CarolC CarolC komentáře u knih

☰ menu

Cujo Cujo Stephen King

Jednu hvězdičku ubírám za pomalejší rozjezd. Já vím, že to je u mistra hororu typické, ale vždycky mi tak trvá, než se do knihy začtu a začnu ten příběh naprosto hltat. Začínala jsem číst s tím, že co se tak asi může dít kolem vzteklého psa. Chyba! Velmi jsem Kinga podcenila, protože celý příběh a jeho vykreslení je naprosto geniální. Na posledních stránkách jsem z toho nemohla spustit oči, ač jsem věděla, že mám jít spát, protože ráno vstávám, tak se od toho nedalo odtrhnout. Na konci jsem na něj byla strašně naštvaná a zdrcená, ale King nedává nic zadarmo. Neskutečné. Velmi povedené dílo!

23.04.2024 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

(SPOILER) Velmi silná kniha. Hodně smutná, ale také plná naděje, která umírá poslední. Neskutečné, co lidské tělo a vůle dokáže zvládnout a přežít. Kruté zacházení a nelidské podmínky, o kterých je tady podrobně psáno, ale stejně nechápete, jak se to dalo přežít týden... natož několik let, jako v případě Liny.
Už jsem četla několik knih z prostředí německých koncentračních táborů. Tahle z prostředí gulagu byla první. Pokud jsem nechápala, jak někdo mohl přežít koncentrák, přežití v gulagu nechápu ještě víc.
Jakákoliv zrůda se může pokoušet zlomit lidskou skořápku, ale pokud má člověk obrovskou vůli žít, stejně se to i té největší zrůdě nepovede. Naopak Kreckij ukázala, že v sobě stále kus lidskosti má.
Moc se mi i líbilo zabroušení k umění. Během čtení jsem si na internetu hledala, jak vypadají jednotlivé obrazy, o kterých autorka v příběhu vypráví. Vneslo to do příběhu zase další velmi zajímavou linii.

22.03.2024 5 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

To byla tak nádherná kniha! Zaujala mě obálkou a názvem a ank trošku jsem nevěděla, co čekat. Už dlouho jsem nečetla nic tak napínavého a už dlouho jsem nedala přednost posledním stránkám knize před spánkem. Tady se to ale stalo. Ano, odehrává se tam, možná pro někoho, zbytečná lovestory, ale tady mi to vůbec nevadilo. Hrozně smutná kniha, ale zároveň plná naděje s chutí žít. Přijde mi hodně typově jako Eleanor se má vážně skvěle, ale tu jsem si také zamilovala. Strašně moc se mi líbila hlavní postava Viollet, už dlouho jsem si tolik nezamilovala nějakou postavu. Nemám co víc. Už teď vím, že na konci roku bude tahle kniha to nej, co jsem během roku četla. Kniha je smutná, ale zároveň hezky pohladí.

05.03.2024 5 z 5


Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Knihu jsem původně kupovala mamce, jako dárek. Když jsem ale zjistila, že se mi hodí do letošní výzvy, přečetla jsem si ji také. Četla se mi moc pěkně. Moc se mi líbí celá ta myšlenka. Jediné co mě vážně štve, je to, jak je kraťoučká. Propracovanější obsah a místy tak rozšířenější vyprávění víc do dloubky by celému příběhu slušel víc.

10.02.2024 4 z 5


Gejša Gejša Liza Dalby

Nádherné vyprávění ze světa gejš. Čtenář se v knize dočte spousty zajímavostí, jak ze světa gejš, tak i ze světa běžných Japonců. O jejich stylu života, ale i zvycích. Moc se mi líbilo, že bylo i vysvětleno, jaké styly kimon jsou, a jaké se nosí k jakým příležitostem. Autorka otvírá svět, který je mnohým naprosto neznámým a kniha působí velmi autenticky. Často to zní, jako naprostá pohoda, ale věřím, že tomu tak není a role gejši ve společnosti není ani trošku lehká. Ba naopak, velmi náročná.

