Elishkad Elishkad komentáře u knih

☰ menu

Poslední Poslední Alexandra Oliva

Kniha mě velice bavila a nakonec naprosto pohltila. Důvod, proč nedávám plný počet, je samotný závěr, která byl v rámci celé knihy až moc patetický a příliš se mi nehodil. A další a ten hlavní důvod je to, že z námětu se dalo vytřískat o tolik víc!

23.04.2020 4 z 5


Ďábel nosí Pradu Ďábel nosí Pradu Lauren Weisberger

Jako první bych chtěla říct, že film je o tolik lepší než tahle kniha! Ta mi přišla dost o ničem, hlavní postava mi byla spíš protivná a nesympatická a ten ďábel jménem Miranda Priestly většinou pro smích. Říkám si, kdo by se takhle choval? Ve filmu je ta postava reálnější. Co je na knize velmi vtipné a proč jsem ji nakonec i dočetla, je rozhodně strašný překlad. Tak do dopadá, když knihu z holčičího prostředí překládají muži. Například slavná replika z Hříšného tance přeložená jako "Nikdo nebude Baby tlačit do kouta", hydratační krém přeložený jako zvlhčovač či Bvlgari parfém přeložený jako "nějaký bulharský parfém".

21.02.2020 2 z 5


Dáma z obrazu Dáma z obrazu Gayle Callen

Měla jsem chuť na nějakou romantiku, název má i mysteriózní nádech, ale tohle nebylo pro mě. Postavy se chovají divně a příběh je splácán tak, aby mohla hrdinka s hrdinou uprchnout a pátrat, i když to moc nedává smysl. Věty typu "Podle hodin na krbové římse poznala, že se blíží večer" můj čtenářský zážitek rozhodně nevylepšily.

11.12.2019 2 z 5


Není úniku Není úniku Taylor Adams

Mě to bavilo moc. Je to rozhodně lehčí četba, ale je to napínavé od začátku do konce. Vzala jsem si ji na dovolenou k moři a byla to ideální volba.

07.08.2019 5 z 5


Strom lží Strom lží Frances Hardinge

Čekala jsem trochu něco jiného, ale příběh mě nadchl. I tak si ale myslím, že kdybych knihu četla v patnácti letech, líbila by se mi ještě o něco víc.

30.11.2018 5 z 5


Kvantová noc Kvantová noc Robert J. Sawyer

První půlka knihy mě opravdu bavila, téma je originální a příběh nabral na tempu. Bohužel v druhé půlce se tempo lehce vytrácí, jednání hlavního hrdiny začíná být nepochopitelné a vůbec celý závěr mi přišel opravdu podivný a nesmyslný. Na druhou stranu jsem si rozšířila obzory, ještě něco jsem si o tom přečetla a čtení knihy mě nenudilo.

29.08.2018 3 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Naprosto průměrná oddechová detektivka s jednoduchým literárním stylem a příběhem. Nechápu to široké řádkování, kniha mohla být o třetinu tenčí. I když možná se tak líp prodává.

25.07.2018 3 z 5


Ve tvých očích Ve tvých očích Nicholas Sparks

Moje první kniha od Sparkse. Zřejmě jsem měla velká očekávání, ale nadšení se nekonalo. V první polovině, kdy sledujeme sbližování hlavních hrdinů, jsou jen dlouhé rozhovory a kecání. V druhé polovině se rozvíjí detektivní zápletka, ale jelikož mám velmi ráda kvalitní detektivky, byla pro mě tato část hloupá, plochá a tak předvídatelná. Za mě spojení zamilovaného románu a detektivky nemůže fungovat.

Malinký spoiler
Při čtení jsem doufala, že se ukáže, že hlavní hrdinka je blázen a schizofrenik a celé si to vymyslela ve své choré mysli. To jediné by podle mě knihu zachránilo. No, není to tak :-)

25.04.2018 3 z 5


Rychlá jízda Rychlá jízda Julie Garwood

Od autorky jsem přečetla snad všechny knihy a bohužel musím říct, že tahle a ani další knihy ze série FBI se zdaleka nevyrovnají skvělým historickým románům, které autorka psala dříve. Jistě, je to čtivé, ale hlavní hrdinky jsou jak přes kopírák, detektivní zápletka nestojí za nic a celkově je příběh až moc jednoduchý. Nevidím velký rozdíl mezi touto knihou a brožovanou harlequinkou z trafiky. Můj dojem ještě umocňuje příšerná obálka.

