Milena Hübschmannová životopis

česká, 1933 - 2005

Životopis

Doc. PhDr. Milena Hübschmannová, CSc. (10. června 1933 Praha – 8. září 2005 Kameeldrift, Jihoafrická republika) byla průkopnice a zakladatelka české romistiky. Díky svým hlubokým znalostem romštiny, romské kultury a Romů jako takových bývá často mylně považována za Romku.

Vystudovala hindštinu, urdštinu a bengálštinu na Univerzitě Karlově v Praze. Pracovala na Karlově univerzitě, v literární redakci Československého rozhlasu, v Orientálním ústavu, a v Ústavu pro filozofii a sociologii ČSAV. V šedesátých letech žila půl roku v romské osadě na Slovensku. V období normalizace byla bez stálého zaměstnání a nesměla publikovat.
Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se angažovala ve Svazu Cikánů-Romů, za což byla v období normalizace persekuována. V roce 1976 se její zásluhou začala na Státní jazykové škole v Praze vyučovat romština.
Milena Hübschmannová byla také zakladatelkou časopisu Romano Džaniben, spoluatorkou Romsko-českého a česko-romského slovníku, několika knih a řady článků o Romech.
V roce 1991 prosadila otevření oboru romistika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde vedla studia romštiny až do své tragické smrti při autonehodě u města Kameeldrift v Jihoafrické republice.
Je po ní také pojmenována Literární cena Mileny Hübschmannové, udělovaná od roku 2006 romsky píšícím spisovatelům za poezii a prózu. Ve stejném roce o ní vznikla kniha Milena Hübschmannová ve vzpomínkách.
Jejím manželem byl rozhlasový režisér Josef Melč. (zdroj životopisu: Wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.