Všechna malá zvířátka

Všechna malá zvířátka https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188769/bmid_vsechna-mala-zviratka-X7e-188769.jpg 4 38 15

Neprávem zapomenutý, mírně surreálný, hororově laděný příběh o jednatřicetiletém Bobbym, který se dívá na svět očima jedenáctiletého chlapce. Bobby přišel o rodiče a ze svého nevlastního otce Sádla má panickou hrůzu. Už poněkolikáté uteče z domova, a tentokrát se mu to podaří. Při automobilové nehodě umírá řidič, kterého Bobby stopnul, a když sám vyvázl jenom se škrábanci, potkal podivného mužíka jménem Summers, velkého přítele zvířátek a všech nebohých tvorů. Bobby se k panu Summeresovi přistěhuje a společně plánují Sádlovu vraždu. Ta se ale jim ale ošklivě vymkne z rukou... Podrobnosti... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

All the Little Animals , 1968


více info...

Přidat komentář

And09
22.03.2023 5 z 5

Tahle knížka mi na dlouho uvízne v paměti. Z celé knihy jsem byla nadšená, protože nic podobného jen tak neobjevíte. Vypravěč - nespolehlivý, dětsky naivní, narušený - přesto svým způsobem milý a vtipný, kterého jsem od samého začátku zbožňovala. Nemohla jsem se od příběhu odtrhnout, zajímalo mě, jak Bobby dopadne, jestli se mu dostane spravedlnosti, ale vše je neskutečně nepředvídatelné. Nejvíc se mi na tom líbila ta surrealita a surovost, která je na jedné straně velmi krutá a sadistická a na straně druhé něčím tak přitažlivá a kouzelná. Miluji zvířata a krutosti je zde víc než dost, ale hned zas přijde následná odplata (za každý zločin následuje trest!), takže chvíli jste naštvaní a pak hned potěšeni, jak se ke zvířatům přistupuje tím dětským viděním světa. Má to v sobě neskutečně kontrastů - krutost/něžnost, strach/radost a najdete zde prvky zároveň z pohádky, ale i z hororu a thrilleru a celkově to vytváří skvělý literární počin! Chvíli jsem se smála, pak zase bála a chvíli se mi dělalo špatně. Myslím, že autorovi se exceletně podařilo vyvolat ve čtenáři všechny tyhle emoce. Konec mě vůbec odrovnal ze všeho nejvíc. Vlastně nevím, jestli jsem byla spokojená nebo ne, ale přesně tak to je dokonalé surrealistické dílo!

madlenka3189
04.01.2021 4 z 5

Ze začátku mě kniha moc nebrala, ale nakonec se to zvrhlo a přečetla jsem ji na jeden zátah. Krátký a úderný příběh, který se snadno čte. Je zde skvěle popsán naivní pohled malého kluka na celkem zvláštní a smutný příběh. Hororové prvky mě velmi baví, stejně jako úmrtí pana Summerse (zabil/zabit). Část o zneužití, byla kreativně napsána, ale postrádala větší pointu. Celkově mám z knihy zvláštní pocit, nepřijde mi nějak skvělá, ale má v sobě něco zajímavého a jiného.. a taky dost smutného.


hellena1523
04.02.2017 5 z 5

Trochu jsem se bála, co z toho vyleze, ale nakonec mě příběh vtáhl a byla jsem nadšená! Líbila se mi atmosféra i zvláštním způsobem citlivý příběh.

kuky921
02.12.2016 5 z 5

Velmi pěkné čtení, které vás na chvilku odtáhne od stresu kolem.

tweed
07.11.2016 3 z 5

Knihy s nestandardními vyprávěči většinou patří mezi mé oblibenkyně. Co mi tady nesedělo... vlastně ani pořádně nevím. Možná celková strohost, která rozhodně byla účelová, ale mi tady neseděla a má láska k panu Summersovi rychle pominula. Přesto se jedná o jeden z těch roztomilejších příběhů a byla by škoda ho vynechat, zvlášť když zabere jen krátkou chvíli.

