Poslední

Poslední https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323623/bmid_posledni-ZBU-323623.jpg 3 607 202

Chtěla zažít dobrodružství. Nikdy by ji nenapadlo, jak daleko všechno zajde… Začalo to jako televizní reality show, nazvaná příznačně Ve tmě. Dvanáct účastníků vysadili v hlubokých lesích a vystavili podmínkám, které měly prověřit jejich sílu, odolnost, vytrvalost. Izolovaní od vnějšího světa netuší, že v něm došlo k něčemu strašlivému...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Last One , 2016


více info...

Přidat komentář

barbora6886
31.03.2024 4 z 5

Líbilo se mi to, zároveň to bylo trochu divný. :-D

Ashlee7
03.10.2023

Velmi čtivá knížka, konec mě překvapil. Doporučuji přečíst. :)


anibeni
28.05.2023 1 z 5

Ne, tohle se prostě moc nepovedlo... Přitom námět byl super, ale jinak to bylo nudné, nezáživné, strašně mi tam vadilo vkládání "komentářů" od sledujících.. Dočetla jsem jen ze zvědavosti, ale musela jsem se přemáhat.

dufkys
24.01.2023 1 z 5

anotace mě hodně navnadila, bohužel má očekávání nebyla ani zdaleka naplněna. nejsem příznivcem postapa, sci-fi ani ničeho podobného, v čemž asi tkví hlavní kámen úrazu

klmonkaa
20.12.2022 5 z 5

Páčilo sa mi, ako jednoducho sa kniha dala čítať, oddychovka napriek relatívne smutnému námetu... Záver trochu ako keby nedomyslený a narýchlo vypotený, ale celkový dojem mi to nepokazilo, k tejto knihe sa určite ešte vrátim, minimálne z toho princípu, že milujem postapo. :-)

pinkstrom
21.11.2022 5 z 5

Kniha mě od začátku hrozne bavila, a to všechny linie. Velmi zajimavy namet. Moc hezky psané, všechno jsem si dokázala presne představit a četlo se to samo. Jen konec za me nic moc.

KapitánSmrt
11.09.2022 4 z 5

Dobře zpracované a slušně napsané dobrodružství z postpandemického světa. Bavily mě hrátky s pamětí, kdy její selektivnost lze připsat na vrub prožitým traumatům. Není pak lepší si skutečnost trochu přibarvit než čelit hrozivé a bezútěšné realitě? Kniha má i své jednoznačné vyústění, bez volných konců, což v tomto žánru tak časté není. Bavili mě nakonec i obě dějové linie, jak popis reality show, tak následků pandemie.

jirimatejka
03.07.2022 4 z 5

Velmi dobré, zajímavý námět, místy malinko rozvleklé, celkem dobře zvládnutý konec.

Zuzulinka
16.06.2022 5 z 5

Pecka! Krásná kniha. Zajímavý námět a skvělé zpracování. Přečteno jedním dechem a doporučuji přečíst!

Aiden888
19.03.2022 4 z 5

Autorka Alexandra Oliva má potenciál. Její knížky jsou zvláštní, originální a baví. Tahle mě taky zaujala a dočetla jsem ji jedním dechem. Trochu jsem měla problém s hlavní hrdinkou, která mi byla těžce nesympatická, přitom nic tak strašného neprovedla, ale její charakter mi vůbec neseděl a nejradši bych jí chvílemi dala pěstí. Námět byl fajn, umím si to představit ve filmové podobě.

ElisR1
08.03.2022 4 z 5

Poslední se pyšní zajímavým námětem a netradičním zpracováním. Nečekejte ani akci, ani krveprolití či nějaké větší napětí. Kniha se zabývá hlavně psychologií postav, a to za mě autorka zvládla bravurně. Ve výsledku si řeknete, že se toho v příběhu zase tak moc neděje, ale přesto se nebudete moci odtrhnout, alespoň u mě to tak bylo.

samkko
06.03.2022 5 z 5

65 procent cože!! Tohle bylo naprosto perfektní postapo dílo. Originální, svižné, zábavné, ne moc dlouhé... Atmosféra zde byla skvělá, stejně jako postavy.

Aghatte
19.02.2022 5 z 5

Mně se kniha moc líbila, hodně jsem o ní a u ní přemýšlela o světě kolem nás.
Jak moc nemocní a šílení už jsme i bez epidemie.

Na podobné reality show se nedívám, nechápu, proč tam holky neustále běhají jen ve spodním prádle či plavkách ( před přírodou, živly , hmyzem, jedem, zimou... vás to moc neochrání), jak to, že jsou namalované, kde berou a perou spodní prádlo, co je nutí lézt do nepohody...

Zde byl velmi zajímavý pohled do zákulisí natáčení, všechno je na efekt, všechno je manipulace, předem promyšlený kalkul, a jediné měřítko čehokoliv je SLEDOVANOST.
Na to, jak je autorka mladá, má výborně propracovanou psychologii postav. Také práci se stresem a mozek obecně, Jak vytěsňujeme věci, obranné mechanismy.
Hlavní hrdince jsem fandila, jen jsem třeba nechápala, proč si nenechala botu, byť děravou, a nekoukala aspoň přes jednu čočku ( člověk je doma v teplých ponožkách pod peřinou a čajem v ruce vždycky hrozně chytrý ), a vždy když objevila obchod s něčím zajímavým, měla jsem radost s ní. Neustále jsem se o ni bála, že ji někdo znásilní a sežere.

