Cujo

Cujo https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29680/bmid_cujo-ouH-29680.jpg 4 2229 319

Přichází to velice nevinně, jako vždycky. Veliký přátelský pes pronásleduje divokého králíka, který spadne do skryté podzemní jeskyně, a rozvíří spící zlo krutější než smrt sama. Zděšený čtyřletý kluk vidí, jak se samovolně otvírají dveře jeho šatníku, a vykřikuje při pohledu do démonických krhavých očí, které svítí ze tmy. Maineské městečko Castle Rock je v zajetí děsivé hrozby...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Cujo , 1981


více info...

Bookaholik
Bookaholik
24.03.2024 4 z 5

Začátek se z mě trochu táhnul, rozhodně jsem četla lepší Kingovy knihy (Misery, Zelená míle), ale od jisté doby do bylo velmi napínavé. Rozsah za mě zbytečně dlouhý, jako povídka by se mi to možná líbilo maličko víc, příběh ženy a syna Joe Cambera byl za mě zbytečný. Co ale oceňuji je to, že se King nesnaží za každou cenu končit své knihy happyendem, jeho příběhy se tak stávají mnohem reálnějšími.

Lukáš987
Lukáš987
21.03.2024 5 z 5

Jestli něco Stephen King bravurně zvládá tak to je napnutí a to, že se ničím nes*re. Do své knihy vás vtáhne svým naprosto dokonalým způsobem, který dokáže snad jen on. Cujo a jeho 245 stránkové ehm..psí poslání. Nervy drásají příběh na každé straně. King vám nenaservíruje jen psychiku lidí, ale i Cuja. 90 kilového bernardýna, který naruší zdánlivý pokoj malého městečka. Který změní život obyvatelům Castle Rocku. Jeho temné vrčení, vražedné tesáky a plíživě kroky cítíte na každé stránce.


Bakana
Bakana
20.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Musím říct, že kdyby nakonec Tad neumřel, dala bych jen 4 hvězdy. Ale za to, že se King nebojí špatných konců, dávám opět 5. Ono to v životě taky vždycky není tak, jak bychom si přáli :-(.

kniznivila
kniznivila
27.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha se čte velice jednoduše, protože dílo není rozdělené do kapitol, ale celý román je jednou velkou kapitolou, tudíž čtenář doslova "slintá" po každé další a další stránce. Viděla jsem dříve filmovou adaptaci, ale u filmů natočených na motivy Stephena Kinga člověk musí mít určitý odstup a brát je jako jiné dílo. Opět se setkáváme se skvělou psychologií postav, toxickými vztahy mezi lidmi a roztomilým pejskem, kterého mi je šíleně líto. Zároveň mi Cujo naháněl hrůzu v momentě, kdy Donna a Tad byli v autě zavření. Nepřijde mi spravedlivé, že zemřel jak pes tak i dítě. Bylo mi smutno, když jsem dočítala poslední stránky. U spoustu Kingových románů se setkávám s tím, že špatně nesu, že knihu dočítám a někdy jsem až šťastná, že tu hrůzu, která mě zase bude v noci děsit, mohu dočíst. :D
Líbí se mi mimojiné odkaz na Mrtvou zónu hned v úvodu románu. V prokletém Castle Rocku je něco shnilého, ale tím důvodem není pouze vzteklina, kterou přenáší netopýři v propasti... Těším se i na další díla a povídky z Castle Rocku. Jsem ráda, že toto město mohu sledovat pouze opodál. Co tomuto dílu dává ještě další rozměr je fakt, že Stephen King si nepamatuje, že by titul "Cujo" napsal. Byl silně pod vlivem drog a alkoholu. Pes Cujo je metaforou pro jeho závislost, jak vnímal sám sebe a to je na tom to nejděsivější. Cujo umírá, protože někdo jiný zasáhl. Jediné východisko ze závislostí autora bylo, že zasáhla rodina Stephena Kinga. Knihy Stephena Kinga nejsou jen pouhé hororové fikce, ale jsou i inspirovány skutečným životem, ve kterém je pravda mnohem děsivější.
Zbožňuji číst jeho knihy.

