Co by můj syn měl vědět o světě

Co by můj syn měl vědět o světě https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332476/bmid_co-by-muj-syn-mel-vedet-o-svete-sXU-332476.jpg 4 891 273

Fredrik Backman vtipně stírá všechny úzkosti a nedostatky rodičů jednadvacátého století v půvabné knize plné upřímných obav a nepodmíněných vyznání lásky, která zasáhnou čtenářovo srdce. Mému synovi. Už teď se ti omlouvám. Za všechno, co udělám špatně. Za všechno, k čemu se nedostanu. Za minibus. Za kraťasy. Za tričko s nápisem „Správní chlapi váží přes 90 kilo“. Za snahu dát si „high five“ s tvými kamarády. Za tuto knihu. Knihu o věcech, které bys měl podle mě vědět o světě. O fotbalu, IKEA, o tom, jaké to je být mužem, o Bohu a smažené snickersové zmrzlině. O tom, jaké to je ztratit klíčky od auta a proč musel táta zabít zpívající plastovou žirafu. Tato kniha je především o snaze být dobrým rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje , Humor

Vydáno: , Host
Originální název:

Saker min son behöver veta om världen , 2012


více info...

Přidat komentář

EvaHonsová
07.04.2024 2 z 5

Kniha Co by můj syn měl vědět o světě mě velmi zklamala. Nebyla ani vtipná, ani přínosná jak jsem očekávala od tohoto autora, neboť Muž jménem Ove mě moc bavil. No, stává se, že i dobrému autorovi se občas kniha nepovede.

Kajami
01.03.2024 5 z 5

Vtipná, krátká, k zamyšlení. Doporučuji přečíst


Kristy.Seb
28.02.2024 5 z 5

Hlavní je totiž, že není vždycky správné oplácet rány. Občas se to smí, když bráníš někoho slabšího.

Nikdy si nepleť slušnost se slabostí.

Člověk musí mít v životě něco, co se nikdy nemění.

Nechápu, proč má tahle kniha tak nízký hodnocení. Je naprosto boží!

Marta007
19.01.2024 2 z 5

Mně tenhle autor prostě nesedí. Chtěla jsem mu dát šanci, když ho teď všichni tak adorují, takže jsem přečetla tři jeho knihy. Tohle byla ta nejotravnější ubulená limonáda.

sgjoli
14.01.2024 3 z 5

Za dob těžkého covidu jsem tohle viděla jako online představení v podání Lukáše Hejlíka v rámci Listování. Přiznám se ale, že jsem si to tolik nepamatovala, a tak jsem se rozhodla pro opakování v podobě audioknihy, kterou taktéž namluvil Lukáše Hejlík.
A nakonec je mé hodnocení spíše průměrné. Pan interpret se narace zhostil skvěle, proti tomu nemohu říct jediné slovo. Nicméně obsah mne trochu míjel. To si ale vysvětluju tím, že nemám děti, a tak mne některé životní situace, kterým se tu autor věnuje, trochu míjí a já jim neumím na 100 % porozumět.
Co se dětí týká, mám toho dost zprostředkovaného přes známé, příbuzné či kolegy z práce, co děti mají. Tak jsem se v některých místech této knihy pousmála, trochu se dojala a tak. Ale nebyl to pro mne tak intenzivní zážitek, jak to asi mají jiní čtenáři.
Uvidíme. Pokud někdy děti mít budu, třeba na tuto knihu ještě změním názor.

Jirinamac
06.01.2024 3 z 5

Knížku jsem začala číst v loňském roce do výzvy "žlutá obálka", ale moc mě to nebavilo a to mám autorovy knížky ráda. Možná, že to bylo víc klučičích rad, které my holky nechápeme.

joanb
06.01.2024 5 z 5

Listování s touto knížkou bylo super, ale taky čtení stálo za to! Bylo to vtipné, milé a dokonce se mi orosily oči.
Myslím, že by si knížku měli přečíst nastávající rodiče, protože knížka otevírá oči, co je důležité po narození potomka.
Opravdu je život jako fotbal, vždy jde o ty "správné couly" :).

Obelix15
04.12.2023 4 z 5

Super oddechovka. V hodně situacích jsem se opravdu viděl a je vidět, že knihu psal sám život. A pamatujte: před utíráním pusy plivnout na kapesník, ne na dítě :)

tuommo
26.11.2023 4 z 5

Jednohubka s vtipnými rodičovskými situacemi i fajn poselstvím.

milary
03.11.2023 3 z 5

S Backmanem se nám vztah nedaří. Skoro bych řekla, že už "žijeme odloučeně", ale díky pár hezkým stránkám, které se nám přece podařilo v minulosti sdílet, úplný rozchod zatím neřeším. :)
(I když - do této knížky s milou obálkou jsem se pustila spíš proto, že plánuju navštívit setkání s Lukášem Hejlíkem, interpretem audioknihy, kterou tak s gustem načetl).

