Na prahu atomové války

Na prahu atomové války https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35139/na-prahu-atomove-valky-35139.jpg 4 13 5

Atomové zbraně se vyvíjí a vyrábí, aby nikdy nebyly použity – takový byl slogan jaderného zbrojení mocností po druhé světové válce. Přitom stačilo málo a nemusela to být pravda. Několikrát jak sovětská, tak americká strana zvažovala možnost prvního jaderného úderu, počínaje už rokem 1949, naposledy v 80. letech minulého století. A v tomto rozmezí byl nejméně dvěstěkrát vyhlášen na jedné i druhé straně jaderný poplach, kdy se v důsledku technického či lidského selhání už začaly odpočítávat minuty před odpálením nosičů jaderných zbraní. A proč k tomu nakonec nedošlo?Nejen zodpovězení této otázky, ale také řada zajímavých informací, technických údajů a dosud nezveřejněných fakt o hrozbě atomové války čeká na čtenáře v nové knize zkušeného a renomovaného autora literatury faktu. .... celý text

Přidat komentář

Auto999
24.02.2022 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Místy neuspořádaná.

Perseus
17.08.2019 4 z 5

musím souhlasit s předchozím komentářem. Text sice zajímavý, ale neuspořádaný. Některé informace jsou nepřesné, některé dokonce lživé. Celkově mám smíšené pocity.


KejmlP
24.07.2017 4 z 5

Zajímavá kniha shrnující populárně-naučnou formou velkou část toho podstatného o otázce jaderného zbrojení. Autora chválím za dodržení nestrannosti a dobrou čtivost, knihu jsem zhltnul za dva dny. Přesto ale musím několik věcí vytknout.
Stejně jako u předchozí hodnocené autorovy knihy (Banderovci), text opět působí neučesaně a místy zbytečně skáče mezi tématy a obdobími. Dále se domnívám, že se úplně nepovedlo dodržet jednotnou úroveň odbornosti textu. Zpočátku je laťka nasazena na vhodnou úroveň, když autor laicky přijatelně vysvětluje fungování jaderné bomby, ale v následujícím textu často míjí zásadní věci bez přiměřeného vysvětlení - například princip termonukleární zbraně není vysvětlen téměř vůbec, a to stejné se týká neutronových bomb, kde navíc úplně pomíjí důležité politické následky jejich vývoje. Celkově jsem nabyl dojmu, že autor píše o tom, co ho zrovna v kontextu napadlo, ale nemá jasně určené hranice (je hezké psát o odzbrojovacích jednáních v 80. letech, ale měl by před tím tedy zařadit kapitolu kde přehledně shrne dřívější jednání). Takhle z toho bude mít čtenář-laik v hlavě guláš. Dalším problémem knihy je zdání, jako by se autor snažil čtenáře šokovat - například při popisu události, kdy v roce 1968 v Grónsku havaroval americký bombardér se čtyřmi jadernými pumami na palubě. Autor uvádí, že tři bomby při nárazu vybouchly. Vše by bylo v pořádku, kdyby ovšem uvedl, že v žádném případě nedošlo k jaderným výbuchům, ale "pouze" k explozím konvenčních součástí bomb, a neuváděl tak čtenáře v omyl. Rovněž bych ocenil alespoň minimální míru užití citací - zvlášť v prvních kapitolách je jen těžko patrné, který fakt má ověřitelné podklady, a kdy jde jen o domněnku či konspirační teorii. Poslední výtka je spíš mým osobním přáním, a směřuje k tomu, že bych ocenil více informací o méně známých jaderných programech zemí, jako je Pákistán, Indie, Irák, Sýrie, Libye, JAR a další, které jsou často shrnuty jen v rozsahu jedné kapitoly či vůbec.
Oceňuji tedy čtivé shrnutí tématu pro laické čtenáře, kdy autor shrnuje stokrát opakované i málo známé skutečnosti, ale bohužel nemohu dát plný počet.

Erik77
17.07.2017 5 z 5

Výborná kniha o období studenej vojny a o hrozbe atómovej vojny

ondrej.b
16.10.2015 5 z 5

Výborná kniha o tomto tématu. Myslím, že obsahuje vše podstatné o problematice jaderných zbraní a věcí s tím spojených. Autor umí opravdu zaujmout!