Čirá anarchie

Čirá anarchie https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24731/cira-anarchie.jpg 4 182 22

Osmnáct nových povídek od nezaměnitelného newyorského autora, který už čtyřicet let baví diváckou (jako autor i jako herec v kině a v divadle) i čtenářskou veřejnost svým osobitým, inteligentním a absurdním humorem. Jeho podoba – nesmělý, nervózní a ukecaný intelektuál v brýlích – i způsob jeho uvažování vešly do dějin. Nová sbírka povídek tak naváže po pětadvacetileté odmlce na jeho čtenářsky úspěšné předchozí sbírky povídek.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Mere anarchy , 2007


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
06.01.2022 5 z 5

Povídky W.A. jsou geniální! Tento druh absurdního humoru mě doslova uhranul. Nestačím se divit, kam autor na ty své nápady chodí.
Zřejmě čerpá hlavně ze svých bohatých životních zkušeností a znalostí z prostředí intelektuálů a umělců všeho druhu. Je všímavým a mnohdy sarkastickým glosátorem společenského dění v kruzích americké "smetánky". Lze pouze litovat, že vzhledem ke svému pokročilému věku Woody Allen už toho asi moc nenapíše a nenatočí.

KnihomolkaAnna
22.02.2021

Praštěné, nelogické, ale skvělé.

Dlouho jsem se u knížky tak moc
nezasmála. Woodyho knihy se ubírají neobvyklým směrem, obzvlášť některé povídky. Chůva, která chce napsat knihu o rodině u které pracuje a žije, muž, jehož kalhoty moc voněly, zákaz odstřihování cedulek z matrací a spousta dalších.


Bakana
31.01.2021 5 z 5

Nestává se mi často, abych se u knížek nahlas smála. Ale Woody je v tomto jistota. Kniha plná nových povídek, některé jsou opravdu mistrovské!
Často si říkám, co se asi lidem jako je Woody Allen normálně honí třeba po ránu hlavou...

Jackjelly
22.01.2021 5 z 5

Woody Allen.
Jistota! Smíchu? Ironie? Hořkosti bytí? Směšnosti pocitu vlastní důležitosti?
U něj máte jistotu, že najdete vše z výše uvedeného. Dobře se pobavíte i narazíte na pasáže, kdy, s elegancí Václava Klause seniora, pozvednete obočí a řeknete si: "Vážně takhle?".
Za sebe mohu říci, že miluji jeho povídky, z nichž téměř každá by v rozvinutém tvaru mohla býti jeho filmem a miluji jeho filmy, které v sevřenější podobě by mohly býti povídkami v téhle knize.
V mém případě by si mohl s klidným svědomím odškrtnout: "Alelujá, prodáno!" .
Naletěl jsem prodavači hrnců a s nákupem jsem spokojen.

Hyacint
31.07.2020 4 z 5

Pro Woodyho mám slabost a pro některé jeho povídky zvlášť. A tento svazek je těch skvělých opravdu plný. Miluju dopisový duel o schopnostech malého filmaře anebo pravda trochu syrovější kousek o honu na vraha, ve kterém hlavní hrdina nemůže najít své místo. A nezapomeňte, když se vaše dítě nedostane do elitní mateřské školky, protože u přijímaček zaváhá při stavění lega, je v troskách celý váš další život...

Elevant
17.03.2020 5 z 5

Prostě Woody. Ten nemůže zklamat. Jak jeho filmy tak i knihy jsou specifické a ne každý jim přijde na chuť. Já přišel.
Navíc se na svět kolem dívám podobně, neřkuli stejně jako on a taky mám podobný smysl pro humor, takže se mi jeho knihy čtou dobře (na škole ještě před tím než jsem se s Allenovou tvorbou seznámil jsem psal do ČJ povídku nějakou a později jsem zjistil, že je napsaná takovým stylem jakým se vyznačuje právě Allan, takže tak).

Tomas@S
08.06.2018 3 z 5

Z teto sbirky povidek Woodyho Allena mam trochu rozporuplne pocity, asi tak jako i u jinych jeho knizek a i filmu, nektere se mi hodne libi, jine jsou strasna nuda. Par povidek, jako napriklad ta o frustraci rodice, jehoz potomka neprijali do prestizni materske skolky, jsou dokonale, skvele, vtipne. Jine jsou bohuzel z meho pohledu nudne az trapne. Ale stejne je to stale muj oblibeny autor a reziser. Davam zlaty stred, 3 hvezdicky.

Vidlička
24.05.2018 4 z 5

Takměř anglické příměry, složitá souvětí a neuvěřitelně bláznivé blázniviny - vše co na WA milujeme ve filmech předvádí autor i v knize.
Taky mi chvilku trvalo, než jsem se do Allenova stylu "dostala" a jména postav nemusela být tak všeříkající (ale autor je asi taky příznivce Dickensova Pickwickova klubu), ale pak už čtení a zábava odsýpala jako na drátkách.
Kam na ty blbosti Woody chodí?! Na chvilku (ale jenom na chvilku...) bych se chtěla ocitnout v jeho hlavě.