floribar
floribar
13.01.2024 4 z 5

Tato kniha je prostě klasika. Jako snad ve všech Kingových knihách, které jsem zatím přečetla, i zde jsou skvěle vykreslené postavy i jejich vztahy a osudy. King zkrátka umí bravurně popisovat lidi, prostředí i atmosféru. Osobně se mi strašně líbili pasáže, kde byl vyobrazen pohled psa Cuja.

galadrielin
galadrielin
12.01.2024 5 z 5

První kniha letošního roku, a chtěla jsem začít kvalitně. Na Kinga je v tomhle směru spolehnutí, jeho knihy mě nedokážou zklamat. Zato se jim skvěle daří přišpendlit mě k příběhu, slyším je, jak na mě volají “nechoď spát, ještě pár stránek! Cujo nepatří mezi Kingovy dlouhé knihy, jen necelých 300 stran. Ale napínavých. I když víte, co se asi stane, k čemu to směřuje. Toho dobrosrdečného bernardýna MÁLEM netopýr nekousl, Donna SKORO k opraváři neodjela a TÉMĚŘ s sebou synka nevzala. Ten policista JEN O FOUS nestihl zavolat posilu. A těch malých velkých skoro je tam celá kupa, děj díky tomu krásně graduje, a by nervózně čtete dál, protože prostě musíte vědět, jestli to sklo praskne nebo ne, jestli Cujo leží před autem nebo je schovaný ve stodole.

V případě Kinga mi vždy chybí kritičnost, ale troufám si tvrdit, že tohle je skvělá kniha, dokonce i závěr, se kterým u mistra hororu někdy trochu bojuji, si podržel výbornou úroveň. Doporučuji všem příznivcům napínavých příběhů, kteří Cuja nečetli. A zároveň zvažuju přeočkování vztekliny.

Vendula897
Vendula897
28.12.2023 5 z 5

Moje první kniha od Kinga, kterou jsem četla před 30 lety, když jsem v sádře přežívala jarní období a s depresí sledovala. jak tepe život venku. Při čtení této knihy jsem zavírala oči hrůzou a neskutečně se začala bát o své děti. Psa jsme tehdy měli a neskutečně ho milovali, děti i my jsme ho zahrnovali láskou nebeskou a už jen pomyšlení na to, že by nám - a hlavně dětem- mohl ublížit bolelo.
Přesto jsem knihu přečetla na jedno nadechnutí a DOPORUČUJI....

IVANA0123
IVANA0123
12.12.2023 4 z 5

Vím, že je to horor, ale já jsem konec knihy probrečela. Strašné napětí, bezmoc a strach o Donnu a Tada.. To jediné jsem u knihy cítila. Ty ostatní linky mě spíše zdržovaly a měla jsem chuť je přeskakovat. Toto rozhodně nebyla kniha pro předvánoční čtení. A nejhorší byla ta reálnost příběhu. Psi miluju, ale Cuja jsem nenáviděla , i když za nic vlastně nemohl. Za mě 4* a vím, že ke knize se už nikdy nevrátím.
(12/23)

TerkinKnižnySve
TerkinKnižnySve
02.12.2023 5 z 5

Stephen King - Cujo


Počet strán: 335
Vydavateľstvo: @knihybeta
Žáner: #horor

Ach Stephen, báť sa, či plakať?

Cujo, úžasný, huňaty, priateľský bernardín, ktorý by za svojich ľudí položil i život.

Až do jedného momentu kedy mu bolo ublížené a on dostal besnotu.

Besnotu, ktorá jeho úžasnú povahu premenila na besniaci nástroj pre vraždu.

No musím sa priznať, že vo veľa prípadoch som ho nútila myšlienkami niekoho zabiť (moja cierna duša musela ), no v inych prípadoch som trpla.

Trpla som strachom o pasažieroch v Pinte. Modlila som sa a dúfala som, že sa zachránia.

Ale samozrejme to by knihu nemohol písať Stephen King, že že?

