Rudolf Kout životopis

česká, 1876 - 1950

Životopis

Rudolf Kout, v pořadí druhý ředitel zemské vyšší reálky v Lipníku nad Bečvou, byl pro studenty této školy i pro občany Lipníka známou osobou. Narodil se 4. listopadu 1876 v Chotěnicích u Heřmanova Městce (okres Chrudim). Vystudoval reálku v Pardubicích a Českou vysokou školu technickou v Praze (obor chemie), současně s tím studoval i další obory na Karlově univerzitě – chtěl se stát učitelem.
Jeden rok působil na reálce v Pardubicích a pak v roce 1900 přešel na Zemskou vyšší reálku do Lipníka. Od roku 1919 do roku 1929 zde působil jako ředitel, vystřídal v ředitelském křesle Františka Jansu.
Jako mnoho mužů jeho doby, byl i Rudolf Kout všestranně nadaný. Učil chemii (vydal řadu učebnic), jazyky – na konci svého života ovládal dobře osm řečí, uměl rusky, srbochorvatsky, italsky, francouzsky, španělsky, německy, anglicky, polsky.
Zajímal se o folklór, historii Lipníka a zejména o lipenské nářečí. Jeho „Slovník lipenského nářečí“ byl uveřejněn v Záhorské kronice, pojednání o lipenském nářečí najdeme i v knize „Lipník nad Bečvou – město a soudní okres“ z roku 1933.
V roce 1918 i v květnu 1945 byl členem Národního výboru v Lipníku.
Rudolf Kout zemřel 1. října 1950. (zdroj životopisu: Lipnik.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.