Nouriel Roubini životopis

americká, 1959

Životopis

Nouriel Roubini (narozen 29.března 1959) je americký ekonom . On očekával kolaps Spojených států na trhu s bydlením a celosvětovou recesi, která začala v roce 2008. Učí na New York University ve Stern School of Business , a je předsedou Roubini Globální ekonomika , ekonomické poradenské firmy.

Nouriel Roubini - přezdívkou Dr. Zkáza, profesor na Yale a Newyorské univerzitě, poradce v Obamově vládě, podle žebříčků různých časopisů je „druhým největším žijícím veřejným intelektuálem“, „čtvrtým největším globálním myslitelem“, „čtvrtým nejdůvěryhodnějším analytikem trhů“.
V září 2006 se mu mezi ekonomy Mezinárodního měnového fondu smáli. Varoval před krachem realitního trhu, ropným šokem, prudkým poklesem důvěry spotřebitelů a nakonec hlubokou recesí. A to jen na základě historických paralel, intuice a zkušenosti z asijských zemí. Ostatní ekonomové se uprostřed hospodářského růstu, nízké inflace a nízkých úrokových sazeb usmáli nad notorickým pesimistou. V New York Times jeden z účastnků setkání později vzpomínal: „V roce 2006 nám přišel jako šílenec. V roce 2007 se však vrátil jako prorok.“
Stephen Mihm je významným historikem, který se specializuje na americké ekonomické systémy, obchodní a kulturní historii USA. Jeho unikátní zkoumání historických vztahů a souvislostí mezi penězi, spekulacemi a kapitalismem přinesla nový pohled na dnešní ekonomické a politické problémy. Je autorem mnoha knih a článků. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.