Pol knihy som prerevala!

Cujo nieje strašidelná kniha aj keď zo začiatku som mala kúštik nahnané ale Cujo je pre mňa hlavne velmi emotívna kniha.

Ďakujem za možnosť prečítať si knihu v štafete @terr_books

Štafeta č. 106

#kniznastafeta #kniznizavislaci #kniznarecenzia #milujemeknihy2 #recenzieTerka #cujo #stephenking

Antonacia:

#uväznenie #triler #hrozba #pes #zlo

Přichází to velice nevinně, jako vždycky. Veliký přátelský pes pronásleduje divokého králíka, který spadne do skryté podzemní jeskyně, a rozvíří spící zlo krutější než smrt sama.
Zděšený čtyřletý kluk vidí, jak se samovolně otvírají dveře jeho šatníku, a vykřikuje při pohledu do démonických krhavých očí, které svítí ze tmy.
Maineské městečko Castle Rock je v zajetí děsivé hrozby...

Varjohukka
Varjohukka
15.09.2023 4 z 5

Tohle pro mě byla v době čtení nejtěžší Kingovka. Jako velké milovnici psů mi bylo neskutečně líto toho psa, ale ani osud dítěte s matkou v autě mi nebyl lhostejný. Poté, co jsem se sama stala matkou, je mi jasné, že už nikdy tuhle knihu číst nechci a nebudu.

zelda7
zelda7
31.08.2023 4 z 5

Z počátku jsem se do knihy nemohla moc začíst, dokonce jsem ji na čas odložila. Cca v půlce knihy jsem ale začala chápat co se děje a dějové linie do sebe začaly zapadat. Část jsem poslouchala i jako audio. Knihu proto nakonec hodnotím 4 hvězdami. Byl to zajímavý příběh, hezky vyprávěný s dostatečnou gradací. Líbila se mi pointa, kterou jsem si z toho tak trochu vzala a to, že ač vše napáchal Cujo, stejně za situaci mohli lidé, kteří zanedbali situaci a nechali ho nemocného doma. :/

AnselmaAlois
AnselmaAlois
30.08.2023 4 z 5

King určitě napsal mnohem lepší věci.. rozjezd byl hodně zdlouhavý, akci brzdilo příliš vedlejších dějovych linek, které nesouvisely s dějem.
Pořádné napětí se autorovi podařilo vytvořit až k závěru knihy, který byl hodně skličující až depresivní. Za ten přidávám hvězdu.

susen9085
susen9085
24.08.2023 5 z 5

Neskutečná bomba, ostatně jako každá Kingova kniha. Oceňuji neskutečný talent vytvořit úžasný svět s příběhem, který by skvěle obstál i bez zařazení do hororů. Nádhera

ForiCZ
ForiCZ
21.07.2023 3 z 5

Ač jsem velký příznivec a sběratel knížek Stephena Kinga, tak k Cujovi musím říct "dnes ne, Mistře".
Chápu, že s realistickým vyobrazením onemocnění by to nefungovalo, ale pokud chci vzít něco tak reálného, jako je virus vztekliny, pak není potřeba přibarvovat si to do hororu. Vidět a slyšet nakažené zvíře je samo o sobě dost hororový zážitek. Jenže takové zvíře rozhodně není schopno úkladného a vypočítavého chování, jaké předváděl celou dobu velký a kdysi hodný bernardýn. Kousal by sám sebe, kousal by auto, žral kameny a jiné nepoživatelné předměty, škrábal by se do masa, upadal do křečí, štěkal by nepřirozeným hlasem... možná by lepší službu udělal nádor na mozku. A v tom letním vedru, které bylo dle popisu obzvláště horké, by nejspíš byli ti dva mrtví už první den.
Odhlédnu-li od těchto věcí, není to úplně špatný příběh. Postavy jsou propracované, rukopis je víceméně kingovský. Jenže mi Cujo nechal na okraji, někde na střeše, vysoko nad děním na dvoře opraváře Joa Cambera. K této kingovce se nejspíš už nevrátím.

