Thomas Schönfeld životopis

rakouská, 1923 - 2008

Životopis

Thomas Schönfeld (narozen 27. června 1923 ve Vídni ; † 22. května 2008 tamtéž) byl rakouský chemik . Byl řádným profesorem radiační chemie na vídeňské univerzitě . Byl členem KPÖ a aktivní v mírovém hnutí Pugwash .
Thomas Schönfeld, který pocházel ze židovské rodiny, musel po anšlusu a následné nacistické vládě z Rakouska odejít jako rasově pronásledovaná osoba. On a jeho rodina odešli do exilu ve Velké Británii . O rok později odcestoval do USA . Ve studiích chemie, které začal v exilu v USA, pokračoval na vídeňské univerzitě v roce 1947. Po doktorátu v roce 1950 a habilitaciV roce 1963 byl v roce 1972 jmenován řádným profesorem na vídeňské univerzitě. Kromě řady vědeckých prací, z nichž některé byly přeloženy do několika jazyků, působil také v oblasti radiační ochrany, byl konzultantem ve výzkumném středisku Seibersdorf a dlouholetým členem rakouské komise pro radiační ochranu .

Se svým akademickým učitelem a kolegou Engelbertem Brodou nejen psal společné vědecké publikace, ale obě byly spojeny také společným závazkem k hnutí Pugwash. Jako aktivista v mírovém hnutí vedl Schönfeld kampaň za jaderné odzbrojení i za mezinárodní zakázání a zákaz jaderných zbraní . Thomas Schönfeld byl také předsedou mezinárodního nevládního výboru pro mír.

Thomas Schönfeld byl členem vysoké školy a skupiny navrhovatelů interního pamfletu KPÖ Neue Politik . Schönfeld také pracoval jako autor několika článků v Nové politice. Schönfeld publikoval řadu vědeckých článků v různých časopisech. Byl spolueditorem časopisu progresivní věda , který pravidelně vycházel ve Vídni v letech 1976 až 1991. Publikoval také řadu politických článků v měsíčníku Weg und Ziel , teoretickém orgánu KPÖ. (zdroj životopisu: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Thomas_Sch%C3%B6nfeld)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.