Roman Pavela životopis

česká, 1970

Životopis

Ing. Roman Pavela, Ph.D. (* 14.4.1970 Opočno) je český botanik. Je mezinárodně uznávanou autoritu v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek získávaných z léčivých a aromatických rostlin.
Vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze, a od roku 1994 pracuje ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze Ruzyni, na pozici vedoucího týmu: Sekundární metabolity rostlin v ochraně plodin.
Specializuje se na výzkum biologicky aktivních látek získaných z rostlin a jejich využití jako tzv. účinných látek environmentálně a zdravotně bezpečných botanických pesticidů, farmářských přípravků anebo základních látek. Jeho tým vyvinul řadu nových, a zcela unikátních (patentově chráněných) přípravků na ochranu rostlin, se kterými se v současnosti můžeme setkat nejen v hobby marketech, ale které se také používají v systémech integrované ochrany rostlin.
Mezi jeho hlavní vědecké zájmy patří: vývoj botanických pesticidů, výzkum interakcí rostlina-hmyz (patogen), výzkum fenoménu protipožerové aktivity rostlinných sekundárních metabolitů proti fytofágnímu hmyzu, vliv letálních a subletálních dávek sekundárních metabolitů na cílové a necílové organismy, účinnost pesticidů na cílové i necílové organismy. V posledních letech se také zabývá možnostmi využití rostlinných sekundárních metabolitů v potravinářství, díky čemuž vzniklo několik nových potravin s přídavkem rostlinných biologicky aktivních látek, které mohou prospěšně působit na lidské zdraví.
Spolupracuje s mnoha českými i zahraničními firmami a vědeckými institucemi na vývoji nových přípravků bezpečných pro životní prostředí a zdraví obyvatelstva. Je členem redakčních rad vědeckých časopisů: Industrial Crop and Production, Acta Tropica, Entomologia Generalis, Journal of Biopesticides, Biopesticides International
V současnosti je koordinátorem nebo odpovědným řešitelem několika výzkumných projektů. Dosud získané výsledky projektů jsou vysoce hodnoceny našimi i zahraničními odborníky. Některé výsledky výzkumu jsou uvedeny na trh ve spolupráci se soukromými výrobci. Za svou vědeckou kariéru publikoval více jak 350 odborných a vědeckých prací či jejich kapitol, z čehož dosud více jak 130 původních vědeckých prací ve vědeckých periodikách s IF.
Vědu a výsledky své vědecké práce popularizuje v pořadech České televize (např. v pořadu Polopatě, Snídaně s Novou, Jak na to, Receptář atd.), v odborných časopisech a novinách určených pro širokou veřejnost. Přednáší problematiku botanických pesticidů, základních látek a využití rostlin v potravinářství, lékařství a kosmetice jak na různých akcích pro veřejnost, tak v rámci školení zemědělských specialistů a agronomů, pořádaných různými zemědělskými svazy (např. Svaz ekologických pěstitelů, Asociace soukromého zemědělství ČR atd.).
Problematiku botanických pesticidů přednáší v rámci vybraných předmětů na zemědělsky zaměřených univerzitách, aktivně se podílí na výchově studentů jako odborný konzultant jejich diplomových a doktorských prací. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Roman_Pavela)

Ocenění