Luigi1
Luigi1
11.06.2023 3 z 5

Toto se Kingovi vůbec nepovedlo

Nymfadora.T.
Nymfadora.T.
09.06.2023 4 z 5

Před třiceti lety jsem viděla film a dodnes si ho pamatuji . Vůbec nejsem příznivce hororů, ale když se objevilo téma ve Výzvě, nemohla jsem odolat. I v knize je to hrůza, taky mi vadilo trochu moc ,,omáčky,, okolo, ale to prý je u Kinga běžné. Nevím, nic jiného jsem od něj nečetla, ale od téhle jsem se nemohla odtrhnout.

Radiq
Radiq
15.05.2023 2 z 5

Knihu samotnou jsem sice nečetl, ale narazil jsem na její namluvenou verzi z dob, kdy se tomu ještě neříkalo audioknihy. Na svědomí ji má Hana Makovičková, pro mě neznámá herečka a televizní hlasatelka z dřívějších dob, a musím říct, že se jí to povedlo a namluvení působí i dnes jako profi standard.

Překvapilo mě, že jméno psa má španělskou výslovnost jako "Kucho" a né "Kužo", ale mělo mi to dojít, že se tady bude spíš kuchat než kužit.

Děj samotný zas takové terno není a musím říct, že se mi to šíleně táhlo. On je to teda celý Stephen King - protáhne nás zdlouhavou minulostí různých postav, osvětlí situaci v rodinných vztazích a pohraje si s podrobným vykreslením jednotlivých charakterů, abychom věděli, proč a jaký to má vliv na aktuální děj kolem vzteklého psa. Nicméně zachraňování marketingové kampaně není něco, co bych musel pořád dokola slyšet, když chci trochu horor. A toho tu vlastně moc není. Psího teroru je tam podle mě zatraceně málo a jako horor mi to nepřipadá, nebo alespoň ne s prvky nadpřirozena.

Protože co je tu nadpřirozené? Mihnou se zde sice nějaké náznaky posednutí zlem z městečka Castle Rock, které v dřívějších knihách představoval šílený vrah Frank Dodd, ale... co to má společného s tím, že Cujo chytil vzteklinu od netopýra? Podle mě nic a autor asi ze začátku chtěl to zlo nějak použít, ale nakonec mu to nevyšlo, tak se na to nakonec vybodl... ale už se mu nechtělo ten začátek přepisovat nebo mazat.

Prostě: na to, kolik na knihu existuje opěvných názorů a chvály, je to pro mě docela zklamání a knihu řadím zatím mezi tu horší polovinu toho, co jsem od Stephena Kinga přečetl/poslechl.

Rebellion
Rebellion
10.05.2023 4 z 5

Už asi nikdy nebudu schopná se podívat na velkého psa a nevzpomenout si přitom na hrůzného Cuja. Kniha to byla hnusná, plná krve, bahna, vedra, vztekliny. Přesto dokázala vzbudit takové napětí, že jsem ji nedokázala odložit a přestat číst. Uff, ale jsem ráda, že je to už za mnou.

Majkrofon
Majkrofon
23.04.2023 5 z 5

Cuja som na poličke už dlhší čas a doteraz netuším prečo som jeho čítanie toľko odkladal. Jedna sa o jeden z najlepších Kingových hororov. Výborne napísané postavy, napínavý dej a veľmi smutný záver. Na konci mi okrem hlavných postáv bolo ľúto aj samotného Cuja, ktorý vlastne za nič nemohol. Vplyvom náhodných udalosti a nezodpovednosti jeho majiteľov sa z milujúceho a dobráckeho psa stal krvilačný netvor.

rick6410
rick6410
09.04.2023 4 z 5

Napriek svojej "nehrúbke" (nemám moc rád tenké knihy) to bol dosť pútavý a napínavý príbeh, a osobne sa mi ten koniec páčil viac než keby to dopadlo inak. Jediným mínusom teda pre mňa je že to bol taký skromný a málo prepletený príbeh než aké uprednostňujem.