Je třeba se bát Ruska?

Je třeba se bát Ruska? https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95865/bmid_je-treba-se-bat-ruska-6639a497b83bb.jpg 3 7 1

Autor nabízí čtenáři objevnou, místy humornou a také napínavou výpravu za taji největšího státu světa, který pokrývá šestinu zeměkoule, a přece o něm víme tak málo. Jaký je vlastně jeho potenciál, který sovětská moc nedokázala využít, naopak dospěla k jeho úplnému rozvratu? Co je možné od Ruska očekávat, nejen z hlediska světové politiky, vlastnictví jaderných zbraní, ale především onoho přírodního a lidského potenciálu, které Rusko samo objevuje teprve nyní? Do jaké míry byl rozpad SSSR a Jelcinovo prezidentství tím zlomovým okamžikem v modernizaci a demokratizaci ruské říše, tak jako zlomovými předěly bylo období Lenina a jeho NEPu, Stalinova industrializace, ale také kolektivizace a teror, Chruščovova kritika kultu osobnosti a neohrabané reformy, které zastavilo Brežněvovo období „zastoja“, postupného úpadu a uzbrojení ekonomiky? Nakolik přetrvává tradice samoděržaví a sovětské diktatury, či se Rusko demokratizuje, liberalizuje, otvírá světu a znovu zaujímá jednu z vedoucích pozic. To jsou otázky, které si klade autor a pokouší se na ně odpovědět řadou příkladů, jak se sám s nimi seznamoval po desítky let svých pobytů v této zemi, rozhovory s politickými špičkami i prostými lidmi v nejzapadlejších koutech země. Kniha zároveň shrnuje nejnovější poznatky z odtajněných dokumentů, z četné ruské a zahraniční literatury a dalších pramenů, aby odkryl co nejvíce mýtů a ukázal současnou Ruskou federaci, její politiku, ekonomiku, kulturu, sociální politiku a životní úroveň lidí.... celý text

Přidat komentář

sten
03.10.2014 2 z 5

Kniha odpověď na otázku položenou ve svém názvu dle mého názoru nedává (zvláště pokud si její celkové vyznění dáme do souvislosti se současnou ruskou invazí na Ukrajině).

Základní problém je zřejmě v tom, že se autor na krátkém prostoru zabývá příliš mnoha tématy – na vybraných situacích a osudech mapuje vývoj Ruska od konce samoděržaví a Kerenského vlády až po prezidentství Dimitrije Medvědeva. To sice může do jisté míry ilustrovat "zvláštnost" ruské povahy, ale pohled na Rusko to až příliš zplošťuje – na století trvající období historie tak významného státu nelze nahlížet a hodnotit jej interpretací několika málo historických událostí. O každém z období, kterého se kniha dotýká, navíc i u nás vyšla řada knih s mnohem detailnějšími, přesnějšími a objektivnějšími informacemi. Objektivní přístup je pak druhá slabina knihy - pan Milan Syruček je spisovatel a novinář, proto nemá znalosti historika a kniha tak především odráží jeho názor a osobní zkušenosti, které získal při pobytech v SSSR. Vlastní interpretace událostí se odráží zejména v kapitolách popisujících Perestrojku, období vlády Borise Jelcina a Vladimíra Putina.

Kniha je přesto celkem čtivá - proto pokud ji vnímáme jako oddychovou reportážní literaturu, pak je asi vše v pořádku, cenný střípek, který nám pomůže odhalit směr, kterým se Rusko bude v 21. století ubírat však není.