30.01.2024 5 z 5


A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Nejdřívě tento text Backman sepsal jako článek na svůj blog. Pak ho několik lidí udolalo, aby to vydal knižně a díky bohu! Jinak by mi toto skvělé dílo s velkou pravděpodobností uteklo a určitě bych nebyla jediná. Je to nádherné, ale smutné zároveň. Backman dokáže to, že se na jedné a té samé straně smějete a brečíte zároveň. Tady spíš brečíte, ale vlastně se kolikrát potají usmíváte, protože tam je tolik nádherných chvil a životních mouder - o lásce, o životě, o stáří. Nemohla jsem letošní rok začít lepší knihou.

04.01.2024 5 z 5


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

HP je klasika, ke kterému se snažím po letech vracet a zase si ho znovu přečíst. Nečtu ho tedy poprvé, ale je to už pěkná řádka let. Rowling je však skvělá spisovatelka, takže by mě to nenudilo ani v případě, že bych to četla 100x. Kámen mudrců byla pohádka, tohle už taková pohádka není, děj je temnější. Nemám ale nic, co bych vytkla. HP je prostě srdcovka.

31.12.2023 5 z 5


Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Karolína Fourová

Super kniha o výživě, která navíc boří mýty, jimž v dnešní době ještě spousta lidí věří. Navíc je kniha opravdu dobře napsaná. Obsah tohoto téma je sice obrovský, ale autorka se s ním dokázala skvěle vypořádat, přičemž je kniha psána s naprostou lehkostí a člověk nemá pocit, že má hlavu jako pátrací balon. I tak ale doporučuji si ji dávkovat po kapitolách. Naprostou třešničkou na pomyslném dortu jsou výborné funkční recepty na konci knihy.

10.12.2023 5 z 5


Café Groll Café Groll Jan Štifter

Další kniha, na kterou jsem přišla díky knižní výzvě. Kniha začína celkem v klidu, jako líčení dávných vzpomínek na události z mládí. Jak kniha ale postupuje, o to víc graduje a z celkem pohodičky se stává napínavé drama. Jsem nadšená, že jsem mohla poznat naší první republiku zase z úplně jiného úhlu.

26.11.2023 5 z 5


Šeptuchy Šeptuchy Alena Sabuchová

Jak už tu několikrát padlo od ostatních - velmi zvláštní kniha. Vlastně nevím, jestli se mi líbila nebo ne, myslím si, že to budu vědět až časem. Teď, kdy jsem ji dočetla to ale ještě nevím. Čekala jsem od příběhu něco víc, protože téma a prostředí mě velmi lákalo. Čekala jsem od toho druhé Žítkovské bohyně, ale ty to nebyly. Stále jsem čekala, až se kniha pořádně rozjede a začně se něco dít, to se také nestalo. Zároveň však měla kniha velmi osobitou atmosféru, až mě z ní kolikrát mrazilo a prostředí mi přislo vykreslené velmi věrohodně. Zatím dávám průměr - 3/5 hvězdiček a čas ukáže.

12.11.2023 3 z 5


Woodstock Woodstock Michael Lang

Knihu jsem objevila díky čtenářské výzvě a jelikož miluju veškeré knihy, kde se zase něco víc můžu dočíst o hudbě, věděla jsem, že si to chci přečíst. Když jsem poté zjistila, že to má pražská knihovna, tak už jsem měla jasno úplně. Z knihy nejsem zklamaná ani trošku - byla naprosto skvělá. Perfektně sepsané paměti! Oceňuji, že se i kniha věnuje lidem, co dělají v dnešní době a jestli u hudby alespoň trošku zůstali. Doporučuji všem hudebním nadšencům. Jsem naprosto odvařená z toho, jak to mohli zvládnout bez mobilního telefonu a internetu :-D.

24.10.2023 5 z 5


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

S autorkou jsem se už před lety setkala díky knize Heřmánkové údolí. Ta kniha byla naprostý skvost, co jsem za ten rok přečetla a ještě teď po letech na ni ráda vzpomínám, ač byla často drsná. Jelení vršek se mi hodil do čtenářské výzvy, a tak jsem moc se čtením neváhala. Už od začátku mi bylo tak nějak jasné, jak to celé dopadne, což mě trošku mrzelo, ale i tak se kniha moc hezky četla a příběh hezky plynul. Jediné co mi kazilo dojem byl styl psaní, často mi přišlo těžko uvěřitelné, že by lidé v té době používaly slovní obraty, jaké tam byly. Knihu celkově hodnotím jako dobrou, tak skvělá jako již zmiňované Heřmánkové údolí však není.

