Řehoř z Tours životopis

francouzská, 539 - 594

Životopis

Řehoř nebo Gregorius z Tours, původním jménem Gregorius Florentius (30. listopadu 539 Clermont-Ferrand – 17. listopadu 594 Tours) byl franský biskup a historik, autor desetisvazkových dějin, známých jako Historia Francorum.

Řehoř pocházel z vážené rodiny, z níž vzešlo několik senátorů a řada biskupů. Byl vychován u svého strýce, clermontského biskupa, a vysvěcen na jáhna. Na svých cestách přišel do Tours navštívit hrob svatého Martina, a když tamní biskup zemřel, byl ustanoven jeho nástupcem. Ve sporech mezi syny krále Chlothara († 561) se vyznamenal pevností a stálostí, takže byl i postaven před soud, ale uznán nevinným. Nakonec se stal královým rádcem a zemřel jako uctívaný biskup svého města.

Jeho monumentální dějiny (Libri historiarum), známější jako Historia Francorum, začíná stvořením světa a popisuje dějiny až do roku 591. Zejména současným dějinám se Řehoř věnuje podrobně, a jeho dílo je tak jedním z nejdůležitějších pramenů pro raně středověké dějiny. Řehoř byl vzdělaný člověk a ve svých dílech cituje Vergilia, Plinia i Sallustia. Pokračovatelé jeho díla se obvykle shrnují pod jménem Fredegar. Řehoř napsal také mnoho životopisů svatých, knihy o slávě mučedníků a vyznavačů a podobně. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98eho%C5%99_z_Tours)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.