Rut Kolínská životopis

česká, 1953

Životopis

Mgr. Rut Kolínská (* 13. května 1953 Havlíčkův Brod) je zakladatelka hnutí mateřských center v České republice. V roce 1988 stála u zrodu ekologického sdružení Pražské matky, v roce 1992 prvního mateřského centra v Praze, v roce 2002 založila Síť mateřských center v ČR, jíž je první prezidentkou. Je nositelkou ceny Žena Evropy 2003 a ocenění Sociálně prospěšná podnikatelka 2006. Je členkou kolegia hnutí Minerva 21.
Narodila se v rodině evangelického faráře jako poslední ze čtyř dětí. V roce 1971 maturovala na gymnáziu v Boskovicích, absolvovala dvouletou nástavbu – Školský ústav umělecké výroby v Praze. Pracovala jako domácí dělnice pro Ústředí lidové umělecké výroby a dálkově studovala na Filozofické fakultě Karlovy university obor etnografie a folkloristika. Promovala v roce 1984 a má titul Mgr.

V roce 1991 absolvovala seminář know-how mateřských center v Deutsche Jugend Institut v Mnichově a v roce 2006 měsíční stáž v organizaci GROOTS International ve Vancouveru. Průběžně se od roku 1990 účastní seminářů z oblasti práce s rodinou, řízení neziskových organizací, Public Relations, sociální podnikání, opakovaně absolvuje týdenní workshopy na mezinárodní akademii GWIA.
Rut Kolínská je podruhé vdaná, s manželem scénografem a výtvarníkem Petrem Kolínským vychovali pět dětí. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rut_Kol%C3%ADnsk%C3%A1)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.