Žores Aleksandrovič Medveděv životopis

ruská, 1925 - 2018

Životopis

Žores Aleksandrovič Medveděv, rusky: Жорес Александрович Медведев (14.11.1925 Tiflis — 15.11.2018 Londýn) byl sovětský disident, biolog a spisovatel, bratr-dvojče Roje Aleksandroviče Medveděva.
Postupně se vypracoval na uznávaného ruského a britského biochemika, gerontologa a historika. Od roku 1973 žil v Anglii, kam odjel na vědeckou stáž a byl v té době zbaven sovětského občanství.
Napsal řadu prací, zabývajících se zasahováním sovětských orgánů do svobody vědeckého výzkumu, jako byl životopis Trofima Lysenka nebo kniha Mezinárodní vědecká spolupráce a státní hranice, která vyšla v USA, také sebral a samizdatem vydal doklady o porušování listovního tajemství v SSSR. Poté byl zbaven zaměstnání, prohlášen za duševně nemocného a hospitalizován v psychiatrické léčebně v Kaluze. Následovaly protesty řady sovětských i zahraničních intelektuálů, po kterých byl propuštěn. V lednu 1973 odcestoval na studijní pobyt do Londýna, během něhož ho Nejvyšší sovět SSSR zbavil sovětského občanství. Medvěděv zůstal s rodinou v Anglii i poté, co mu Michail Sergejevič Gorbačov občanství v roce 1990 navrátil. V roce 1973 spolupodepsal Druhý manifest humanismu, publikoval v západním tisku dosud utajovaná fakta o politickém zneužívání psychiatrie v SSSR, o kyštymské katastrofě i o Nedělinově katastrofě. V roce 1985 obdržel Rene Schubert Prize za přínos gerontologii. Vydal knihy Stalin a židovský problém a spolu s Rojem Medvěděvem Neznámý Stalin. (zdroj životopisu: https://bit.ly/2OSL0as)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.