08.09.2023 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Geniální! Jediné, co mě mrzí, že jsem neměla čas tento skvost přečíst najednou, proto nemůžu dát plný počet hvězdiček. Kolikrát jsem se uprostřed čtení musela zastavit a nějaký odstavec si vyfotit, jak mě to kolikrát zaujalo daná myšlenka nebo vtip.

06.09.2023 4 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Achjo. Chtěla jsem si přečíst po dlouhé době nějakou klasiku a splnit zas další bot výzvy. Tohle bylo ale trápení. Kniha se mi strašně špatně četla, postavy mi nebyly sympatické a děj mě vůbec nebavil. A musím říct, že mě to opravdu mrzí. Tuto knihu jsem měla v hledáčku dlouho a těšila jsem se, jak ji vychválím. Jednu hvězdu za to, že jsem ji opravdu dočetla. Mnohokrát jsem ji už skoro odložila.

29.07.2023 1 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Hrozně těžko se mi to hodnotí. Námět mi přišel super, strašně moc mě zajímalo, jak to s hlavním hrdinou dopadne a co se tam na konci vlastně stane, ale místy mě to strašně nebavilo. Navíc styl, jakým to bylo psané mi vůbec nesedl a dost často mi to kazilo celkový dojem. Tak asi průměr. Škoda!

19.05.2023 3 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Už jsem od autorky četla Vrány. Ty mi přišly ještě o fous lepší svou naléhavostí, ale tady vlastně také není nic, co bych mohla úplně kritizovat. Bylo to skvělé! Moc se mi líbil popis lékařského prosředí. Příběh měl velmi dobrý spád a Hynkovi jsem neuvěřitelně fandila. Popis muže v takovém životním rozpoložení mi přišel famózní. Autorce jsem to rozhodně věřila a neměla jsem žádné pochybnosti. Po knize jsem šáhla spíš kvůli čtenářské výzvě, ale hrozně moc mě překvapila. Skvělé!

03.05.2023 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Bezmoc, tak bych ji asi popsala jedním slovem. Je to celkem psychologická nálož a člověk si ani nechce představovat, jak by v takovém světě žil on sám. Hodně nadčasové, tím je to zase o něco víc mistrovské dílo. Četlo se to skvěle, ale už teď vím, že ji jednou budu muset přečíst ještě jednou, abych určité věci víc pochopila, ale to bych nebrala jako vadu knihy.

22.04.2023 5 z 5


Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Když jsem před lety četla první díl, byla jsem z něj naprosto odvařená a vlastně ve mně ta kniha probudila lásku v žánr post-apo. I přes kritiku druhého dílu jsem se teď pustila do tohoto pokračování a doufala, že zklamání se mi vyhne. Bohužel se mi nevyhlo a následovalo velké zklamání. Na knize se mi nelíbilo snad nic - atmosféra, postava, děj, zápletka, napětí... Všechno mi to přišlo strašně moc ploché. Třetí pokračování je prý zase dobré, tak se do něj určitě někdy pustím, ale tohle mi tedy vůbec nesedlo.

01.04.2023 1 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

To bylo tak super čtení! Sice nenáročné, ale to čtení mezi řádky. Naprosto super! Hrozně se mi celá kniha líbila. Nora byla skvělá. Konec se mi také líbil. Celé to bylo nenásilně motivační a člověk si během čtení mnohé uvědomil. Prostě pecka. Opravdu se mi to strašně moc líbilo a to jsem na začátku moc očekávání neměla a o to víc mě kniha překvapila.

04.03.2023 5 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Naprosto pohodové čtení na dovolenou, pokud nechcete číst nic, nad čím si budete lámat hlavu a v tomto případě to není vůbec špatné. Délka je k žánru knihy akorát. Delší už by mě to ale nejspíš nebavilo. Často jsem se u knihy musela nahlas smát a myslím si, že daleko víc ji ocení ti, co už mají děti. Naprosto to splnilo mé očekávání!

13.02.2023 5 z 5