Strom lží

Strom lží https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345861/bmid_strom-lzi-r4G-345861.jpg 4 208 67

Faith vždy obdivovala a zbožňovala svého otce – reverenda Sunderlyho, jednoho z nejslavnějších přírodovědců své doby. A stejně jako otec vždy milovala vědu, i když jako dívka se mohla jenom dívat a nedávat najevo svou chytrost. Navzdory si však nestěžovala. Dokud hrozící skandál nepřinutí její rodinu opustit rodný Kent a uchýlit se na maličký ostrůvek Vane. Faith se ocitá ve zcela cizím prostředí s novými, neznámými lidmi, kteří navíc nejsou ani jí, ani její rodině vůbec nakloněni. Ale to není to nejhorší… Když reverend Sunderly za záhadných okolností zahyne, Faith zjišťuje, že nikdo nemá v úmyslu vyšetřit, co se doopravdy stalo – každý se chce jen utvrdit v názoru, jenž si už udělal. V otcových dokumentech je však stopa: zmínka o tajemné rostlině, která má moc odměňovat lež pravdou. Faith je sama, nemá žádné spojence a nikdo ji nebere vážně. Musí tedy využít jedinou možnost, kterou má – Strom lží. Musí lhát, aby odhalila pravdu. Jenže netuší, že než konečně dospěje k pravdě, po které touží, dozví se spoustu věcí, které by bylo lepší nevědět.... celý text

Thrillery Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Lie Tree , 2015


více info...

Přidat komentář

pam225
29.08.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Spisovatelka má skvělý styl psaní. Téma mě moc zaujalo, top.

klarat13
27.05.2023 5 z 5

Začátek knihy se rozbíhá pomalu. Seznamuje nás s rodinou a zvyky Anglie 19.století, od půlky už to nabírá na obrátkách a člověka to vtáhne ani neví jak. Příběh se mi moc líbil, přišel mi neotřelý a hned mě vtáhla atmosféra, kterou autorka velmi dobře vykreslila. Moc se mi líbí i téma žen a jejich (ne)viditelnosti ve společnosti v této době.


Cami.lla
03.05.2023 4 z 5

Začátek nic moc, v polovině začal být děj napínavý a závěr byl přímo strhující. Navíc příběh knihy byl originální a zajímavý. Celkový dojem z knihy: WOW.

Marki019
09.12.2022 2 z 5

Těžko se mi kniha hodnotí, řekla bych takový střed. Začátek nic moc, konec překvapivý.

M.C.SMITH
28.09.2022 3 z 5

Musím říci, že tato kniha mi opravdu nesedla. Nevím proč, ale celkově se mi děj moc nezamlouval. Bylo to zajímavé, to ano, představa stromu, který roste a plodí jen díky lžím, byla opravdu originální. Ale styl psaní mi nesedl a kniha mne neoslovila.
Oceňuji originalitu, ale já sama bych si už knihu znovu nepřečetla.

ZekeBezKočky
29.05.2022 4 z 5

Já tu Frances nějak můžu. Nepíše zrovna rychlým tempem, uznávám, nepíše o lásce, uznávám, ale píše tak hezky naturalisticky a člověk má pocit, že se něčemu novému přiučí. Její nápady mi připadají pořád celkem originální, nebo alespoň originálně pojaté, a témata, která si pro svoje knihy vybírá, mi neuvěřitelně sednou.
A taky nechci opominout hlavní hrdinku, která tu pro mě splňuje definici antihrdinky. A aby toho nebylo málo, nikdo s ní nezachází v rukavičkách. Vlastně nikdo v téhle knize není úplně hodný. To mi taky připadalo v tomhle žánru jako čerstvý závan něčeho, co se tu moc často neobjevuje.
Škoda, že tu od ní máme jenom dvě knihy, asi budu muset zapátrat po originálech.

petr_
25.04.2022 5 z 5

Nádherný popis toho, co dokaže lež a faleš. Jaké může mít důsledky a jak se rychle šíří. Je to moderní příběh o stromu poznání, které je vykoupeno lidskými tragédiemi. V přeneseném smyslu ukazuje , jakými tragédiemi musí musí lidstvo projít ve jménu pokroku a jestli to stojí za to.
Navíc se příběh odehrává ve společnosti, ve které si ženy musí hledat vlastní cestičky jak se uplatnit, protože bez mužů neznamenají nic. Jsou na mužích závislé majetkově, jejich kariéra končí ve starostlivosti o rodinu protože nic víc jim není dovoleno.
Autorce se poveklo napsat zajímavý příběh který je jak realistický, tak fantaskní. Tuto knihu doporučuji.

AriaLovesBooks
09.02.2022 5 z 5

Po delší době sem přicházím s recenzí této knížky, která mě nesmírně mile překvapila. Popravdě jsem ji začala číst, protože mi tu již pár let leží a nikdy jsem se k ní nedokopala. Ale tenhle rok se to změnilo. A jsem za to moc ráda.

Námět je sám o sobě velice zajímavý a opravdu lákavý. A obálka, ta je nadpozemsky nádherná! Původně jsem od příběhu čekala lehce nadprůměrnou knihu, která nebude nic jiného než takový thriller pro teenagery. Ale ačkoliv se zde vyšetřuje záhada a je to místy mrazivé, tak to rozhodně neskončilo u toho. Děj je neskutečně dramatický, jsou zde jisté prvky magie, je zasazen do historie a otevírá téma emancipace. Kniha je napsaná opravdu poutavě a pokud se rozhodnete si tuto knížku přečíst, rozhodně dostanete více než jste čekali.

