Walker Hamilton životopis

skotská, 1934 - 1969

Životopis

Walker Hamilton (narozen 1934 v Airdrie, North Lanarkshire; zemřel v únoru 1969) byl skotský spisovatel známý díky novele Všechna zvířátka z roku 1968. Byl synem horníka; v patnácti letech opustil školu a nastoupil na civilní službu, která však kvůli špatnému zdraví netrvala dlouho. V roce 1960 se oženil s Dorothy a přestěhoval se na chatu v Cornwallu. O devět let později zemřel na infarkt.

Všechna zvířátka je temný a těžko zařaditelný příběh o mentálně postiženém jednatřicetiletém muži-dítěti, který uteče od svého násilnického otčíma a naváže nepravděpodobné přátelství s podivným starcem, který pohřbívá mrtvoly na cestách, jež najde na cornwallských venkovských cestách.

Hamilton napsal také knihu Dračí život o nepracujícím herci na útěku, který hledá sám sebe v kostýmu draka, vydanou posmrtně v roce 1970. Původní vydání v tiráži oznamovalo, že: "Dračí život je stejně nezařaditelný román jako Všechna zvířátka a pravděpodobně bude stejně úspěšný. Je smutné vědět, že z pera Walkera Hamiltona už žádný další román nevyjde, protože zemřel několik dní po dokončení tohoto románu ve věku pětatřiceti let."

V roce 1998 se Všechna zvířátka dočkala filmové adaptace v režii Jeremyho Thomase s Johnem Hurtem a Christianem Balem v hlavních rolích; přestože film oslovil širší publikum, The Scottish Review of Books upozorňuje, že „autor a jeho knihy jsou žalostně opomíjeny“. Jak uvádí Alan Warner ve svém rozhořčeném úvodu [k vydání u Freight Books v roce 2012]: „Román zůstává nezmíněn ve všech současných literárních 'dějinách', což dokazuje onu známou a ničivou nepřesnost, neboť kánony jsou prostě vykonstruovány z kánonů, které přišly před nimi, a nikoli z širší četby“.

(Přeložil DeepL.) (zdroj životopisu: http://en.wikipedia.org/wiki/W...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.