 5

Jsou autoři, u kterých stoprocentně vím, že četba jejich knih mi zaručeně zvedne náladu. Jedním z nich je Woody Allen. Jeho absurdní humor prostě nemá chybu.
I když některé z povídek v tomto výběru jsem již znal z jiných autorových sbírek, vůbec mě to nevadilo. Asi nejvíce se mi líbila povídka o korespondenčním šachu.

iceVS
iceVS
13.11.2020 4 z 5

Tak naprosto neuvěřitelně poskládané věty jsem v životě nečetla. A světe div se, v průběhu čtení začaly dávat smysl a nakonec se mi to celé i líbilo.


willy9203
willy9203
29.10.2020 5 z 5

Osobně bych Alenovy knihy s jeho filmy nesrovnával. Snad jen v tom, že obojí je nabité nápady. A nejsou všechny korektní, jak by dnešní bláznivý svět požadoval. Snad proto je to tak dokonalé. Rozhodně doporučuji.

SSTknihy
SSTknihy
06.06.2020 4 z 5

Brilantní slovní hříčky, skvělé nápady, absurdní humor, vtipné parodie, vytříbený styl - to vše a ještě mnohem víc je Woody Allen. Pokud máte rádi jeho filmy, budete milovat i jeho knihy. Mým absolutním favoritem z této sbírky je smrt, která nehraje šachy v nádherné parodii na Bergmanovu Sedmou pečeť.

ALadin1905
ALadin1905
09.08.2019 4 z 5

... Allenův humor - jemný a inteligentní, místy absolutně absurdní, připomínající mi Monty Pythony, beroucí na sebe podobu svého druhu novodobé grotesky... Woody Allen si tropí žerty ze sebe, z příbuzných, Židů i italských mafiánů; strefuje se do pseudointelektuálů, filosofů, psychoanalytiků i politiků... V povídkách naleznete spoustu reminiscencí na světová umělecká díla a kulturu vůbec: co je však dle mého opravdovou esencí autorovy tragikomičnosti, je možná ne na první pohled znatelná melancholie života - melancholie s mírným a přívětivým úsměvem na rtech :-)

stoun25
stoun25
18.07.2019 5 z 5

Svérázný humor.. Plno povídek paroduje různá díla velmi osobitým způsobem.

DzordanoChruno
DzordanoChruno
03.07.2019 odpad!

Woody Allen by mal radšej zostať pri filmoch. Kniha je odpad.

magnolia
magnolia
29.10.2017 3 z 5

No, je to W.A., ale nemůžu si pomoci, jeho filmy (zvláště některé) mám raději. Bylo toho nějak moc, slov, věcí, které jsem úplně nepochopila, přiznávám beze studu.

Nehorazna
Nehorazna
04.01.2017 5 z 5

Pokaždý mě rozesměje a ráda se k ní vracím, občas si vybírám už jen nejoblíbenější povídky.
Knížku jsem náhodně objevila v antikvariátu, otevřela v povídce, kde UFO ukradlo kuřecí stehna - začla jsem se smát a musela ji hned mít.

Nedáno v kupé dáma četla knížku, pořád se usmívala až uchechtávala ... strašně mě to potěšilo, protože ne každému přijde k chuti Allenovo absurdní neokázalý humor... Doporučuji pro přemýšlivé srandisty.

allebra
allebra
14.08.2016 4 z 5

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem si na knižní formu Allenova humoru zvykla, ale brzy se mi dostal pod kůži. Některá povídka byla slabší, ale více než polovina povídek neměla chybu. Prostě klasika, skvělá volba na dovolenou!

velcovka
velcovka
26.02.2016 4 z 5

Zpočátku jsem měla z povídek smíšené pocity, ale v půlce knihy jsem si na ten typ humoru a styl psaní zvykla a u některých povídek jsem se opravdu skvěle bavila. :) Ne všechny mi sedly, ale pár z nich mi určitě utkví v paměti ještě dlouhou dobu.

jiri0728
jiri0728
18.11.2015 4 z 5

"Pamatuji, jak jsme jednoho odpoledne seděli v homosexuálním baru v jižní Francii s nohama pohodlně opřenýma na stoličkách v severní Francii, když Gertruda Steinová řekla: "Chce se mi zvracet." Picassovi to připadalo velmi legrační a Matisse a já jsme to pochopili jako signál, že máme odjet do Afriky. O sedm týdnů později jsme v Keni narazili na Hemingwaye (...) Dobíral jsem si ho kvůli jeho novému plnovousu a moc jsme se nasmáli a upíjeli koňak a pak jsme si navlékli boxerské rukavice a on mi přerazil nos."