20.02.2018 2 z 5


Prvních patnáct životů Harryho Augusta Prvních patnáct životů Harryho Augusta Claire North (p)

Skvělá kniha, která se mi líbila od začátku do konce. Velmi sympatický mi byl hlavní hrdina. Trošku problém jsem měla s vnímáním toho cestování v čase, které hlavní hrdina zažívá. Lze toto cestování vnímat jako stále se opakující smyčku, ve které jsou tzv. lineárové, tedy lidé, kteří v čase necestují, takto uvěznění? Proč v jednotlivých životech hlavního hrdiny osoby, které zná, žijí jiný život? Co se stane se světem ve chvíli, kdy hlavní hrdina zemře? Pokračuje tento svět dál a vedle se vytvoří jakýsi alternativní, kde je hlavní hrdina opět naživu?

20.02.2018 5 z 5


Strach Strach Jozef Karika

Kniha mě vůbec nebavila. Styl psaní mi přišel velmi jednoduchý, hlavní postavy jsou špatně vykreslené, skoro jako bych četla natahovanou povídku. Samotný děj mi přišel jako obrovská slátanina, přičemž příběh ani nemá rozuzlení. Ten nečekaný závěr mě akorát naštval a donutil mě k tomu, že jsem nahlas vykřikovala, že je to pitomost. Řekla bych, že autora napadla pointa závěru, pár jednotlivých hororových motivů, všechno to spojil dohromady a vzniklo z toho tohle. Možná kdyby to napsal někdo, kdo umí psát a příběh by byl víc dotažený, takhle za mě nedoporučuji.

02.01.2018 1 z 5


Ostrovy přízraků Ostrovy přízraků Colin Falconer (p)

Kniha je velice čtivá a napínavá, ale měla jsem trochu problém zorientovat se v jednotlivých postavách, protože byly poměrně ploché, prostě jen jména na papíře a bylo tak složité je od sebe rozlišit. Ale rozhodně doporučuji.

31.10.2017 4 z 5


Jonathan Strange & pán Norrell Jonathan Strange & pán Norrell Susanna Clarke

Kniha má několik kladů, ale více záporů. Velmi se mi líbil knižní jazyk, kterým je kniha napsaná, určitě na tom má velký podíl překladatel. Také se mi líbilo prostředí, ve kterém se kniha odehrává a celková atmosféra. Z počátku mě bavily poznámky pod čarou, postupně mě ale začaly nudit a z větší části jsem je, hlavně ty obsáhlé, začala přeskakovat. Jako velký zápor vidím v tom, že kniha je moc obsáhla na to, kolik má děje. Knize by podle mého názoru jen prospělo zkrácení tak o třetinu. Ubíjející byly třeba kapitoly o napoleonských válkách nebo vůbec celý začátek, kdy poznáváme Norrella a londýnské prostředí. Na to, jak je kniha dlouhá, nemohu říci, že by postavy byly dobře a detailně napsány. Jistě, můžeme říci, že daná postava je taková a taková, ale její opravdový charakter či to, jak by se postava zachovala v konkrétních situacích, si představit nedokáži. I tak by se mi knížka spíše líbila, kdyby neměla takový konec, jaký má. Přišlo mi, jako by si autorka ke konci řekla: "ty vado, už je to dost dlouhý, musím to nějak ukončit". Konec na mě působil nedodělaný a narychlo splácaný. Ta knížka má skoro 800 stran, neměla by mít otevřený konec! Působí skoro jako sedmisetstránkový prolog k tomu, co má teprve následovat. Jsem ráda, že už jsem knihu zdolala, četla jsem jí na své poměry dost dlouho, mnohdy jsem se nemohla vůbec začíst. Kdyby měl příběh dobrý konec, byla bych spokojená, takhle jsem spíše na rozpacích.

06.10.2017 2 z 5


Záchranný člun Záchranný člun Charlotte Rogan

Kniha je taková nijaká a příběh je celkem povrchní. Nevzbudil ve mně žádnou emoci, kromě nelibosti vůči hlavní hrdince. Po přečtení recenzí jsem čekala psychologické drama, které se bude odehrávat mezi přeživšími na člunu, ale postav je tam hodně, jsou špatně a málo popsané a čtenář se v tom ztrácí. Nehledě na to, že se na člunu skoro žádné drama neodehrává a hlavní hrdinka je jen samé: ach, koukl na mě, co to asi znamená? Závěr je nedotažený a vlastně mi i bylo celkem jedno, jak to s hlavní postavou dopadne. Naštěstí kniha není moc dlouhá.

