Petr Soukup životopis

česká, 1987

Životopis

Básník, stand-up komik, reklamní a hudební textař, jehož tvorba je populární na sociálních sítích.
Maturoval na SOU elektrotechnickém v Plzni a vystudoval režijní školu SČDO v Brandýse nad Labem. Od roku 2008 žije v Praze. Je autorem řady hudebních textů (Lucie Bílá, Monika Bagárová, Bert and Friends, Eva Burešová, Memphis, Varhan Orchestrovič Bauer, Calm Season, Viktor Dyk), významná je jeho práce pro hudební skupinu Abraxas, v níž působil nejen jako textař, ale také jako manažer a jako producent (alba Klid a Tribute Abraxas).
Je autorem krátkých básnických útvarů. První básnickou sbírku Darebák vydal v roce 2007 v plzeňském literárním klubu ASON. V září 2013 u nakladatelství Čas vyšla jeho druhá sbírka básní 2/3 chlapa. Objevily se v ní také doprovodné ilustrace grafika Aleše Čumy, s nímž Soukup o dva roky později rozvinul spolupráci knihou kresleného humoru založeného na slovních hříčkách Skecy. Na konci roku 2016 vydal sbírku básní a stíracích glos s názvem Vyšší plevel. Ke svým 30. narozeninám sepsal sbírku Milovat šohaiku, která vyšla zároveň v japonštině. Přeložila ji Yukiko Tokuda a ilustrovala Zuzana Osako. V roce 2018 se stal svým vlastním vydavatelem, když představil sbírku Erekce srdce, která reaguje na rostoucí popularitu jeho textů na sociálních sítích. O rok později vyšlo pokračování Inspekce srdce. V říjnu 2020 vydal sbírku Básničky pro vaše obrázky, která je určena dětem a vyrobena tak, aby si ji mohl každý sám ilustrovat. V dalším roce vydal Česko-český slovník a v roce 2022 sestavil sbírku erotický příběhů lidí z celého Česka - Erotické příběhy, které se staly. S producentem Jiřím Vidasovem vydal dvě hudební alba Thrash Metal (2021) a Bejt z dobrý rodiny není prdel (2022).
Je autorem českých textů pro rockovou show Hedwig (vítěz redakční volny idivadlo.cz za překlad) a spoluautorem textů pro muzikál Matilda (2022 / Netflix).
Vystupuje se svým stand-up poetry po celé České republice. Diváci ho mohou také vidět na Barování v Malostranské besedě.
S Janem Sedláčkem uvádí pravidelně každý týden podcast Přirození - Jak to mají muži. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Soukup_(b%C3%A1sn%C3%ADk))

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.