Myslím, že se nad obsahem nachechtají hlavně čerství prvorodiče, kteří jsou daleko víc aktuálně "v obraze" a také ledasco v textu zmíněné je jim generačně bližší.
Já mám raději vtipně napsané knížky, kde humorné líčení čehokoliv není tak bez oddechu a trochu "přes koleno". Přiléhavý komentář korunovaný nadsázkou, který příjde znenadání, mě odbourá víc.
Konec je backmanovský způsobem, který ráda nemám.

Mých 65% je většinově za definici mužství a apokalypsu. A za interpretaci.
A na besedu jsem zvědavá.

5tužka
29.10.2023 4 z 5

Jako audiokniha do auta načtená Lukášem Hejlíkem velmi povedené a vtipné.

VěraČamková
28.10.2023 4 z 5

Kvůli čtenářské výzvě jsem oprášila knihu od Fredrika Backmana. A jako matka sice již odrostlého syna, opět smekám před laskavostí a lidskostí, kterou ve svých knihách autor fakt nešetří. A navrch humor, který mě vážně baví.

Doubravka1975
06.08.2023 4 z 5

Takové pohodové čtení. Jsou to autorovy pocity a rady svému dvouletému synovi, jak funguje svět. A předem se mu omlouvá za všechno co udělá špatně, co nepochopí, atd.... Některé se mi líbily víc, některé míň. Raději mám od autora celý příběh, než tyhle jeho myšlenky

veriszv
18.07.2023 2 z 5

Nic moc neočekávat a stejně být zklamaná
To se naposledy povedlo (nerada to říkám, ale je to tak) mému nejoblíbenějšímu Backmanovi
Co by můj syn měl vědět o světě jsou krátké kapitoly pro syna s radami do života. Nic co by mě lákalo, pokud by to nebyl Backman. Ale bohužel šlo to mimo mě, i když to Backman byl
Mělo to být vtipné, nebylo.
Myslela jsem, že to bude milé a lidské možná bylo, ale prostě mě to nebavilo číst.
Zkrátka domluvme se, že budeme dělat, že tohle Backman nikdy nenapsal!

Artim
15.07.2023 5 z 5

Ano, radikální přínos světové literatuře toto dílo asi nemá, ale božínku, jak já se u toho nasmál!
U první kapitoly o hovínkách si sice řeknete, že laťka začala opravdu hodně odspodu, ale už druhá kapitola o IKEE mě zcela dostala - ten chlap mi mluvil z duše. To bylo souznění na vyšší úrovní bytí, fakt! A pak už samé perly! U kapitoly o šůrování koupelny a Feliciině matce jsem doslova brečel smíchy, opravdu, nepřeháním! Konec (kapela) byl trochu slabší, ale to bylo spíše tím, že tam už jsem se nenašel.
Celkově vzato mi ale kniha ukázala, že nedokonalé otcovství (a to mé zcela jistě nedokonalé je, cenu za otce roku bych rozhodně nevyhrál) neprožívám sám, že nás je víc a že se mohu alespoň na chvíli zase cítit zcela normálně. Díky Fredriku!

makry
28.06.2023 4 z 5

Za mne příjemné oddechové čtení.

nicolettkaa
23.06.2023 3 z 5

Trochu se mi zdálo, jakoby chtěl někdo napodobit R. Fulghuma. Některé pasáže byly vtipné, některé nudné a některé až moc dlouhé. Za mě takový slabší průměr. Znovu už bych nečetla.

bumble
22.06.2023 1 z 5

Nevím, tady jsem se nenašel. Chápu, že zde byla snaha o humorné pojetí rad, ale možná, kdybych sám neměl děti, tak bych to vnímal jinak.
Bylo to kraťounké a i tak jsem měl co dělat dostat se na konec knihy.

Renatka11
19.06.2023 4 z 5

Backmana miluju a, přestože tuhle knížku zdaleka nevnímám jako jeho masterpiece, libilo se mi, jak je osobní a milá. A navíc se mi se svojí žlutou obálkou hodila k 17. bodu letošní výzvy.

Bubo19
15.05.2023 4 z 5

Tak toto byla pohodová knížka, příjemná oddechovka, u které jsem se i několikrát zasmála. U Fredrika Backmana mám ráda to, jak dokáže popsat všechny ty nejistoty v nás, to že ukazuje, že má k dokonalosti daleko a klidně si ze sebe dělá legraci. Jeho knihy mi opravdu sedí.