14.07.2017 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

I když jsem se u knihy rozhodně neválela smíchy a pouze se několikrát uchechtla, kniha se mi celkem líbila. Je to taková jednohubka, kterou slupnete a ani nevíte jak.

07.11.2016 4 z 5


Ohnivý anděl Ohnivý anděl Yrsa Sigurðardóttir

Kniha se mi líbila tak průměrně. Po přečtení anotace jsem čekala něco zcela jiného - něco víc napínavého, šokujícího, psycho a strašidelného. Přirovnání k Přeletu nad kukaččím hnízdem tomu už jen nasadilo korunu, opravdu to s tím nemá skoro nic společného. Kniha se tak lážo plážo dostala ke svému závěru a moc velký dojem ve mně nezanechala. Pokud by anotace knize odpovídala, neměla bych tak vysoké očekávání a kniha by mi asi líbila více.

26.08.2016 3 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Kniha se mi moc líbila, i přes to, že jsem nejdříve viděla film a tím jsem se tedy připravila o tu situaci, kdy prostě musíte přečíst další kapitolu, abyste věděli, jak to dopadne :-)

23.06.2016 4 z 5


Včely Včely Laline Paullo

Kniha se mi velice líbila. Díky včelám, jako hlavním hrdinkám, je celkem originální, je to zkrátka něco nového a díky tomu se kniha četla moc dobře.

20.03.2016 5 z 5


Kufr paní Sinclairové Kufr paní Sinclairové Louise Walters

Z knihy jsem nijak nadšená nebyla. Pro mě je to tak dvě a půl hvězdy. Příběh Roberty mě totiž vůbec nebavil a nejen to. Robertu jsem začala přímo nesnášet. Příběh Dorothy je už o poznání zajímavější, ale ani u jejího příběhu jsem netajila dech napětím či vůbec nějakou emocí. Navíc to rodinné tajemství není nijak velké a šokující, jak by se z obsahu mohlo zdát a celkově je konec knihy až přitažený za vlasy (hlavně rozhovor mezi Philipem a Robertou). Na začátku každé kapitoly je vždy ukázán nějaký dopis, který Roberta, která pracuje v antikvariátu, nachází zapomenutý v knížkách. Zajímavý detail, ale pochybuju, že tolik lidí zapomíná osobní dopisy v knihách, které prodává do antikvariátu. Pracuji v knihovně, kde se knihy točí mnohem víc a tohle se mi nikdy nestalo. Trochu mě štvalo, že toto bylo předkládáno jako úkaz, který se běžně stává každý den.

09.12.2015 3 z 5


Vlámský obraz Vlámský obraz Arturo Pérez-Reverte

Hlavní hrdinka v knize byla taková nijaká a nezajímavá. Její nejlepší kamarádka (Menchu myslím) byla opravdu příšerná. Hlavní zápletka je skvělá, ovšem na šachu to stojí opravdu hodně a pokud šachům nerozumíte (stejně jako já), čtete dlouhé a dlouhé věty, které vám nic neříkají.
Nejhorší na knize je ale to, co zmiňuje M. Vokáč v doslovu. To zkrátka nedává smysl. Trochu spoileru - hl. hrdinka, šachysta a kamarád hrají šachovou partii s vrahem, navzájem se nevidí a neslyší. Vrah jim nechává různě vzkazy s jeho dalším tahem. Okamžitě vás napadne, jak se vrah dozví tah od soupeřů, když ti mu žádný vzkaz nechat nemohou (neznají jeho identitu). Přesto hl. hrdinka, šachysta a kamarád nějak táhnou a zanedlouho někde najdou další vzkaz od vraha s jeho tahem. To je hodně nedomyšlené a tak vás přirozené napadne, že vrahem je hl. hrdinka, šachysta nebo kamarád a celou dobru, co čtete, na to myslíte. Konec spoileru.
Kniha se ale celkově četla docela dobře a nenudila, i když strhující příběh taky rozhodně nenabízí.

03.05.2015 3 z 5