mauglie
02.11.2015 4 z 5

Taková typicky šedesátková :) Milé, krátké, sympatické. Klukovský pohled na dospělý svět. Při popisu zabíjení milé myšky jsem Špeka nenáviděla stejně jako hlavní hrdina! A sexuálně laděná scéna na záchodě je brilantní!!!

magnolia
08.06.2015 4 z 5

Knížka nejdříve málem odložená jako nepřečtená, ale nakonec shltnutá i s předmluvou.Tato malá, vzhledem velmi povedená knížečka, má v sobě působivý neotřelý příběh, zvláštní atmosféru starých časů, souboj dobra se zlem a dramatický závěr. (Komu se líbí knihy s podobnými hrdiny, doporučuji také knihu Výhra).

Skřítek77
13.04.2015 5 z 5

Mírně ulítlá drobnost na 2 večery, kniha o ne moc pěkných věcech napsaná tak, že po ní zůstane příjemný pocit. Vývoj docela předvídatelný, přesto mě knížka bavila.

iva5813
02.04.2015 4 z 5

Mějme rádi zvířátka a nevěřme žádným lidem, poutavě napsáno a rychle přečteno.

trudoš
04.03.2015 3 z 5

Sympatický text, na můj vkus snad jen příliš průhledný. Moc se mi navíc nepodařilo ztotožnit se s hlavními hrdiny, protože jejich úhel pohledu na věc byl příliš jednostranný. Všichni měšťáci jsou špatní, protože si ničeho neváží a jejich způsob života je vysloveně proti přírodě, naopak to nejlepší, co může být, je souznět s přírodou, běhat s laňkami a objímat stromky. Omlouvám se, ale tohle je mi prostě proti srsti, jako kdyby život ve velkoměstě z člověka automaticky dělal šmejda. Chovat se jako svině ještě přímo nesouvisí s tím, jak kdo kde žije.
Závěr je sice přirozený a přesně v mezích od začátku nastavených, ale v rámci krátkého rozsahu mi chyběla nějaká ta pointa (kromě toho, že se má člověk zbavit světského mamonu, aby byl šťastný jako bleška, etc., etc., etc.) Mnou vytknuté nedostatky ovšem zcela vynahrazuje chytlavá čtivost, bezelstná syrovost a neomalená poetika, kterou je příběh doslova prodchnut. Příjemně jazykově jednoduché a přitom plné jízlivé kritiky moderní společnosti.

standunun
01.09.2014 5 z 5

Knížka, která říká svojí velikostí i příběhem, že málo znamená někdy víc...

gocatgo
07.08.2014

Doporučuju každému, už jen kvůli tomu skvělému názvu a scéně na záchodcích v hospodě...

Alma-Nacida
15.07.2014 5 z 5

Velmi kvalitní kniha, kterou je těžko popsat, evokovala mi Pána much a přitom je úplně jiná. Rozhodně doporučuji přečíst.

bosorka
22.04.2014 4 z 5

Příjemná a milá jednohubka. Doporučuji.

Boboking
10.04.2014 5 z 5

Zaujala mne taková drobná knížka s podivným názvem Všechna malá zvířátka od nějakého Skota W. Hamiltona. A vřele doporučuji. Je to něco z 60. let a žánrově mezi mainstreamem,fantasy, hororem. Příběh postiženého muže, který uteče z domu a dá se do kupy s podivným mužíkem, který pohřbívá zabitá zvířátka u cest. Velmi mě to oslovilo, je to tak trochu vlastně o volnosti a svobodě, o životě v přírodě, bez stresu atd.

Štítky knihy

zfilmováno ochrana zvířat dopravní nehody mentální postižení

Autorovy knížky

Walker Hamilton
skotská, 1934 - 1969
2014  83%Všechna malá zvířátka

Kniha Všechna malá zvířátka je v

Právě čtených1x
Přečtených53x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce10x
Chystám se číst27x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x