Pokud se smějete po přečtení ukázky od ucha k uchu, je na čase si knihu přečíst. Knižní Allen je více surrealistický, sarkastický a ironický než filmový Woody. Ne všechny povídky jsou geniální, ale jsou plné tolika skvělých ujetostí, že vás dostanou na kolena. Obzvláště parodie na americkou drsnou školu (Raymond Chandler apod.) mě šokovala výborně odpozorovaným stylem vypravování včetně jazykových zvláštností. Udělejte si radost a zkuste písmenkového Allena :)

Shui-Xian
Shui-Xian
23.10.2015 4 z 5

Co dodat - kdo má rád Allena, Vedlejším příznakům propadne. A věřím, že pobavený úsměv vyloudí na tváři i těm, kteří pro něj slabost nemají. Originální, intelektuální humor, zajímavé motivy, narážky na filosofii a umění - zkrátka chuťovka. Pravda, některé povídky mi přišly slabší - překombinované, groteskní do trapnosti. "Korespondence Gossage - Vardebedian" a "Kdyby malíři byli dentisté" ale řadím mezi své oblíbené, které se mi snad nikdy neomrzí.

wiix
wiix
02.10.2015 4 z 5

Klasický Allenovský humor, satira, filozofické rozpravy a medzery vo vyhlásených myšlienkach slávnych ľudí- toto všetko ponúkajú Vedľajšie príznaky, kniha príjemná, avšak nie vhodná pre každého.

Čtec
Čtec
11.08.2015 5 z 5

Tento skvost jsem četl hodně dávno. A velmi rychle také, jak už to tak u mne chodí, vše vesele zapomněl. Zbyl mi jen takový povšechný, v tomto případě velice kladný, dojem. Stejně je to zajímavé, jak ta paměť funguje - dojem zvládne (přitom je to složitá abstraktní operace), ale konkrétní informaci neudrží žádnou...

Později jsem se za jistých dramatických okolností seznámil s mým současným zubařem. A tehdy na tom "elektrickém" křesle mi něco sepnulo a informaci vyplivlo (dokonce tu správnou). Jsou asi věci mezi nebem a zemí, neboť že pan doktor také maluje (nějaké Hurvínky a Spejbly) jsem zjistil až později. A o Woodyho povídce "Kdyby byli impresionisté dentisty" neměl ani tušení. Tedy jsem svému dentistovi knížku půjčil, chtěje jej umělecky popostrčit. Teď po létech musím ale s politováním konstatovat, že kýžený vzestup k impresionistickým výšinám se jaksi nedostavil...

Za to ovšem nemůže ani Woody, ani já, ale hlavně tedy silně doufám, že si toto můj dentista nepřečte. To by asi moje nevymáchaná huba musela změnit ordinaci :-)

P.S.: "... pak jsme si navlékli boxerské rukavice a Gertruda Steinová mi přerazila nos." Páni, to se podívejme, co během psaní příspěvku vytrysklo z hlubin zapomnění. Když se paměť takhle pochlapí, to abych si šel snad odpálit rachejtli. Ale to už je zase jiný příběh. To bylo ve dvacátých letech v Paříži...

jitka3162
jitka3162
29.07.2015

je to druhá kniha povídek, co jsem přečetla a hodně se mi Woodyho absurdní humor zalíbil. Určitě si přečtu od něco jiného. Líbilo se mi, že v knize vystupují skuteční umělci.

jaryn
jaryn
21.09.2014 5 z 5

Pro Woodyho mám velkou slabost. Máloco mě takovým způsobem odzbrojuje jako humor tohoto kuliferdy.

tlllk
tlllk
16.09.2014 3 z 5

originalita sa knižke uprieť nedá, aby jeden pochopil všetky poviedky musel by sa dobre orientovať v prostredí NY smotánky.

DennisMoore
DennisMoore
05.10.2013 5 z 5

Ukázka všeho, co dělá Woodyho Allenem Woodym Allenem. Člověk, který se probere všemi těmi praštěnými povídkami, na konci skoro zapomene přehodit výhybku a vychutnat si část závěrečnou, která není střelená ani trochu, ale naopak velice krásná a pravdivá. I tak se mi ale nejvíc líbil příběh soukromého detektiva, jenž dostane za úkol najít Boha.

WEIL
WEIL
02.01.2011 4 z 5

Stručné, podnětné, zábavné, poučné.