Knihu bych doporučila všem, koho zajímají výše zmíněná témata. A na věku podle mě nezáleží, může si ji v klidu přečíst jak dospělý, tak teenager.

intelektuálka
21.12.2021 4 z 5

Tak jsem místo Harryho /vím, že počká/ sáhla po této mystické pohádce ze staré Anglie ....

Vyprávění o dívence Faith, která přijímá odkaz svého otce, který život zasvětil pátrání po tajemství Stvoření....

Ale jeho zjištění je rozčarování :

" Celá naše civilizace nebyla nic víc než krátký pobyt v osvětleném dětském pokoji ....
Jsme pouhý okamžik, vtip zasazený v tragédii života ...."

A proto se reverend Sunderly ukrývá se Stromem lží .... který po sdělení lži odhaluje pravdu.... ovšem někdy nepříjemnou a nečekanou ....

Po smrti otce se Faith snaží s pomocí stromu odhalit důvody jeho odchodu....

Zajímavé téma autorka zpracovala čtivě, i s pohledem na postavení ženy v tehdejší společnosti ....

A tak můžeme jen sledovat, jak se bystrá dívka s tajemstvím vypořádá ....

iv.ča
12.12.2021 3 z 5

Trvalo mi než jsem se do knihy pořádně začetla. Příběh byl zajímavý. Po druhé bych si knížku už asi nepřečetla.

bara.pavelekova
05.11.2021 4 z 5

Neměla jsem velká očekávání a byla jsem mile překvapená. Bylo to čtivé a bavil mě originální příběh. Do posledni chvilky jsem nevěděla jak to skončí. Za mě super a rozhodně doporučuji.

Ronny97
29.06.2021 4 z 5

Ze začátku jsem měla z knihy takové rozporuplné pocity. Nevěděla jsem, zda pokračovat ve čtení, nebo knihu odložit. Nakonec jsem se rozhodla pokračovat a jsem za to moc ráda. Kniha mě strašně bavila, rozuzlení příběhu mě překvapilo a moc se mi líbilo, že Faith neztrácela naději, že se z ní jednou stane přírodovědec.

kachnat
13.03.2021 4 z 5

Musím říct, že na základ nízkého hodnocení se mi do čtení moc nechtělo... Ale po pár stánkách mě kniha vtáhla do děje. Jak čtenářka přede mnou uvedla, nutí k zamyšlení na d tím, jaké máme teď štěstí (tedy ženy), že se nemusíme potýkat s problémy, co smíme a co nesmíme... Také se mi líbilo spojení vědy a fantazie (nadpřirozena) a detektivní vyšetřování.

Bab026
08.03.2021 5 z 5

Kniha me nadchla. Hodně věcí k přemýšlení.. Od postavení divek v rodine, žen ve spolecnosti, až po uvahy o lžích a jejich moci. Kdy fantasy rostlina stává se jakousi metaforou pro lež. Prave tento "treti rozměr" mě fascinival. Zpusob psaní velmi čtivý. Pro mě zajimave od samého začátku. Jeste jsem nic podobneho nečetla.

JointlieKat94
25.12.2020 4 z 5

Já vlastně zase nechápu to nízké hodnocení. :D většinou koukám na hodnocení, ale zde jsem se tím neřídila- četla jsem od autorky totiž knihu Kůže plná stínů, a ta se mi moc líbila (taky nechápu hodnocení!).

Tahle se mi četla skvěle. Začátek byl dost hrozný, né špatný, ale to chování rodičů Faith.. chápu, v jakém století se kniha ocitá, ženský nic nesměly, nebylo ani vhodné, aby měli větší hlavu než muži.. ale i tak se jí snad mohli trochu věnovat. Pořád jen Howard- chytrej chlapeček, který půjde do školy a je třeba se mu věnovat, Faith mu byla chůvou i sestrou.., od začátku knihy jsem byla napnutá jak blázen! Byla jsem nucena číst a číst, musela jsem vědět co nejdřív, jak se s tím vším statečná a chytrá Faith popere, protože je potřeba vyřešit otcovu smrt, aby mohli zase odjet z ostrova (Taky bych tam nechtěla být!).

Miluju fantasy knihy, a tuto jsem si přečetla vážně s chutí. Jelikož má nápad a potenciál, který rozhodně využila. Tohle jste rozhodně ještě nečetli- nic podobného. A mě se to opravdu moc líbilo. :)

zuzca.h
21.12.2020 3 z 5

Začátek nudný, v poslední třetině se kniha konečně rozjela a mělo to spád. Námět hodně zajímavý ale zpracování rozhodně pokulhávalo.

evik_svistik
10.12.2020 3 z 5

Zajímavé, celkem i čtivé, ale nějak víc mě to bohužel neuchvátilo a wow efekt také nezanechalo.

Zuzka12627
24.10.2020 3 z 5

Hodnocení mě hodně odrazovala, ale nakonec jsem knihu přečetla. Je takový střed neurazí ani úplně nenadchne. Jako oddychovou detektivku s mystickým nádechem mohu doporučit.

Malinali
11.10.2020 2 z 5

Nenadchne, neurazí. Fantasy je jenom to, že je tam strom, co se živí lží... První stránky takové nudné zdlouhavé. Pro milovníky fantasy to určitě není. Kdo má ale rád netradiční styl detektivky, tak bude číst rád.

wezz
12.08.2020 2 z 5

Takový ten zlatý střed. Četlo se mi to dobře.

Štítky knihy

tajemno ostrovy darwinismus dobrodružství

Autorovy další knížky

Frances Hardinge
britská, 1973
2018  76%Kůže plná stínů
2017  76%Strom lží

Kniha Strom lží je v

Právě čtených4x
Přečtených278x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených16x
Knihotéce188x
Chystám se číst168x
Chci si koupit30x
dalších seznamech4x