Radek Starý životopis

Radek Sterakdary Starý · pseudonym

česká, 1992

Životopis

Radek Starý se narodil v Ostravě. Po maturitě na Střední průmyslové škole pokračoval ve studiu na Vysoké škole báňské, kde absolvoval obor Krajinné vodní hospodářství.

V roce 2011 s dlouholetým kamarádem Pavlem Mlejnkem založil portál sophy.cz, který se rychle uchytil na YouTube jako kanál s novinkami a informacemi z herního světa, recenzemi a ukázkami her. Projekt fungoval do roku 2013. Díky informačním videím „Tříminutovka“ dostal Radek nabídku z televizního pořadu o hrách Re-play.

Po konci sophy.cz se se vedle práce v Re-play, kde se vypracoval až na hlavní voice-over celého pořadu, začal věnovat tvorbě herních videí na vlastním YouTube kanále Sterakdary a později také streamování na platformě Twitch.tv.

V roce 2019 po odchodu Alžběty Trojanové a Mikoláše Tučka skončil v Re-play a chvíli pomáhal s voice-overy v nově založeném pořadu New Game +. V květnu 2021 vyšla jeho knižní prvotina, fantasy román Arila: Stříbrné město, na kterém pracoval celý předchozí rok. Kniha zaznamenala velký úspěch, během prvních dvou měsíců se prodalo kolem 5 000 kusů. V současné době k vydání připravuje druhý díl Arily a zároveň pracuje na chystané sci-fi knize.

Ocenění (1)

2021 - HumbookAwards (Česká kniha roku - 3. místo) - kniha Stříbrné město