JosefW
01.04.2018 2 z 5

Tahle knížka mi ležela na stole už hodně dlouho, ale očekával jsem asi něco trochu jiného. Přemýšlím tedy, jak bych ji měl hodnotit či jaké hodnocení by si zasloužila. Některá přirovnání, příběhy a poznámky jsou skutečně brilantní a nejednou mě rozesmály. Na druhou stranu, většina povídek mě jako celek moc neoslovila. Například povídka Smrtonosná matrace: poznámka „Půda je zde orná a nachází se především na zemi.“ mě velmi pobavila, ale povídka jako taková mě zase tolik nechytla. Z osmnácti povídek se mi líbily tyto: Výkupné po indicku, Trénink na Oscara, Chůva na zlato, Álelujá, prodáno!, Odmítnutí, Krásná vyhlídka i za špatného počasí asi ještě Poprask při přelíčení s Disneyho studiem. Ve výsledku mne tedy oslovila ani ne polovina, takže nakonec zůstanu u dvou hvězd... Bohužel, nějak mi to prostě nesedlo.

Sobolosh
14.07.2017 3 z 5

Tak jako v jeho filmech obdivuji úžasnou invenci a hravost autora, výsměch či kritičnost i sebekritičnost, to mě bavilo. I když někdy je tato invence až bezbřehá a nadsázka na můj vkus příliš vysoko, někdy by méně bylo lépe. Více jsem se bavil ze začátku než ke konci. Asi to bylo tím, že jsou povídky dost na jedno brdo (od Lenky 1386 jsem neopisoval :-)). Doporučuji jako krátkou kapitolku dvě tři před spaním. Ještě k překladu, něco se mi zdálo nápadité a muselo to být těžké, také by mě zajímalo, zda překladatel upravoval jména postav či ponechával původní. Ta jména mě také dost bavila.

evindel
27.06.2017 2 z 5

Neviem, či to bolo tým prekladom, no tieto poviedky (na rozdiel od poviedok v knihe Nežiadúce účinky z vyd. Tatran, na ktorých som sa nahlas smiala) išli mimo mňa a dosť ma nudili.

Tereza.
15.04.2017 3 z 5

Ano, nezaměnitelný styl Woodyho Allena se odráží i v těchto jeho povídkách, i když český překlad místy pokulhává. Kniha je protknutá ironickou parodií na konzumní společnost a točí se kolem témat jako je majetek, peníze, ženy nebo útěk. Texty s notnou dávkou humoru ukazují, jak se americký sen může zvrtnout ve hru, v níž se člověk žene za svým cílem bez ohledu na prostředky. I pro mě kniha ke konci přestala být záživná.

Lenka1386
27.03.2017 2 z 5

U mě mělo čtení sestupnou tendenci. Nejdřív jsem se nahlas smála a za břicho se popadala, ale pak už to na mě přestalo působit - bylo toho tak nějak moc. Vyústění většinou na jedno brdo... Neodsuzuji, ale nadšená taky nejsem.

eva9749
06.01.2017 5 z 5

Woody mě baví ve filmech a teď jsem zjistila, že i v textové podobě. Povídky jsou plné humoru, absurdit, skvělých přirovnání, praštěných odboček a nadsázky, často jsem se nahlas smála. Výborné!

iva23
03.01.2017 3 z 5

Dobré, ale za čas si to chci přečíst ještě jednou. Mám neodbytný pocit, že by zážitek mohl být lepší..

jitka3162
06.04.2016 5 z 5

Jedním slovem perfektní. Doufám, že Allen stihne napsat minimálně ještě jednu knihu povídek. Jeho humor je jedinečný! :)

učtese
13.03.2016 odpad!

Asi budu jedinej, ale mě to přišlo uplně mimo. ( A to mám Allenovy filmy rád, no vlastně jen ty starší jako Láska a smrt, Banáni, Zelig) Povídky, postavy a ten humor byl na mě hrozně naivní, jako z filmů Vlasty Buriana, nebo jako když vám vyprávějí vtipy prarodiče. Ty strašně vtipný jména postav. Krejčovská firma Hastrosh a Tsumploch se zaměstnancem Hubertusem, Bidnick, Blahnick, Weecook...atd. Možná je to i tím překladem, že to na mě působilo tak přiblble infantilně.

Skip
23.12.2015 5 z 5

Kniha obsahuje 18 povídek, jedna je praštěnější než druhá, ale čtou se velmi dobře a parádně jsem se bavil.

Liiiii
14.11.2014 4 z 5

Skvělá kniha. Skoro všechny povídky mě moc pobavily. Pravda, některé jsou o něco lepší, některé trošku nudnější. Ale stejně stojí za to si knihu přečíst. A pro mě nejlepší povídka: Trénink na Oscara :-D

BooksLucyKing
03.10.2013 5 z 5

Úžasných 18 povídek. Smála jsem se nahlas a nestačila se divit. Woody Allen to umí.