Sajaka Murata životopis

japonská, 1979

Životopis

Sajaka Murata (村田沙耶香 Murata Sajaka, narozena 14. srpna 1979) patří k nové generaci japonských spisovatelek. Se svými literárními pokusy začínala již na základní škole, ale systematicky se věnuje psaní až od studií na literární fakultě univerzity v Saitamě. Ve svých dílech se často zabývá otázkami identity člověka, zejména mladých žen, a hledáním místa nevšedních jedinců v současné všední společnosti. Za svoji první knihu Kojení (Džunjú) získala v roce 2003 literární cenou Gunzó pro začínající autory a v roce 2009 byla její kniha Stříbrná píseň (Gin’iro no uta) oceněna literární cenou Noma bungei udělovanou mladým spisovatelům.

K dalším oceněním patří cena Mišimy Jukia (2013) a zejména prestižní Akugatawova cena z roku 2016 za román Za sklem (Konbini ningen). Kniha byla pozitivně přijata kritikou i čtenáři také proto, že vychází z osobního prožitku autorky – obdobně jako hlavní hrdinka od ukončení školy neměla stabilní zaměstnání a na živobytí si vydělávala příležitostnými brigádami v konbini, jakési obdobě minimarketu.

Díky svému svéráznému literárnímu stylu a schopnosti citlivě se dotýkat nejhlubších vrstev ženské psychiky je Sajaka Murata považována za vycházející hvězdu japonské ženské literatury, o čemž svědčí i fakt, že ji v roce 2016 časopis Vogue Japan označil za Ženu roku. (zdroj životopisu: http://www.knihazlin.cz/autori/sajaka-murata)

Ocenění

Sajaka Murata - knihy

2019  80%Za sklem

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

Japonsko japonská literatura osamělost začleňování do společnosti

Murata je 6x v oblíbených.