Milan Syruček životopis

česká, 1932

Životopis

PhDr. Milan Syruček (narodil se 28. 1. 1932 v Kolíně) je český novinář, spisovatel, poradce Evropského parlamentu a rytíř templářského řádu.
Vystudoval pražské gymnazium v Křemencově ulici, zakončil filologickou fakultu Karlovy univerzity, doktorát získal na filozofické univerzitě. Přes pětatřicet let pracoval v redakci Mladé fronty a poté v řadě časopisů a televizních studií. Především se věnoval zahraničně politickým otázkám. Procestoval řadu zemí čtyř kontinentů, zúčastnil se mezinárodních konferencí a summitů, dělal rozhovory s mnoha státníky a významnými osobnostmi. Jeho specializace je literatura faktu.
Jako válečný zpravodaj prošel několika světovými bojišti. Jako zahraniční komentátor a zpravodaj se zúčastnil i války ve Vietnamu. Specializuje se také na Francii, několik let pobýval v Paříži. Účastnil se řady mezinárodních konferencí a setkání nejvyšších státníků, z nichž se s mnohými osobně znal. (F. Mitterrand, M. Gorbačov, R. Reagan a další). Na zahraničních cestách zažil i plno dobrodružství, například byl zajat Tuaregy. V Kambodži pobýval na pozvání prince Sihanuka, Američané ho pozvali do Saigonu. Byl prvním zahraničním novinářem, který vstoupil do Phnompenhu po útěku polpotovců.
Organizuje řadu mediálních mezinárodních projektů, jako Evropská rodina, diskuzní fóra v Evropském domě. (zdroj životopisu: autobiografická kniha Na ostří pera)

Ocenění (1)

2017 - Cena Egona Erwina Kische (za celoživotní dílo)