Vladimír Mařík životopis

česká, 1952

Životopis

Profesor Vladimír Mařík absolvoval ČVUT FEL v roce 1975. Habilitoval se v roce 1984, profesorem v oboru Technická kybernetika byl jmenován v roce 1990.

Působil jako vedoucí katedry kybernetiky ČVUT FEL od roku 1999, kdy tuto katedru založil do roku 2013, kdy byl ze své funkce odvolán. Katedra kybernetiky v roce 2000 získala (jako jedna ze tří v zemi) prestižní titul výzkumného Centra excelence EU. Pro své výzkumné výsledky na poli umělé inteligence, robotiky a počítačového vidění získalo Centrum v roce 2006 prestižní ocenění European IST Prize Evropské komise. Katedra v současnosti zaměstnává přes 130 výzkumníků a představuje silnou výzkumnou jednotku s vynikající mezinárodní reputací.

Kromě toho byl prof. Mařík zakladatelem Rockwell Automation Research Center Praha, součásti Rockwell Automation Inc., Milwaukee, Wisconsin, a byl v roce 1992 jmenován výkonným ředitelem tohoto centra. Pod jeho vedením centrum vyrostlo do úctyhodného výzkumného zařízení, které zaměstnávalo více než 50 výzkumníků a 90 inženýrů s expertními znalostmi především v oblasti diagnostiky systémů, miltiagentních systémů, inteligentních řídicích systémů a vývoje a testování softwaru. Prof. Mařík opustil společnost Rockwell Automation po 17 letech práce na vlastní žádost na konci roku 2009, kdy se rozhodl pro změnu a pro další výzvy.

V lednu 2010 převzal pozici výkonného ředitele společnosti CertiCon, a.s. V roce 1996 byl jedním ze zakladatelů této společnosti, původně založené jako spin-off Českého vysokého učení technického. Společnost CertiCon zaměstnávající přes 120 výzkumníků a inženýrů je silně zapojena do transferu technologií z univerzitního prostředí do průmyslu. V roce 2010 se stala společnost CertiCon členem rakouské laboratoře Christian Doppler Lab ve Vídni, která se podílí na vývoji SCADA systémů.

Hlavní odborné zájmy prof. Maříka zahrnují umělou inteligenci, multiagentní a znalostní systémy, softcomputing a aplikace plánování a rozvrhování výroby. V základním výzkumu přispěl v oblastech zpracování neurčitosti v expertních systémech, architektury a jazyků v multiagentních systémech (vedoucí k vytvoření multiagentních platforem AGLOBE a MAST) a také využití ontologických znalostí v multiagentních řídicích systémech. Byl silně zapojen ve vývoji mnoha průmyslových řešení, např. v projektu Shipboard Automation (financován ONR v letech 2002–2006), v projektu AgentFly (financovaný Air Force Research Lab v letech 2004–2010), v projektu EXPLANTECH pro Škodu/Volkswagen (2006–2008) a v 9 projektech financovaných EU. V současné době působí jako technický vedoucí integrovaného projektu EU ARUM, zaměřeného na multiagentní plánování výroby pro společnost Airbus Industries (12 mil. EUR).

Celkem od roku 1999 vedl a účastnil se ve více než 15 projektech financovaných U.S. Air Force Research Lab (USA), CERDEC - U.S. Army Research Center (USA), NASA (USA), a ONR - US Navy (USA). Klíčová řešení vycházející z tohoto obranného výzkumu společně vedeného i prof. Maříkem byly licencovány mimo jiné společnostmi SAAB (Švédsko) a BAE Systems (UK).

Je autorem nebo spoluautorem více než 130 časopiseckých a konferenčních článků, spoluautorem nebo editorem 13 knih (Springer Verlag, Kluwer Academic), spoluautorem 4 amerických patentů a 3 amerických patentových žádostí. Má 405 citací v SCI (bez autocitací) a dosáhl Hirschova indexu h = 11. Předsedal nebo spolupředsedal více než 10 významných mezinárodních konferencí (např. DEXA'97 konf. v Toulouse, BASYS'02 konf. v Cancúnu, IEEE ETFA'06 konf. v Praze a IEEE DHMS'08 konf. v Aténách). V současné době připravuje - jako jeden z předsedů - výroční konferenci IEEE SMC 2013 v Manchesteru ve Velké Británii, a konferenci ECCAI, která se bude konat v roce 2014 v Praze.

Je šéfredaktorem IEEE Trans. System, Man and Cybernetics, část C od roku 2005. Pod jeho vedením vzrostl impakt faktor Transactions ze 0.435 v roce 2005 na 2,019 v roce 2011. Je členem redakční rady české mutace časopisu Scientific American.

V roce 2006 se stal spoluzakladatelem nadace ČVUT Media Lab založené na podporu výzkumu prováděného talentovanými studenty a mladými výzkumníky. Od samého počátku působí jako předseda správní rady této nadace. V současné době akcelerátor eClub provozovaný touto nadací již podpořil 41 start-up firem a týmů a má přímé vazby na několik inkubátorů v USA.

Prof Mařík působil jako člen rady Inženýrské akademie České republiky (2005–2010) a byl zvolen zahraničním členem ruské Russian Engineering Academy v roce 2009. Je čestným členem Rakouské společnosti pro umělou inteligenci (2003).

V roce 2010 byl jmenován předsedou výzkumné rady Technologické agentury České republiky. V roce 2011 se stal členem rady vlády ČR pro výzkum, vývoj a inovace, kde je zodpovědný za spolupráci ČR s USA v oblasti výzkumu.

Za své vědecké úspěchy prof. Mařík získal v roce 1989 československou státní cenu, v roce 1997 Chairman Team Award společnosti Rockwell, v roce 2003 rakouský "čestný kříž pro vědu a umění" (od prezidenta Rakouské republiky) a v roce 2010 prestižní ocenění "Česká hlava". V roce 2012 obdržel cenu Outstanding Service Award od IEEE SMC Society. (zdroj životopisu: wiki)

Ocenění