Pavel Karel Mráček životopis

česká, 1943

Životopis

Ing. Pavel Mráček OP, katolický jáhen, dominikánský terciář
Narodil se v r. 1943.
Sedmdesátých letech založil první modlitební skupinu s cílem se i vzdělávat. Postupně začal vydávat vlastní skripta dějin Církve, napojen na tajného převora dominikánů v Praze P. Jiljího Dubského, faráře u sv. Jiljího.
Začátkem 80. let požádal o možnost tajně vystudovat a nechat se vysvětit na jáhna, což bylo přerušeno zavřením tehdejšího provinciála P. Dominika Duky a zabavením všech jeho materiálů. Studium pak dokončil v řádu roku 1987, vysvěcen byl v r. 1988 v Lipsku v noci v uzamčeném kostele světícím biskupem z Erfurtu pod záštitou dominikánského řádu a nikoli biskupa.
Tento stav trval až do roku 2002, kdy byl na vlastní žádost inkardinován do HK diecéze pod přímé vedení biskupa mons. Dominika Duky (péče o růžencová bratrstva a terciáře).
V osmdesátých letech byl STB sledovaná osoba pod krycím jménem Arbes (záznamy zničeny v r. 1989).
Vydával vlastním nákladem spoustu samizdatu a to i dost rozsáhlých knih, na cyklostylu. Také vydal celý 4 dílný laický dominikánský breviář v počtu 400 ks, který se používá mezi terciáři dodnes. Také občas píše články do časopisu Matice Cyrilometodějské: Světlo.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.