A taky se bojím, že by se podobný scénář brzy mohl stát realitou, a týkat se to každého z nás....
"Nemusíte mi dávat výzvy, stačí jen nejistota, tma a samota"

Tereza137
17.12.2021 3 z 5

Za mě kniha byla celkem super. Napětí tam bylo zhruba hned od začátku, až do konce. Kniha je rozdělená do dvou fází, které se mezi sebou prolínají. První fáze je ta, kde jsou všichni soutěžící a snaží se vyhrát milion dolarů (úkoly byly něco podobného jako ve známé Reality show „Kdo přežije ... ”). A druhá fáze příběhu se týkala už samotné hlavní hrdinky, která se snaží přežít v postapokalyptické společnosti. Jediný, za co ubírám *, tak to je to, že hlavní hrdinka je hrozně naivní, hysterická, tvrdohlavá a nic si nenechá vysvětlit. A dále ubírám za to, že je tam hodně postav, které nejsou moc dobře popsané a mají přezdívky a později jména, která k těm přezdívkam nejsou dána, ale musíte hodně pečlivě číst, abyste přišli na to, kdo je kdo. No a konec byl též takový, že to mohlo skončit jinak (připadal mi otevřený), ale možná se pletu a mělo to skončit tak, že opravdu je vše "ztraceno".

Je to moje první postapokalyptická knížka a i když tyto knihy s tímhle žánrem opravdu nemusím, tak si myslím, že knížka je fajn. Stojí za to, si ji přečíst.

Ismahan
02.09.2021 3 z 5

Knihu jsem otvírala s obavou, co mě čeká, když jsem četla hodnocení... Nakonec jsem byla mile překvapena a až do poslední chvíle napnutá, jak to dopadne. No, nechte se překvapit.

Rolada88
01.08.2021 1 z 5

Dlouhý, nudný , moc akce tam nebylo. Přitom námět super. Mám pocit ze jsem viděl něco hodně podobného z filmovaný.

mi-380
20.04.2021 3 z 5

Vděčný námět, výborný nápad, slušné napětí. Ale co ta hlavní hrdinka? Autorka nás neustále přesvědčuje, jak je skvělá, jak jí mají okamžitě všichni rádi, mně to ale vychází jinak. Zoo se dostává povážlivě často na pokraj hysterie, neustále něčeho lituje, většinou sama sebe, její jednání je k naštvání nelogické a stále dokola omílaný popis jejích duševních pochodů zpomaluje celou druhou polovinu knihy až ke kritické mezi, při níž jsem uvažoval o kolonce „nedočteno“. Nakonec jsem s hlavou v dlaních dočetl, ale byla to moje první a také poslední Oliva. Prostě Poslední.
65 % (zatím 540 hodnotících, jejich průměr se shoduje s mým).

Denisa121
10.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Prvních 50 stran jsem se spíše nudila a snažila se zorientovat v postavách. Jakmile jsem se dostala přes nudný začátek, docela jsem se do děje začetla, kniha v současné situaci tématická (autorka měla v roce 2016 asi křišťálovou kouli :)) Trochu mne zklamalo neúplné uzavření příběhu. Na autorčinu prvotinu kniha nebyla špatná, ale četla jsem i lepší kousky. Neurazí, nenadchne - za mne takový lepší průměr.

sgjoli
19.03.2021

Bohužel i kniha Poslední se řadí mezi mé nedočtené tituly, ač i tady zněla anotace dost lákavě...
Přečetla jsem asi tak slabou třetinku a musela jsem to vzdát. Hlavní hrdinka naprosto plochá, nijaká a nezáživná. Stejně tak dějově se mi zdálo, že autorka klouže děsně po povrchu. Na mne to bylo dost nemastné neslané a já se dost rychle začala nudit. Přitom námět přímo vybízel, aby to hned od začátku byla slušná pecka. Ale ten začátek byl prostě zabijácky nezáživný, takže bohužel nic no...

capricorn__
03.01.2021 5 z 5

Já jsem s knížkou nadmíru spokojený. Od četby jsem dostal přesně to, co jsem od ní i čekal. Je nutno podotknout, že "Poslední" je moje první postapokalyptická kniha, takže se moje nadšení nejspíš opírá od toho, že jsem ani žádnou jinou podobnou knihu neznal. To nicméně nic nemění na tom, že i po čtyřech letech mám chuť si knížku otevřít znovu a ještě jednou se do ní ponořit. Líbí se mi nápad, ale i provedení. Vyrůstal jsem na sérii "Survivor" od CBS, takže mě moc nadchlo, že něco podobného existuje i v literárním světě. Obvykle se ale stává, že se něco, co existuje v literatuře, promítne do světa filmů (viz třeba - nešťastnou náhodou - 1984 a the Big Brother), takže tohle je poněkud netradiční. Je pravda, že psát reality-show v knize není nic jednoduchého a autorka podle mě narazila na množství postav i otřepané a zvláštní fráze (což nakonec budí dojem, že by i tato kniha více fungovala jako opravdová reality-show). Pokud ale i tak srovnám "Poslední" s knižní sérií "Hunger Games" (což je další antiutopická kniha, od které si podle mě Alexandra Oliva vypůjčila inspiraci), "Poslední" jednoznačně vede. A proč? "Poslední" má (aspoň na můj vkus) daleko lepší psychologii postav, hlavní myšlenku a i příběh se mi zdá daleko promyšlenější, atmosféra je hutnější. Některé části mě sice nutily říct si: "Hm? To fakt?", ale toto je autorčina prvotina, takže rád odpouštím. Spíš by mě zajímalo: to A. Oliva přestala psát, nebo se její nové knihy akorát nepřeložily?